Meny

FBI-veteranen Trumps menn frykter

Forstå saken om Mueller-etterforskningen bedre ved å se videoen over.
Hvem er den tidligere FBI-direktøren som i mai 2017 ble oppnevnt til spesialetterforsker for å granske eventuell russisk innblanding i det amerikanske valget?

Trumps påståtte bånd til Russland

 • I januar 2017 besluttet Representantenes hus i Kongressen å granske den påståtte kontakten mellom Russland og Donald Trump og hans medarbeidere i forkant av presidentvalget i USA.
 • I februar skrev New York Times at avlyttede telefonsamtaler viste at valgkampmedarbeidere og andre tilknyttet Trump gjentatte ganger i 2016 hadde kontakt med høytstående russiske etterretningsagenter.
 • I februar viderebrakte CNN og New York Times ubekreftede opplysninger om at russerne skal ha forsøkt å påvirke Trump i minst fem år, blant annet ved å tilby ham lukrative forretningsavtaler.
 • Trump måtte samme måned sparke sin nasjonale sikkerhetsrådgiver Michael Flynn da det kom fram at han hadde hatt kontakt med Russlands ambassadør Sergej Kisljak i desember, uten å informere om dette.
 • I mars ble justisminister Jeff Sessions anklaget i Washington Post for å ha hatt kontakt med Russlands ambassadør to ganger i 2016 uten å ha opplyst om det.
 • Samme måned bekreftet FBI-sjef James Comey for første gang at FBI etterforsker Russland for innblanding i valget og de påståtte forbindelsene mellom russerne og Trumps medarbeidere. 10. mai ble Comey oppsagt av Trump.
 • 17. mai ble tidligere FBI-direktør Robert Mueller utpekt som spesialetterforsker for å granske den mulige russiske innblandingen i valget.
 • I juli ble det kjent at Trumps sønn, Donald junior, i juni i fjor hadde et møte med en russisk advokat, etter å ha blitt lovet ødeleggende informasjon om Hillary Clinton. Informasjonen skulle stamme fra russiske myndigheter. Trump seniors svigersønn og nåværende rådgiver Jared Kushner deltok også på møtet. Presidenten sier han ikke kjente til møtet.
 • I september måtte Donald Trumps sønn møte i Kongressen for å forklare seg om sine kontakter med russere under valgkampen.
 • I oktober ble Trumps tidligere valgkampleder Paul Manafort og hans forretningspartner Rick Gates tiltalt av Mueller for en rekke forhold, blant annet for å ha mottatt store beløp fra Ukrainas tidligere president Viktor Janukovitsj og for å ha skjult dette for myndighetene.
 • En tidligere medarbeider i Trumps valgkampstab, George Papadopolous, innrømmet samtidig å ha løyet til FBI i forbindelse med Russland-etterforskningen.
 • 1. desember ble det kjent at Flynn siktes av spesialetterforsker Robert Mueller for å ha løyet til FBI om sin Russland-kontakt.
 • 16. februar opplyser Mueller at en storjury har reist tiltale mot 13 russiske statsborgere og tre russiske selskaper for en rekke lovbrudd, deriblant innblanding i valget.

(NTB)

Robert Mueller (73) vokste opp i Philadelphia. Han studerte ved Princeton-universitetet, og tjenestegjorde i tre år som offiser i marinekorpset, inkludert ett år i Vietnam 1968-69. Han ble skutt i benet, og siden høyt dekorert for heltemot i tjenesten.

Forstå Mueller-etterforskningen bedre ved å se videoen øverst i artikkelen.

Mueller var statsadvokat før han ble visejustisminister og sjef for kriminalavdelingen til justisdepartementet 1990-93. I denne perioden ledet han høyt profilerte etterforskninger som narkorettssaken mot Panamas tidligere diktator Manuel Noriega, saken mot Mafia-boss John Gotti, og mot mennene som ble holdt ansvarlige for Lockerbie-terroren over Skottland i 1988, bombingen av Pan Am Flight 103.

Som leder for kriminalavdelingen satt han i en av de mektigste rollene i USAs justissystem. Han tok med seg erfaringen til det private, der han tjente sekssifrede beløp for et advokatfirma i Washington.

– Startet fra bunn

I 1995 tok han overraskende kontakt med statsadvokaten i Washington, Eric Holder.

Holder fortalte i en tale om Mueller:

– Han ringte og spurte om jeg hadde behov for en aktor i drapssaker.

Det kom svært overraskende på Holder da Mueller foreslo seg selv, ifølge CNN.

– Jeg forklarte ham at han var kraftig overkvalifisert, og at det var umulig å matche lønna han hadde i det private, men svarte raskt: «Når kan du begynne?»

En ny fase var i gang i den fremtidige FBI-direktørens karriere. Mueller oppsøkte åsteder, avhørte vitner og besøkte jevnlig rettsmedisinerens kontor, skriver CNN i portrettet. – Dette var som å starte helt fra grunnen av på det tidspunktet i hans karriere. Han gikk fra å lede en avdeling i Justisdepartementet til å gjøre en jobb som er vanlig å ta to år etter jusstudiet, har Mueller-biografen Garrett Graff uttalt til NPR.

I 1998 ble Mueller statsadvokat for Nord-California, og satt i denne stillingen til 2001. Da ble han utnevnt til FBI-direktør av daværende president George W. Bush. Bare én uke etter utnevnelsen ble landet rammet av terrorangrepene 11. september, og Mueller fikk ansvar for den omfattende etterforskningen.

Omstrukturerte hele FBI

Da Barack Obama kom til makten i 2009 beholdt han Mueller i ytterligere to år, og satt til 2013. Mueller er FBI-direktøren som har sittet lengst, og regnes for å ha hatt størst innflytelse, siden J. Edgar Hoover (1935-72), som i praksis bygde opp det føderale politibyrået.

Daværende FBI-direktør Robert Mueller (t.v.) og justisminister John Ashcroft, møter pressen ved FBI-hovedkvarteret i Washington to dager etter terrorangrepene i 2001, for å orientere om etterforskningen. Scanpix/AP.

Selv om Mueller er republikaner regnes han som upartisk, nærmest apolitisk, forteller Graff i NPR-intervjuet.

– Han har alltid vært høyt respektert, blant medlemmer av begge partier.

Da Bush i 2004 forsøkte å innføre et program for å tillate avlytting uten vedtak i en domstol, skal Mueller ha vært blant høytstående tjenestemenn i justissektoren som truet med å si opp. Bush ga etter, og gjorde endringer i programmet.

– Mueller omformet FBI fra et byrå med hovedfokus på politietterforskning, til det som i realiteten har blitt et globalt etterretningsorgan med fokus på kontraetterretning og kampen mot terrorisme, sier Graff.

USAs president Donald Trump (t.v.) i samtale med Russlands president Vladimir Putin under APEC-toppmøtet i november 2017. Scanpix/AFP.

Byrået ble utvidet, og 2000 av 5000 agenter ble overført fra kriminaletterforskning til nasjonal sikkerhet.

Mueller ble etterfulgt av James B. Comey som FBI-direktør. Comey var FBI-direktøren som ble sparket av Trump i mai 2017, da FBI var i full sving med etterforskningen av eventuell russisk innblanding i valget, og evt. bånd mellom russiske myndigheter og Trump-kampanjen.

Mueller og Comey var nære allierte, ifølge biografen Graff.

Les også: Russisk «troll» fikk politiet på døra etter intervju

Spesialetterforskeren

I mai 2017 ble Mueller utnevnt til spesialetterforsker i Justisdepartementets gransking av om Russland påvirket det amerikanske presidentvalget i 2016, og om russiske myndigheter hadde samarbeidet med medlemmer av Donald Trumps valgkamp.

Trumps svigersønn og rådgiver Jared Kushner. Spesialetterforsker Mueller undersøker Kushners forsøk på å skaffe utenlandske investorer til sine selskap under overgangsperioden til Trumps presidentperiode etter valget, meldte CNN i februar. Scanpix/AFP.

«Han kan ikke skremmes fra å gjøre jobben sin. På dette stadiet i sin karriere har han ingen ting å bevise, ikke noe rykte å polere, ingen kjepphester å ri. Hans integritet er urokkelig», skriver Muellers tidligere kollega i Justisdepartementet David Kris på Brookings Institutes blogg.

For å unngå habilitetsspørsmål sa Mueller opp jobben i Washington-advokatfirmaet WilmerHale, som tidligere hadde hatt Trumps datter Ivanka, hans svigersønn Jared Kushner, og hans tidligere valgkampsjef Paul Manafort blant sine klienter. Mueller hadde ikke vært direkte involvert i arbeidet med noen av disse klientene, ifølge Politico.

FBI-direktør Robert Mueller (t.v.) i samtale med påtroppende direktør James Comey i forkant av edsavleggelsen ved justisdepartementet i Washington, 4. september 2013. Scanpix/AP.

Marsjordren fra Justisdepartementet var å etterforske:

«“(i) enhver forbindelse eller samarbeid mellom den russiske regjeringen, og personer knyttet til president Donald Trumps valgkamp. (ii) Saker som oppsto eller oppstår direkte under denne etterforskningen, og (iii) andre spørsmål innen rammene av seksjon 600.4 (føderale lovbrudd begått under, eller som forsøk på å forstyrre, spesialetterforskningen; som å lyve under ed, hindre rettsprosessen, ødelegge bevis eller true vitner)» (Lawfareblog).

Tidligere Trump-rådgiver Steve Bannon ankommer for å vitne i etterretningskomiteen i Kongressen, 15. februar 2018. Bannon kom tilbake til komiteen etter at spesialetterforsker Mueller stevnet ham. Scanpix/EPA .

– Han kommer til å gjennomføre denne etterforskningen «etter boka». Det ville ikke være en skygge av tvil om at han er politisk nøytral. Han vil jobbe uavhengig og raskt, men han vil også følge sporene hvor enn de bringer ham, sa Graff til NPR i mai 2017, kort tid etter utnevnelsen.

Og raskt har han jobbet.

1. desember 2017 tilsto Trumps tidligere rådgiver for nasjonal sikkerhet, Michael Flynn, at han hadde løyet om sin kontakt med Russland, og kunngjorde at han ville samarbeide med Muellers etterforskning.

Les også: Demokratenes notat om Russlands-etterforskningen frigitt

Russisk «trollfabrikk»

I februar 2018 tiltalte Mueller 13 russiske statsborgere og tre russiske organisasjoner for innblanding i valget, og hevdet at de hadde brukt «informasjonskrigføring» for å støtte Trumps kandidatur.

Russiske «trollfabrikker» hadde ifølge siktelsen hundrevis av ansatte. De poserte som amerikanere, og brukte sosiale medier til å nå publikum i USA. Målet var ifølge Muellers team å påvirke amerikansk politikk, særlig presidentvalget i 2016, til fordel for Donald Trump.

1. desember 2017: Tidligere nasjonal sikkerhetsrådgiver for Trump, Michael Flynn, forlater den føderale domstolen i Washington. 23. februar 2018 ble Flynn den første tidligere tjenestemannen i Det hvite hus som ble tiltalt i forbindelse med Muellers etterforskning. I desember inngikk han en avtale der han blant annet tilsto å ha løyet til FBI, og må samarbeide med Muellers etterforskning. Scanpix/AP.

Etterforskerne har ikke fastslått at russisk innblanding påvirket det endelige valgresultatet, men tiltalen utelukker det heller ikke. Det amerikanske etterretningsmiljøet har konkludert at hovedmålet med den russiske operasjonen var å undergrave tillitten til det amerikanske demokratiet, hjemme og utenlands.

Trumps tidligere kampanjesjef Paul Manafort, og den økonomiske rådgiveren Rick Gates som i en perioden jobbet tett med ham, har også blitt tiltalt i forbindelse med Muellers gransking. Manafort erkjenner ingen av forholdene, men Gates har innrømmet skyld i flere tiltalepunkter, blant annet skatteunndragelse, å ha drevet uregistrert lobbyvirksomhet i utlandet, samt å ha løyet i avhør.

Les også: Mueller utvider tiltalen mot Manafort

Begge har ifølge Mueller en fargerik og innbringende fortid som agenter og pengevaskere for prorussiske politiske toppsjefer i Ukraina, skriver NTB.

Trumps tidligere valgkampleder Paul Manafort og hans forretningspartner Rick Gates (bildet) tiltalt av Mueller for en rekke forhold, blant annet for å ha mottatt store beløp fra Ukrainas tidligere president Viktor Janukovitsj og for å ha skjult dette for myndighetene. Scanpix/AP.

Mueller arbeider med et uavhengig budsjett, uvanlig bred politisk støtte og et lag med veteraner fra politi og aktorat.

«Det finnes knapt en håndfull mennesker i USA med tilstrekkelig renommé og erfaring til å håndtere en så komplisert etterforskning», skrev Time i sin «Årets navn»-nominasjon 2017.

Selv Newt Gingrich, en nær alliert av Trump, skrev på Twitter da nominasjonen ble kjent:

(Hans tvitring om Mueller har blitt betydelig mindre forsonende etter hvert som etterforskningen skred frem).

Les også: Mueller sikter advokat for løgn i Russland-saken

«Heksejakt»

Trumps advokater mumlet i fjor sommer om at presidenten kunne sparke Mueller, og enkelte har anklaget spesialetterforskeren for å gå utover sitt mandat. President Trump har også tvitret om det han kaller «en heksejakt».

En spesialetterforsker er en advokat oppnevnt for å etterforske og eventuelt føre for retten mistenkte lovbrudd i saker der tradisjonell påtalemyndighet kan ha interessekonflikter. Det kan for eksempel være gransking av anklager mot en sittende president eller justisminister. Eksempler er Watergate-saken fra 70-tallet, Iran-Contra på 80-tallet og Whitewater, som førte til riksrettssaken mot president Bill Clinton, der han ble tiltalt for å ha løyet under ed om sitt forhold til Monica Lewinsky.

Advokaten Alex van der Zwaan forlater den føderale domstolen i Washington 20. februar 2018. Her sa han seg skyldig i å ha løyet til etterforskere som jobber for Mueller. Scanpix/AP:

Slike spesialetterforskninger har et bredt mandat, og mange parallelle løp. Mueller-granskningen består av minst fem (kjente) etterforskninger, skriver Wired.

Wired oppsummerer de parallelle etterforskningene slik:

1. Tidligere forretningsavtaler og hvitvasking.
2. Russiske «informasjons-operasjoner».
3. Hacking gjennomført av russisk etterretning.
4. Valgkampmedlemmers kontakt med russiske tjenestemenn.
5. Forhindring av rettsvesenet/offentlige myndigheters virke.

USAs presidenten og Det hvite hus, samt russiske myndigheter, har gjentatte ganger avvist enhver anklage:

Moskva avviser USAs tiltale mot russere som «fantasier»

Øvrige kilder: Britannica , NTB, BBC News.

Les også:

Biden: – Trump bør unngå Mueller

Trump skjønner ikke alvoret i saken

Populært