Meny

Arkeologisk funn i Kenya vekker oppsikt

Se video!
Homo sapiens kan ha benyttet avanserte verktøy og store sosiale nettverk for over 320.000 år siden.

Det skjedde noe bemerkelsesverdig i Olorgesailie i Kenya for over 320.000 år siden.

Akkurat som det moderne mennesket fra tid til annen bytter ut gamle smarttelefoner med nye modeller, skjedde det et lignende bytte i Olorgesailie. Bort skulle de store, klumpete steinredskapene som hadde vært benyttet i hundretusenvis av år - og inn kom mer moderne steinredskaper som var skarpere, mindre og mer presise.

Disse tidlige innovatørene tok i bruk redskaper lagd av flint og svart obsidian, og ifølge forskerne må flere av steinene ha blitt fraktet over avstander på 90 kilometer på vei mot Olorgesailie. Det leder forskerne til å tro at de må ha blitt gitt fra hånd til hånd i store og langstrakte sosiale nettverk, skriver National Geographic som igjen siterer nettstedet Science.

Les også: Besettelsen som førte til et arkeologisk gjennombrudd

Oppdagelsen begeistrer forskerne, ettersom den tyder på at mennesker startet med langtidsplanlegging, store sosiale nettverk, langdistanse-utforskning og innovativ teknologi 20.000 til 40.000 tidligere enn man tidligere har trodd, skriver avisen The Atlantic.

Les også: Grottefunn forbløffer forskerne

– Det vi ser i Olorgesailie, er roten til Homo Sapiens. Det virker som om pakken med kognitiv og sosial oppførsel var der fra begynnelsen, sier arkeolog Rick Potts til Atlantic. Han har jobbet med utgravinger i Olorgesailie siden 1985.

Han får støtte fra Marlize Lombard, arkeolog ved Universitetet i Johannesburg.

– De nye funnene er sterke indikatører på at vi var i ferd med å bli moderne mennesker for rundt 300.000 år siden, sier Lobard til Atlantic.

Les også: Funn i Israel: Menneskets utvandring fra Afrika startet tidligere enn antatt

Populært