Verdens eldste edderkopp er død - 43 år gammel

Forskerne har fulgt edderkoppen «Number 16» siden 1974. Nå er den død, 43 år gammel. Foto: Curtin University.
Forskerne har fulgt edderkoppen «Number 16» siden 1974. Nå er den død, 43 år gammel. Foto: Curtin University.

Den åttebente krabaten døde ikke av alderdom, men av vepsestikk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Siden 1974 har den australske trapdoor-edderkoppen gitt forskerne verdifull kunnskap om arten. Nå er edderkoppen med navn «Number 16» død, 43 år gammel.

Edderkoppen ble dermed verdens eldste kjente edderkopp, med god margin foran en 28 år gammel tarantell funnet i Mexico, ifølge en studie publisert mandag i magasinet Pacific Conservation Biology Journal.

Til tross for sin godt voksne alder døde ikke «Number 16» av alderdom, men av et vepsestikk, sier forskerne.

Les også: Fant mikro-edderkopp med «skorpionhale»

Studert av forskere

«Number 16» ble oppdaget i Vest-Australia i 1974 i forbindelse med en studie av arten trapdoor-edderkopper. Trapdoor-edderkoppene har fått navnet sitt fordi de bygger fangsthull med en korklignende falldør laget av jord, vegetasjon og silke. Hunn-edderkoppen er svært territoriale og holder seg som regel til samme hule gjennom hele livet. Det tillot forskerne å kunne studere «Number 16» ute i det fri.

Viktig kunnskap

– Så vidt vi vet er dette den eldste edderkoppen som noen gang er registrert. Hennes lange liv har vært med på å gi oss mer kunnskap om trapdoor-edderkoppenes atferd og populasjon, sier hovedforfatter bak studien, Leanda Mason ved Curtin University i Perth.

Trapdoor-edderkopper lever vanligvis i mellom fem og 20 år. De utgjør ingen fare for mennesker, men et bitt kan føre til smerter og hevelser.

Les også: Edderkopper spiser enorme mengder insekter

Personvernpolicy