Meny

Sfærenes harmoni:

Radio Saturn

Hør «radiomusikken» som skapes mellom Saturn og månen Enceladus.
Skygger av ringsystemet på Saturns overflate. Månen Enceladus i forgrunnen. Foto fra Cassini-sondens sistereis, 15. september 2017. NASA/JPL/Space Science Institute

Basert på sine studier av forholdet mellom matematikk og musikk tenkte den greske filosofen og mystikeren Pytagoras seg at solen, månen og planetene sender ut en unik «musikk» på sin vei over himmelhvelvet, «sfærenes harmoni.»

Han ville antakelig vært begeistret for mandagens pressemelding fra Nasa:

Cassini-sonden gjorde 2. september 2017 opptak av elektromagnetiske bølger innen de hørbare frekvensene. På jorden har forskerne kunnet forsterke signalene og spille dem av.

Plasmabølger:

Plasma er en av de fire tilstandene et stoff kan være i (de andre er fast stoff, væske og gass). Plasma består av løsrevne partikler, ofte med elektrisk ladning.

Plasmabølger er alle typer bølger som kan oppstå i et plasma eller som får sine egenskaper forandret i et plasma. I et plasma vil de elektromagnetiske feltene vekselvirke med plasmaet, slik at bølgen utbrer seg langsommere. Radiobølger vil kunne avbøyes og reflekteres. Man finner også plasmabølger som har mye til felles med lydbølger.

Eksempler på elektromagnetiske bølger er radiobølger, synlig lys, infrarød og ultrafiolett stråling, røntgenstråling og gammastråling.

(SNL)

Saturn

Saturn er den nest største av planetene i vårt solsystem, nesten ti ganger så stor som Jorden. Gassplaneten er den 6. planeten regnet fra Solen.

Saturn har 62 kjente måner og mange ringer.

(SNL)

Lyden er omdannet etter de samme prinsippene en radio bruker til å oversette elektromagnetiske bølger til musikk. Hør opptaket i videoen over.

Data fra Cassini-sondens store finaleturné omkring ringplaneten Saturn viser overraskende kraftig samhandling av plasmabølger mellom Saturn og månen Enceladus.

(Se faktaboks for mer om Saturn og plasmabølger)

Opptaket ble komprimert fra 16 minutter til 28,5 sekunder.

Les også: Hvordan finne liv i rommet - en brukermanual

«Elektrisk krets» mellom måne og planet

– Enceladus fungerer som en liten generator i bane rundt Saturn, og vi vet at den er en kontinuerlig kilde til energi, sier planetforskeren Ali Sulaiman ved Iowa-universitetet.

Han er medforfatter av to studier om funnene, nylig publisert i tidsskriftet Geophysical Research Letters.

Det er første gang forskerne har observert at bølgene reiser langs linjer i magnetfeltene mellom Saturn og Enceladus. Disse fungerer som en elektrisk krets mellom de to himmellegemene.

Les også: Noe gigantisk traff Uranus og veltet hele kjempeplaneten

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Saturns måne Enceladus svever i forgrunnen av ringsystemet og den mindre månen Pandora. Arkivfoto fra Cassini-sonden: 1. november 2009.

Måne med dampsøyler

Enceladus er badet i Saturns magnetfelt, og geologisk aktiv. Enceladus skyter ut søyler av vanndamp som blir bestrålt og fyller miljøet omkring Saturn. Vår måne samhandler ikke med jorden på samme vis.

Opptaket du kan lytte til over ble gjort av et instrument på Nasa-sonden Cassini 2. september 2017, to uker før den med overlegg ble styrtet inn i planetens atmosfære.

Cassini-Huygens-oppdraget var et samarbeid mellom Nasa, den europeiske romfartsorganisasjonen ESA og den italienske romfartsorganisasjonen.

Se også:Dette er en Saturn-orkan:

Les også:
– Uranus lukter råtne egg

Populært