Vil gjøre isfjell om til gigantisk Trump-byste

Finske klimaaktivister med spektakulær plan for hvordan de kan overbevise klimafornekteren Donald Trump om at han tar feil.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En 35 meter høy isbyste av Donald Trump - skåret ut av et flytende isfjell i Arktis. Det kan snart bli en realitet om den finske ikke-statlige organisasjonen «Melting Ice» får det som de vil.

De har nå startet kronerulling for å få samlet inn de 500.000 dollarene (omlag fire millioner norske kroner) de trenger for å lage det gigantiske ishodet av den amerikanske presidenten. Og hensikten? Å vise at global oppvarming er en realitet. De håper Trump vil bli overbevist når han ser sin egen byste smelte.

Den amerikanske presidenten tror ikke på menneskeskapt global oppvarming og kunngjorde i juni i fjor at han trekker USA fra Parisavtalen om bekjempelse av klimaendringene. I tillegg har han jobbet målrettet for å fjerne lover og regler som begrenser klimautslipp og forurensing i USA.

Les også: Trump gjør narr av global oppvarming

«Trumpmore»

– Global oppvarming er en av de viktigste utfordringer verden har i dag. Men fortsatt finnes det folk som betviler at dette er en realitet. Vi ønsker å lage dette monumentet slik at alle kan se hvor lenge den varer før den smelter. Ofte trenger folk å se det med egne øyne først for å kunne tro på det, forteller Nicholas Prieto, lederen for «Melting Ice», i en pressemelding.

Prosjektet har fått navnet «Trumpmore», som spiller på president Trumps fleiping med at portrettet hans fortjener å bli foreviget i stein i det berømte Mount Rushmore, hvor bystene av fire presidenter er skåret ut.

Les også: Oppvarming i Arktis kan koste dyrt

Vises på nett

Den finske miljøorganisasjonen mener at Donald Trump heller burde være hugget i is, men med de samme monumentale målene som på Mount Rushmore. Det vil si 35 meter høyt, 20 meter bredt og 20 meter dypt. Når isbysten står ferdig er planen at hele verden skal kunne følge med på det mens Trump smelter.

Dersom «Melting Ice» klarer å få inn beløpet som trengs for gjennomføring, skal bysten lages av finske og mongolske isskulptører gjennom en fireukersperiode hvor prosessen streames på nett, heter det i pressemeldingen.

På prosjektets hjemmeside er det markert fem mulige steder for hvor isbysten kan lages. Et av disse stedene er Svalbard. Endelig sted er imidlertid ennå ikke avgjort.

Les også: Trump ikke invitert til nytt klimatoppmøte i Paris

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden