Vil berge neshorn-art med nedfryst sperm

Nordlige hvite neshorn er på rask vei mot utryddelse. Det siste hann-neshornet av denne typen har dødd.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bortgangen til den siste hannen av typen nordlig hvitt neshorn, markerer slutten for dyrearten. Men en tysk professor maner til håp om å berge arten på overtid.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mandag denne uken ble Sudan, det siste hann-neshornet av typen nordlig hvitt neshorn, avlivet i en alder av respektable 45 år. Tilstanden til Sudan hadde til da vært dårlig på grunn av høy alder.

De siste årene har Sudan og to gjenlevende hunn-neshorn deltatt i et forsøk på å redde underarten de tilhører fra utryddelse. Men en tysk professor tror ikke Sudans bortgang skal bety den endelige slutten for arten.

– Vi er optimistiske på at vi vil lykkes med å redde det nordlige stumpneshornet fra utryddelse , sier professor Thomas Hildebrandt til VG.

De siste atten årene har Hildebrandt og hans kenyanske kolleger jobbet for å sikre artens overlevelse. I femten år har teamet samlet 300 milliliter med spermprøver fra neshorn som ligger lagret i flytende nitrogen i en kryogen-tank som holder minus 196 grader.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi bruker flere moderne former for reproduksjonsteknologi, og har lagret modne kjønnsceller og vevskultur av flere individer som allerede er avdøde, forteller han til VG.

(Saken fortsetter under)

VIDEO: I januar i år fikk Dyreparken i København ny neshornkalv

Hildebrand mener Sudans dødsfall demonstrerer hvor destruktive vi mennesker har vært for en karismatisk art som stumpneshornet.

– Men jeg håper også dødsfallet kan være en oppvåkning for hvordan menneskeheten kan jobbe innovativt for å reversere denne prosessen, sier han.

Les også: Her forsøker 250 menn og 33 elefanter å øke neshornbestanden i Nepal