Åpen for alle - alltid

Sendte ut skrytevideo av Putins nye våpen - «Satan 2»

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mens diplomatkrisen er på sitt heteste, har Russland testet ut sitt nye, fryktinngytende våpen kalt «Satan 2».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det russiske forsvarsdepartementet har fredag publisert video av en vellykket prøveoppskyting av sin nye interkontinentale ballistiske missil Sarmat, som har fått det noe infame kallenavnet «Satan 2».

Missilet skal ifølge det offisielle nyhetsbyrået Sputnik være i stand til å nå mål både via Nordpolen og Sydpolen - den korteste avstanden mellom USA og Russland.

Ifølge videoen ble missilet skutt opp fra rakettoppkytingsbasen Plesetsk kosmodrom , og er den andre vellykkede prøveoppskytningen av våpenet. Den første fant sted i desember, ifølge CNN, som siterer Sputnik.

Russlands statsstyrt nyhetsbyrå TASS rapporterte i 2016 at missilet ville ha en rekkevidde på over 11.000 kilometer, og at krigshodet ville veie 100 tonn.

Sarmat er ett av våpnene president Vladimir Putin trakk frem i sin tale til nasjonen tidligere denne måneden, der han skrøt av at Russland har utviklet en rekke nye våpensystemer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les mer: Russland prøveskjøt hypersonisk missil

«Dommedagsrakett»

Ett av dem er et Kinzjal-missil, et hypersonisk missil som går under navnet «dommedagsrakett».

– Det flyr mot målet som en meteoritt, som en ildkule, sa Vladimir Putin 1. mars.

(Se video av prøveoppskytingen nederst i saken)

I talen nevnte Putin også Sarmat, og hevdet de nye våpnene ville gjøre NATOs forsvar «helt ubrukelig».

Presidenten sa at Russland er nødt til å satse på nye og kraftigere atomvåpen som et svar på USAs rakettskjold og det han mener er USAs brudd på nedrustningsavtalen START.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Russlands president Vladimir Putin. Foto: NTB scanpix
Russlands president Vladimir Putin. Foto: NTB scanpix

– USA krenker den strategiske balansen, og som svar utvikler Russland nye systemer, sa Putin i den direktesendte talen, der han også tok til orde for at den militære infrastrukturen i Arktis må forbedres og fornyes slik at russiske interesser kan beskyttes.

Les mer: Putin: Russland har testet flere nye atomvåpen

Artikkelen fortsetter under annonsen

Snakket med Trump

Ifølge CNN sa president Donald Trump etter en samtale med Putin i forrige uke at de to hadde diskutert arbeidet for å bremse våpenkappløpet.

– Samtalen måtte gjøres med det faktum at vi sannsynligvis vil møtes i en ikke for fjern fremtid, slik at vi kan diskutere våpen og våpenkappløp, sa president Donald Trump etterpå.

Les også: E-sjefen: – Venter høy russisk aktivitet i år

Etter dette har klimaet mellom Russland og Vesten blitt betraktelig kjøligere grunnet giftangrepet på den russiske eks-spionen Sergej Skripal (66) og hans datter Julia (33). De to ble søndag 4. mars funnet bevisstløse på en benk i Salisbury i England. Britisk politi har slått fast at de to var utsatt for et attentat der det ble benyttet en nervegift produsert i Russland til militær bruk. Novitsjok ble utviklet i Sovjetunionen på slutten av den kalde krigen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I kjølvannet av giftangrepet i Salisbury har en rekke land utvist russiske diplomater - og Russland slår nå tilbake ved å gjøre det samme.

Les mer: Russland utviser norsk diplomat

Mange lands ambassadører innkalt på teppet i Moskva

Undervannsdroner

«Dommedagsraketten» og «Satan 2» er ikke de eneste skremmende våpenene Russland skal besitte. I januar avslørte amerikanske etterretning et av Russlands mest avanserte og fryktinngytende våpen. Ifølge lekkasjer fra Pentagon skal russerne ha utviklet ubemannede undervannsdroner som kan utgjøre en formidabel militær trussel.

Den nye undervannsdronen skal være utviklet av Russlands største ubåtprodusent Rubin Design Bureau . De skal kunne bære atomstridshoder på inntil 100 megatonn, og representerer dermed en strategisk utfordring for USAs rakettforsvar.