Paven: – Slik starter alle diktaturer

Pave Frans er engasjert i politiske spørsmål.
Pave Frans er engasjert i politiske spørsmål. Foto: Vincenzo Pinto / AFP / NTB scanpix

Alle diktaturer starter med angrep på friheter og overtakelse av frie medier som deretter brukes til å spre falske nyheter, advarer pave Frans. Det skjedde for 2800 år siden og det skjer også i dag. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Diktaturer, alle sammen, starter med å undergrave fri kommunikasjon og med å underlegge den kontrollen til skruppelløse personer i korrupte regjeringer, sa pave Frans under gårsdagens morgenmesse i Casa Santa Marta i Vatikanet, skriver Vatikan-avisen L`Osservatore Romano.

Frans sier at denne metoden brukes i dag over hele verden.

Les også: Vatikanet hyller kommunismens far

– Sprer sladder, løgner og svekker demokratiet

– Lovene som angår mediene og kommunikasjonen settes til side. Styringen overtas av dem som sprer sladder, løgner og svekker demokratiet. De ødelegger og fordømmer institusjoner og mennesker. Så trer et diktatur fram, sa Frans.

Han sa at skandaler er «enormt forførende» og som huskes langt bedre enn gode nyheter. Dette er noe som utnyttes også i det daglige liv av vanlige mennesker.

– Hvis du vil ødelegge en person, begynn med å baksnakke dem, skap en skandale, sa han.

Viste til Det gamle testamente

Pavens uttalelser henviste til flere historiske bibelske skikkelser. En av dem er Nabot i Første Kongebok i Det gamle testamente. Kong Ahab av Israel (871 - 852 f.Kr.) ønsket å anlegge en hage ved palasset sitt. Men eieren, Nabot, arvet jorda etter sin far, og nektet å selge.

Les også: Erdogan møtte Paven

Ahabs frustrasjon påvirket kona, Jesebel, som beordret at Nabot skal anklages for blasfemi. Nabot ble henrettet utenfor byen, hvor hundene slikket opp hans blod.

(Arkeologer kan ha funnet spor etter en slik vingård eldre enn år 300 f.Kr. ifølge Breaking Israel News).

Paven har også tidligere kommentert det stadig økende problemet med medier som sprer falske nyheter. Han sammenlignet dem med folk som har en fetisj for avføring.

Les også: Pave Frans fordømmer mishandlingskulturen i den katolske kirken

«Demokratisk krise» i verden

Paven kom ikke med diktatur-eksempler fra dagens samfunn. Imidlertid viser siste oversikt fra organisasjonen Freedom House at i 2017 opplevde demokratiet sin største krise på mange tiår. 71 land opplevde en reduksjon av politiske og sivile rettigheter, mens bare 35 hadde en forbedring.

I 2016 var pressefriheten på sitt laveste på 13 år og nå opplever kun 13 prosent av verdens befolkning en fri presse, ifølge organisasjonen.

Siden 2010 har 252 journalister blitt bekreftet myrdet, ifølge « Committee to Protect Journalists».

«Verstinglandene» når det gjelder frihet i det sivile samfunn, som ikke er i en tilstand av borgerkrig, er Eritrea, Nord-Korea, Turkmenistan, Ekvatorial-Guinea, Saudi-Arabia, Usbekistan og Sudan.

Innbyggere i Tyrkia er for tiden de som er i ferd med å miste sine friheter raskest, ifølge Freedom House.

Personvernpolicy