Skrytebilder av drept sjiraff vekker avsky verden over

TRUES: TV-stjernen Ricky Gervais er blant tusenvis fra Australia til USA som uttrykker avsky overfor skrytebildet Tess Thompson Talley delte i sosiale medier. Overfor Fox News forsvarer hun jakten.
TRUES: TV-stjernen Ricky Gervais er blant tusenvis fra Australia til USA som uttrykker avsky overfor skrytebildet Tess Thompson Talley delte i sosiale medier. Overfor Fox News forsvarer hun jakten. Foto: Skjermdump, Twitter, AfricaLand Post
Artikkelen fortsetter under annonsen

Skrytebilder av en amerikansk kvinne som poserer med en påstått sjelden afrikansk sjiraff hun nettopp har skutt, vekker avsky verden over.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den kvinnelige jegeren fra Kentucky i USA hudflettes i både i tradisjonelle og sosiale medier verden over etter at hun delte bilder der hun med rifla triumferer foran den svære, svarte sjiraffen hun nettopp har skutt i Sør-Afrika.

– Hvit amerikansk villmann som er delvis neandertaler kommer til Afrika og skyter en sjelden sjiraff takket være sørafrikansk idioti. Navnet hennes er Tess Thomson Talley. Vennligst del, skriver nettavisen AfricLand Post på Twitter.

Meldingen ble fanget opp av internasjonale medier, og nå flommer Twitter over av rasende avskymeldinger mot den 37 år gamle kvinnen.

Les også: En halv million nordmenn registrert som jegere

Forsvarer «drømmejakt»

Bildene delte Talley opprinnelig på sin Facebook-profil etter jakten i juni fjor med teksten:

«Mine bønner om en drømmejakt ble i dag oppfylt. Så denne sjeldne, svarte sjiraffen, og fulgte ham en stund. Jeg visste at dette var den ene. Han var over 18 år gammel, veide 4000 lbs (1814 kg) og velsignet oss med 2000 lbs (907 kg) kjøtt».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Posten er nå slettet etter flere tusen rasende meldinger og henvendelser fra medier som blant andre BBC, Fox News, The Sydney Herald og USA Today.

I en e-post til Fox News forsvarer Talley at hun drepte sjiraffen.

– Sjiraffen jeg jaktet på var den sørafrikanske underarten av sjiraff. Bestanden av denne øker faktisk, delvis på grunn av jegere og en innsats for bevaring som stort sett finansieres av storviltjakt. Rasen er ikke sjelden på annen måte enn at den er veldig gammel. Sjiraffer blir mørkere med alderen, skrev hun til Fox News, ifølge The Hill.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Filmfotograf drept av sjiraff i Sør-Afrika

Milliardinntekter

Troféjakt er svært vanlig i flere afrikanske land, som Sør-Afrika, Namibia, Zambia og Zimabwe. Ifølge BBC er troféjakt på dyr som bøfler, elefanter og løver «big business», og gir Sør-Afrika anslagsvis inntekter på 2 milliarder dollar, 16,3 milliarder norske kroner, årlig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Talley opplyser til Fox at sjiraffen hun felte var for gammel til å få avkom, og at den hadde drept tre yngre okser som var formeringsdyktige.

– Dette kalles bevaring gjennom beskatning av bestanden, påpeker Talley.

RASER: Skuespiller Ricky Gervais tar sterke ord i bruk for å vise sin avsky for sjiraffjakt. Foto: Joel Ryan / AP
RASER: Skuespiller Ricky Gervais tar sterke ord i bruk for å vise sin avsky for sjiraffjakt. Foto: Joel Ryan / AP

TV-stjerne og komiker Ricky Gervais er en kjent dyreelsker, og blant dem som har hisset seg voldsomt opp over troféjakt.

I en rasende Twitter-melding skriver han:

– Bortskjemte fi***r

– Sjiraffer er på nå på rødlisten til truede dyrearter grunnet en nedgang på 40 prosent de siste 25 årene. De står i fare for å bli utryddet. Borte for alltid.

– Likevel tillater vi bortskjemte fi***r (kvinnens kjønnsorgan) å betale penger for å skyte dem med pil og bue for moro skyld.

Les også: «Du er avskyelig. Verden vil finne deg.»

Zimbabwe strammer inn jaktreglene etter drap på kjendisløve

Drepte kjendisløve med pil og bue

Blant årsakene til at sinnene er satt så voldsomt i kok i USA, er at bildene kommer tre år etter at den amerikanske tannlegen Walter James Palmer skjøt og drepte Zimbabwes mest kjente løve, Cecil, på ulovlig jakt i 2015.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kjendisløven Cecil, som til og med hadde halsbånd, ble lokket ut av Hwange nasjonalpark med mat, og skutt av Palmer med pil og bue. For moroa betalte han 50.000 dollar.

I fjor åpnet president Donald Trump for at det skulle bli mulig å ta med trofeer av elefanter som var skutt lovlig i Zimbabwe og Zambia til USA. Det vakte sterke reaksjoner, og saken er satt på vent.

Donald Trumps sønner, Eric og Donald junior, er ivrige troféjegere, og bilder av dem poserende med trofeer som leopard, alligator, en vannbøffel og en avkappet, blodig elefanthale er blant det de selv har delt i sosiale medier.

Popstjernen Madonna er blant dem som viste sin vemmelse over dette:

Les også: Donald Trump jrs drøm: – Ønsker å gå i farens fotspor