Hva gjør Trump riktig?

USAs president Donald Trump i Singapore 11. juni, dagen før toppmøtet med Nord-Koreas leder Kim Jong-un. Scanpix/Reuters.
USAs president Donald Trump i Singapore 11. juni, dagen før toppmøtet med Nord-Koreas leder Kim Jong-un. Scanpix/Reuters.

Kritikken hagler mot USAs president. Men gjør Donald Trump noe riktig? ABC Nyheter har spurt et knippe akademikere, pressefolk og politikere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utspill og kommentarartikler som kritiserer USAs president kommer som perler på en snor, også i ABC Nyheters spalter:

Det er bred enighet om at Trumps utenrikspolitikk innen handel, klima og forholdet til gamle allierte kan underminere det amerikanske hegemoniet i Vesten. Les også: – Slutten på 70 år med USA ved roret

«Fortvilelse mest utbredt»

«Den mest utbredte holdningen i det utenrikspolitiske ‘establissementet’ og blant europeiske myndigheter er fortvilelse», skriver det britiske magasinet Economist i en kommentar.

Enkelte er likevel åpne for at presidentens radikale tilnærming kan oppnå mål som ikke var mulig med tidligere verktøy.

Trumps kjernevelgere er fortsatt like begeistret, og 44 prosent av registrerte amerikanske velgere som ble spurt i en NBC/WSJ-undersøkelse nylig sa de synes presidenten gjør en ok jobb. Dette tilsvarer målinger for Ronald Reagan i 1982 og Barack Obama i 2010, før mellomvalgene. (900 respondenter og en feilmargin på pluss-minus 3,3 prosentpoeng).

– Korea gir håp

ABC Nyheter har spurt noen forskere, pressefolk og politikere hva Trump eventuell gjør riktig. De som ønsket å besvare henvendelsen trekker særlig frem håpet om en diplomatisk løsning på Korea-konflikten, der Trump møter Nord-Koreas Kim Jong-un i Singapore natt til tirsdag.

Anniken Huitfeldt, leder av Stortingets utenriks- og forsvarskomité, svarer fra Arbeiderpartiet:

Anniken Huitfeldt (Ap), leder av Stortingets utenriks- og forsvarskomité. Foto: Stortinget.
Anniken Huitfeldt (Ap), leder av Stortingets utenriks- og forsvarskomité. Foto: Stortinget.

Innenriks går det forholdsvis bra i amerikansk økonomi, og arbeidsledigheten er på vei nedover, men jeg er jammen ikke sikker på at Trump fortjener æren for det.

I sikkerhetspolitikken har det gitt mening å se på hva Trump-administrasjonen faktisk gjør, ikke hva presidenten sier (eller twitrer) – for i den praktiske sikkerhetspolitikken har USA under Trump vært ganske gjenkjennelig. Det er også positivt at han nå søker en diplomatisk og ikke en militær løsning på konflikten med Nord-Korea.

Seniorforsker Nina Græger ved Norsk utenrikspolitisk institutt er også blant skeptikerne.

Seniorforsker Nina Græger ved Norsk utenrikspolitisk institutt. Foto: NUPI.
Seniorforsker Nina Græger ved Norsk utenrikspolitisk institutt. Foto: NUPI.

Hun har Nord-Amerika og internasjonale relasjoner blant sine felt:

Sett fra et europeisk, liberalt ståsted, der en verdensorden tuftet på Folkeretten, internasjonale institusjoner, menneskerettigheter, internasjonal handel og politisk bindende samarbeid er sentralt, gjør Trump lite riktig. Men dersom man med ‘riktig’ mener å følge opp sine valgløfter fra valgkampen, blant annet ‘America first’, kan man si at han gjør det ‘riktige’ ved å trekke USA ut av internasjonale avtaler og i stedet søke bilateral samarbeid, innføre handelsproteksjonistiske tiltak og så videre.

Per-Willy Amundsen (Frp) i Stortingets utenrikskomité er mer entusiastisk.

Per-Willy Amundsen, i utenrikskomiteen for Frp. Foto: Stortinget.
Per-Willy Amundsen, i utenrikskomiteen for Frp. Foto: Stortinget.

Han trekker frem noen hovedpunkter:

  • Hvis møtet med Kim Jong-un fører til reell avvikling av Nord-Koreas atomprogram, vil det uten tvil være en stor prestasjon.
  • Presset på NATO-allierte om å styrke forsvarsbudsjettene og oppfylle toprosentmålet.
  • Flyttingen av den amerikanske ambassaden til Jerusalem. Dette har USA lovet lenge. Trump viser at han er en president som er rede til å ta tøffe beslutninger, og at han faktisk utfører hva han sier han skal gjøre.

Redaktør i Nettavisen Gunnar Stavrum:

Redaktør i Nettavisen Gunnar Stavrum, foto fra Stavrums blogg.
Redaktør i Nettavisen Gunnar Stavrum, foto fra Stavrums blogg.

Donald Trump har lykkes i sin økonomiske politikk, sett med amerikanske øyne. Han har tatt fatt på landets store handelsunderskudd og opplever sterk økonomisk vekst i USA. Han har også tatt grep for å sikre at de store multinasjonale selskapene skatter til USA.

Også Stavrum trekker frem det potensielle tøværet med Nord-Korea:

Selv om det er tidlig, så er det ikke umulig at det er starten på nedrustning og en fredeligere fremtid på Korea-halvøyen.

Direktør ved Institutt for fredsforskning (PRIO) Henrik Urdal:

PRIO-direktør Henrik Urdal. Foto: PRIO.
PRIO-direktør Henrik Urdal. Foto: PRIO.

Innenrikspolitisk var den nye skattereformen en seier for republikanerne, selv om mange hadde forventet en mer omfattende revisjon. Trump har også vært aktiv med å utnevne svært konservative dommere, inkludert én i landets høyesterett.

Han var sittende president da USA kastet IS ut av gruppens territorier i Irak og Syria. I tillegg har han lyktes godt med å sette enkelte tema på dagsorden som har vært viktige for USA, som byrdefordelingen internt i NATO. Samtidig han har lagt opp til et høyt konfliktnivå med USAs nærmeste allierte, og det gjenstår å se hva slags utfall dette får.

Det mest interessante fra PRIOs synspunkt er det som foregår på nedrustningsfronten. Mange vil være enig i at det Trump gjorde ved å forlate Iran-avtalen er et ekstremt problematisk, men hvis han lykkes med en avtale på Korea-halvøya vil det selvsagt være svært positivt. Men vi skal være varsomme med å tro at det gir resultater over natta.

Hans Olav Lahlum fotografert under lynsjakk i Stavanger 27. mai. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
Hans Olav Lahlum fotografert under lynsjakk i Stavanger 27. mai. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix

Historiker, kriminalforfatter og SV-politiker Hans Olav Lahlum:

Det er spennende at det har kommet i gang en prosess om Korea, men det har svingt mye i forkant. Vi får se hva som kommer ut av det.

Ellers er det viktigste Trump har oppnådd skattereformen, og han kan være fornøyd med at den amerikanske økonomien går bra. Det er ennå uklart om det er en direkte sammenheng mellom Trumps politikk og den gode økonomien. Den positive tendensen startet i president Obamas siste år, og har fortsatt i Trumps første.

De som spådde at valget av Trump ville føre til umiddelbare økonomiske problemer tok feil, men det gjenstår å se hva som blir effektene av skattereformene.

ABC Nyheters utenrikskommentator Audun Tjomsland oppsummerer:

ABC Nyheters utenrikskommentator Audun Tjomsland er forfatter og tidligere korrespondent for NRK i New York og London.
ABC Nyheters utenrikskommentator Audun Tjomsland er forfatter og tidligere korrespondent for NRK i New York og London.

Donald Trump ønsker å framstå som verdens nye sheriff. Under ham er økonomien i bedring, og sheriffen får æren. Men han mangler den nødvendige sammenhengen med finanskrisen i begynnelsen av Obamas presidentperiode, og hvordan økonomisk støtte ble pøst inn i for eksempel amerikansk bilindustri. Kanskje var skattereformen positiv, men igjen gjenstår det å se de langsiktige konsekvensene for folk flest.

Det er grunn til å anerkjenne Trump for å ha sagt ja til å møte Kim Jong-un, og når «utgangspunktet er som galest, blir resultatet ofte orginalest.» Han setter verden på pinebenken før det blir klart hva denne første, ansikt-til-ansikt delen av møtet i Singapore vil føre til. Verden - inkludert Kim - husker naturligvis både «ild og vrede» og «den lille rakettmannen.» Det er ikke slik internasjonalt diplomati skal foregå.

Det kan heller ikke være riktig å ødelegge historiske, positive relasjoner med gode venner og viktige allierte for selv å framstå som handlekraftig.

Igjen er det sluttresultatet som gjelder.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
23:44 Greta Thunberg får internasjonal fredspris for barn23:40 Babcock fikk sparken i Toronto Maple Leafs23:30 Politidirektøren ga ordre om å stanse koranbrenning dagen før koranbrenningen i Kristiansand23:25 Donald Tusk sier han vil kjempe mot populisme som EPPs nye leder23:11 Curling-EM: Viktig seier for Ulsruds lag22:59 Avsatte Moreno: – Jeg nekter å klandre noen22:23 Mann dømt til å betale 3,6 millioner kroner i erstatning etter overgrep22:16 Kvinne knivstukket i Drammen – mann siktet for drapsforsøk21:38 Politiet avslutter etterforskning av hatkriminalitet mot lesbisk par i Sandnes21:19 Solberg til EPP: Bare kristenkonservative partier kan takle klimakrisen21:02 Person døde etter utforkjøring20:38 Tror på elfly i Norge på rekordtid – Dale er uenig20:37 UEFA-disiplinærsak mot Norges Fotballforbund, Romania i trøbbel igjen for rasisme20:33 Utenriksminister Pompeo er «utrolig stolt» av USAs Ukraina-politikk20:21 Tysk NATO-forslag godt mottatt på ministermøte19:40 Krisemåling for KrF19:16 NAV-sjefen slår tilbake etter Hauglies sjokkbrev19:08 Prins Andrew frasier seg alle offentlige oppdrag18:31 Snop og brus til veldedighet slipper avgifter18:29 Trump insisterer på at han ikke presset Ukraina18:04 100 elever har blitt syke på skole i Oslo17:50 Hvitt fosfor-anklagene: – Søreide må ta et kraftfullt oppgjør17:40 Strengere straff for mann som voldtok kvinne med barnevogn17:22 Reaksjoner etter at UEFA bekreftet seedingen til EM-trekningen: – En skandale!17:21 Ocean Viking har reddet 30 i Middelhavet16:50 Dømte Nav-ofre kan måtte vente lenge på erstatning16:34 Tore Sagen om rasist-sketsjen: – Jeg angrer ikke16:26 Regjeringspartiene vil evaluere systemet for innføring av nye legemidler16:20 Fire rumenske VM-spillere må bli hjemme etter dopingmistanke16:15 Person til sykehus etter knivstikking i Drammen16:02 Boktilbudene strømmer på til Frode Berg15:49 Person omkom i balkongbrann15:49 Sterke reaksjoner på Tottenhams Mourinho-ansettelse: – Usympatisk og dårlig nytt for klubben15:44 Sondland: Trump vil presse fram gransking av Joe Biden15:25 Banktrøbbel rammer 150.000 Storebrand-pensjonister15:22 Årelang krangel om Hitlers barndomshjem avgjort15:16 E18-advarsel: – Prosjektet er en skandale14:53 Industrigigant vil kutte tusenvis av arbeidsplasser14:28 Kowalczyk gjør comeback14:26 Flere får dø hjemme i stedet for på sykehus13:58 Politisk hengemyr i Israel13:57 Solskjær får trio tilbake fra skade13:56 Ødegaard tilbake i full trening13:37 Ap etterlyser Frps tiltak mot gjengkriminalitet13:13 To ulver skutt fra helikopter i Rendalen12:57 Hellas vil plassere asylsøkere i interneringsleirer12:27 Eieren av Morris-kjeden har søkt om konkursbeskyttelse12:26 Tottenham-stjernene takker Pochettino12:15 Mer gråvær i vente – og til uka blir det enda verre12:11 På vei mot et todelt helsesystem12:06 Stjernen og Hilde blir TV 2s hoppeksperter12:05 Tvilling-spedbarn hadde bruddskader – nå er foreldrene dømt11:41 Ny Norwegian-sjef overtar med ærefrykt og sug i magen11:24 Nøkkelperson i riksrettsprosessen inntar vitneboksen11:22 Mourinho på plass i Tottenham: – Forventer trofeer10:58 Ropstad: – Jeg tar sterk avstand fra konverteringsterapi10:50 Ny rapport: Produsentlandene sprenger klimabudsjettet10:12 LeBron James med ny historisk milepæl i NBA09:57 Politiet innrømmer at Kebnekaise-etterforskningen ikke var god nok09:48 Havørnbestanden setter ny rekord i Danmark09:47 Direkte: Ropstad må forvente seg tøff motstand i spørretimen09:27 Swedbank etterforskes i USA09:26 Forskere bekymret for hytter i områder med villrein09:25 Nina Haver-Løseth gjør comeback i verdenscupen09:24 Senterpartiet fortsatt strammest på kvoteflyktninger08:59 Norge har passert 5,35 millioner innbyggere08:39 Ulveangrep rammer sauebønder psykisk08:04 Kina kritiserer Senatets støtte til demonstranter i Hongkong07:53 Mourinho klar som ny Tottenham-trener07:35 Ikke alle Nav-ofre vil få full frifinnelse07:12 Ropstad må forvente seg tøff motstand i Stortingets spørretime07:00 Seks av ti unge kvinner takket ja til HPV-vaksine06:59 Glatt på Østlandet – vanskelige forhold i vente i Finnmark06:34 Innbyggerne har mer engasjement, men lavere tillit til de folkevalgte06:31 Nestvold-Haugens nye hverdag på alpinlandslaget: – Må snakke om Tinder06:19 Jordskjelv med styrke 6,3 rystet Mexico06:15 Fem mulige finalemotstandere for Norge i nasjonsligaomspillet06:07 To døde i helikopterkrasj i Afghanistan05:50 Tre drept da soldater brøt opp drivstoffblokade i Bolivia05:50 Dette skjer i dag05:45 Skoler i Hongkong åpner igjen05:42 Uføretrygdede på minstesats tjener for mye til å få fri rettshjelp05:30 Dette skjedde i natt05:04 Politiet i Chile slutter å bruke haglammunisjon mot demonstranter04:34 Sparket DNB-ansatt saksøker banken for dårlig oppfølging av spilleavhengige04:09 Senatet vedtok enstemmig støtte til demonstranter i Hongkong03:45 Unge Høyre vil flytte iskanten sørover03:45 Zuccarello-assist i Wild-seier03:12 Japan med første handelsoverskudd på fire måneder03:00 Isprodusent i krangel etter vannregning på Askøy02:53 Syria rammet av flere luftangrep02:17 Colombia stenger grensene før ventede demonstrasjoner01:50 Lysbakken: Må ta en debatt om E-tjenesten00:15 FN vil bedre beskytte forsvarere av menneskerettigheter23:59 Vogntog med radioaktivt materiale veltet i Trøndelag – E6 sperret23:40 Kornproduksjonen går opp23:35 Maradona forlater trenerjobb etter to måneder23:33 Topprådgiver kaller Trump-samtale «upassende»23:12 Ramsey sendte Wales til EM22:55 Bare nesten for Norge U21 mot Portugal: – Tungt å tape en kamp vi måtte vinne
Siste nytt
23:44VerdenGreta Thunberg får internasjonal fredspris for barn23:40SportBabcock fikk sparken i Toronto Maple Leafs23:30NorgePolitidirektøren ga ordre om å stanse koranbrenning dagen før koranbrenningen i Kristiansand23:25VerdenDonald Tusk sier han vil kjempe mot populisme som EPPs nye leder23:11SportCurling-EM: Viktig seier for Ulsruds lag22:59SportAvsatte Moreno: – Jeg nekter å klandre noen22:23NorgeMann dømt til å betale 3,6 millioner kroner i erstatning etter overgrep22:16NorgeKvinne knivstukket i Drammen – mann siktet for drapsforsøk21:38NorgePolitiet avslutter etterforskning av hatkriminalitet mot lesbisk par i Sandnes21:19PolitikkSolberg til EPP: Bare kristenkonservative partier kan takle klimakrisen21:02NorgePerson døde etter utforkjøring20:38NorgeTror på elfly i Norge på rekordtid – Dale er uenig20:37SportUEFA-disiplinærsak mot Norges Fotballforbund, Romania i trøbbel igjen for rasisme20:33VerdenUtenriksminister Pompeo er «utrolig stolt» av USAs Ukraina-politikk20:21VerdenTysk NATO-forslag godt mottatt på ministermøte19:40NorgeKrisemåling for KrF19:16PengerNAV-sjefen slår tilbake etter Hauglies sjokkbrev19:08VerdenPrins Andrew frasier seg alle offentlige oppdrag18:31PengerSnop og brus til veldedighet slipper avgifter18:29VerdenTrump insisterer på at han ikke presset Ukraina18:04Norge100 elever har blitt syke på skole i Oslo17:50PolitikkHvitt fosfor-anklagene: – Søreide må ta et kraftfullt oppgjør17:40NorgeStrengere straff for mann som voldtok kvinne med barnevogn17:22SportReaksjoner etter at UEFA bekreftet seedingen til EM-trekningen: – En skandale!17:21NorgeOcean Viking har reddet 30 i Middelhavet16:50PengerDømte Nav-ofre kan måtte vente lenge på erstatning16:34NorgeTore Sagen om rasist-sketsjen: – Jeg angrer ikke16:26Helse og livsstilRegjeringspartiene vil evaluere systemet for innføring av nye legemidler16:20SportFire rumenske VM-spillere må bli hjemme etter dopingmistanke16:15NorgePerson til sykehus etter knivstikking i Drammen16:02NorgeBoktilbudene strømmer på til Frode Berg15:49NorgePerson omkom i balkongbrann15:49SportSterke reaksjoner på Tottenhams Mourinho-ansettelse: – Usympatisk og dårlig nytt for klubben15:44PolitikkSondland: Trump vil presse fram gransking av Joe Biden15:25PengerBanktrøbbel rammer 150.000 Storebrand-pensjonister15:22VerdenÅrelang krangel om Hitlers barndomshjem avgjort15:16MotorE18-advarsel: – Prosjektet er en skandale14:53PengerIndustrigigant vil kutte tusenvis av arbeidsplasser14:28SportKowalczyk gjør comeback14:26Helse og livsstilFlere får dø hjemme i stedet for på sykehus13:58PolitikkPolitisk hengemyr i Israel13:57SportSolskjær får trio tilbake fra skade13:56SportØdegaard tilbake i full trening13:37PolitikkAp etterlyser Frps tiltak mot gjengkriminalitet13:13NorgeTo ulver skutt fra helikopter i Rendalen12:57VerdenHellas vil plassere asylsøkere i interneringsleirer12:27PengerEieren av Morris-kjeden har søkt om konkursbeskyttelse12:26SportTottenham-stjernene takker Pochettino12:15NorgeMer gråvær i vente – og til uka blir det enda verre12:11StemmerPå vei mot et todelt helsesystem12:06SportStjernen og Hilde blir TV 2s hoppeksperter12:05NorgeTvilling-spedbarn hadde bruddskader – nå er foreldrene dømt11:41PengerNy Norwegian-sjef overtar med ærefrykt og sug i magen11:24PolitikkNøkkelperson i riksrettsprosessen inntar vitneboksen11:22SportMourinho på plass i Tottenham: – Forventer trofeer10:58PolitikkRopstad: – Jeg tar sterk avstand fra konverteringsterapi10:50VerdenNy rapport: Produsentlandene sprenger klimabudsjettet10:12SportLeBron James med ny historisk milepæl i NBA09:57NorgePolitiet innrømmer at Kebnekaise-etterforskningen ikke var god nok09:48VerdenHavørnbestanden setter ny rekord i Danmark09:47PolitikkDirekte: Ropstad må forvente seg tøff motstand i spørretimen09:27PengerSwedbank etterforskes i USA09:26NorgeForskere bekymret for hytter i områder med villrein09:25SportNina Haver-Løseth gjør comeback i verdenscupen09:24PolitikkSenterpartiet fortsatt strammest på kvoteflyktninger08:59NorgeNorge har passert 5,35 millioner innbyggere08:39NorgeUlveangrep rammer sauebønder psykisk08:04VerdenKina kritiserer Senatets støtte til demonstranter i Hongkong07:53SportMourinho klar som ny Tottenham-trener07:35PengerIkke alle Nav-ofre vil få full frifinnelse07:12PolitikkRopstad må forvente seg tøff motstand i Stortingets spørretime07:00Helse og livsstilSeks av ti unge kvinner takket ja til HPV-vaksine06:59NorgeGlatt på Østlandet – vanskelige forhold i vente i Finnmark06:34PolitikkInnbyggerne har mer engasjement, men lavere tillit til de folkevalgte06:31SportNestvold-Haugens nye hverdag på alpinlandslaget: – Må snakke om Tinder06:19VerdenJordskjelv med styrke 6,3 rystet Mexico06:15SportFem mulige finalemotstandere for Norge i nasjonsligaomspillet06:07VerdenTo døde i helikopterkrasj i Afghanistan05:50VerdenTre drept da soldater brøt opp drivstoffblokade i Bolivia05:50NorgeDette skjer i dag05:45VerdenSkoler i Hongkong åpner igjen05:42PengerUføretrygdede på minstesats tjener for mye til å få fri rettshjelp05:30NorgeDette skjedde i natt05:04VerdenPolitiet i Chile slutter å bruke haglammunisjon mot demonstranter04:34PengerSparket DNB-ansatt saksøker banken for dårlig oppfølging av spilleavhengige04:09VerdenSenatet vedtok enstemmig støtte til demonstranter i Hongkong03:45PolitikkUnge Høyre vil flytte iskanten sørover03:45SportZuccarello-assist i Wild-seier03:12PengerJapan med første handelsoverskudd på fire måneder03:00NorgeIsprodusent i krangel etter vannregning på Askøy02:53VerdenSyria rammet av flere luftangrep02:17VerdenColombia stenger grensene før ventede demonstrasjoner01:50NorgeLysbakken: Må ta en debatt om E-tjenesten00:15VerdenFN vil bedre beskytte forsvarere av menneskerettigheter23:59NorgeVogntog med radioaktivt materiale veltet i Trøndelag – E6 sperret23:40NorgeKornproduksjonen går opp23:35SportMaradona forlater trenerjobb etter to måneder23:33VerdenTopprådgiver kaller Trump-samtale «upassende»23:12SportRamsey sendte Wales til EM22:55SportBare nesten for Norge U21 mot Portugal: – Tungt å tape en kamp vi måtte vinne
Populært