TV 2-reporter Kadafi Zaman arrestert i Pakistan

TV 2-reporter Kadafi Zaman er arrestert i Pakistan. Zaman ble arrestert fredag, mens han dekket demonstrasjoner nord i landet. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix
TV 2-reporter Kadafi Zaman er arrestert i Pakistan. Zaman ble arrestert fredag, mens han dekket demonstrasjoner nord i landet. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix

TV 2-reporter Kadafi Zaman, som fredag ble pågrepet i Pakistan, forteller at han ble angrepet og slått med køller.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Zaman ble pågrepet i Pakistan ved 13-tiden fredag 13. juli, da han dekket demonstrasjoner i Gujrat, nord i Pakistan, for TV 2. Zaman er på ferie med familie i Pakistan, men har vært forberedt på å rapportere for TV 2 ved uro i området.

«Jeg var vitne til ekstrem voldelig atferd fra politiet som brukte køller for å stanse aktivistene. I den sammenheng ble jeg angrepet og slått med køller, til tross for at jeg sa jeg var fra pressen» forteller Zaman til egen kanal.

Han forteller at han siden pågripelsen har vært fengslet i en celle med 21 andre personer.

Får konsulær bistand av ambassaden

– Vi har fått rapporter fra Kadafi og vitner som opplyser om at politiet oppførte seg brutalt. De skjøt med skarpt i lufta og slo demonstranter med batonger. Og det var jo nettopp det Zaman ønsket å formidle og rapportere hjem om, og så blir han selv arrestert i den situasjonen, sier nyhetsredaktør Karianne Solbrække i TV 2 til NTB lørdag kveld.

Utenriksdepartementet (UD) opplyser til NTB at de er kjent med at en norsk journalist er fengslet i Pakistan.

– Ambassaden i Islamabad er i kontakt med ham og gir konsulær bistand. Vi er også i nær dialog med hans arbeidsgiver i Norge. Vi jobber for fullt med saken, sier pressekontakt Kristin Enstad.

Les også: Pakistan sørger etter at 128 ble drept i bombeangrep

Krevende arbeidsforhold

Pågripelsen skjer kort tid etter at Zaman selv rapporterte om at politiet gikk til massepågripelser av politikere som støtter tidligere statsminister Nawaz Sharif.

– Sjokkert av å se hvordan politiet oppfører seg under valget i Pakistan. De stopper og arresterer politikere fra den muslimske liga N. Rettferdige og frie valg? , skrev Zaman på Twitter fredag.

Han beskrev også arbeidsforholdene som krevende.

– TV 2 reagerer sterkt på at vår reporter er arrestert når han forsøker å gjøre jobben sin som journalist. Dette er svært alvorlig, sier Solbrække til TV2.

Les også: Skånske tilstander

Uviss bakgrunn for arrestasjon

Zamans familie har vært i kontakt med reporteren etter arrestasjonen, og det skal etter forholde stå bra til med ham.

– Men vi vet foreløpig lite om arrestasjonen. Vi har kontakt med UD, som igjen har dialog med ambassaden. Vi er også i kontakt med Kadafis familie som både bor og er på ferie i landet nå, sier nyhetsredaktør Solbrække.

Uro

25. juli er det valg i Pakistan, og det har vært urolig i landet den siste tiden.

Landets tidligere statsminister Nawaz Sharif, som er fra partiet Pakistans muslimske liga (PML-N), ble 6. juli dømt til ti års fengsel in absentia for korrupsjon. Han ble pågrepet da han fredag vendte tilbake til Pakistan fra London.

Titalls tusen av Sharifs tilhengere forsøkte å ta seg til flyplassen for å ønske ham velkommen hjem, men myndighetene hadde satt ut nesten 20.000 politifolk og soldater for å hindre demonstrasjoner.

Ifølge Sharifs parti ble minst 4.000 partimedlemmer pågrepet av pakistansk politi fredag.

Les også: Netanyahu: Israel beredt til å trappe opp angrepene på Gazastripen

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden