Russland kaller Jehovas vitner for «ekstremister» - konfiskerer eiendom for millioner

Høyesterettsdommer Jurij Ivanenko leser opp dommen av 20. april 2017, som gir grunnlaget for massearrestasjoner, avhør og konfiskering av eiendommene til Jehovas vitner i Russland.
Høyesterettsdommer Jurij Ivanenko leser opp dommen av 20. april 2017, som gir grunnlaget for massearrestasjoner, avhør og konfiskering av eiendommene til Jehovas vitner i Russland. Foto: Ivan Sekretarev / AP / NTB scanpix

Retten i St.Petersburg har godkjent at eiendom for millioner eid av Jehovas vitner konfiskeres og overføres til den russiske staten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Torsdag forrige uke fikk det russiske justisdepartementet medhold i at et eiendomskompleks nord for St.Petersburg kan konfiskeres til statlig eiendom. Det er uklart om saken kan ankes, eller blir det.

Verdien er anslått til 880 millioner rubler, eller rundt 120 millioner kroner, skriver det statlige nyhetsbyrået Tass, og inkluderer «The Kolomyazhskiy Assembly Hall»

Eiendommene har strengt vært eid av Jehovas vitners hovedkvarter i Brooklyn, New York, siden 2000. Men det ble ikke tatt hensyn til. Retten mener eiendomsoverdragelsen var proforma, selv om amerikanerne har betalt eiendomsskatt alle år.

Avgjørelsen er den siste i en rekke aksjoner mot Jehovas vitner i Russland, som myndighetene anser som en ekstremistbevegelse, på lik linje med al-Qaida og IS. Maskert politi med automatvåpen, støttet av sikkerhetspolitiet FSB, oppsøker private hjem og tar familiemedlemmer til avhør, ifølge Newsweek.

Les også: Putin bruker mindre på militæret

Byretten følger opp avgjørelsen fra russisk Høyesterett den 20. april 2017, som åpnet for en oppløsning av Jehovas vitner som organisasjon, sammen med deres 395 lokallag i Russland.

– Trussel mot den russiske staten

– Du kan se hvorfor Jehovas vitner sees på som en trussel mot staten. De stemmer ikke i valg, de vil ikke utføre militærtjeneste og de synger ikke nasjonalsangen, sier forfatter Emily Baran til The Moscow Times, som har skrevet en bok om Jehovas vitner i Russland.

Les også: Én av fire journalister tror på Gud

Det befinner seg rundt 175.000 Jehovas vitner i landet. Russisk politi og sikkerhetsstyrker er i gang med en rekke arrestasjoner. En av de første som det ble reist tiltale mot, er danske Dennis Christensen. Han risikerer nå ti års fengsel for å organisere «ekstremistisk virksomhet».

– De valgte en utlending med vilje, i stedet for en russer, sier den russiske teologen Roman Lunkin til avisen The Moscow Times.

– Han brukes som et eksempel for å vise at ingen er trygg.

De siste aksjonene ble igangsatt i april i år, denne gangen på Kola-halvøya, noe som gjør at dusiner av Jehovas vitner flykter til Finland, ifølge Barents Observer.

Straffes for «manglende ekstremisme-motstand»

Det russiske justisdepartementet mener de har sitt på det rene når de avviser at Jehovas vitner er en religiøs organisasjon, men heller en ekstremistisk sekt.

Dette til tross for Jehovas vitners lære om å ta Bibelen bokstavelig og spesielt å avstå fra vold i alle sammenhenger. Muligens er det det som likevel er problemet for russiske myndigheter.

– Organisasjonen bryter loven om motstand mot ekstremisme. For eksempel forbyr deres litteratur medlemmene å motta blodoverføring, stikk i strid med anbefalinger fra leger, sa justisdepartementets talskvinne under høringen i Høyesterett.

Dessuten mener justisdepartementet at brosjyrene til Jehovas vitner sprer tanker om «eksklusivitet, religiøs eksellense og mindreverdighet hos borgere på bakgrunn av religion», noe som «provoserer religiøs splid».

Les også: Satan 2 - Putins nye supervåpen

Familie belønnet av Putin

Organisasjonen forsvarte seg blant annet med at justisdepartementet aldri har klart å faktisk påvise noen ekstreme handlinger fra Jehovas vitners side.

Det hører med til historien at én måned etter Høyesteretts avgjørelse i april i fjor, ble en familie av Jehovas vitner tildelt ordenen «Heltefamilien» av selveste president Vladimir Putin. Ordenen går til foreldre som har klart å skape en stor og suksessrik familie.

Vladimir Putin, sammen med familien til Valery Novik, som ifølge Radio Free Europe er Jehovas vitne. Foto: Kremlin.ru
Vladimir Putin, sammen med familien til Valery Novik, som ifølge Radio Free Europe er Jehovas vitne. Foto: Kremlin.ru

Personvernpolicy