– Uranus lukter råtne egg

Voyager 2-sonden tok dette bildet av Uranus da den fløy forbi. Foto: Nasa.
Voyager 2-sonden tok dette bildet av Uranus da den fløy forbi. Foto: Nasa.

Planeten Uranus viser seg å ha et øvre skylag av hydrogensulfid, gassen som gir råtne egg den ubehagelige lukten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fagmiljøet har lenge diskutert om denne gassen finnes i atmosfæren over den syvende planeten fra sola. I år ble hydrogensulfid bekreftet med observasjoner fra et teleskop på Hawaii, melder BBC News.

Den stinkende gassen ble påvist høyt over kjempeplanetens øvre skylag.

– Dersom et uheldig menneske noen gang skulle synke gjennom Uranus’ skyer ville de gå en svært ubehagelig og illeluktende skjebne i møte , sier professor i planetfysikk Patrick Irwin i en pressemelding om funnet.

Romteleskopet Hubble tok dette bildet av Uranus i 2006.
Romteleskopet Hubble tok dette bildet av Uranus i 2006.

Dårlig luft er likevel det minste problemet for den hypotetiske gjesten.

– Kvelning og temperaturer på minus 200 grader Celsius, i en atmosfære bestående hovedsakelig av hydrogen, helium og metan ville nok være mer plagsomt enn lukten, sier professoren.

De nye funnene ble offentliggjort i tidsskriftet Nature Astronomy i april.

Les også: Jupiter: – Hele planeten er en storm

Den hemmelige ingrediensen

Uranus er en gassplanet, på samme måte som Jupiter, Saturn og Neptun. Selv etter tiårs observasjoner og besøk fra romsonden Voyager 2 i 1986, har Uranus holdt igjen mysteriet om sammensetningen av skyene.

Blant teoriene har vært at hydrogensulfid eller ammoniakk (som også har en ubehagelig, stikkende duft) dominerer i skylaget over iskjempen.

Nå er en av nøkkelingrediensene i planetens skylag endelig bekreftet, skriver forskerne i pressemeldingen.

Uranus har trolig en delvis flytende jern-silikatkjerne litt større enn Jorden. Kjernen er omgitt av en mantel av frosset vann, ammoniakk og metan, som når en radius på 18.000 km, skriver SNL. Utenfor ligger et tykt atmosfæresjikt som forskerne nå har studert nærmere.

Les også: – Saturns måne Dione kan ha et underjordisk hav

Gir nye perspektiv

Dataene i den nye studien ble hentet inn av Gemini North-teleskopet på Hawaii, ved å undersøke bølgelengder i infrarødt lys. Ved hjelp av disse dataene kan forskerne studere «fingeravtrykk» av komponentene i atmosfæren, skriver BBC News.

Voyager 2-sonden tok dette bildet av Uranus 14. januar 1986, på ca. 12,7 millioner kilometers avstand. Foto: Nasa.
Voyager 2-sonden tok dette bildet av Uranus 14. januar 1986, på ca. 12,7 millioner kilometers avstand. Foto: Nasa.

Når skyer på Uranus dannes ved kondens blir den skydannende gassen låst vekk i et dypt indre reservoar, godt skjult for det forskerne vanligvis kan snuse seg frem til med dagens teleskop.

– Bare en svært liten andel forblir over skylaget som damp. Takket være Gemini-teleskopet klarte vi endelig å observere denne gassen, sier medforfatter Leigh Fletcher ved Leicester-universitetet i pressemeldingen.

Funnet av hydrogensulfid gjør at Uranus skiller seg noe fra gasskjemper som Jupiter og Saturn. Deres øvre skylag består hovedsakelig av ammoniakk-is.

Den nye studien bidrar også til forståelsen av hvordan de ytre planetene ble dannet. Gassplanetene antas å ha «migrert», og analyse av atmosfæren kan gi hint om hvor de ble til.

Les også: Voyager: 40 års tjeneste i rommet

Gøy med navn

Uranus er den tredje bredeste planeten i solsystemet, og ble oppdaget i 1781 av William Herschel. Den fikk senere sitt navn etter den greske himmelguden.

Navnet kan gi opphav til mer eller mindre subtile blødmer, der ikke minst engelskspråklige kolleger har gjort en iherdig innsats:

«It’s True – Uranus Really Does Stink» (Forbes)

«Scientists Say Uranus Really Does Smell Like Rotten Eggs. Here’s Why» (Time)

Og undertegnedes tabloide favoritt i dag:
«Uranus Is Actually A Giant Ball Of Farts Floating In Space, Study Finds» (HuffPost)

Infrarødt sammensatt foto av Uranus to halvkuler, tatt med Keck-teleskopet. Motiv: Lawrence Sromovsky, University of Wisconsin-Madison/W.W. Keck Observatory. Via Nasa.
Infrarødt sammensatt foto av Uranus to halvkuler, tatt med Keck-teleskopet. Motiv: Lawrence Sromovsky, University of Wisconsin-Madison/W.W. Keck Observatory. Via Nasa.

Personvernpolicy