Meny

USAs nye cyber-general

Generalløytnant Paul Nakasone er nominert til å bli den nye sjefen for National Security Agency (NSA) og US Cyber Command. Her vitner han under en høring i Senatets etterretningskomité. Scanpix/Reuters.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Generalløytnant Paul Nakasone (54) blir etter alle solemerker utnevnt som sjef for USAs nest største etterretningsorganisasjon, NSA, og verdens mektigste militære hacker-styrke, US Cyber Command, denne måneden.

Det er ventet at Nakasone godkjennes som ny sjef i løpet av april, skriver Washington Post.

Kadetter fra US Militærakademi. Den årlige øvelsen Cyber Defense krever at grupper fra det amerikanske forsvarets læresteder sammen bygger datanettverk som kan motstå angrep fra NSA og forsvarsdepartementet. Scanpix/AP.

Dersom Nakasone blir NSA-direktør som forventet, vil han blant annet stå overfor mer aggressive russiske hacker-angrep mot amerikansk infrastruktur, ifølge et varsel fra departementet for innenlandsk sikkerhet i mars: – Russiske dataangrep mot kritisk infrastruktur

– Russland er den mest betydelige nasjonale sikkerhetsrisikoen Nakasone, CyberCom og NSA står overfor, sier den tidligere Pentagon-toppen Eric Rosenbach til Washington Post.

National Security Agency (NSA) skal beskytte informasjon mot utenlandske etterretningstjenester, og tilrettelegge for forsvar, angrep og etterretning i globale datanettverk. NSA er trolig det nest største amerikanske etterretningsorganet i USA, målt etter budsjett, ifølge lekkasjer fra 2013, skriver SNL.

– NSA tilhører det militære, men understøtter hele statsapparatet med såkalt signaletterretning. Siden USA er en supermakt med både militære og politiske interesser i hele verden, og mange etterretningsorganisasjoner (17, journ. anm.) vil det skje at de ulike etterretningsgrenenes arbeid overlapper, sier orlogskaptein Thomas Slensvik i mediegruppa til Forsvarets høgskole til ABC Nyheter.

NSA-direktøren rapporterer til forsvarsministeren og den nasjonale etterretningsdirektøren, som er underlagt presidenten.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

NSAs datasenter i delstaten Utah. Scanpix/AP.

Trump og spionene

Spenningene mellom Det hvite hus og etterretningsmiljøet er uten sidestykke. Lekkasjene av sensitive verktøy, sterkere fiender, manglende finansiering og «hjerneflukt» blant NSA-personell er utfordringer den nye direktøren vil stå overfor, sier en ekspert til teknomagasinet Wired.

Lederen av NSA har tittelen direktør, men er militær og har samtidig vervene som øverstkommanderende for den sentrale cyberkommandoen (US CyberCom).

– CyberCom har utviklet seg til en mer ren militær gren, som hacker fienders datanett. Når de bekjemper IS angriper de deres konto og nettverk. De har også nært samarbeid med andre våpengrener, men har sitt hovedfokus i cyberdomenet, sier Slensvik til ABC Nyheter.

NSA og US Cyber Command (CyberCom) har hatt felles ledelse siden 2009, og arbeider fra samme hovedkvarter i Fort Meade i delstaten Maryland. Siden opprettelsen har deres oppgaver gradvis skiftet fra forsvar, til angrep mot fiendtlige nettverk for å oppnå militære mål. Nakasone bidro selv ved opprettelsen av denne enheten.

NSA-varsleren Edward Snowden i en videokonferanse med publikum i Hawaii, februar 2015. Scanpix/AP.

Blant andre kjente etterretningsorganisasjoner i USA er CIA er mer sivilt rettet, men med dels militær funksjon. FBI driver innenriks etterretning, blant andre politioppgaver.

NSAs fokus på data- og signaltrafikk vil fortsette å øke i viktighet fremover.

– I Norge ligger vi langt fremme digitalt. Vi handler bussbillett på apper, shopper på internett, har på kartgjenkjenning mens vi går tur. Dermed finnes det mye data om oss. Etter hvert øker digitaliseringen også i resten av verden. Det vil finnes enorme mengder data som er interessante i etterretningsøyemed, sier Slensvik.

Les også: På tide å slette Facebook?

Bombene fra Snowden

Også private bedrifter som Facebook samler enorme mengder data om sine brukere. Foto: Scanpix/AP

I 2013 lekket den tidligere NSA-teknikeren Edward Snowden store mengder gradert informasjon om virksomheten til NSA, der han selv hadde jobbet. Blant avsløringene var et omfattende hemmelig samarbeid mellom amerikansk etterretning og store internettselskaper.

– Jeg tror det er ryddet mye opp på disse områdene, og på enkelte punkter er lovhjemlene for NSAs arbeidet utvidet. Men de driver med sensitive data. Overvåking av internett og lignende er ikke noe man liker å snakke om, men det skjer, sier Slensvik.

Alt fra private bedrifter som Google og Facebook til statlige aktører har interesse i det som skjer på nett.

– Det er mulig, og det brukes til markedsføring, etterretning og annet. Og alt man gjør på nett legger igjen elektroniske spor.

Det ble ramaskrik, blant annet fordi lekkasjene tydet på at NSA hadde samlet inn informasjon om amerikanske borgeres innenlandskommunikasjon, i strid med loven, oppsummerer SNL.

– NSA har vært mest teknisk orientert, og ser på mail, kommunikasjon og elektronisk overvåking. De driver mest med datainnhenting, mer enn persondrevet etterretning som hos CIA og FBI. Dette viste bl.a. Snowden-lekkasjene, sier Slensvik til ABC Nyheter.

Les også: Sikkerhetstest ga direkte adgang til offentlig, norsk datasystem

(Artikkelen fortsetter under bildet)

De vandaliserte ruinene av en av NSAs tidligere lyttestasjoner i Tyskland. Scanpix/AP.

– Ønsker mer offensive reaksjoner

NRK skrev i mars om et samarbeid mellom den norske Etterretningstjenesten og NSA om deling av informasjon fra spionasje i datanettverk. Opplysningene stammet fra Snowden-lekkasjen.

En demonstrasjon i Washington etter avsløringene om masseovervåking av amerikanske borgere. Arkivfoto fra 2013. Scanpix/AP.

Den kommende NSA-sjefen, Nakasone, har inntil nylig ledet «Joint Task Force Ares» i hærens CyberCom, hvis oppgave har vært å bekjempe terrorgruppa Den islamske stat gjennom internett. Blant annet har dette blitt gjort ved å sabotere gruppas nettvideoer og -propaganda.

– Det er stadig sterkere krefter som ønsker at den amerikanske regjeringen skal bli mer offensiv i reaksjonene mot dataangrep, at det beste forsvaret vil være et sterkere angrep, sier jussprofessor Ashley Deeks ved Virginia-universitetet til Washington Post.

Deek mener utnevnelsen av Nakasone som leder av CyberCom «garantert vil bringe dette synet frem».

Les også: 5000 cyberangrep mot norske organisasjoner i fjor

Våre digitale fotspor

Og det er nok av utfordringer for den nye spiontoppen å ta tak i.

Illustrasjonsfoto: Scanpix/AP.

«For 10-20 år siden var vi bekymret over hva vi sa i telefonsamtaler. I dag er vi bekymret over hva soldatene våre har på seg, hvor de snakker, og hvor de kan overvåkes. Dette peker på hvordan vi må møte fremtiden», uttalte Nakasone ved høringen i Senatets etterretningskomité i mars. Spørsmålene om hva slags data som kan lagres og hvor lenge er høyaktuelle også i Europa. Slensvik trekker frem overvåkingskameraer som et eksempel:

– De står der og filmer, og kan lagre store mengde data. Ofte ser man ikke på disse før det er et behov, for eksempel at noe kriminelt har skjedd. Siden det finnes så mye rådata tilgjengelig, overalt, er derfor det viktigste hvordan man regulerer hvem som skal ha tilgang til hvilke data og i hvilke situasjoner, sier orlogskapteinen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Illustrasjonsfoto: Scanpix/AP.

Frykter andre stormakter

Da sjefene for CIA, NSA og FBI møtte til en høring i det amerikanske Senatets etterretningskomité i februar sto særlig stormaktskonflikter høyt på agendaen, skriver Wired.

Foruten Russland og Kina holder NSA og CyberCom nært oppsyn med Iran og Nord-Korea, som har vært kilde for en rekke dataangrep.

Kilder i etterretningsmiljøet sier til Wired at Nakasone er bedre forberedt på å lede CyberCom enn NSAs virksomhet innen signaletterretning og bredere innhenting. Tidligere stillinger han har hatt i NSA-systemet har fokusert mest på støtte for rene militære operasjoner.

Tross enkelte bekymringer har Nakasone i hovedsak vært en populær nominasjon.

– Disse bekymringene dreier seg nok noe om intern posisjonering, og kulturforskjeller. NSA-folk har vært vant til å ha «sin egen mann», med bakgrunn fra signaletterretning. Han fremstår godt kvalifisert, både faglig og som person, sier Slensvik.

Obama-regjeringen og enkelte eksperter har gått inn for å dele opp NSA og CyberCom-direktørjobbene, men dette forslaget har foreløpig blitt blokkert av Kongressen.

Uansett om rollene splittes opp eller ei vil Nakasone stå foran en enormt kompleks jobb.

Les også:

Cyberangrep: – Du er naiv hvis du tror du ikke har noe å skjule

Amerikansk etterretning: Årets valg truet av russisk innblanding

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
07:38 Minst 30 drept og nesten 300 såret i eksplosjoner i kirker og hoteller på Sri Lanka07:33 11 Lotto-millionærer tar ikke telefonen07:32 Boligbrann i Fredrikstad06:16 Mann siktet for drap i Latvia framstilles for fengsling06:15 Dødstallet øker etter skyting i Melbourne05:50 Dette skjer i dag05:44 Komiker ligger an til å bli president i Ukraina05:30 Dette skjedde i natt05:24 Dronning Elizabeth fyller 93 år04:32 Mann omkom i trafikkulykke i Moss04:10 Kreftforeningen krever høyere priser på røyk04:07 Høyrevridd militsmedlem pågrepet i USA for å ha anholdt migranter03:32 Dødstallet stiger etter at gjeng åpnet ild mot storfamilie i Mexico02:38 Sorgtung minneseremoni 20 år etter Columbine-massakren02:31 MC-fører til sykehus etter kollisjon med elg01:39 Fredsbevarer for FN drept i mineeksplosjon i Mali01:15 Fem hentet ned fra fjellet i Sør-Norge00:48 KKK-leder drept i USA – kona dømt til livstid00:25 15 år gammel sjåfør stoppet i kontroll00:10 Sudans militærjunta og protestleder enige om flere samtaler23:40 Norwegian vant søksmål om «kundenapping»23:15 Pave Frans holdt påskemesse i Peterskirken22:43 Kosovo hentet hjem 74 barn fra Syria22:32 Trakk 66 Lotto-millionærer påskeaften22:13 Ødegaards hjørnespark ga tre Vitesse-mål21:56 Carlsen med sliteseier mot tysk 14-åring21:23 Fem til legevakt etter brann i Masfjorden21:05 Forbrukerrådet: Taushetsplikt ikke godt nok ivaretatt på mange legekontor20:51 Ghulam (42) var beryktet gjengleder i Oslo: – Nå vil jeg gi noe tilbake20:15 Hund angrep politi19:43 Sommertemperaturer flere steder påskeaften19:39 Over 700 klimaaktivister pågrepet i London19:04 Nytt tennissjokk i Monte Carlo: Nadal feid av banen i semifinalen18:45 Nordmann tilstår drap i Latvia18:11 Sudans protestledere skal møte militærrådet18:06 Skogbrann i Larvik truer bebyggelse17:43 – «Ukjente Bjørnar»? Den lappen blir hengende på kontordøra17:37 Røde Kors: 17 redningsoppdrag påskeaften17:28 Over 200 pågrepet under gule vester-protest i Paris16:52 Tripoli-regjeringens styrker går til motangrep15:46 Røde Kors: Økende fare for tunge snøskavler som utløser skred15:39 Ruter advarer mot svindel-sms15:23 18-åring sikret Manchester City revansj mot Tottenham15:18 Ruter advarer mot svindel-sms15:08 Kabul-angrep avsluttet – angriperne drept15:02 Målpoeng for norske Shenzhen-profiler14:55 Nord-Korea kritiserer Boltons rolle i atomforhandlingene14:43 Sent baklengsmål kan skape trøbbel for Milans mesterligahåp14:32 Forbund vil stoppe undersjøiske tunneler14:30 Politikilde: – Notre-Dame-brannen startet i midten av taket13:57 Fant 3.500 år gammel grav i Luxor – oppsiktsvekkende funn13:50 Svømming: Årets raskeste tatt for doping13:46 Tre City-spillere nominert til årets Premier League-spiller av spillerne selv13:33 Mueller-rapporten i bokform inn på bestselgerliste13:04 Russisk agent innrømmer skyld12:58 Kenyansk OL-mester utestengt i fire år for doping12:49 Det er fisket skrei for en milliard kroner i Lofoten12:09 To alvorlig skadd da buss på vei fra Norge kjørte av veien i Sverige12:03 Betydelig snøskredfare i Nord-Norge11:54 – 27 soldater drept av IS i Syria11:49 Brannvesenet gikk brannvakt på fjellet i Bergen i natt11:45 Nøkkelen til Vipers-suksess mot Györ: – Aldri avskriv et lag med Lunde i mål11:37 Premier League framskynder kamper for å hjelpe Liverpool og Tottenham11:25 Jordskjelv registrert i Finnmark11:02 Flere unge chatter med Kirkens SOS i påsken11:00 Tretten festdeltakere drept av væpnet gjeng i Mexico10:54 Neymar kan gjøre comeback og sikre ligagull10:37 Zlatan scoret igjen for ubeseirede Galaxy: – Jeg er MLS10:26 Snur etter kritikk – tar ikke ned Assange-bilde likevel10:15 Nok et topplag slått ut av NHL-sluttspillet10:02 To tenåringer pågrepet etter drap på journalist i Nord-Irland10:00 Kongeparets reiser: Demonstrasjoner mot hvalfangst, selfangst og laks09:48 Brannvesenet tror gressbranner på Sørlandet er påsatt09:14 Cardiff-sjefen før Liverpool-møtet: – Håper vi ikke får juling08:34 Sp frykter nedlegging av frivillighetssentraler08:10 Egypterne bestemmer seg for om Sisi skal få sitte til 203006:30 Nordmenn ser fram til en hverdag uten stress som pensjonister06:20 Tysklands forsvarssjef: Russland truer freden i Europa05:58 Kosovo henter hjem IS-familier05:50 Dette skjer i dag05:36 Russ til legevakt med dypt kutt i hodet05:30 Dette skjedde i natt05:15 Demonstrasjonene vokser i Sudan04:47 Ettåring angrepet av ville hunder i Australia04:17 Saudi-Arabia angriper presidentpalasset i Jemen03:52 Kvinner mener likelønn er deres største utfordring03:12 Justisdepartementet avviser demokratenes Mueller-stevning03:05 Anders Mol friskmelder seg til Xiamen Open02:06 Sykepleier dømt til livstid for fire drap i Italia01:38 Ansatte i privat sektor drikker mer på jobb00:43 Ung mann kjørte nesten dobbelt så fort som tillatt00:18 Paven talte for de sårbare som «lider på korset»00:07 Isaksen vil ha taxiapper for billigere taxipriser23:11 Annonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje23:01 Over 20 grader i flere fylker22:54 Drama i Premier League-jakten: Norwich og Leeds snublet som storfavoritter22:49 Warren krever Trump stilt for riksrett22:33 Brannvesenet går brannvakt på fjellet i Bergen i natt21:58 Slanger regjerer på presidentkontoret i Liberia20:48 Norge fikk finsk juling i 0-7-tap: – Slipper inn for lette mål
Siste nytt
07:38VerdenMinst 30 drept og nesten 300 såret i eksplosjoner i kirker og hoteller på Sri Lanka07:33Norge11 Lotto-millionærer tar ikke telefonen07:32NorgeBoligbrann i Fredrikstad06:16NorgeMann siktet for drap i Latvia framstilles for fengsling06:15VerdenDødstallet øker etter skyting i Melbourne05:50NorgeDette skjer i dag05:44VerdenKomiker ligger an til å bli president i Ukraina05:30NorgeDette skjedde i natt05:24VerdenDronning Elizabeth fyller 93 år04:32NorgeMann omkom i trafikkulykke i Moss04:10NorgeKreftforeningen krever høyere priser på røyk04:07VerdenHøyrevridd militsmedlem pågrepet i USA for å ha anholdt migranter03:32VerdenDødstallet stiger etter at gjeng åpnet ild mot storfamilie i Mexico02:38VerdenSorgtung minneseremoni 20 år etter Columbine-massakren02:31NorgeMC-fører til sykehus etter kollisjon med elg01:39VerdenFredsbevarer for FN drept i mineeksplosjon i Mali01:15NorgeFem hentet ned fra fjellet i Sør-Norge00:48VerdenKKK-leder drept i USA – kona dømt til livstid00:25Norge15 år gammel sjåfør stoppet i kontroll00:10VerdenSudans militærjunta og protestleder enige om flere samtaler23:40NorgeNorwegian vant søksmål om «kundenapping»23:15VerdenPave Frans holdt påskemesse i Peterskirken22:43VerdenKosovo hentet hjem 74 barn fra Syria22:32NorgeTrakk 66 Lotto-millionærer påskeaften22:13SportØdegaards hjørnespark ga tre Vitesse-mål21:56SportCarlsen med sliteseier mot tysk 14-åring21:23NorgeFem til legevakt etter brann i Masfjorden21:05NorgeForbrukerrådet: Taushetsplikt ikke godt nok ivaretatt på mange legekontor20:51Helse og livsstilGhulam (42) var beryktet gjengleder i Oslo: – Nå vil jeg gi noe tilbake20:15NorgeHund angrep politi19:43NorgeSommertemperaturer flere steder påskeaften19:39VerdenOver 700 klimaaktivister pågrepet i London19:04SportNytt tennissjokk i Monte Carlo: Nadal feid av banen i semifinalen18:45NorgeNordmann tilstår drap i Latvia18:11VerdenSudans protestledere skal møte militærrådet18:06NorgeSkogbrann i Larvik truer bebyggelse17:43Helse og livsstil– «Ukjente Bjørnar»? Den lappen blir hengende på kontordøra17:37NorgeRøde Kors: 17 redningsoppdrag påskeaften17:28VerdenOver 200 pågrepet under gule vester-protest i Paris16:52VerdenTripoli-regjeringens styrker går til motangrep15:46NorgeRøde Kors: Økende fare for tunge snøskavler som utløser skred15:39NorgeRuter advarer mot svindel-sms15:23Sport18-åring sikret Manchester City revansj mot Tottenham15:18NorgeRuter advarer mot svindel-sms15:08VerdenKabul-angrep avsluttet – angriperne drept15:02SportMålpoeng for norske Shenzhen-profiler14:55VerdenNord-Korea kritiserer Boltons rolle i atomforhandlingene14:43SportSent baklengsmål kan skape trøbbel for Milans mesterligahåp14:32NorgeForbund vil stoppe undersjøiske tunneler14:30VerdenPolitikilde: – Notre-Dame-brannen startet i midten av taket13:57VerdenFant 3.500 år gammel grav i Luxor – oppsiktsvekkende funn13:50SportSvømming: Årets raskeste tatt for doping13:46SportTre City-spillere nominert til årets Premier League-spiller av spillerne selv13:33VerdenMueller-rapporten i bokform inn på bestselgerliste13:04VerdenRussisk agent innrømmer skyld12:58SportKenyansk OL-mester utestengt i fire år for doping12:49NorgeDet er fisket skrei for en milliard kroner i Lofoten12:09VerdenTo alvorlig skadd da buss på vei fra Norge kjørte av veien i Sverige12:03NorgeBetydelig snøskredfare i Nord-Norge11:54Verden– 27 soldater drept av IS i Syria11:49NorgeBrannvesenet gikk brannvakt på fjellet i Bergen i natt11:45SportNøkkelen til Vipers-suksess mot Györ: – Aldri avskriv et lag med Lunde i mål11:37SportPremier League framskynder kamper for å hjelpe Liverpool og Tottenham11:25NorgeJordskjelv registrert i Finnmark11:02NorgeFlere unge chatter med Kirkens SOS i påsken11:00VerdenTretten festdeltakere drept av væpnet gjeng i Mexico10:54SportNeymar kan gjøre comeback og sikre ligagull10:37SportZlatan scoret igjen for ubeseirede Galaxy: – Jeg er MLS10:26NorgeSnur etter kritikk – tar ikke ned Assange-bilde likevel10:15SportNok et topplag slått ut av NHL-sluttspillet10:02VerdenTo tenåringer pågrepet etter drap på journalist i Nord-Irland10:00NorgeKongeparets reiser: Demonstrasjoner mot hvalfangst, selfangst og laks09:48NorgeBrannvesenet tror gressbranner på Sørlandet er påsatt09:14SportCardiff-sjefen før Liverpool-møtet: – Håper vi ikke får juling08:34NorgeSp frykter nedlegging av frivillighetssentraler08:10VerdenEgypterne bestemmer seg for om Sisi skal få sitte til 203006:30NorgeNordmenn ser fram til en hverdag uten stress som pensjonister06:20VerdenTysklands forsvarssjef: Russland truer freden i Europa05:58VerdenKosovo henter hjem IS-familier05:50NorgeDette skjer i dag05:36NorgeRuss til legevakt med dypt kutt i hodet05:30NorgeDette skjedde i natt05:15VerdenDemonstrasjonene vokser i Sudan04:47VerdenEttåring angrepet av ville hunder i Australia04:17VerdenSaudi-Arabia angriper presidentpalasset i Jemen03:52NorgeKvinner mener likelønn er deres største utfordring03:12VerdenJustisdepartementet avviser demokratenes Mueller-stevning03:05SportAnders Mol friskmelder seg til Xiamen Open02:06VerdenSykepleier dømt til livstid for fire drap i Italia01:38NorgeAnsatte i privat sektor drikker mer på jobb00:43NorgeUng mann kjørte nesten dobbelt så fort som tillatt00:18VerdenPaven talte for de sårbare som «lider på korset»00:07NorgeIsaksen vil ha taxiapper for billigere taxipriser23:11NorgeAnnonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje23:01NorgeOver 20 grader i flere fylker22:54SportDrama i Premier League-jakten: Norwich og Leeds snublet som storfavoritter22:49VerdenWarren krever Trump stilt for riksrett22:33NorgeBrannvesenet går brannvakt på fjellet i Bergen i natt21:58VerdenSlanger regjerer på presidentkontoret i Liberia20:48SportNorge fikk finsk juling i 0-7-tap: – Slipper inn for lette mål
Populært