Storstilt plan for å rense havet for plast starter til sommeren

Nederlandske Boyan Slat har en plan for å fjerne plast i verdenshavene. Til sommeren setter han i gang.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I sommer starter tidenes opprydningsprosjekt. Da fraktes nemlig havrensesystemet The Ocean Cleanup til det enorme feltet med flytende plast nord i Stillehavet i et forsøk på å rydde opp. Feltet, som kalles «The Great Pacific Garbage Patch» («Den store søppelflekken»), dekker et område fire ganger større enn Norge og består av minst 79.000 tonn plast fordelt på 1,8 billioner biter.

Prosjektet vil være første gang det gjøres forsøk på å fjerne plasten siden det enorme feltet ble oppdaget i 1997, skriver avisen Independent.

Det er den unge, nederlandske ingeniøren og gründeren Boyan Slat (23) som er hjernen bak The Ocean Cleanup og opprydningsforsøket. Allerede som 16-åring skisserte han en idé om hvordan plasten i havet kan fjernes. Havrensesystemet hans går ut på å legge en enorm V-formet barriere flytende i havet. Så skal havstrømmene naturlig skyve havplasten inn mot midten av V-en, hvor den samles opp av en plattform med et slags transportbånd. Deretter skal plasten fraktes til land for gjenbruk før den brytes ned til bittesmå biter med mikroplast. Rensesystemet beskrives som den største flytende barrieren som noen gang er laget, og er konstruert slik at fisk og sjødyr kan svømme under og ikke vil bli rammet.

Innsikt: Stillehavs-søpla: 4-16 ganger større masse enn fryktet

Fjerne 40.000 tonn på fem år

Ifølge ekspertene vil systemet kunne samle halvparten av plasten i «Den store søppelflekken», omlag 40.000 tonn, i løpet av fem år, skriver avisen Independent.

– Problemet med plastforurensning har alltid vært beskrevet som uløselig. Ordlyden har vært at vi ikke kan fjerne det og at det beste vi kan håpe på er ikke å gjøre det verre. Jeg mener en slik holdning er veldig uinspirerende, sier Boyan Slat i en pressemelding.

– Det jeg håper er at opprydningen av havet dette århundret kan bli et symbol på at teknologi kan brukes for å gjøre ting bedre.

Havrensesystemet har blitt testet ut i Nordsjøen i mindre skala. I mai i fjor kom et nytt design på plass, hvor resultatet fra testene har bidratt til forbedringer. I fjor høst ble prototyper av det nye designet sjøsatt i Nordsjøen for videre testing.

Forskning: Oppdaget enzym som «spiser plast»

Sjøsettes ved San Francisco

Neste punkt for The Ocean Cleanup er å sette sammen systemet for testing i Stillehavet, 200 nautiske mil fra kysten av San Francisco på USAs vestkyst. Det vil ifølge teamet bak The Ocean Cleanup skje om få uker. Derfra vil rensesystemet fraktes til «Great Pacific Garbage Patch» for å starte på oppgaven med å fjerne den flytende plastsuppa.

Teamet planlegger 60 slike flytende renseanlegg i operasjon. Plasten herfra vil plukkes opp av skip hver sjette til åttende uke, skriver Independent.

Boyan Slat tar mål av seg å rense verdenshavene for plast med å la havstrømmer og vind gjøre jobben. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix.
Boyan Slat tar mål av seg å rense verdenshavene for plast med å la havstrømmer og vind gjøre jobben. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix.

– Lykkes vi her, vil dette være det store vendepunktet hvor vi går over til å håndtere en utprøvd teknologi. Prosjektet er ikke større enn at det er gjennomførbart. Vi trenger noen hundre millioner euro for å løse dette verdensproblemet. Det er billig, uttalte Slat på en konferanse i Ny-Ålesund på Svalbard høsten 2016.

Bakgrunn: 22-åring med storstilt plan for å fjerne havplasten

Enorme mengder plast

Årlig forbruker menneskeheten 320 millioner tonn plast, og det ble produsert mer plast forrige tiår enn noen gang tidligere. En betydelig andel forbrukes raskt, kastes, og gjenvinnes ikke. Syntetisk fiber i fiske og fiskeoppdrett var et viktig teknologisk fremskritt, særlig på grunn av holdbarheten. Samtidig bidrar tap av for eksempel garn til en stor del av plastforurensningen i havet.

Les også: Vil lage ferieøy av søppel

Gjennom tiårenes løp har den flytende, vanskelig nedbrytbare plastsøpla samlet seg i de store havvirvlene, som i det nordlige Stillehavet: «The Great Pacific Garbage Patch» flyter i det subtropiske farvannet mellom California og Hawaii. Den høye konsentrasjonen av havplast i området stammer hovedsakelig fra Asia, og økt fiske i Stillehavet.

Ifølge Boyan Slat vil det være en enorm milepæl når den første plasten fra plastsuppa i Stillehavet fraktes til land.

– Det er vi mennesker som har skapt dette problemet. Derfor mener jeg også det er vår plikt å forsøke å løse det.

Les også:

Enorm plastsuppe funnet i Stillehavet
Plast dreper en million

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden