Meny

Dronevideo vekker oppsikt i USA: – Kan ødelegge for oss alle

Se videoen her.
En video fanget av et dronekamera skal angivelig vise en drone passere svært nært et fly over Las Vegas i USA.

Det amerikanske luftfartstilsynet etterforsker nå hendelsen som skal ha funnet sted i luftrommet over McCarran internasjonale lufthavn i Las Vegas i delstaten Nevada. Ifølge videobyrået Storyful er det uklart når hendelsen skal ha funnet sted, men videoen har fått dronepiloter verden over til å rase.

– Vi ble klar over videoen i ettermiddag og etterforsker nå hendelsen, sa luftfartstilsynet i en uttalelse torsdag denne uka.

Videoen som allerede er omtalt av utallige amerikanske medier ble delt på Facebook av et drone-fellesskap kalt Drone U. Selskapet driver opplæring av dronepiloter og er et forum for droneinteresserte. I sin Facebook-post skriver fellesskapet blant annet dette:

– Drone Us ledelse og medlemmer stiller seg bak andre ledende selskap i bransjen og fordømmer denne hensynsløse og kriminelle handlingen. Dronepilotens handlinger er ikke bare en trussel for andre luftfartøy, men kan ødelegge for hele det amerikanske drone-samfunnet.

Hittil har ingen stått frem som eieren av videoen, men ifølge Drone U dukket videoen først opp på en Facebook-gruppe hvor dronepiloter poster videoer de selv har filmet. Originalvideoen har senere blitt fjernet fra Facebook.

Ekte eller falsk?

Flere dronepiloter har uttalt at videoen trolig er falsk, enten til ulike medier eller på sosiale medier. Til Las Vegas Now forteller droneekspert Chris Cernuto at han tenkte videoen kom til å ødelegge for amerikanske dronepiloter da han først så den.

– Men så oppdaget jeg noe litt rart ved videoen. Når drona fullfører svingen og kommer ned igjen på samme nivå som flyet, kan man se at noe ikke helt stemmer med vingeklaffene på flyet, sier han til TV-stasjonen.

FALSK: Dette merket tyder på at videoen er et skjermopptak, muligens fra et flysimulator-spill. Foto: Skjermdump

Ifølge Cernuto kan videoen stamme fra et realistisk flysimulator-spill, et spill hvor flyinteresserte kan manøvrere et fly fra en flyplass til en annen. Også Drone U har uttalt til Storyful at videoen kan stamme fra et slikt spill.

Det er også andre elementer som underbygger Cernutos teori. Det er blant annet flere tegn i videoen som tyder på at dette er et såkalt skjermopptak, som for eksempel vannmerket på høyre side av videoen. Ofte blir slike skjermopptak gjort av den som spiller for å vise andre spillinteresserte hva man har oppnådd i simulatorspillet. Men dette skjermopptaket kan også være gjort av dronesamfunnet som har publisert videoen på Facebook for å dele pilotens ulovlige flyvning.

(Artikkelen fortsetter under)

Se video: Derfor kan droner være livsfarlige:

Fatale konsekvenser

Dersom videoen viser seg å være legitim kan dette være svært ødeleggende for andre dronepiloter i USA. Som i Norge må amerikanske dronepiloter forholde seg til mange lover og regler som skal hindre nettopp hendelser som den du ser i videoen. Blant annet heter det i det amerikanske luftfartstilsynets lovverk for ubemannede luftfartøy at en dronepilot aldri må fly ei drone i luftrommet over flyplasser eller i nærheten av andre luftfartøy, og drona må aldri fly høyere enn 400 fot (121 meter).

Brudd på lovverket straffes med bøter fra 1400 amerikanske dollar, cirka 10.000 norske kroner, per lovbrudd for privatpersoner, og hele 32.600 amerikanske dollar (cirka 252.000 norske kroner) per lovbrudd for bedrifter.

I tillegg kan den som utgjør en stor risiko når han/hun flyr ei drone straffes med en bot på hele 250.000 dollar og/eller tre års fengsel.

Se video: Ørner kan bli droneflygeres verste fiende:

Populært