Vil berge neshorn-art med nedfryst sperm

Nordlige hvite neshorn er på rask vei mot utryddelse. Det siste hann-neshornet av denne typen har dødd.

Bortgangen til den siste hannen av typen nordlig hvitt neshorn, markerer slutten for dyrearten. Men en tysk professor maner til håp om å berge arten på overtid.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mandag denne uken ble Sudan, det siste hann-neshornet av typen nordlig hvitt neshorn, avlivet i en alder av respektable 45 år. Tilstanden til Sudan hadde til da vært dårlig på grunn av høy alder.

De siste årene har Sudan og to gjenlevende hunn-neshorn deltatt i et forsøk på å redde underarten de tilhører fra utryddelse. Men en tysk professor tror ikke Sudans bortgang skal bety den endelige slutten for arten.

– Vi er optimistiske på at vi vil lykkes med å redde det nordlige stumpneshornet fra utryddelse , sier professor Thomas Hildebrandt til VG.

De siste atten årene har Hildebrandt og hans kenyanske kolleger jobbet for å sikre artens overlevelse. I femten år har teamet samlet 300 milliliter med spermprøver fra neshorn som ligger lagret i flytende nitrogen i en kryogen-tank som holder minus 196 grader.

– Vi bruker flere moderne former for reproduksjonsteknologi, og har lagret modne kjønnsceller og vevskultur av flere individer som allerede er avdøde, forteller han til VG.

(Saken fortsetter under)

VIDEO: I januar i år fikk Dyreparken i København ny neshornkalv

Hildebrand mener Sudans dødsfall demonstrerer hvor destruktive vi mennesker har vært for en karismatisk art som stumpneshornet.

– Men jeg håper også dødsfallet kan være en oppvåkning for hvordan menneskeheten kan jobbe innovativt for å reversere denne prosessen, sier han.

Les også: Her forsøker 250 menn og 33 elefanter å øke neshornbestanden i Nepal

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden