Nord-Korea: Bedre lykke denne gang?

Nord-Koreas leder Kim Jong-un betrakter oppskytningen av et Hwasong-12-missil. Foto offentliggjort av nordkoreanske medier i september 2017. Scanpix/Reuters.
Nord-Koreas leder Kim Jong-un betrakter oppskytningen av et Hwasong-12-missil. Foto offentliggjort av nordkoreanske medier i september 2017. Scanpix/Reuters.

Sør- og Nord-Korea er enige om et toppmøte i april. Nord-Korea har også sagt seg villige til direkte forhandlinger med USA om atomnedrustning. Det er ikke første gang man har forsøkt dialog med det isolerte regimet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nord-Koreas leder Kim Jong-un møtte høytstående sørkoreanske tjenestemenn i den nordkoreanske hovedstaden denne uken. Her skal han ha tilbudt direkte samtaler med USA, samtidig som han åpnet for å innstille landets omstridte atom- og rakettester.

I tillegg kommer det trolig i stand et toppmøte mellom de to koreanske nasjonenes ledere i april, kun det tredje møtet i sitt slag siden våpenhvilen i Korea-krigen i 1953.

En amerikansk rakett laget for å kunne avskjære interkontinentale ballistiske missiler testes i California i mai 2017. Scanpix/AP.
En amerikansk rakett laget for å kunne avskjære interkontinentale ballistiske missiler testes i California i mai 2017. Scanpix/AP.

Dette ble offentliggjort tirsdag, etter et to dagers diplomatbesøk i Nord-Koreas hovedstad Pyongyang. Det er ti år siden en så høytstående sørkoreansk delegasjon har besøkt naboen i nord.

– Ingenting tyder på at Nord-Korea faktisk er villig til å nedruste. Landet har siden 50-tallet jobbet med å skaffe atomvåpen, sier Joseph DeTrani, en pensjonert CIA-offiser som ledet USAs delegasjon til sekspartsforhandlingene fra 2003-2006, til The Economist.

Også i 2005 kom Nord-Korea med fagre løfter om å oppgi alle atomvåpen, og USA bekreftet i sekspartsforhandlingene at landet ikke hadde noen intensjon om å angripe eller invadere Nord. Året etter gjennomførte nordkoreanerne sin første atomprøvesprengning.

Nordkoreanske representanter har i flere tidligere forhandlinger krevd amerikanske styrker helt ut av regionen, og at USA skulle skrape sine forsvarsallianser med Sør-Korea og Japan. Det er en retrett amerikanerne ikke er villige til å tilby.

– De vil ha mer enn et papirark når de snakker om sikkerhetsgarantier. De snakket om vår fiendtlige holdning, og spurte hvorfor vi behøver amerikanske styrker i regionen og baser på Japan, sier DeTrani.

Nordkoreanske Hwasong-15-missiler vises frem under en militærparade i hovedstaden Pyongyang i februar. Scanpix/AFP.
Nordkoreanske Hwasong-15-missiler vises frem under en militærparade i hovedstaden Pyongyang i februar. Scanpix/AFP.

Et krav om amerikansk tilbaketrekking vil også møte Trumps eventuelle forhandlere, skriver New York Times i en analyse.

– De bruker forhandlinger for å kjøpe seg tid, sier Christopher R. Hill til New York Times. Han forhandlet med nordkoreanerne i en årrekke under Bush-regjeringene.

Nord-Koreas store fremgang i sine atom- og rakettprogrammer de siste årene har også styrket landets forhandlingskort betydelig. Eksperter mener landet nå kan ta en pause i prøveoppskytingene uten å miste vesentlig forsprang.

Likevel fremhever Hill betydningen av at det er første gang på over åtte år at Nord-Korea åpner døren på gløtt for slike forhandlinger.

Hill uttalte seg til ABC Nyheter om Korea-krisen i fjor vår: – En nært forestående krise

(Artikkelen fortsetter under videoen).

– For tidlig med optimisme

Sør-Koreas president Moon Jae-in har søkt å dempe forventningene noe:

– Vi står ved et viktig veiskille i vårt forsøk på å få i stand fred og å gjøre Korea-halvøya atomvåpenfri. Jeg mener det fortsatt er for tidlig å være optimistisk, fordi vi er bare i startgropen, sa presidenten til sørkoreanske partiledere onsdag.

USA har vært garantist for sørkoreansk sikkerhet siden Korea-krigen ble avsluttet med en våpenhvile i 1953 (det er aldri konkludert en fredsavtale). USAs president Donald Trump mener trykket fra sanksjonene har ført til det mulige gjennombruddet. Den amerikanske presidenten uttalte tirsdag at han tror Nord-Korea er oppriktige når Pyongyang antyder vilje til å forhandle.

I løpet av fjoråret vekslet Trump mellom harmdirrende trusler mot Nord-Korea, og å ytre vage håp om direkte samtaler med landets leder Kim Jong-un.

KOM TIL OL: USAs visepresident Mike Pence (t.h.) og søsteren til Nord-Koreas leder, Kim Yo Jong under åpningsseremonien. Scanpix/AFP.
KOM TIL OL: USAs visepresident Mike Pence (t.h.) og søsteren til Nord-Koreas leder, Kim Yo Jong under åpningsseremonien. Scanpix/AFP.

De første tegnene på tøvær mellom Nord- og Sør-Korea i denne omgang kom under Kim Jong-uns nyttårstale, videreført ved Vinter-OL i Sør-Korea, der søsteren hans ble første medlem av Kim-dynastiet som besøkte nabolandet etter krigen.

Nord-Korea har pådratt seg det internasjonale samfunnets vrede ved å fortsette sin utvikling av atomvåpen og langtrekkende missiler i over 20 år. FNs sikkerhetsråd har gjentatte ganger krevd full stans i programmene.

Hovedstaden i sør, Seoul, ligger innen rekkevidde av nordkoreansk artilleri, som kan avfyre 10.000 salver i minuttet. Foruten de seks atomprøvesprengningene Nord-Korea har gjennomført siden 2006, har landet også lagre med kjemiske og biologiske våpen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Japansk militærøvelse i bruk av PAC-3 bakke-til-luftraketter ved en amerikansk militærbase i utkanten av Tokyo. Scanpix/AP.
Japansk militærøvelse i bruk av PAC-3 bakke-til-luftraketter ved en amerikansk militærbase i utkanten av Tokyo. Scanpix/AP.

– Resirkulerer tidligere strategi

To tidligere toppmøter mellom amerikanerne og nordkoreanerne i 2000 og 2007, oppnådde lite utover å sikre Nord-Korea penger og mat til å fortsette som før.

Sørkoreanske demonstranter i hovedstaden Seoul protesterer mot Nord-Koreas rakett-tester i 2009. Scanpix/AP.
Sørkoreanske demonstranter i hovedstaden Seoul protesterer mot Nord-Koreas rakett-tester i 2009. Scanpix/AP.

Det er bemerkelsesverdig i hvilken grad Kim resirkulerer sin far og bestefars tilnærming, sier amerikanske diplomater til New York Times.

– Se på mønsteret; de driver krigsfrykten til et crescendo, spiller «jeg kan få smerten til å forsvinne»-spillet, og tilbyr siden noe vagt og udefinert, sier Daniel R. Russel, som var assisterende utenriksminister for Øst-Asiaspørsmål i Obama-administrasjonen.

I fjor gjennomførte Nord-Korea en rekke missiltester. Et av dem hadde interkontinental rekkevidde og kunne i teorien nådd delstaten Alaska i USA. I tillegg prøvesprengte Nord-Korea 3. september 2017 det som trolig var en hydrogenbombe, i sin sjette atomprøvesprengning.

Diplomatiet mellom USA og Nord-Korea har gått gjennom sykluser med langvarige perioder av stagnasjon, fulgt av kortvarige perioder med håp, og siden nye skuffelser:

Nord-Korea og USA: forhandlinger og tilbakeslag

  • 1994: USAs president Bill Clinton inngår «Den omforente rammeavtalen». Nord-Korea stanset byggingen av to atomreaktorer. Til gjengjeld lovet USA å gi landet to alternative atomreaktorer, som ikke kunne brukes til våpenprogram. Dette blokkerte landets adgang til egenprodusert plutonium.
  • Nord-Korea overholdt avtalen de første årene, men kjøpte siden utstyr for anriking av uran fra «den pakistanske atombombens far», Abdul Qadeer Khan.
  • 1998: Nord-Korea startet sine prøveoppskytinger av ballistiske missiler.
  • 2000: Femte runde i forhandlingene mellom USA og Nord-Korea endte med brudd, etter at nordkoreanerne krevde 1 milliard dollar i året for å avstå fra missiloppskytinger.
  • Under president George W. Bush avslørte amerikansk etterretning programmet for urananriking, og «rammeavtalen» ble forkastet.
  • I slutten av år 2002 utviste Nord-Korea inspektørene fra Det internasjonale atomenergibyrået, startet opp igjen atomreaktorene, og trakk seg fra ikke-spredningsavtalen. Samme år ble de såkalte sekslandsforhandlingene mellom de to koreanske statene, Kina, Japan, Russland og USA, innledet i Beijing. Forhandlingene brøt sammen i 2008.
  • Obama-regjeringen viste lite interesse for å gjenopplive sekspartssamtalene, og satset på hardere sanksjonspolitikk og «strategisk tålmodighet». I all stillhet møtte amerikanske diplomater likevel nordkoreanske tjenestemenn.
  • I 2012 ble det erklært en ny avtale, der Nord-Korea skulle stanse arbeidet ved Yongbyon-atomanlegget, i bytte mot nødhjelp fra USA. I løpet av en måned truet Nord-Korea med å skyte opp en satellitt, og også den nye avtalen var i praksis død.

Kilder: AP, NTB, New York Times

«Kim setter dagsorden»

«På hvert punkt har Kim satt dagsorden. Han ga en utstrakt hånd til Sør-Korea under nyttårstalen, appellerte til den progressive sørkoreanske presidenten Moon Jae-ins forsonende instinkter, og utnyttet festivitasen under Vinter-OL til å gjennomføre en sjarmoffensiv», skriver New York Times.

USAs president Donald Trump svarte tirsdag på spørsmål om Nord-Korea før et møte med Sveriges statsminister i Det hvite hus. Scanpix/Reuters.
USAs president Donald Trump svarte tirsdag på spørsmål om Nord-Korea før et møte med Sveriges statsminister i Det hvite hus. Scanpix/Reuters.

Dette har til en viss grad parkert Trump på sidelinjen i prosessen som nå utspiller seg, skriver avisen.

For amerikanske myndigheter har det tidligere vært en blandet fornøyelse når nordkoreanerne vil samtale (se faktaboks over). Nord-Koreas forslag om samtaler og å innstille atom- og rakettestene, setter USAs strategi på en hard prøve, mener NUPI-forsker Sverre Lodgaard:

– Strategien er å presse Nord-Korea i kne med sanksjoner og militære trusler. I sin tale om rikets tilstand nevnte ikke president Donald Trump diplomati en eneste gang, sa Lodgaard til NTB tirsdag.

President Trump la da også an en avventende holdning tirsdag denne uken:

– Jeg tror at de er oppriktige, jeg håper at de er oppriktige, sa Trump.

– Jeg tror også at de er oppriktige som følge av sanksjonene og det vi gjør i forhold til Nord-Korea, sier Trump, som legger til at Kina har vært til stor hjelp.

I en Twitter-melding advarte imidlertid presidenten mot forhastet optimisme:

Les også:

Nord-Korea: Trumps nye sanksjoner er en krigshandling

Advarer mot Kim Jong-uns OL-plan

CNN: Nord-Koreas OL-utøvere overvåkes og får ikke gå på do alene

Øvrige kilder: NTB.

Amerikansk Minuteman 3-missil, som kan bære atomstridshoder, ved en base i den amerikanske delstaten North Dakota. Scanpix/AP.
Amerikansk Minuteman 3-missil, som kan bære atomstridshoder, ved en base i den amerikanske delstaten North Dakota. Scanpix/AP.

Personvernpolicy