Meny

Fange rømte fra Island med samme fly som statsministeren

Sindri Thor Stefánsson er mistenkt for å ha stjålet 600 datamaskiner som brukes til å «grave» kryptovaluta. Tyveriet skal ha en verdi av 15 millioner kroner. Stefánsson er nå etterlyst i hele Europa. Foto: NTB scanpix/ Islandsk politi
Da Islands statsminister denne uken dro til Stockholm for å møte Erna Solberg og andre nordiske kolleger, satt en nylig rømt fange med på samme fly.

I februar ble Sindri Þór Stefánsson pågrepet, mistenkt for en Bitcoin-svindel i millionklassen.

Tirsdag rømte han fra åpen soning og skal også ha klart å komme seg ombord på et fly til Stockholm før flukten ble oppdaget, skriver islandske medier.

På morgenflyet fra Reykjavik – avgang 07.34 – satt også den nyvalgte islandske statsministeren Katrín Jakobsdóttir som skulle til møte Erna Solberg og nordiske kolleger samme dag.

Den rømte fangen er nå etterlyst av Interpol. Han og ti andre er mistenkt for å ha ranet til seg mer enn 15 millioner kroner i form av den nye kryptovalutaen Bitcoin.

Organisert kriminalitet

På vei til møtet med den indiske og de nordiske statsministrene, fløy Katrin Jakobsdottir (t.v) med en rømt fange. Foto: Henrik Montgomery / AFP

Islandsk politi etterforsket ham fortsatt for å ha deltatt i et organisert kriminelt nettverk da han flyktet fra det åpne fengselet i Sogn.

Den lokale politisjefen Gunnar Scham sier at fangen hadde tilgang til datamaskin og mobiltelefon, opplyser engelskspråklige Icelandic Review.

Stefánsson mistenkes for å være hovedmannen i tyveriet av 600 datamaskiner som ble brukt til å «grave» Bitcoin. Disse var plassert inne i «gruven» Genesis Mining i Reykjavik, og ble brukt i produksjonen av denne såkalte kryptovalutaen.

Island, som har god tilgang på elektrisitet, er et populært land for selskaper innenfor en bransje som krever store mengder strøm. 

Eierne har utlovet dusør til de som kan bidra med opplysninger om hvor tyvegodset befinner seg.

Populært