Meny

Vatikanet hyller kommunismens far

Den 5. mai ble det reist en statue av Karl Marx, i hans fødeby, Trier, Tyskland. Foto: Ronald Wittek / EPA / NTB scanpix

Den 5. mai 2018 feiret Karl Marx 200 år, og den semi-offisielle avisen til Vatikanet, L'Osservatore Romano, dedikerte en artikkel til mannen som regnes som en av sosialismens og kommunismens fedre.

– Vi står alle på skuldrene til Karl Marx, skriver Vatikan-avisen.

Ordene tilhører Karl Marx sin navnebror - den tyske erkebiskop Reinhard Marx, som også tidligere har uttrykt stor begeistring for Karl Marx i tyske medier.

Les også:  Paven skammer seg over verdenen vi etterlater oss 

Hans uttalelser har vakt oppsikt siden Reinhard Marx er en av pave Frans sine ni utvalgte rådgivere. Tidligere paver, både Leo XIII, Pius XI og Johannes Paul II, og til dels Frans selv, en jesuitt, har uttrykt seg kritisk om sosialisme og kommunisme.

Imidlertid skriver Vatikan-avisen at «Ifølge kardinal Marx står den katolske sosiale doktrinen i betydelig takknemlighetsgjeld til faren av den marxistiske doktrinen».

Ironisk nok ble Reinhard Marx spøkefullt kalt «marxisten vår» av pave Johannes Paul II, men de siste uttalelsene har fått flere til å lure på om det kan være en sannhet i det.

Fakta om Karl Marx

Karl Marx var en tysk filosof og grunnlegger av den teoretiske grunnstrukturen for sosialismen. Hans teorier kalles marxisme.

Marx' teorier fikk avgjørende betydning for den internasjonale arbeiderbevegelsen, og siden dannet de den autoritative statsideologien i de kommunistiske landene.

Hovedverket hans er Kapitalen. Der kritiserte han  liberale økonomiske teoretikere og kapitalismen.

Marx hevdet at det i alle samfunn har vært motstridende interesser mellom to grupper, de velstående og de ikke-velstående, og det er disse som forårsaker motsigelsene og uro i samfunnet.

Kilder: Store norske leksikon og Filosofi.no

Kardinal Reinhard Marx er en av pave Frans sine rådgivere og har gitt flere intervjuer i tyske medier hvor han viste sin begeistring for Karl Marx. Foto: Andrew Medichini / AP / NTB scanpix

Les også:  Jødisk gruppe hyller Trump for «profetisk prosess»

– Det betyr ikke at Marx er kirkens far, understreker Reinhard Marx, og sier at «hans betydning har alltid vært en kilde til diskusjon».

Tidligere har pave Frans uttalt at «marxistisk ideologi er feil», men sa også i samme åndedrag at han ikke er fornærmet over å bli kalt en marxist siden han «har møtt mange marxister som er gode mennesker».

– Verktøy for venstresiden

Artikkelen i Vatikanets avis legger ikke akkurat en demper på spekulasjonene og konspirasjonsteoriene om at kommunister har infiltrert Vatikanet, spesielt hos amerikanske konservative.

I fjor, forbindelse med publiseringen av boken «The Political Pope» - Den politiske paven - forklarte forfatter George Neumayr til Lifesite News hvordan Frans er en trussel mot konservative verdier, spesielt i USA.

– Pave Frans har gjort Vatikanet om til et verktøy for venstresidas favorittsaker, som åpne grenser, våpenkontroll, klimaaktivisme, fjerning av dødsstraff og sosialistisk planlegging, sa han.

Frans skriver i forordet til ny bok han tar avstand fra totalitære stater, at staten uansett ikke er det viktigste, og at mennesker er mer enn det som defineres innenfor staten. 

Han skriver at hans forgjengere, både Benedict XVI og Johannes Paul II, «foreslo en kristen visjon som utfordret totalitærstaten og ateismen som forankres i marxisme», ifølge avisen La Stampa.

Karl Marx var selv imot både revolusjoner og totalitærstater, men det ble likevel resultatet der ideene hans ble forsøkt gjennomført.

Artikkelen fortsetter under bildet:
Palmesøndag i Vatikanet Foto: Andrew Medichini / AP / NTB scanpix

Kritisk til kapitalisme

Helt siden han ble valgt i 2013, har pave Frans vært sterkt kritisk til det globale økonomiske systemet.

Frans mener kapitalismen er hensynsløs mot de fattige og utelukker mange fra å ta del i rikdommen. Han har gått hardt ut mot «trickle-down-økonomien» – toerien om at hvis de rike får muligheten til å tjene enda mer, så vil gevinsten «dryppe ned» på resten av befolkningen. 

Les også: Russland kaller Jehovas vitner for «ekstremister» - konfiskerer eiendom for millioner 

Pave Frans sine friske utspill og jordnærhet har gjort ham svært populær blant katolikker verden over. Han var kjent for å foretrekke å ta bussen eller kjøre sin egen 20 år gamle Renault i stedet for å ta pavebilen, og har sagt nei til annen pave-luksus. I kjent stil tok han en rickshaw - sykkeldrosje - under sitt besøk i Bangladesh i fjor.

Les også:  Pavens eksklusive Lamborghini ble aldri brukt

Pave Frans på sykkeldrosja i Dhaka, Bangladesh, 1. desember 2017. Foto: Andrew Medichini / AP / NTB scanpix

Pave Frans har kritisert Donald Trump for hans mur-planer og sagt at «de som bygger murer i stedet for broer, er ikke kristne».

Frans har bidratt til å forbedre dialogen mellom Trumps forgjenger Barack Obama og Cubas daværende leder Fidel Castro og oppheve mange av de 40 år gamle sanksjonene mot Cuba.

Kommunisten Castro var så imponert at han sa han vurderte å bli kirkegjenger, ifølge Reuters.

Castro døde året etter, i november 2016. Da Trump kom til makten satte han flere av handelsblokadene tilbake på plass.

Frans har også fordømt drapene på palestinere på grensen mellom Gaza og Israel.

Konservativ kritikk

Reaksjonene i USA på Frans sitt engasjement har ikke latt vente på seg. Høyrevridde talkshow-kanoner i USA, Rush Limbaugh og Glenn Beck, var tidlig ute med å anklage paven for å være en marxist - for mange et skjellsord i USA.

Les også: Macron lanserer islam-reform etter Ramadan

I 2014, ble Frans anklaget for å være ultra-radikal og følge i sporene til Lenin i en kommentar fra Bruce Clark, en av redaktørene i det anerkjente tidsskriftet The Economist.

Paven var uanfektet, og svarte en uke senere at «kommunistene har stjålet det kristne flagget» ved å påstå at det å hjelpe de fattige, syke og trengende er kommunisme.

– Dette sier de 20 århundrer senere. Til dette kan man svare: – Det er dere som er kristne, sa pave Frans med et smil, ifølge Reuters.

Artikkelen fortsetter under bildet:

Det var god stemning mellom pave Frans og Fidel Castro da de møttes i Havana for tre år siden. Foto: Alex Castro / AP

Marx forsvarer Marx

– Marx var en dedikert gransker av kapitalisme. I dag ser vi politiske og økologiske konsekvenser av global og utemmet kapitalisme, sier kardinal Marx.

– Hvis du kombinerer tanken om at du kan gjøre alt, så lenge det er teknisk mulig, sammen med tanken om at ingenting skal stå i veien for profitt, sammen med manglende moral, leder det til avgrunnen, sier kardinalen til L'Osservatore Romano.

Kardinal Marx legger også til at Karl Marx kan ikke få skylda for alt det vonde som skjedde i hans ideologis navn, som fangeleirene (gulagene) i Sibir under stalinismen i Sovjetunionen.

Pave Frans har i det siste vært opptatt med å håndtere de mange pedofiliskandalene i Den katolske kirke, tatt selvkritikk og gått kontant ut mot kirkeledere. I helgen sa alle de 34 biskopene i Chile opp sine embeter etter refs fra Frans, skriver France24.

I Trier, i Tyskland, Karl Marx sitt fødest, ble det 5. mai reist en fem meter høy statue i hans ære. Foto: Ronald Wittek / EPA / NTB scanpix

Populært