Grønlandsk bygd frykter flodbølge fra isfjell

Lucia Ali Nielsen fikk filmet øyeblikket da et bit av isfjellet kalvet 12. juli. Nå frykter de at restene kan skape en fatal flodbølge.

Beboere i bygda Innaarsuit på Grønland er evakuert i frykt for at et enormt isfjell som er grunnstøtt like ved, skal kalve og utløse en flodbølge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Befolkningen i Innaarsuit er svært bekymret for dette store isfjellet fordi det kan få enorme konsekvenser hvis det kalver, sier bygdebestyrer Karl Petersen til Sermitsiaq.ag.

Vaktsjef Lina Davidsen i Grønlands Politi opplyser fredag morgen at flere innbyggerne er evakuert. Det bor 169 i bygda, men det var bare dem som bor nærmest isfjellet som måtte forlate sin hjem. Hvor lang tid det tar før de kan vende tilbake, er høyst usikkert.

– Det avgjør naturkreftene, sier Davidsen, som føyer til at vindretningen i øyeblikket er gunstig.

– Vi håper at isfjellet blir tatt av strømmen, sier hun. Politiet og den lokale beredskapsledelsen skal ha et møte om situasjonen senere fredag.

Petersen mener det ikke er nok, og ønsker at isfjellet skal bukseres bort fra bygda.

Politiet sendte torsdag ut en advarsel til innbyggerne om at de må søke opp i høyden dersom det store isfjellet plutselig begynner å kalve. Frykten er at kalvingen skal utløse en voldsom flodbølge, skriver danske BT.

Det store isfjellet har de siste dagene kommet faretruende nært det vesle lokalsamfunnet på Grønlands vestkyst, omlag 45 kilometer nord for byen Upernavik.

På bilder ser isfjellet imponerende og storslått ut, men for innbyggerne i Innaarsuit symboliserer isfjellet fare og frykt. Om det enorme fjellet skulle kalve eller velte, kan det føre til store ødeleggelser på butikker, elverk og hus ved kysten, skriver grønlandske Kalaallit Nunaata Radioa.

I juni 2017 mistet tre voksne og et barn livet etter en tsunami som traff bygda Nuugaatsiaq på vestsiden av Grønland. Bølgen var så kraftig at elleve hus ble skylt ut i fjorden. Oversvømmelsene og bølgene kom etter et jordskjelv med styrke på 4,1 på Richters skala.

Les også: Fire savnet etter jordskjelv, tsunami og oversvømmelser på Grønland

I en video publisert i sosiale medier torsdag ettermiddag, norsk tid, kan man se en del av isfjellet rase i vannet og forårsake bølger i vannet. Du kan se videoen øverst i artikkelen.

Fungerende beredskapssjef i Avannaata Kommunia, Bjarne Markussen, forteller til Kalaallit Nunaata Radioa at de overvåker situasjonen nøye.

– Beredskapen i de nærliggende bygdene er orientert om at de må holde seg klar, sier han.

Ifølge værmeldingen er det ventet regn i området. Det kan forverre situasjonen.

– Det gjør situasjonen mer kritisk. Kraftig regn øker risikoen for at isfjellet vil kalve, sier Markussen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden