Vitner i Øst-Ghouta:– Vi kaster kroppsdeler i massegraver. Det er alt vi kan gjøre

Artikkelen fortsetter under annonsen

Assads bombardement av Øst-Ghouta har blitt kalt en av de voldeligste episodene i den sju år lange borgerkrigen i Syria. – Vi er vant til flyangrep, men har aldri sett noe som dette, sier et øyenvitne til Washington Post.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Distriktet i utkanten av hovedstaden Damaskus har vært beleiret i årevis, selv om det teknisk sett er del av en fremforhandlet «nedeskaleringssone». Distriktet har akutt mangel på mat, medisiner, medisinsk personell og andre nødvendigheter.

Krigen i Syria

  • Konflikten i Syria begynte i mars 2011 da fredelige demonstrasjoner mot president Bashar al-Assad ble slått ned.
  • Opposisjonen grep etter hvert til våpen, og i løpet av 2012 utviklet det seg til full borgerkrig.
  • En rekke ulike opprørsgrupper, mange av dem med støtte fra andre land i regionen og Vesten, har siden kjempet mot regimet og til dels mot hverandre.
  • Assad-regimet får støtte fra Russland, Iran og libanesiske Hizbollah.
  • En USA-ledet koalisjon har siden 2014 bombet og i stor grad nedkjempet terrororganisasjonen «Den islamske stat» (IS), som styrket seg kraftig under borgerkrigen i Syria.
  • USA støtter også den kurdiske YPG-militsen i Nord-Syria, mens tyrkiske regjeringsstyrker kriger mot kurdisk milits.
  • Krigen i Syria har ifølge den syriske eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) hittil kostet over 340.000 mennesker livet.
  • Syria hadde før krigen 23 millioner innbyggere. FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) har registrert over 5 millioner syriske flyktninger i andre land og anslår at ytterligere 6,1 millioner er på flukt inne i Syria.
  • FNs forsøk på å få i stand en politisk løsning har så langt ikke ført noen vei. (NTB)

Ifølge FN var det per onsdag denne uken registrert 346 drepte sivile og 878 sårede i Øst-Ghouta siden 4. februar. Tapstallene fortsatte å vokse frem mot fredag.
Stridsfly har torsdag hamret løs mot den siste opprørsenklaven nær Syrias hovedstad for femte dag for rad.

En mann hjelpes ut av et tilfluktsrom i den beleirede byen Douma i Øst-Ghouta, torsdag 22. februar. Scanpix/Reuters.
En mann hjelpes ut av et tilfluktsrom i den beleirede byen Douma i Øst-Ghouta, torsdag 22. februar. Scanpix/Reuters.

Menneskerettighetsgrupper, nødhjelpsorganisasjoner og lokale innbyggere sier russiske og syriske fly har rammet sykehus og andre sivile mål, melder Reuters.

– Helt overveldet

– Vi er overveldet. Vi kaster kroppsdeler i massegraver. Det er alt vi kan gjøre, sier en mann til Washington Post. Han ba om å få uttale seg anonymt fordi han frykter gjengjeldelse fra syriske myndigheter om de gjenvinner kontroll over området.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne ukas overveldende angrep har inkludert raketter, granater, flyangrep og tønnebomber sluppet fra helikoptre, som har rammet sykehus og annen sivil infrastruktur. Tegn tyder på at en bakkeinvasjon fra regjeringsstyrkene snart vil følge, skriver New York Times.

– Vi i Ghouta har blitt rammet av luftangrep i over fem år, og dette er ikke nytt for oss, sier en sykehusdirektør i området til CNN.

– Men vi har aldri sett noe som ligner denne eskaleringen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Putin skal ha stoppet israelsk storangrep mot Syria

Advarer i flygeblader

Den syriske hæren slapp torsdag flygeblader over Øst- Ghouta, der innbyggerne bes flykte for sin egen sikkerhet, og opposisjonen oppfordres til å overgi seg.

Innbyggerne som forlater området loves beskyttelse, mat og medisinsk hjelp.

Flygebladene ligner de som ble sluppet over de opprørskontrollerte områdene i Aleppo, før området ble stormet av regjeringsstyrker i desember 2016, melder NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nær hovedstaden

Øst-Ghouta ligger tett på den syriske hovedstaden Damaskus, og er fremdeles en av opprørernes bastioner i det splittede Syria. Området har vært beleiret siden 2013, men i løpet av det siste året er situasjonen kraftig tilspisset. I 2013 var Øst-Ghouta mål for et kjemisk angrep fra det syriske regimet, som tok livet av mer enn tusen sivile, og var nær ved å føre til en amerikansk intervensjon.

Fakta om Øst-Ghouta

* Øst-Ghouta er et distrikt rett utenfor Syrias hovedstad Damaskus med flere byer og landsbyer. Før borgerkrigen hadde området rundt 2 millioner innbyggere.

* Området er kontrollert av opprørere og har vært beleiret av syriske regjeringsstyrker siden 2013.

* De om lag 400.000 innbyggerne som er igjen i området, lider under alvorlig mangel på mat og medisiner.

* Øst-Ghouta har lenge vært under angrep fra regjeringsstyrker, mens opprørerne har benyttet området for å angripe mål i Damaskus.

* Syriske regjeringsstyrker trappet søndag opp angrepene mot byer og landsbyer i Øst-Ghouta, og over 400 mennesker skal siden være drept i fly- og artilleriangrep. (NTB)

Enklaven kontrolleres av flere opprørsgrupper, dominert av islamistisk orienterte Jaysh al-Islam. Lokale byer og landsbyer i området styres av lokale råd.

Før borgerkrigen hadde Øst-Ghouta rundt 2 millioner innbyggere. Nå er det 400.000 sivile igjen, som lever under katastrofale humanitære forhold. Prisen på basisvarer har skutt i været, og medisinske forsyninger er nærmest umulig å få tak i på grunn av beleiringen. Området har den siste uka vært utsatt for daglige flyangrep.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Syriske styrker nærmer seg - Tyrkia nekter å gi seg

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bomber sykehus

Behandling av sårede er særlig vanskelig på grunn av gjentatt bombing av sykehus og klinikker. 13 sykehus og klinikker i Øst-Ghouta som støttes av Leger Uten Grenser har blitt bombet den siste uken, og det er kritisk mangel på medisiner og utstyr.

Torsdag alene ble minst 13 sivile drept i et rakettangrep mot området. Tre av ofrene var barn, ifølge den syriske eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights.

Tysklands statsminister Angela Merkel kalte torsdag angrepene mot barn og sykehus i Syria «en massakre som må ta slutt.»

I tillegg til høyt antall skadde og døde i Øst-Ghouta er minst 13 sykehus truffet av luftangrep og livreddende medisiner og utstyr mangler. Les mer: https://t.co/FkzoqfvlaI #syria pic.twitter.com/LUcUF8dGV1

— Leger Uten Grenser (@msfnorge) 23. februar 2018

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nødhjelpsorganisasjoner som Røde Kors og Verdens matvareprogram har bedt om umiddelbar våpenhvile for å kunne nå distriktet. Flere hundre er såret de siste dagene, og situasjonen er forverret av angrep mot medisinske sentra.

Også FNs generalsekretær António Guterres krevde onsdag umiddelbar stans i krigshandlingene, slik at livsviktig nødhjelp kan komme inn til sivilbefolkningen.

Skrekkslagne innbyggere har søkt tilflukt i huler og kjellere mens bombene regner over hjem, veier og skoler.

Les også: Merkel kaller angrepet en massakre

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Artikkelen fortsetter under annonsen
En mann bryter sammen i gråt på åstedet for et av bombeangrepene i Douma, Øst-Ghouta. Torsdag 22. februar. Scanpix/AFP.
En mann bryter sammen i gråt på åstedet for et av bombeangrepene i Douma, Øst-Ghouta. Torsdag 22. februar. Scanpix/AFP.

Vil Russland tillate våpenhvile?

Torsdag ble det på russisk initiativ holdt krisemøte i Sikkerhetsrådet om situasjonen i den opprørskontrollerte enklaven. Hensikten var å votere over et svensk-kuwaitisk forslag til resolusjon som Sverige og Kuwait først presenterte 9. februar, melder NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Russland har foreløpig ikke vært villig til å støtte forslaget, og torsdagens møte i Sikkerhetsrådet endte uten votering. Russland la i stedet fram forslag til endringer i utkastet. En ny avstemning er ventet å finne sted fredag, opplyser den svenske FN-ambassadøren Olof Skoog.

Målet med forslaget er ifølge Sverige og Kuwait å sikre humanitær hjelp til sivilbefolkningen og å frakte ut sårede fra beleirede områder.

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov har uttalt at Russland kan være villig til å støtte forslaget så lenge det ikke inkluderer IS eller Nusrafronten, som har vært tilknyttet al-Qaida.
Les også: Ingen enighet om våpenhvile i Syria

Syriske redningsarbeidere bistår med evakuering etter regjeringsstyrkenes angrep i Douma torsdag. Scanpix/AFP.
Syriske redningsarbeidere bistår med evakuering etter regjeringsstyrkenes angrep i Douma torsdag. Scanpix/AFP.

– De som støtter terroristene er ansvarlige for situasjonen i Øst-Ghouta, sier Kreml-talsmann Dmitrij Peskov i en telefonkonferanse med media, ifølge Reuters;

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hverken Russland, Syria eller Iran er blant disse, da de fører en absolutt krig mot terrorgrupper i Syria.

Les også: – «Wagner-gruppen» har vært i Syria i lengre tid

«Tønnebomber» fra helikopter

Bistandsarbeidere og innbyggere sier helikopter fra den syriske hæren har sluppet såkalte «tønnebomber», oljefat pakket med eksplosiver og splinter, på markeder og medisinske senter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Videre mener innbyggere og opprørere at kampflyene som var involvert i angrepene torsdag er russiske, utfra høyden de beveger seg i. Også vestlige lands myndigheter har anklaget Russland for å bistå i det syriske bombardementet.

Røyken stiger over opprørerkontrollerte Hamouriyeh, Øst-Ghouta, nær den syriske hovedstaden Damaskus. Onsdag 21. februar. Scanpix/Reuters.
Røyken stiger over opprørerkontrollerte Hamouriyeh, Øst-Ghouta, nær den syriske hovedstaden Damaskus. Onsdag 21. februar. Scanpix/Reuters.

Myndighetene i både Damaskus og Moskva avviser at man søker å ramme sivile mål, og anklager opprørsgruppene for å bruke sivile som «menneskelige skjold».

Sammen med Idlib-provinsen, deler av Aleppo-provinsen i nord og en stripe sørvest i landet er dette ett av en håndfull steder der store mengder mennesker befinner seg i områder kontrollert av krefter som ønsker å kaste Assad. Presidenten har tatt mål av seg å gjenvinne kontroll over hele landet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – De kan vente seg et helvete

– Be for oss

Innbyggere og opposisjonelle anklager den syriske regjeringen og dens allierte for bevisst å ramme sivil infrastruktur og paralysere dagliglivet i en slags «brente jords taktikk», for å tvinge opprørerne til overgivelse. Den syriske hæren sier på sin side at opprørerne tar liv når de skyter granater mot hovedstanden.

– Hvorfor forsøker regimet og russerne å ramme oss sivile, sier en innbygger i Douma til Reuters over telefon, mens eksplosjoner kan høres i bakgrunnen.

Enken Basema Abdullah skjulte seg i en kjeller i Douma med sine fire barn da Reuters snakket med henne:

– Vi har desperate behov for deres bønner, sa hun før linjen ble brutt.

Kilder: Washington Post , New York Times , Reuters , The Guardian , CNN, NTB

Syrisk kamphelikopter over Kafr Batna under bombardement onsdag. Scanpix/AFP.
Syrisk kamphelikopter over Kafr Batna under bombardement onsdag. Scanpix/AFP.