Bygger hotell midt i Krakow - fant 1600 skjeletter

Midt i Krakow støtte utbyggeren på tusenvis av levninger fra et historisk epoke fra 1300 til 1600-tallet.
Midt i Krakow støtte utbyggeren på tusenvis av levninger fra et historisk epoke fra 1300 til 1600-tallet. Foto: Jacek Skóra / RMF FM

Da utbyggerne startet byggingen av et hotellkompleks i den polske turistbyen, flyttet de 1600 skjeletter. Polske myndigheter etterforsker saken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Krakow var hovedstanden i Polen mellom 1038 og 1596 og ble et viktig kulturelt senter for den polske nasjonen etter at Polen som stat ble stykket opp av Russland, Østerrike og Preussen på slutten av 1700-tallet.

I dag er byen et berømt turistmål og spesielt besøkt er festningskomplekset Wawel som begynte som et handelssted på 900-tallet.

Les også: Forskere gjorde hjerteskjærende funn i Pompeii

Rett nedenfor festningskomplekset skal det bygges et nytt hotellkompleks, med 125 rom, 133 leiligheter, restaurant, spa og underjordisk parkeringshus til 150 biler. Tillatelsen ble gitt i oktober i fjor.

Imidlertid fant utbyggeren i slutten av april i år over 1600 skjeletter, hovedsakelig av menn, skriver polske medier, deriblant RMF24 og Gazeta Krakowska. Adgangen for mediene ble innskrenket og det var lenge uvisst hva som egentlig foregikk.

Ingen bilder ble frigitt til pressen, men allmennheten la merke til hvite telter og en slags arkeologisk utgraving.

Etterforskes

Nå skriver RMF24 at skjelettene ble flyttet til et annet sted og begravet, før byggingen fortsatte. Statsadvokaten etterforsker nå hva som har foregått.

– Vi må se på om utdelingen av byggetillatelsen gikk riktig for seg, og om vi skal granske myndighetene. Vi skal sjekke om det i vurderingen av tillatelsen var visshet om stedet, sier statsadvokatens talsmann Janush Hnatko til RMF24.

Les også: Forskere fant spor etter 1500 år gammel massakre i Sverige

Fra før var det en gammel mursteinbygning på stedet, men på grunn av elendig tilstand måtte beboere flytte ut. Eiendommen ble i 2013 solgt for rundt 28 millioner zloty (62 millioner kroner) og preparert, ifølge Dziennik Polski.

Da byggingen startet ble det funnet ruiner av en middelaldersk kirke, et kloster, og sykehus i tillegg til noe som ser ut som et gravsted på kun 25x30 meter - men med så mange som syv lag oppå hverandre.

Frykter for verdensarven

Dr. Monika Bogdanowska fra Tadeusz Kościuszko tekniske universitet i Krakow sier at ingenting nytt burde ha vært bygget på dette stedet i det hele tatt.

– Absolutt ikke. Området står på UNESCOs verdensarvliste, sier hun til RMF24.

Onet Krakow skriver at levningene stammer fra 1300 til 1600-tallet. Hovedsakelig menn, mellom 35 og 45 år gamle. Knoklene bar preg av at de døde led av alvorlige sykdommer. Syfilis er identifisert som en av sykdommene.

Sendt til Stockholm

Like etter oppdagelsen, tok utbyggerne – Angel Group – affære og engasjerte historikere og arkeologer på egen hånd. Det er uvisst hvem disse egentlig svarte til. Området ble kartlagt i hui og hast med 3D-teknologi på rekordtid (tre dager) og levningene ble flyttet og begravet utenfor byen. Utbyggeren forsikrer at det skjedde med respekt, i romersk-katolsk tradisjon, og på en slik måte at de kan hentes ut igjen til flere undersøkelser.

Enkelte levninger ble ifølge RMF24 skilt ut og sendt til Universitetet i Stockholm til analyse. Den regionale konservatoren i fylket skal ikke ha visst noe om flyttingen, han skal kun ha gitt tillatelse til selve utgravingen, og fraskriver seg ansvaret for hvordan arbeidet ble gjennomført.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden