NY STUDIE:

Stillehavs-søpla: 4-16 ganger større masse enn fryktet

VIDEO: The Ocean Cleanup forklarer her hvordan de har kommet frem til resultatene sine, og hvor stor søppeløya faktisk er. 

Den enorme mengden sammenfiltret plast nord i Stillehavet har blitt kalt «Den store søppelflekken». En studie viser at minst 79.000 tonn plast flyter i et område med større areal enn hele Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I flere år har forskere overvåket en stor ansamling flytende søppel, mesteparten plast, i det nordlige Stillehavet. Mengden avfall viser seg nå å være mellom fire og seksten ganger større enn tidligere antatt, med en vekt tilsvarende 500 jumbojet-fly.

Plasten er samlet i et område på 1,6 millioner km2. Norges areal er til sammenligning 385.203 km2. Forskerne ser også eksponentiell vekst i områdets avfall, raskere enn i omkringliggende farvann.

– Vi ble overrasket over mengden større plastobjekter vi fant, sier forskningssjef på ekspedisjonene, Julia Reisser, i en pressemelding.

– Vi brukte å tenke at mesteparten av avfallet var små fragmenter, denne studien gir ny informasjon om variasjonen.

En ny studie av feltet ble publisert i tidsskriftet Scientific Reports i mars, og er gjennomført av miljøorganisasjonen The Ocean Cleanup.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Eksempler på plastfragmenter trålerne plukket opp. Foto: The Ocean Cleanup.
Eksempler på plastfragmenter trålerne plukket opp. Foto: The Ocean Cleanup.

Grundigste studie hittil

Det er den grundigste prøvetakingen som har blitt gjort fra søppelsonen. Blant annet ble feltet med avfall krysset av 30 skip samtidig, og det ble gjennomført to overflygninger for å skaffe oversikt over området som er rammet.

Forskerne forklarer den store forskjellen fra tidligere målinger med grundigere metoder.

De mener minst tre fjerdeler av «søppelflekkens» masse utgjøres av plastbiter mindre enn 5 centimeter lange, og at minst 46 prosent består av fiskegarn. Mikroplast utgjør 8 prosent av den totale massen, men anslagsvis 94 prosent av de 1800 milliarder plastbitene som flyter omkring i området.

Gjennom tiårenes løp har den flytende, vanskelig nedbrytbare plastsøpla samlet seg i de store havvirvlene, som i det nordlige Stillehavet: «Den store flekken» flyter i det subtropiske farvannet mellom California og Hawaii. Den høye konsentrasjonen av havplast i området stammer hovedsakelig fra Asia, og økt fiske i Stillehavet.

Les også: Flaskevannet inneholder mikroplast

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Forskerne i arbeid på et av overvåkingsflyene. Foto: The Ocean Cleanup.
Forskerne i arbeid på et av overvåkingsflyene. Foto: The Ocean Cleanup.

Bruker 320 millioner tonn årlig

Kilde: The Ocean Cleanup.
Kilde: The Ocean Cleanup.

Årlig forbruker menneskeheten 320 millioner tonn plast, og det ble produsert mer plast forrige tiår enn noen gang tidligere. En betydelig andel forbrukes raskt, kastes, og gjenvinnes ikke. Syntetisk fiber i fiske og fiskeoppdrett var et viktig teknologisk fremskritt, særlig på grunn av holdbarheten. Samtidig bidrar tap av for eksempel garn til en stor del av plastforurensningen i havet.

De tapte fiskegarnene kalles «spøkelsesnett».

Forskerne kombinerte observasjoner fra fly og skip, 652 prøver fra trålere og andre observasjoner med datamodeller. De fant produksjonsdatoer på plastsøppel fra 1970-tallet og frem til siste tiår.

«Det er viktig å understreke at våre anslag om søppelflekkens masse er konservativ», skriver forskerne i tidsskriftartikkelen.

– For å kunne løse et problem er det avgjørende å forstå det. Resultatene gir oss viktige data når vi skal utvikle og teste opprenskingsteknologi, men understreker også hvor mye det haster å håndtere problemet med plastforurensning. Resultatene tyder på at mengden farlig mikroplast vil fortsette å øke med mer enn ti-gangeren hvis den får fortsette å gå i oppløsning. Vi er nødt til å handle nå, sier grunnleggeren av The Ocean Cleanup, Boyan Slat, i pressemeldingen.

Les mer om Boyan Slat: 22-åring med storstilt plan for å fjerne havplasten

Også problem sør i Stillehavet: Enormt plastsuppe funnet

Øvrige kilder: Newsweek, The Ocean Cleanup.

Skip og fly ble brukt til studien. Foto: The Ocean Cleanup.
Skip og fly ble brukt til studien. Foto: The Ocean Cleanup.

Les også:

– Fant mikroplast i 83 prosent av prøvene fra drikkevannet

Norge fikk gjennomslag i FN for vedtak mot plastutslipp

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden