Meny

Fant mikro-edderkopp med «skorpionhale»

Fossiljegere har funnet godt bevarte levninger av 100-millioner år gamle edderkoppdyr med haler lenger enn kroppen.

Funnet belyser edderkoppdyrenes opprinnelse.

Undersøkelser av fossilet tyder på at slektninger av moderne edderkopper hadde «piskelignende» haler.

Det 100 millioner år gamle fossilet av en hittil ukjent art ble funnet i Myanmar, og har fått navnet Chimerarachne yingi.

Lys-makrografi av C. yingi, via Natures pressemelding.

Forskerne er usikre på hva halen ble brukt til.

– Vi vet ikke om Chimerarachne var giftig. Vi vet at den trolig hadde en hale som ligner noe på den piskelignende halen hos svepeskorpioner, sier studiens medforfatter, Jason Dunlop ved Naturvitenskapelig museum i Berlin. (Skorpioner er også en type edderkoppdyr).

– Halen kan opprinnelig ha hatt en sansefunksjon. Den er dekket med korte hår. Etter hvert som edderkopper utviklet seg til mer stillesittende byttedyr ble halen unødvendig, sier Bo Wang, som undersøkte dyrene ved Det kinesiske vitenskapsakademiet i Nanjing, til The Guardian.

Les også: Edderkopper spiser 400 millioner tonn insekter årlig

Bitte, bitte små

En maur fanget i ravstein. Foto: Anders L. Damgaard, via Wikimedia. (CC BY-SA 3.0)

Edderkopp-fossilene er bitte små, med kropper på cirka 3 mm, og en hale på opptil 5 mm.

De fleste av dagens edderkopper har gift, men svært få er giftige for mennesker.

– Chimerarachne får oss til å spørre hvordan tidligere edderkopper så ut, og hvordan organene deres utviklet seg, sier Dunlop.

Fossilet er uvanlig godt bevart i rav, og stammer fra Kritt-perioden, som varte fra 145-65 millioner år siden. Dette var tiden da dinosaurer som Tyrannosaurus rex og hornøglen Triceratops vandret på jorden.

Skjematisk fremstilling av hann-dyret, fra Natures pressemelding.

Rav er fossil harpiks fra eldgamle nåletrær. Ofte inneholder den godt bevarte insekter og planterester, og er dermed av stor verdi for forskerne.

Myanmar har vist seg å være en skattekiste av fossil-funn i rav. Skinn, skjell, fjær, pels og lus er bevart i den forstenede kvaen.

Les også: Niåring snublet over sjeldent fossil

Fjern slektning

Foto fra et av funnene, via Nature. Scanpix/AFP. Foto: Bo Wang / AFP

Forskerne som har studert det nye funnet mener det kan dreie seg om en «overgangsart», en gruppe utdødde edderkoppdyr i slekt med dagens edderkopper. Det som gjør fossilet unikt og skiller det fra dagens edderkopper er halen. Oppdagelsen belyser utviklingshistorien til moderne edderkopper, heter det i en pressemelding fra Universitetet i Manchester.

– Vi har i et tiår antatt at edderkopper utviklet seg fra edderkoppdyr med haler, for over 315 millioner år siden, sier studiens medforfatter Russell Garwood til BBC News.

– Men vi har ikke funnet fossiler tidligere som bekrefter dette, så dette funnet var en stor og gledelig overraskelse.

Tross utseendet mener forskerne Chimerarachne ikke er en direkte forløper til moderne edderkopper. Sannsynligvis har de snarere levd side om side i lang tid.

Datarekonstruksjon av fossil-scan, via Natures pressemelding om studien.

Man finner edderkoppfossiler helt tilbake til Karbon-perioden for over 300 millioner år siden.

Edderkoppdyr er en av naturens suksesshistorier, med over 47.000 sorter i verden i dag, skriver Manchester-universitetet. De regnes ikke til insektene. Gjennom hundrevis av millioner av år har edderkopper utviklet sitt særpreg; spinnekjertler for silketråder, åtte punktøyne, gripekjever med giftklo, munnføtter og trakélunger.

Les også: Et 508 millioner år gammelt rovdyr

– Kan finnes i våre dager

Trolig tilhører den nyoppdagede fossilet en utdødd familiegren av edderkoppdyrene, som hadde felles opphav med edderkoppen. Noen av dem overlevde i Sørøst-Asia til midten av Kritt.

Chimerarachne yingi ligner ifølge forskerne på den mest primitive gruppen nålevende edderkopper, ledd-edderkopper. Disse finnes fortsatt i Kina, Japan og Sørøst-Asia.

Skapningens lille størrelse og avsidesliggende habitat gjør at forskere mener det fortsatt kan finnes etterkommere av dyret i avsidesliggende skogsområder i Myanmar, der fossilet ble funnet.

– Vi har ikke funnet dem, men enkelte av disse skogsområdene er ikke særlig godt studert, og det er bare en liten skapning, sier Paul Selden ved Kansas-universitetet til BBC News.

Studien ble offentliggjort i tidsskriftet Nature denne uken.

Les også:

Menneskets utvandring fra Afrika startet tidligere enn antatt

Fant verdens største dinosaurspor

Populært