Latvia vil ta Svalbard-striden til EU-domstolen

EU-domstolens hovedkvarter i Luxembourg.
EU-domstolens hovedkvarter i Luxembourg. Foto: Geert Vanden Wijngaert / AP / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Latvia har bestemt seg for å klage til EU-domstolen for at EU-kommisjonen ikke har presset Norge nok i striden om snøkrabbefangst rundt Svalbard.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen i Riga har tatt en beslutning om å klage EU-kommisjonen inn for EU-domstolen i snøkrabbe-striden rundt Svalbard, bekrefter den latviske regjeringen.

EU-kommisjonen har på egenhånd utstedt lisenser til krabbefangst på norsk sokkel utenfor Svalbard. Dette er etter norsk lov ulovlig selvtekt. Følgelig har krabbefartøyene fra EU-land blitt tatt i arrest og fått bøter.

Europabevegelsen om snøkrabbe-striden: – Dersom vi hadde vært medlem av EU, hadde ikke dette vært et problem

Rederiene ikke har funnet seg i dette og tatt saken gjennom det norske rettssystemet, blant annet rederiet bak krabbeskuta «Senator». Den latviske regjeringen er skuffet over at EU-kommisjonen ikke har gjort mer i denne saken.

EU-kommisjonen mener blant annet at Svalbardtraktaten gir andre land rettigheter til ressursene havbunnen på norsk sokkel, 200 nautiske mil (370 kilometer) rundt Svalbard. Imidlertid mener Kommisjonen at siden de ikke er part i Svalbardtraktaten, kan de ikke dra Norge for en internasjonal domstol.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fiskerikommissær Karmenu Vella har heller ikke ønsket en eskalering av konflikten med Norge.

Det mener flere EU-land blir for tafatt av EU-kommisjonen.

Ser på «alle muligheter»

– Vi forventer at EU-kommisjonen er mer proaktiv og resultatorientert. EUs lovverk er spesielt klart på området, derfor har regjeringen bestemt å gå til rettslige skritt mot EU-kommisjonen i EU-domstolen. Vi forventer at EU-domstolen vil sørge for nødvendige avklaringer, opplyser det latviske utenriksdepartementet til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Latvia har opprettet en spesial arbeidsgruppe for å se på saken, men nøyaktig hva gruppen holder på med, er graderte opplysninger.

Etter det ABC Nyheter forstår har det latviske rederiet også undersøkt muligheten for å ta Norge til en internasjonal domstol. Latvia er ikke opprinnelig part i traktaten, men ratifiserte den i 2016.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Advokat mener regjeringen har skylda

– Vi håper finne en diplomatisk løsning av saken, opplyser det latviske utenriksdepartementet, – uansett så utforsker den latviske regjeringen alle tilgjengelige muligheter for å beskytte interessene til våre fiskeribedrifter, sier de.

– EU-kommisjonens ansvar

Den 24. april opplyste den latviske statsministeren Māris Kučinskis latvisk presse at han har fått en rapport fra landets justisdepartement som skal grunnlaget for søksmålet.

– Det er EU-kommisjonen som har utstedt lisensene, derfor er det deres ansvar å sørge for å løse situasjonen, sa han til det latviske nyhetsbyrået LETA.

Søksmålet var planlagt å bli meldt inn i midten av mai, men det har ikke lyktes for ABC Nyheter å få finne dokumentene. Følgelig prøvde ABC Nyheter å se om Kučinskis mente alvor, noe Latvia nå bekrefter.