Tyrkia rasende på USA etter forslag om F-35-blokade

F-35 parkert ved Edwards Air Force Base i Sør-California, med det tyrkiske flagget «på brystet»
F-35 parkert ved Edwards Air Force Base i Sør-California, med det tyrkiske flagget «på brystet» Foto: Rennett Stowe / CC 2.0

Amerikanske politikere foreslår å blokkere salg av F-35 til Tyrkia på grunn av «økende risiko» mot amerikanske interesser og fengslingen av en amerikansk pastor. Tyrkia lover «passende svar».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tyrkiske angrep på USAs venner, fengsling av en amerikansk pastor og kjøp av russisk forsvarsmateriell har fått begeret til å renne over for både republikanske og demokratiske politikere i Senatet. Nå vil flere av dem stoppe salg av 100 F-35 jagerfly til Tyrkia.

Les også: Strålevernet bekymret for laseren til F-35

– President Erdogans hensynsløse styring gjør overføringen av banebrytende teknologi til hans regime stadig mer risikabel, sier den republikanske senatoren James Lankford, en av forfatterne bak lovforslaget.

Les også: Terrordommer mot journalister i Tyrkia

Han begrunner det med blant annet tyrkiske «strategiske beslutninger imot amerikanske interesser», «stadig tettere bånd til Russland» og «amerikanske borgere tatt som gisler» av det tyrkiske rettssystemet.

Forslaget i Senatet kommer i tillegg til et separat forslag i Representantenes Hus, som vil vente med våpeneksport til Tyrkia i påvente av en Pentagon-rapport om Tyrkias «provokative handlinger».

God stemning: Den 28. april møttes utenriksministre fra Iran Mohammad Javad Zarif (f.v), russiske Sergej Lavrov og tyrkiske Mevlut Cavusoglu i Moskva. Lavrov gir Cavusoglu full støtte i striden mot USA. Foto: Alexander Nemenov / AFP / NTB scanpix
God stemning: Den 28. april møttes utenriksministre fra Iran Mohammad Javad Zarif (f.v), russiske Sergej Lavrov og tyrkiske Mevlut Cavusoglu i Moskva. Lavrov gir Cavusoglu full støtte i striden mot USA. Foto: Alexander Nemenov / AFP / NTB scanpix

– En kansellering av F-35-ordren er uakseptabel. Hvis det skjer, vil amerikanere få et passende svar fra oss, sier den tyrkiske utenriksministeren Mevlut Çavuşoğlu til CNN Turk.

– Tyrkia ligger ikke under USAs kommando

Senatorene foreslår at salget stoppes, med mindre president Donald Trump klarer å bevise at Tyrkia ikke:

  • skader Nato-samarbeidet
  • gjør Nato-elementer sårbare mot fiendtlige aktører
  • skader sikkerheten til Nato-land
  • importerer forsvarsmateriell fra land som ikke respekterer sanksjoner fra USA
  • holder tilbake amerikanske borgere ulovlig eller feilaktig.

Utenriksminister Çavuşoğlu raser mot forslaget.

– Tyrkia er ikke et sted under USAs kommando. Trusler er ikke den rette tilnærmingen og i uoverensstemmelse med Nato-alliansen, sier Çavuşoğlu.

Kjøper russisk materiell og fengsler pastor

For USA er problemet tredelt. For det første har tyrkiske styrker en kampanje mot kurdiske styrker Nord-Syria på grensen til Tyrkia, i tillegg til andre militante grupper i Syria som støttes av USA.

Les også: USA setter F35-bestillinger på hold

For det andre har tyrkiske myndigheter arrestert en amerikansk pastor, Andrew Brunson, for at han «nøt et måltid» tilberedt av kurdere, ifølge CBN News. Brunson, som har vært misjonær i Tyrkia i 20 år, anklages for en konspirasjon med PKK-geriljaen, som Tyrkia definerer som en terrororganisasjon, for å velte den tyrkiske regjeringen. Han risikerer 35 års fengsel og er en av flere fengslede amerikanere. Erdogan vil antakelig bruke dem som et pressmiddel for å få utlevert ettersøkte tyrkere i eksil i USA.

Norine Brunson, kona til pastor Andrew Brunson, utenfor fengselskomplekset i Aliaga, nord for Izmir, der hennes ektemann er fengslet. Foto: Bulent Kilic / AFP / NTB scanpix
Norine Brunson, kona til pastor Andrew Brunson, utenfor fengselskomplekset i Aliaga, nord for Izmir, der hennes ektemann er fengslet. Foto: Bulent Kilic / AFP / NTB scanpix

– Holder amerikanere som gisler

Når det gjelder Brunson, så sier Çavuşoğlu at det juridiske systemet i Tyrkia må respekteres.

– Det holder ikke å si at «han er uskyldig» og løslate ham. Det er ikke opp til meg, sier han.

Amerikanske politikere er voldsomt provoserte over at president Erdogan har foreslått å «gi dere Brunson, hvis vi får ham» - der Erdogan antakelig siktet til sin nemesis Fethullah Gülen, som har vært symbolet for politisk motstand mot Erdogan, som lever i eksil i USA.

– Vårt forhold til Tyrkia har nådd et punkt hvor vi må vurdere å bryte militære og økonomiske bånd til Tyrkia. President Erdogans valg til å ta amerikanske gisler for å få et forhandlingskort mot USA er sjokkerende, sier senator Jeanne Shaheen (D), en annen av forslagsstillerne om F-35-blokade.

Vil kjøpe russiske «stealth-drepere»

For det tredje planlegger Tyrkia å kjøpe russiske S-400 antiluftbatterier, også kalt «F-35-drepere», ettersom Russland påstår de kan treffe stealth-fly på 150 kilometers avstand.

Amerikanerne har advart Tyrkia med at systemet ikke er kompatibelt med Nato-utstyr. Dessuten er kjøpet et brudd på økonomiske sanksjoner mot Russland på grunn av russisk støtte til Assad-regimet i Syria og separatister i Øst-Ukraina. Det er også en viss frykt for at Russland får innsyn i amerikansk våpenteknologi.

– Vi kommer til å skaffe oss S-400 og vi kommer ikke til å kalle våre venner våre fiender. Vi må forsvare våre flyplasser, sier Çavuşoğlu til dette.

USAs forsvarsminister James Mattis har tidligere prøvd å få et unntak i sanksjonene mot Tyrkia, slik at de skulle få lov til å kjøpe S-400 batteriene likevel, ifølge Military.com - men det spørs om Mattis får medhold i forhold til de andre argumentene.

S-400 «Triumf» avansert luftvernmissilsystem utviklet av den russiske våpenprodusenten GSKB Almaz-Antej under seiersparaden i Moskva i 2015. Foto: Соколрус / CC 4.0
S-400 «Triumf» avansert luftvernmissilsystem utviklet av den russiske våpenprodusenten GSKB Almaz-Antej under seiersparaden i Moskva i 2015. Foto: Соколрус / CC 4.0

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden