«Må returnere gaver for 76 millioner kroner»

Prins Harry og kona Meghan like etter bryllupet i Windsor Castle, 19. mai. Scanpix/Reuters.
Prins Harry og kona Meghan like etter bryllupet i Windsor Castle, 19. mai. Scanpix/Reuters.

Det britiske kongehuset har mottatt gaver i bøtter og spann i anledning prins Harry og hertuginne Meghans bryllup nylig. Nå må mange av gavene fra bedrifter og kjendiser returneres.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det britiske hoffet ønsker å unngå at paret utnyttes til kommersielle formål og reklame hvis de tar imot gaver. Britiske Daily Star anslår at gavene som sendes tilbake etter Harry og Meghans bryllup 19. mai har en verdi omkring 7 millioner britiske pund (76 millioner kr).

Storbritannias prins Harry og hertuginnen av Sussex på deres første offentlige opptreden som gift par, 22. mai. Scanpix/Reuters.
Storbritannias prins Harry og hertuginnen av Sussex på deres første offentlige opptreden som gift par, 22. mai. Scanpix/Reuters.

En av bedriftene som har sendt sine lykkeønskninger og produkter er «Bags of Love», som produserer skreddersydd badetøy. De skal ifølge avisen Express ha sendt paret matchende bikini og badeshorts, og håper de vil bruke dem på bryllupsreisen.

Les om noen av de forunderlige produktene som ble markedsført i forkant av bryllupet: Kongelig bryllup på britisk maner

Strenge regler

Kensington Palace, den britiske kongefamiliens residens siden 1600-tallet, har regler mot å motta gaver fra forretninger: «Dersom gaver skal mottas av et medlem av kongefamilien forutsetter det at bedriften ikke bruker gaven til kommersielle formål».

Private gaver fra personer de kongelige ikke selv kjenner bør også avvises, hvis det kan stilles spørsmål ved motivene til den som gir gaven, heter det videre i reglene.

(Saken fortsetter under videoen.)

Se video: «Hele verden» fulgte med på prinsebryllupet 19. mai:

De siste årene har de unge kongelige i Storbritannia nærmest blitt bombardert med gaver og reisetilbud. Prins William (35) og kona Kate (36) er antatt å ha avvist gaver til en verdi av 30 millioner pund (327 millioner kroner).

Meghan, hertuginnen av Sussex' nye våpenskjold. Scanpix/Kensington Palace/REUTERS.
Meghan, hertuginnen av Sussex' nye våpenskjold. Scanpix/Kensington Palace/REUTERS.

Ansatte ved hoffet har brukt timevis på returnere gavepakker til avsendere verden rundt, skriver Daily Star.

Utenlandske regjeringer, ambassadører, diplomater og reisebyråer tilbyr også reiser og hotellopphold til de kongelige.

Se video fra bryllupet: Ga hverandre sitt ja

Ba om donasjoner

De nygifte ba spesifikt om ikke å få gaver, men snarere at det doneres til veldedige formål fra en liste de har satt opp. Hoffet har ikke offentliggjort den totale summen, men en del eksempler på donasjoner er kjent, skriver The Independent.

  • Canada har donert 318.000 kroner til en lokal organisasjon som arbeider for å gjøre sport og lek lettere tilgjengelig for barn fra fattige familier.
  • New Zealand donerer 28.670 kroner til Pillars, en organisasjon som støtter barna og familien til dem som sitter i fengsel, skriver Express.
  • Også Australia har lovet en donasjon i anledning bryllupet.

(Harrys bestemor, Elizabeth II, er fremdeles dronning i de tre førnevnte landene).

  • Også USAs president Donald Trump og førstedame Melania har lovet en donasjon til en av de veldedige organisasjonene, selv om de ikke ble invitert i bryllupet.

Andre kreative gaver:

  • Frankrikes president Emmanuel Macron har fått laget en spesialdesignet ST Dupont-lighter i 007-serien til paret.
  • Taronga-dyrehagen i New South Wales i Australia skal oppkalle to koalaer etter prins Harry og Meghan.
  • I India har en lokal avdeling av dyrevernsorganisasjonen Peta adoptert en okse på vegne av paret, og kalt den «Merry.»

Les også: Harry og Meghan takker for bryllupsfeiring

(Den britiske avisen Daily Star har samme utgiver som Express.)