Meny

FN: – Voldtekt som våpen i Syria:

– Yngste kjente offer var ni år

Syrisk soldat i byen Mudyara, i sentrum av regionen Øst-Ghouta, som syriske regjeringsstyrker er i ferd med å gjenerobre fra opprørsgrupper. Scanpix/AFP.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bashar al-Assads styrker og regjeringsvennlig milits i Syria har voldtatt kvinner, jenter, gutter og menn som straff, tortur og terrorisering av hele samfunn.

Dette er krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten, fastslår FN-etterforskere i en ny rapport.

– I seks og et halvt år har partene i Syria utsatt tusener av kvinner, jenter, menn og gutter for seksuell og kjønnsbasert vold, heter det i en pressemelding om rapporten.

Krigen i Syria

Denne uka er det sju år siden den væpnede konflikten i Syria begynte, da demonstrasjoner mot president Bashar al-Assad ble slått ned. Opposisjonen grep til våpen, og i løpet av 2012 utviklet det seg til full borgerkrig.

353.000 mennesker er drept i løpet av krigen, anslo eksilgruppa SOHR mandag denne uka.

1,5 millioner mennesker fått varige fysiske eller psykiske skader, ifølge FNs barnefond UNICEF. Syria hadde før krigen 23 millioner innbyggere. FNs høykommissær for flyktninger har registrert over 5 millioner syriske flyktninger i andre land, og anslår at ytterligere 6,1 millioner er internt fordrevet.

Kilder: NTB.

Det yngste, kjente offeret var en ni år gammel jente.

Regjeringsstyrkenes voldtekter og andre former for seksualisert vold begynte allerede ved starten av opprøret i 2011. Også regjeringsvennlig milits begikk slike overgrep, ifølge den 29 sider lange rapporten «Jeg mistet min verdighet».

Rapporten fastslår at opposisjonsgrupper i den langvarige borgerkrigen også har begått seksualisert vold og tortur, men at dette skal ha vært «betydelig mindre vanlig», skriver Reuters.

Rapporten er basert på 454 intervjuer med overlevende, pårørende, avhoppere, helsearbeidere, advokater og medlemmer av berørte samfunn. Den tar for seg seksualisert vold siden opprøret i Syria begynte i mars 2011, t.o.m. desember 2017.

Les også: Minst 10.000 har flyktet fra Øst-Ghouta

Islamistiske overgrep

Syrisk kvinne og hennes barn blant lokale innbyggere som evakueres fra den opprørerkontrollerte enklaven Øst-Ghouta, 15. mars 2018. Scanpix/AFP.

Men også islamistiske opprørsgrupper har begått store overgrep. Kvinner anklaget for utroskap har blitt steinet til døde av den islamistiske gruppen Jabhat Fateh al-Sham, mens antatt homofile menn ble kastet av en bygning av jihadistene i Jabhat al-Nusra, ifølge rapporten.

Regjeringsstyrker voldtok sivile av begge kjønn under husransakelser og ved bakkeoperasjoner tidlig i konflikten, heter det i rapporten. Senere ble kvinner og jenter også ofre ved kontrollposter og i fangeleire.

Les også: USA truer med «handling»

Fengslet kvinnelige slektninger

De første årene av den væpnede konflikten ble tusener av demonstranter og opposisjonstilhengere fengslet uten lov og dom. De fleste var menn, men et stort antall kvinnelige slektninger ble også arrestert.

Lederen for granskingskommisjonen for Syria, Paulo Pinheiro (t.h.), og kommisjonsmedlem Karen Abuzayd legger frem rapporten torsdag 15. september 2018. Scanpix/Reuters.

«Seksualisert vold brukes til å fremtvinge tilståelser og informasjon, som straffemetode og for å terrorisere opposisjonelle samfunn», heter det i rapporten.

En da 15 år gammel jente fra Yazidi-minoriteten i Irak fortalte i høsten 2014 nyhetsbyrået AP hvordan hun hadde blitt fanget av ekstremistene i IS og solgt til en militant mann i Syria. Hun unnslapp august det året. Scanpix/AP.

I minst 20 fengsel på landsbasis ble kvinner og jenter voldtatt under avhør. Mange rapporterte flere tilfeller av voldtekter, også gruppevoldtekt.

Les også: – Verden har sviktet barna i Syria

– Vanligvis voldtatt med gjenstander

«Torturmetoder brukt mot mannlige fanger, også mindreårige, inkluderte voldtekt med gjenstander, strøm mot kjønnsorganene og skamfering av kjønnsorgan. Menn og gutter ble vanligvis voldtatt med gjenstander som batonger, trepinner, metallrør og flasker», skriver FNs menneskerettighetsråd i pressemeldingen.

Blant åstedene som nevnes er Aleppo, Deraa, Homs, Hama, Damaskus, militærfengselet Sednaya og luftforsvarets etterretningsavdeling ved flybasen Mezzeh, skriver Reuters.

Granskingskommisjonen har sitt mandat fra FNs menneskerettsråd. Den etterforsker brudd på internasjonal lov i Syria fra mars 2011.

Les også: Tyrkia: Tar kontroll over Afrin «innen kort tid»

Syriske flyktninger går mellom piggtrådgjerder langs grensen mellom Hellas og Makedonia. Arkivfoto fra februar 2016. Scanpix/AP.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært