Meny

Over 95 prosent av verdens befolkning puster inn usunn luft

Den indiske hovedstaden New Dehli regnes i dag som verdens mest forurensete by. Her har man funnet konsentrasjoner av luftforurensing som er 13,5 ganger høyere enn grensen som Verdens Helseorganisasjon mener er forsvarlig. Foto: AP / NTB scanpix.

95 prosent av verdens befolkning lever nå i områder med for dårlig luftkvalitet, ifølge fersk rapport.

Årlig mister 6,1 millioner mennesker livet på grunn av luften de puster inn, ifølge den årlige rapporten til State of Global Air, publisert tirsdag.

Dårlig luftkvalitet er nå rangert som fjerde ledende risikofaktor for dødelighet globalt, etter for høyt blodtrykk, kosthold og røyking.

Dårlig luftkvalitet øker risikoen for lungekreft, hjerneslag, hjerteinfarkt og astma, og det er innbyggerne i lav- og middelinntektsland i Afrika og Asia som puster inn den dårligste luften både utenfor og i boligen, ifølge rapporten.

Les også: New Delhis skoler må holde stengt på grunn av smog

I India mistet 1,1 millioner mennesker livet på grunn av luftforurensning i 2016. Landet er dermed i ferd med å gå forbi Kina som verstingen i dårlig luftkvalitet, ettersom Kina de senere år har gjort tiltak for å forbedre kvaliteten, mens det i India har vært mangel på politisk handling.

Luftforurensningen har siden 2010 øket mest i India, Pakistan og Bangladesh, heter det i State of Global Air.
Rapporten utarbeides i samarbeid mellom den amerikanske ideelle organisasjonen Health Effects Institute og Institute for Health Metrics and Evaluation ved Washington-universitetet.

Les også: Forskning: – Partikler fra forurensning kan havne i hjernen

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært