Tidligere EU-topp: – «Vesten» finnes ikke mer!

Over og ut for «Vesten»: Begrepet har mistet sin mening, mener tidligere EU-topp Herman Van Rompuy
Over og ut for «Vesten»: Begrepet har mistet sin mening, mener tidligere EU-topp Herman Van Rompuy Foto: Alessandra Tarantino / AP / NTB scanpix

– Etter at Donald Trump ble valgt som president er det ikke noe som heter «Vesten» lenger, sier Det europeiske råds første president, Herman Van Rompuy.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Greve Herman Van Rompuy ble Det europeiske råds første president i 2009 etter at stillingen ble offisielt opprettet. Til den polske avisen Rzeczpospolita sier han at det man tidligere kalte «Vesten» har gått i knas på veldig kort tid.

– Jeg og Barack Obama pleide å klage på at forholdet mellom EU og USA er så kjedelig, siden vi var enige om alt, sier Van Rompuy, og legger til:

– Nå forfølger USA sine egne interesser og kjører sololøp, og har helt forskjellige visjoner for organisering av verden.

Les også: USA truer med sanksjoner mot bedrifter som ikke avvikler Iran-samarbeid

Siden Trump ble president har USA innført straffetoll på spesielt stål- og aluminiumimport fra EU, trukket seg fra Paris-avtalen om utslippskutt, trukket USA ut av atomavtalen med Iran, og gått hardt ut mot både EU og Nato om andre forhold.

Mandag åpnet USA på staten Israels 70-årsdag sin nye ambassade i Jerusalem - en seanse de fleste europeiske land boikottet.

Les også: Israel anklages for massakre på 70-årsdagen

Norge deltok ikke under åpningen av USAs ambassade i Jerusalem

Mer avhengig av Russland og Kina

– EU og USA var strukturelt uatskillelige. Men etter at Trump var valgt har begrepet «Vesten» sluttet å eksistere!, sier Van Rompuy til avisen, og mener for eksempel at nå må Europa klare seg selv militært.

– Dette er en svært farlig situasjon, sier han.

Artikkelen fortsetter under bildet:

Andre tider: I 2014 var stemningen mellom EU på topp, der EU-kommisjonens president Barroso, USAs president Obama og Van Rompuy utvekslet hjertelige hånddtrykk som gikk verden rundt. Foto: Virginia Mayo / AP
Andre tider: I 2014 var stemningen mellom EU på topp, der EU-kommisjonens president Barroso, USAs president Obama og Van Rompuy utvekslet hjertelige hånddtrykk som gikk verden rundt. Foto: Virginia Mayo / AP

– Trumps politikk følger kun én fast strategi - gjøre det motsatte av forgjengeren Obama. Hittil har Europa klart å unngå å få forholdet til EU ødelagt, men i striden om Iran-avtalen tråkket vi over en terskel, sier Van Rompuy til Rzeczpospolita.

Les også: Lavrov ber Europa om felles kamp for atomavtalen

Van Rompuy viser til at til og med Kina og Russland ønsker å redde atom-avtalen med Iran, slik at Brussel ligger nærmere Moskva og Bejing i denne saken.

Uenige: Da Trump møtte dagens presidenter i Det europeiske råd og EU-kommisjonen var det amerikansk straffetoll mot EU som var temaet. Foto: Olivier Matthys / AP
Uenige: Da Trump møtte dagens presidenter i Det europeiske råd og EU-kommisjonen var det amerikansk straffetoll mot EU som var temaet. Foto: Olivier Matthys / AP

Forsker: – Mulig begrepet blir brukt sjeldnere

Seniorforsker Halvard Leira forsker på diplomati ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI). Han sier til ABC Nyheter at «Vesten» som begrep er ikke dødt, så lenge folk fortsetter å bruke det, men begrepet kan være svekket.

EUs utenrikstopp: Verden er i kaos

– Vestens verdifellesskap er svekket, og det er vanskeligere å få til felles handlinger, ettersom Europa og USA har forskjellige mål. Oppsigelsen av Iran-avtalen fører til store problemer for samarbeidet mellom USA og Europa. Men begrepet vil dø først når folk slutter å referere til det, sier han.

Vesten

Under den kalde krigen så mange på verden som tredelt - Vesten bestod av Nato-medlemmer med USA i sentrum, som hadde sikkerhetspolitiske og økonomiske fellestrekk.

Vesten stod i motsetning til Østblokken og Den tredje verden. Østblokken bestod av Sovjetunionen og land i Sentral-Europa som Stalin så på som en «buffer» mot Vesten, og der han dermed ikke tillot politisk frihet.

«Den tredje verden» var en sekkepost for andre land, som ikke var allierte med noen av dem eller som ikke kunne utfordre stormaktene.

En eldre betegnelse for Vesten er Oksidenten, som i dag brukes om den vestlige himmelegn, der Solen går ned. De vestlige land, vesterlandene, var opprinnelig de landene som hørte til det vestromerske rike, og som hadde mange kulturelle fellestrekk.

Kilder: Store norske leksikon og Investopedia

– Vesten har ikke alltid vært enig

– I enhver diplomatisk setting vil politikere og diplomater bruke begreper som er mest effektive. Hvis flere land ønsker å distansere seg fra USA, vil de for eksempel oftere bruke ordet Europa dersom de mener dette vil fremme deres politiske mål bedre. Det er godt mulig dette vil skje fremover, sier Leira.

Statsminister Erna Solberg traff Van Rompuy i 2013, da løftet hun ostetollen som det store problemet mellom EU og Norge. Foto: Juha Roininen/eup Images/smk / NTB scanpix
Statsminister Erna Solberg traff Van Rompuy i 2013, da løftet hun ostetollen som det store problemet mellom EU og Norge. Foto: Juha Roininen/eup Images/smk / NTB scanpix

Han sier at begreper endres gjennom bruk. Uttrykket «Vesten» har vokst fram gjennom utviklingen av en felles kultur- og historisk arv, og det er slett ikke alltid at hele «Vesten» har hatt samme strategiske mål til enhver tid.

Han viser til Suez-krisen i 1956, der USAs president Dwight Eisenhower røk i tottene på Storbritannia, Frankrike og Israel for at de angrep Egypt etter at Gamal Abdel Nasser nasjonaliserte Suez-kanalen.

– Van Rompuys utspill er lite analytisk og virker mest som et uttrykk for frustrasjon, sier Leira, og understreker:

– Begrepet har endret betydning flere ganger gjennom historien. Det er godt mulig vi er i en tid hvor begrepet blir resirkulert enda en gang.

Merkel: – Europa må klare seg selv

Torsdag forrige uke sa også den tyske forbundskansleren Angela Merkel at Europa ikke lenger kan stole på USA.

– Det er ikke lenger slik at USA simpelthen beskytter oss. Europa må ta skjebnen i egne hender. Det er framtidens oppgave, sa Merkel torsdag etter et møte med Frankrikes president Emmanuel Macron i Aachen i Tyskland, skriver NTB.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden