Meny

Svensk teaterlegende funnet død: «Stadsteatern er i stor sorg»

Den tidligere teatersjefen ved Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm, Benny Fredriksson, ble funnet død under en reise i Australia. Han ble 58 år.

Det skriver teateret i en pressemelding, som er godkjent av Fredrikssons nærmeste familie. I meldingen går det frem at 58-åringen tok sitt eget liv.

«Kulturhuset Stadsteatern er i stor sorg, og tankene går først til hans familie», opplyser teateret.

Benny Fredriksson startet ved teateret på midten av 1970-talet, da som vaktmester. I 2002 ble han sjef for teateret, og i 2013 ble han administrerende direktør for Sveriges største teater.

Fredriksson opplevde stor suksess som teatersjef, men i desember gikk han av etter at Aftonbladet i desember i fjor skrev at nærmere 40 ansatte ved teateret anklaget Fredriksson for sextrakassering og annen sjikane.

– God samvittighet

Stadsteatern satte umiddelbart i gang både intern og ekstern granskning av lederskapet ved teateret, men selv avviste Fredriksson at han angret på noe.

– La meg være tydelig; jeg forlater jobben med god samvittighet. Jeg er stolt over det som har blitt utrettet i løpet av min tid som sjef. Men nå har tonen nådd et punkt der dette trues, sa Fredriksson etter at han trakk seg.

I midten av januar ble det kjent at Fredriksson også stilte sin plass i styret ved det norske Nationaltheatret til disposisjon.

Kolleger i sjokk

Ved Kulturhuset Stadsteatern kom meldingen om Fredrikssons bortgang som et sjokk. Nå hylles han av flere av sine tidligere kolleger. Søndag ble det avholdt en minnestund ved teateret.

– Jeg har aldri truffet noen som han; kraften, energien, den smittsomme nysgjerrigheten og dype følsomheten, uttaler Johan Wirfält, sjef for Forum/Debatt, til Expressen.

«Familien er knust»

Skuespiller og regissør Anna Takanen skriver dette i pressemeldingen fra Stadsteatern:

– Benny Fredriksson innførte en kunstnerisk tilgjengelighet som gjorde Stockholms stadsteater til et anliggende for hele Sverige. Han skapte en ny type stadsteater som alle teatre tok etter. Han hadde hjertet i teateret. Det er ikke mulig å skape teaterkunst uten den kunnskapen.

Benny Fredriksson var gift med den kjente operasangerinnen Anne Sofie von Otter.

«Familien er knust etter tapet av sin elskede mann, far og farfar, og ber om at deres privatliv respekteres» , skriver von Otters manager i en uttalelse.

Populært