Biden: – Trump bør unngå Mueller

USAs tidligere visepresident Joe Biden langet ut mot president Donald Trump i et intervju med CNN tirsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere president Barack Obama har vært tilbakeholdende med å uttale seg om sin etterfølger, men hans tidligere makker Joe Biden har vært noe mer frittalende.

I et intervju med CNN tirsdag kommenterte Biden blant annet Russlands-granskinen til spesialetterforsker og tidligere FBI-direktør Robert Muellers gransking av eventuelle bånd mellom Trump-valgkampen og Russland. De siste ukene har det blitt rapportert at Mueller ønsker å avhøre Trump, og Trump har signalisert at han er villig til et slikt møte. Presidentens advokater har vært mer skeptiske.

USAs president Donald Trump lytter under et møte med politifolk om gjengen MS-13 og grensesikkerhet. Scanpix/AP.
USAs president Donald Trump lytter under et møte med politifolk om gjengen MS-13 og grensesikkerhet. Scanpix/AP.

– Om jeg var Trumps advokat ville jeg nok rådet ham til ikke å stille til møte med spesialetterforskeren. Presidenten har visse vansker med presisjon , sa den tidligere visepresidenten i et intervju med CNN.

– Som advokat ville jeg ganske enkelt vært bekymret for at han kunne komme til å si noe usant uten en gang å planlegge det. Jeg er forbløffet over visse av tingene han sier og gjør.

Les også: Trump: – Jeg ser frem til Muellers avhør

Biden viste blant annet til en bemerkning Trump lot falle etter sin tale om nasjonens tilstand mandag, der han sa at Demokratiske medlemmer av Kongressen som ikke klappet var «u-amerikanske» og «forræderiske».

Det hvite hus’ pressesekretær Sarah Sanders kom presidenten til unnsetning tirsdag, og sa «det var tydelig at han vitset».

– Vel, la meg si; han er en vits, sa Biden i CNN-intervjuet.

Les også: – Trump har en lettvint omgang med sannheten

Særlig mot slutten av Obamas andre presidentperiode ble det bemerket at han og Joe Biden lot til å ha et nærmere samarbeid enn man ofte ser mellom en amerikansk president og visepresident. Scanpix/AP.
Særlig mot slutten av Obamas andre presidentperiode ble det bemerket at han og Joe Biden lot til å ha et nærmere samarbeid enn man ofte ser mellom en amerikansk president og visepresident. Scanpix/AP.

– Aldri sett tilsvarende

Biden sa man aldri tidligere har sett en president angripe det føderale politiet FBI på den måten Trump har gjort. Presidenten har blant annet omtalt Muellers granskning som en «heksejakt». I begynnelsen av februar publiserte Trump Twitter-meldinger der han anklager sitt eget justisdepartement og FBI for å favorisere Demokratene og motarbeide Republikanerne.

– Dette er den første presidenten som har gått utilslørt til angrep mot hele FBI, ikke bare enkeltpersoner som tidligere direktør J. Edgar Hoover, sa Biden i intervjuet med CNN. (Hoover bygget opp FBI og ledet etaten fra 1924 til sin død i 1972, han var i perioder i konflikt med politisk ledelse).

– Dette er alt [Russlands president Vladimir] Putin noen gang ønsket seg, og sår tvil om hele vårt justissystem, sier en oppgitt Biden.

Les også: Trump med knallhardt angrep på eget justisdepartement

«Oppriktig bekymret»

Han sa han er «oppriktig» bekymret over Trumps retorikk og handlinger, og advarte mot «falsk populisme.»

Biden stilte som kandidat i Demokratenes nominasjonskamp før presidentvalgene i 1988 og 2008. I 2008 endte han opp som Barack Obamas visepresidentkandidat. De to hadde et nært og godt samarbeid.

75-åringen har fortsatt å engasjere seg politisk siden han gikk av som visepresident. Det har blitt spekulert på om han nok en gang vil prøve seg som presidentkandidat for Demokratene i 2020. Han har vinglet litt, men later fortsatt ikke til å avskrive tanken helt. Han sa likevel at han vil fokusere på Kongressvalget i år.

– Det er også mange nye krefter som kan nå opp. Barack Obama var også en relativt ukjent størrelse før han ble partiets kandidat, sier han til CNN.

Stemmer: Dette er verre enn Watergate

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden