Nå kan Netanyahu lage krig på egen hånd

Etter en lovendring i grunnloven i Israel - «basic laws» kan statsministeren, med godkjenning fra sin forsvarsminister, sende store tropper og erklære krig på egen hånd, uten godkjenning i regjeringen, i visse situasjoner, som han selv definerer.
Etter en lovendring i grunnloven i Israel - «basic laws» kan statsministeren, med godkjenning fra sin forsvarsminister, sende store tropper og erklære krig på egen hånd, uten godkjenning i regjeringen, i visse situasjoner, som han selv definerer. Foto: Amir Cohen / Reuters

Etter en kaotisk dag i Knesset, gir en lovendring Israels statsminister Benjamin Netanyahu makten til å sende massive tropper og erklære krig uten regjeringens godkjenning, hvis han mener situasjonen krever det.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Samtidig med Benjamin Netanyahus dramatiske «Iran ljuger»-presentasjon og deres angivelige atomvåpenprogram, var det et annet drama som utspilte seg i Knesset, de folkevalgtes parlament i Israel.

Dramaet endte med at mens verden var fascinert av Netanyahus lysbildefremvisning, og diskusjonen i etterkant, førte et maktspill og forvirring til at Knesset vedtok å gi Netanyahu makt til å erklære krig på egen hånd - uten en votering i regjeringen, slik den israelske konstitusjonen krever.

USA: Israel forbereder seg på åpen krig mot Iran i Syria

– Netanyahus forakt for alle rundt ham, og for alt vi har lært fra krigene landet har vært i, har klart å vinne over dømmekraften til mange gode og erfarne representanter i Knesset, sier opposisjonspolitiker Ofer Shelah fra sentrumspartiet Yesh Atid til Times of Israel, og kaller lovendringen for «galskap».

Ville ha enda mer makt

Shelah var kompanisjef under Libanon-krigen i 1982, der han mistet et øye strid. Han får støtte fra reserveoffiser i IDF, oberst Omer Bar Lev fra det liberale partiet Zionist Union, som også var tidligere elitesoldat.

Les også: «Min tolkning av sionisme er Struma»

Formelt sett får Netanyahu mulighet til å erklære krig i «ekstreme omstendigheter» - men de to krigsveteranene påpeker at det er Netanyahu selv som bestemmer hva som er «ekstremt» og ikke.

Opprinnelig så ønsket også Netanyahu en litt mer omtrentlig og mykere formulering enn «ekstremt», men fikk det ikke gjennom, skriver Haaretz.

Artikkelen fortsetter under bildet:

Statsminister Benjamin Netanyahu (t.h.) sammen med sin forsvarsminister Avigdor Lieberman Foto: Tsafrir Abayov / AP / NTB scanpix
Statsminister Benjamin Netanyahu (t.h.) sammen med sin forsvarsminister Avigdor Lieberman Foto: Tsafrir Abayov / AP / NTB scanpix

Det spiller likevel ikke så stor rolle. Netanyahus eneste hinder blir å overbevise sin forsvarsminister Avigdor Lieberman først. Lovendringen gir dem i realiteten fullstendig makt til å erklære krig, mener de to forsvarsveteranene.

Dessuten er det ikke uvanlig med at statsministeren er også forsvarsminister i ett - slik det var med Ben Gurion, Yitzhak Rabin og Ehud Barak, påpeker Israel Policy Forum, som også omtaler saken.

Les også: Uklart hva norske spesialstyrker gjør i Syria

Forsvarsminister Lieberman mener selv det er en strålende idé.

– Hizbollah-lederen Hassan Nasrallah og Irans revolusjonsgarde trenger ikke en juridisk rådgiver og Høyesterett. Vi må ha være klare til enhver tid. Dette er ikke tiden for å slepe føttene etter oss, sier Lieberman til Times of Israel.

Lieberman er dessuten en av de forsvarsministre i Israels historie med minst militær erfaring.

– Kynisk

Den politiske kommentatoren Yossi Verter i avisen Haaretz beskriver en kaotisk tilstand i parlamentet og i regjeringen samme dag loven ble vedtatt - et kaos skapt av Netanyahu selv.

Justisminister Ayelet Shaked her sammen med Netanyahu, mener all bråket rundt avstemningen handler om populisme og juridisk flisespikkeri. Foto: Jim Hollander / AFP / NTB scanpix
Justisminister Ayelet Shaked her sammen med Netanyahu, mener all bråket rundt avstemningen handler om populisme og juridisk flisespikkeri. Foto: Jim Hollander / AFP / NTB scanpix

– Den kyniske oppførselen til spinnmesteren og arkitekten av bedraget sendte den nasjonale angsten til nye høyder i timene før hans opptreden på TV, skriver Verter.

Kvelden før lovvedtaket, mandag den 30. april, angrep det israelske forsvaret militærbaser vest for Hama, Syria, der 26 syriske soldater skal ha blitt drept. Senere på dagen, mens diskusjonen i Knesset pågikk, økte Netanyahu spenningsnivået i landet enda mer med at han ryddet kalanderen sin og ga beskjed om at han skal holde en pressekonferanse kl. 20, som resulterte i et fyrverkeri av «nye bevis» om at Iran har et atomvåpenprogram.

Imens ble lovendringen vedtatt, med én stemmes overvekt.

Full forvirring

Målet med lovforslaget var opprinnelig å «rydde opp» i noe uklar maktfordeling mellom regjeringen, statsministeren, forsvarsministeren og Knesset. Forslaget om å gi Netanyahu mer makt ble faktisk avvist under behandlingen i parlamentets konstitusjonskomité - men snek seg likevel inn i siste liten før votering i plenum.

Nå hersker det full forvirring om hvem som anbefalte den maktoverføringen. Justisminister Ayelet Shaked påstod det stod i anbefalingen til generalmajor Yaakov Amidror - noe Amidror avviste kontant. Deretter fikk riksadvokat Avichai Mendelblit «skylda», noe han også avviser. Hans kontor misliker at «de prøver å plante dette» på dem, skriver Haaretz.

Natt til onsdag denne uken, gjennomførte Israel nye flyangrep mot mål sør for Damaskus.


Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden