Valget i Tyrkia: Putin en av de første til å gratulere

Se video: President Recep Tayyip Erdogans erklærer valgseier. Her taler han til folket.

Tyrkias forhold til Nato vil forbli omtrent som i dag etter helgens valg, mener Tyrkia-kjenner: – Putin ønsker seg et Tyrkia som er litt illojalt mot Nato og Europa.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tyrkias president Tayyip Erdogan hilser tilhengere utenfor AKPs hovedkvarter i Ankara natt til 25. juni 2018. Scanpix/Reuters.
Tyrkias president Tayyip Erdogan hilser tilhengere utenfor AKPs hovedkvarter i Ankara natt til 25. juni 2018. Scanpix/Reuters.

– Utviklingen i Tyrkia vil fortsette omtrent som man har sett de siste årene, sier Tyrkia-kjenner Morten Myksvoll til ABC Nyheter etter valgseieren til sittende president Recep Tayyip Erdogan og partiet AKP.

Det statlige nyhetsbyrået Anadolu erklærte ved 22-tiden søndag at Erdogan vinner valget med om lag 53 prosent av stemmene, men valgkommisjonen har ikke presentert de endelige resultatene.

Nato-landet Tyrkias forhold til forsvarsalliansen og EU har vært anstrengt de siste årene.

Tyrkias forsvarsminister Nurettin Canikli (t.v.) sammen med Natos generalsekretær Jens Stoltenberg i Ankara 16. april 2018. Scanpix/AP.
Tyrkias forsvarsminister Nurettin Canikli (t.v.) sammen med Natos generalsekretær Jens Stoltenberg i Ankara 16. april 2018. Scanpix/AP.

– Jeg tror Tyrkias forhold til Nato og EU vil forbli omtrent som i dag. Erdogan vil komme med noen utfall innimellom, men det er et sterkt gjensidig avhengighetsforhold. Ingenting tilsier at Tyrkia skal melde seg ut av Nato. Samtidig er det ingenting som tilsier at de skal melde seg inn i EU, sier Myksvoll. Han driver nettstedet tyrkiskpolitikk.no, og var i landet valg-helgen.

Les også: Erdogan erklærer valgseier i Tyrkia

– Tyrkia har vært verre, for å si det mildt

– Tyrkia har under tidligere militærdiktatur bevist at det er fullt mulig å kombinere et svakt demokrati med Nato-meldemskap. Tyrkia har vært verre tidligere, for å si det mildt.

Morten Myksvoll driver nettstedet tyrkiskpolitikk.no.
Morten Myksvoll driver nettstedet tyrkiskpolitikk.no.

Samtidig har forholdet til Russland bedret seg siden Tyrkias skjøt ned et russisk kampfly på grensen til Syria i november 2015. Russlands president Vladimir Putin var en av de første til å gratulere Recep Tayyip Erdogan med gjenvalget i Tyrkia.

Russlands president Vladimir Putin (t.v.) og Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan under en velkomstseremoni for Putin i Ankara 3. april. Russland og Tyrkia har knyttet tettere bånd de siste årene. Scanpix/AP.
Russlands president Vladimir Putin (t.v.) og Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan under en velkomstseremoni for Putin i Ankara 3. april. Russland og Tyrkia har knyttet tettere bånd de siste årene. Scanpix/AP.

– Jeg tror Putin ønsker seg et Tyrkia som er litt illojalt mot Nato og Europa, og han setter nok pris på sprekker i forsvarsalliansen, sier Myksvoll.

Valget til nasjonalforsamling i Tyrkia

Fordeling av stemmer når 99,1 prosent av stemmene er telt opp.

  • Rettferdighets- og utviklingspartiet (AKP): 42,5 prosent
  • Nasjonal bevegelse (MHP): 11,1
  • Republikansk folkeparti (CHP): 22,7
  • Folkets demokratiske parti (HDP): 11,6
  • Det gode partiet (Iyi): 10
  • Erdogans allianse (AKP, MHP, BBP): 53,6
  • Opposisjonsalliansen (CHP, Iyi, SP, DP): 34,1

    Kilde: Hürriyet, NTB.

En uke etter kuppforsøket i juli 2016 erklærte Erdogan tre måneders unntakstilstand. Den ble siden forlenget og gjelder fortsatt.

– Formelt har det skjedd en storstilt grunnlovsendring, men i praksis vil Erdogan kunne regjere som han har gjort under unntakstilstanden siden kuppforsøket i 2016, sier Myksvoll.

Erdogan og det moderate islamistiske partiet han leder, AKP, har vunnet samtlige valg de siste 16 årene. Denne gangen sikrer Erdogan seg utvidet makt, etter at det ble flertall for en grunnlovsendring i en folkeavstemning i fjor. Endringen går blant annet ut på at statsministervervet og presidentvervet slås sammen.

– Fullmaktene Erdogan har fått ligner dem USAs president har. Men nasjonalforsamlingen, domstoler og frie medier står svakere i Tyrkia. Det er den tyrkiske konteksten som gjør grunnlovsendringen problematisk, sier Myksvoll.

Les også:

Erdogan: – Demokratisk revolusjon i Tyrkia

Hard reaksjon etter kuppforsøket

I etterkant av kuppforsøket sommeren 2016 har tyrkiske myndigheter pågrepet rundt 160.000 mennesker. Over 100.000 er oppsagt eller permittert. Blant dem er lærere, dommere, soldater og politimenn.

– Det har vært et svært bredt oppgjør etter kuppet, som også rammer mange flere enn dem som var direkte involvert.

Erdogan anklaget sin tidligere forbundsfelle, den muslimske predikanten Fethullah Gülen, for kupplanene, noe Gülen nekter for.

– Det er fortsatt noe uklart om Gülen selv orkestrerte kuppet, men det virker sannsynlig at hans tilhengere sto bak.

Gülen-bevegelsen er islamistisk, ledet av en imam som tidligere var alliert av Erdogan, og som reiste i eksil på slutten av 90-tallet. Gülen er i dag bosatt i USA. Bevegelsen har drevet skoler, banker, forretninger og universitet.

– De profilerer seg som forsknings- og naturfagsvennlig form for islam. Men utbrytere beskriver den som en streng sekt, og har sammenlignet Gülen med Irans Ayatollah Khomeini, sier Myksvoll.

Angrep mot kurdiske grupper

PKK-medlemmer i Qandil-fjellene i Irak. Scanpix/AP.
PKK-medlemmer i Qandil-fjellene i Irak. Scanpix/AP.

I juli 2015 brøt våpenhvilen mellom Tyrkia og den kurdiske PKK-geriljaen sammen. En større militæroperasjon som har drevet hundretusener på flukt, ble iverksatt i de kurdiskbefolkede områdene sørøst i landet.

Tyrkiske soldater ved grensen til Syria, 22. janaur 2018. Scanpix/AP.
Tyrkiske soldater ved grensen til Syria, 22. janaur 2018. Scanpix/AP.

– Det er ingen grunn til å tro at konflikten med PKK vil roe seg med det første. Erdogan har forsøkt fredsforhandlinger, men fikk sterk kritikk for dette av opposisjonspartier. Men det er viktig å ikke sette likhetstegn mellom kurdere og PKK-bevegelsen. Mange kurdere stemmer på Erdogans parti, sier Myksvoll.

20. januar i år innledet Tyrkia også en militæroffensiv mot den syriskkurdiske YPG-militsen i Afrin i Syria. Offensiven er et forsøk på hindre dannelsen av et selvstyrt kurdisk område nord i Syria. Afrin kontrolleres fortsatt av tyrkiske soldater og sunnimuslimske opprørere.

– Tyrkia driver en vanskelig balansegang i Syria. De sier fremdeles at de er mot Assad-regimet, men har moderert seg kraftig siste år, sier Myksvoll.

Les også: 14 antatte IS-tilhengere pågrepet før valget i Tyrkia

– Mindre valgfusk enn antatt

Erdogan var avhengig av å få minst halvparten av stemmene for å vinne valget, hvis ikke ville det bli avholdt en ny valgomgang. Myksvoll er overrasket over at Erdogan later til å ha vunnet første valgomgang, selv om presidenten var storfavoritt til å vinne valget samlet sett:

– Valgjuks har forekommet, men inntrykket er at det er mindre enn mange hadde trodd i forkant. Opptellingssystemet i Tyrkia er manuelt, og så lenge opposisjonspartiene har representanter i valglokalene er det vanskelig å fuske med stemmene.

Til sammen ti utenlandske observatører fra ulike grupper er pågrepet for ikke å ha hatt riktig akkreditering under valget.

Sammen sikret også Erdogans AKP og alliansepartnerne i det nasjonalistiske MHP flertall i den nye nasjonalforsamlingen. Like før uttalelsen til kommisjonen oppfordret opposisjonspartiet CHP sine tilhengerne til å holde seg i ro.

Les også: Tre tyske valgobservatører pågrepet i Tyrkia

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
13:58 Politisk hengemyr i Israel13:57 Solskjær får trio tilbake fra skade13:56 Ødegaard tilbake i full trening13:37 Ap etterlyser Frps tiltak mot gjengkriminalitet13:13 Klart for ekstraordinær felling av to ulver12:57 Hellas vil stenge asylleire på øyene12:27 Eieren av Morris-kjeden har søkt om konkursbeskyttelse12:26 Tottenham-stjernene takker Pochettino12:15 Mer gråvær i vente – og til uka blir det enda verre12:11 Hans ettermæle fortjener mer enn «mannen som åpnet for et todelt helsesystem»12:06 Stjernen og Hilde blir TV 2s hoppeksperter12:05 Tvilling-spedbarn hadde bruddskader – nå er foreldrene dømt11:41 Jacob Schram blir ny konsernsjef i Norwegian11:24 Nøkkelperson i riksrettsprosessen inntar vitneboksen11:22 Mourinho på plass i Tottenham: – Forventer trofeer10:58 Ropstad: – Jeg tar sterk avstand fra konverteringsterapi10:50 Ny rapport: Produsentlandene sprenger klimabudsjettet10:12 LeBron James med ny historisk milepæl i NBA09:57 Politiet innrømmer at Kebnekaise-etterforskningen ikke var god nok09:48 Havørnbestanden setter ny rekord i Danmark09:47 Direkte: Ropstad må forvente seg tøff motstand i spørretimen09:27 Swedbank etterforskes i USA09:26 Forskere bekymret for hytter i områder med villrein09:25 Nina Haver-Løseth gjør comeback i verdenscupen09:24 Senterpartiet fortsatt strammest på kvoteflyktninger08:59 Norge har passert 5,35 millioner innbyggere08:39 Ulveangrep rammer sauebønder psykisk08:04 Kina kritiserer Senatets støtte til demonstranter i Hongkong07:53 Mourinho klar som ny Tottenham-trener07:35 Ikke alle Nav-ofre vil få full frifinnelse07:12 Ropstad må forvente seg tøff motstand i Stortingets spørretime07:00 Seks av ti unge kvinner takket ja til HPV-vaksine06:59 Glatt på Østlandet – vanskelige forhold i vente i Finnmark06:34 Innbyggerne har mer engasjement, men lavere tillit til de folkevalgte06:31 Nestvold-Haugens nye hverdag på alpinlandslaget: – Må snakke om Tinder06:19 Jordskjelv med styrke 6,3 rystet Mexico06:15 Fem mulige finalemotstandere for Norge i nasjonsligaomspillet06:07 To døde i helikopterkrasj i Afghanistan05:50 Tre drept da soldater brøt opp drivstoffblokade i Bolivia05:50 Dette skjer i dag05:45 Skoler i Hongkong åpner igjen05:42 Uføretrygdede på minstesats tjener for mye til å få fri rettshjelp05:30 Dette skjedde i natt05:04 Politiet i Chile slutter å bruke haglammunisjon mot demonstranter04:34 Sparket DNB-ansatt saksøker banken for dårlig oppfølging av spilleavhengige04:09 Senatet vedtok enstemmig støtte til demonstranter i Hongkong03:45 Unge Høyre vil flytte iskanten sørover03:45 Zuccarello-assist i Wild-seier03:12 Japan med første handelsoverskudd på fire måneder03:00 Isprodusent i krangel etter vannregning på Askøy02:53 Syria rammet av flere luftangrep02:17 Colombia stenger grensene før ventede demonstrasjoner01:50 Lysbakken: Må ta en debatt om E-tjenesten00:15 FN vil bedre beskytte forsvarere av menneskerettigheter23:59 Vogntog med radioaktivt materiale veltet i Trøndelag – E6 sperret23:40 Kornproduksjonen går opp23:35 Maradona forlater trenerjobb etter to måneder23:33 Topprådgiver kaller Trump-samtale «upassende»23:12 Ramsey sendte Wales til EM22:55 Bare nesten for Norge U21 mot Portugal: – Tungt å tape en kamp vi måtte vinne22:32 Politiet undersøker torpedopåstandene som kom fram i Røkke-rettssaken22:02 Johnson og Corbyn barket sammen i valgdebatt21:41 Beruset mann forsøkte å kvele gutter21:34 Pochettino ferdig i Tottenham21:30 Mann (20) dømt til sju års fengsel for seksuelle overgrep mot barn21:12 Kan ha løst eldgammelt mysterium21:08 Fremmedkriger dømt til åtte års fengsel for terror20:34 Advarer mot ny E18-strekning: – Prosjektet er helt vanvittig20:32 25 personer funnet i kjølekonteiner på vei til Storbritannia20:13 Skeptiske til Vys kontantnekt20:11 Ytterligere 37 dommer vurderes i trygdeskandalen19:53 Ny pågripelse etter overfall på nordmenn i Panama19:37 Dette har vi ikke sett siden Watergate19:05 Hauglie: Nav visste i februar at trygdeskandalen omfattet straffesaker18:29 Forsker: – EØS er organisert hykleri18:24 Dopingsak ryster Romania før håndball-VM18:01 Voldtektsanmeldelse mot Julio Kopseng henlagt17:42 Bodø lufthavn åpnet etter drone-observasjon17:37 DN: Tankesmie donerer tilsvarende sum som de fikk av Jeffrey Epstein til ideelle organisasjoner17:15 Mann i 50-årene omkom i ulykke i Steinkjer16:36 To fengselsvakter siktet etter Epsteins dødsfall16:36 Vitne kalte Trump-samtale «upassende»16:13 Bjørnar Moxnes nektet adgang på ambulanseflybase15:24 – De første har trolig fått penger på konto15:21 Litauen avviser at Norge har gitt noe tilbake for Frode Berg-løslatelse14:54 Lå død i tre år med radioen på: – Åpenbart ingen som har savnet ham14:33 Lisa Aisato fikk årets bokhandlerpris14:06 Lagerbäck mer fornøyd enn spillerne14:05 Bokhandelkjeden Notabene er konkurs13:50 Kabinansatte: Ikke tving oss til å fly med MAX-flyene13:32 Blir ikke sextiltalt: – Bevisene holder ikke13:27 Mann anholdt i Berlin mistenkt for innkjøp av bombematerialer12:51 Curling-EM: Ny seier til Norge12:48 Dopingsak ryster Romania før håndball-VM12:35 Vi spiser mindre sukker enn noensinne, men fortsatt for mye salt og fett12:28 Russland har hentet hjem 32 barn av IS-medlemmer12:27 Regjeringen vil utrede forbud mot homoterapi11:48 Elvestuen får kritikk for hemmelighold11:38 SAS kutter flyvninger etter uroligheter11:36 Vestlige gisler løslatt etter flere år i Talibans fangenskap
Siste nytt
13:58PolitikkPolitisk hengemyr i Israel13:57SportSolskjær får trio tilbake fra skade13:56SportØdegaard tilbake i full trening13:37PolitikkAp etterlyser Frps tiltak mot gjengkriminalitet13:13NorgeKlart for ekstraordinær felling av to ulver12:57VerdenHellas vil stenge asylleire på øyene12:27PengerEieren av Morris-kjeden har søkt om konkursbeskyttelse12:26SportTottenham-stjernene takker Pochettino12:15NorgeMer gråvær i vente – og til uka blir det enda verre12:11StemmerHans ettermæle fortjener mer enn «mannen som åpnet for et todelt helsesystem»12:06SportStjernen og Hilde blir TV 2s hoppeksperter12:05NorgeTvilling-spedbarn hadde bruddskader – nå er foreldrene dømt11:41PengerJacob Schram blir ny konsernsjef i Norwegian11:24PolitikkNøkkelperson i riksrettsprosessen inntar vitneboksen11:22SportMourinho på plass i Tottenham: – Forventer trofeer10:58PolitikkRopstad: – Jeg tar sterk avstand fra konverteringsterapi10:50VerdenNy rapport: Produsentlandene sprenger klimabudsjettet10:12SportLeBron James med ny historisk milepæl i NBA09:57NorgePolitiet innrømmer at Kebnekaise-etterforskningen ikke var god nok09:48VerdenHavørnbestanden setter ny rekord i Danmark09:47PolitikkDirekte: Ropstad må forvente seg tøff motstand i spørretimen09:27PengerSwedbank etterforskes i USA09:26NorgeForskere bekymret for hytter i områder med villrein09:25SportNina Haver-Løseth gjør comeback i verdenscupen09:24PolitikkSenterpartiet fortsatt strammest på kvoteflyktninger08:59NorgeNorge har passert 5,35 millioner innbyggere08:39NorgeUlveangrep rammer sauebønder psykisk08:04VerdenKina kritiserer Senatets støtte til demonstranter i Hongkong07:53SportMourinho klar som ny Tottenham-trener07:35PengerIkke alle Nav-ofre vil få full frifinnelse07:12PolitikkRopstad må forvente seg tøff motstand i Stortingets spørretime07:00Helse og livsstilSeks av ti unge kvinner takket ja til HPV-vaksine06:59NorgeGlatt på Østlandet – vanskelige forhold i vente i Finnmark06:34PolitikkInnbyggerne har mer engasjement, men lavere tillit til de folkevalgte06:31SportNestvold-Haugens nye hverdag på alpinlandslaget: – Må snakke om Tinder06:19VerdenJordskjelv med styrke 6,3 rystet Mexico06:15SportFem mulige finalemotstandere for Norge i nasjonsligaomspillet06:07VerdenTo døde i helikopterkrasj i Afghanistan05:50VerdenTre drept da soldater brøt opp drivstoffblokade i Bolivia05:50NorgeDette skjer i dag05:45VerdenSkoler i Hongkong åpner igjen05:42PengerUføretrygdede på minstesats tjener for mye til å få fri rettshjelp05:30NorgeDette skjedde i natt05:04VerdenPolitiet i Chile slutter å bruke haglammunisjon mot demonstranter04:34PengerSparket DNB-ansatt saksøker banken for dårlig oppfølging av spilleavhengige04:09VerdenSenatet vedtok enstemmig støtte til demonstranter i Hongkong03:45PolitikkUnge Høyre vil flytte iskanten sørover03:45SportZuccarello-assist i Wild-seier03:12PengerJapan med første handelsoverskudd på fire måneder03:00NorgeIsprodusent i krangel etter vannregning på Askøy02:53VerdenSyria rammet av flere luftangrep02:17VerdenColombia stenger grensene før ventede demonstrasjoner01:50NorgeLysbakken: Må ta en debatt om E-tjenesten00:15VerdenFN vil bedre beskytte forsvarere av menneskerettigheter23:59NorgeVogntog med radioaktivt materiale veltet i Trøndelag – E6 sperret23:40NorgeKornproduksjonen går opp23:35SportMaradona forlater trenerjobb etter to måneder23:33VerdenTopprådgiver kaller Trump-samtale «upassende»23:12SportRamsey sendte Wales til EM22:55SportBare nesten for Norge U21 mot Portugal: – Tungt å tape en kamp vi måtte vinne22:32NorgePolitiet undersøker torpedopåstandene som kom fram i Røkke-rettssaken22:02PolitikkJohnson og Corbyn barket sammen i valgdebatt21:41NorgeBeruset mann forsøkte å kvele gutter21:34SportPochettino ferdig i Tottenham21:30NorgeMann (20) dømt til sju års fengsel for seksuelle overgrep mot barn21:12VerdenKan ha løst eldgammelt mysterium21:08NorgeFremmedkriger dømt til åtte års fengsel for terror20:34MotorAdvarer mot ny E18-strekning: – Prosjektet er helt vanvittig20:32Verden25 personer funnet i kjølekonteiner på vei til Storbritannia20:13PengerSkeptiske til Vys kontantnekt20:11PengerYtterligere 37 dommer vurderes i trygdeskandalen19:53NorgeNy pågripelse etter overfall på nordmenn i Panama19:37VerdenDette har vi ikke sett siden Watergate19:05PengerHauglie: Nav visste i februar at trygdeskandalen omfattet straffesaker18:29PolitikkForsker: – EØS er organisert hykleri18:24SportDopingsak ryster Romania før håndball-VM18:01NorgeVoldtektsanmeldelse mot Julio Kopseng henlagt17:42NorgeBodø lufthavn åpnet etter drone-observasjon17:37NorgeDN: Tankesmie donerer tilsvarende sum som de fikk av Jeffrey Epstein til ideelle organisasjoner17:15NorgeMann i 50-årene omkom i ulykke i Steinkjer16:36VerdenTo fengselsvakter siktet etter Epsteins dødsfall16:36PolitikkVitne kalte Trump-samtale «upassende»16:13PolitikkBjørnar Moxnes nektet adgang på ambulanseflybase15:24Penger– De første har trolig fått penger på konto15:21VerdenLitauen avviser at Norge har gitt noe tilbake for Frode Berg-løslatelse14:54VerdenLå død i tre år med radioen på: – Åpenbart ingen som har savnet ham14:33KulturLisa Aisato fikk årets bokhandlerpris14:06SportLagerbäck mer fornøyd enn spillerne14:05KulturBokhandelkjeden Notabene er konkurs13:50ReiseKabinansatte: Ikke tving oss til å fly med MAX-flyene13:32VerdenBlir ikke sextiltalt: – Bevisene holder ikke13:27VerdenMann anholdt i Berlin mistenkt for innkjøp av bombematerialer12:51SportCurling-EM: Ny seier til Norge12:48SportDopingsak ryster Romania før håndball-VM12:35Helse og livsstilVi spiser mindre sukker enn noensinne, men fortsatt for mye salt og fett12:28VerdenRussland har hentet hjem 32 barn av IS-medlemmer12:27PolitikkRegjeringen vil utrede forbud mot homoterapi11:48PolitikkElvestuen får kritikk for hemmelighold11:38ReiseSAS kutter flyvninger etter uroligheter11:36VerdenVestlige gisler løslatt etter flere år i Talibans fangenskap
Populært