Meny

Første bekreftede bilde av nyfødt planet

Se video: Her er en planet i ferd med å dannes i støvskiven rundt en ung stjerne.
Her er en planet i ferd med å dannes i støvskiven rundt en ung stjerne. Det er første gang astronomene har kunnet bekrefte et slikt motiv sikkert.

Planeten («PDS 70b») ses som et lyst punkt til høyre for den svarte sirkelen i midten av bildet. Planeten ligger omtrent tre milliarder kilometer fra stjernen, tilsvarende avstanden mellom Solen og Uranus.

Observasjonen viser hvordan planeten pløyer en bane gjennom skiven av gass og støv rundt den unge dvergstjernen PDS 70.

– Støvskivene rundt unge stjerner er planetenes fødestue, men så langt har bare en håndfull observasjoner gitt hint om slike babyplaneter, sier Miriam Keppler, lederen av gruppen som gjorde funnet.

– Men planetkandidatene vi hittil har sett kunne også vært strukturer i støvskivene, så dette regnes som den første sikre observasjonen, sier hun.

Les også: Solsystemets mystiske gjest oppførte seg ikke som forventet

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Det første klare bildet av en planet under dannelse. Den befinner seg rundt dvergstjernen PDS 70. Planeten er synlig som et lyst punkt til høyre for sentrum av bildet. Stjernen er tildekket av koronograf-masken som brukes til å blokkere lys som ellers ville blendet for planeten. Kilde: ESO/A. Müller et al.
Dette fargerike bildet viser himmelen rundt den lyssvake, oransje dvergstjernen PDS 70 (i midten av bildet). Den lyseblå stjernen til høyre er χ Centauri. Kilde: ESO/Digitized Sky Survey 2/Davide De Martin.

Glovarm kjempe

Analysen viser at den nyoppdagede planeten er en gigant, med en masse noen ganger større enn Jupiters, skriver European Southern Observatory (ESO) i en pressemelding.

Planetens overflate har en temperatur på rundt 1000 °C, varmere enn noen planet i vårt solsystem.

Instrumentene til teleskopet ved Paranal-observatoriet i Chile har også gjort det mulig å måle planetens lysstyrke ved forskjellige bølgelengder, slik at forskerne kan si noe om atmosfærens egenskaper.

Foreløpige data tyder på at planeten har skyer.

Les også: ESA: – Det største kartet over vår galakse

– Forstår mer av planetenes utvikling

Den mørke sirkelen i midten av bildet kommer av en maske teleskopet bruker til å blokkere lyset fra stjernen. Dette gjør det mulig å påvise den lyssvake støvskiven og planeten tross det sterkere stjernelyset.

– Funnene gir innblikk i de kompliserte og hittil lite forståtte tidlige stadiene av planeters utvikling, sier André Müller, leder av en annen gruppe astronomer som har undersøkt det nye funnet.

–Vi trengte en slik sikker observasjon for virkelig å forstå prosessen bak planetdannelse.

SPHERE-instrumentet ved Very Large Telescope i Chile studerer eksoplaneter og støvskiver rundt nærliggende stjerner.

Les også:

Jupiter: – Hele planeten er en storm

Voyager: 40 års tjeneste i rommet

Dette diagrammet viser det sørlige stjernebildet Kentauren, som viser de fleste stjernene som er synlige for det blotte øye på en klar, mørk natt i denne regionen. Dvergstjernen PDS 70 er merket med en rød sirkel. Kilde: ESO, IAU, Sky & Telescope.
Populært