Meny

Eksperter i ny rapport:

Frykten for masseødeleggelsesvåpen har økt

Opprørspoliti betrakter en demonstrasjon mot toppmøtet i Verdens økonomiske forum, 13. januar. Scanpix/EPA.
Opprørspoliti betrakter en demonstrasjon mot toppmøtet i Verdens økonomiske forum, 13. januar. Scanpix/EPA.

Miljøkatastrofer og storkrig topper listen over menneskeskapte trusler mot global likevekt i 2018, ifølge den årlige «Global Risks Report».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oversiktsbilde over den sveitsiske alpebyen Davos. Scanpix/Reuters.
Oversiktsbilde over den sveitsiske alpebyen Davos. Scanpix/Reuters.

«Global Risks Report» ble lagt frem onsdag og analyserer globale farer basert på vurderingene til 1000 eksperter fra næringsliv, statsapparat, akademia og det sivile samfunn. Rapporten utgis i forkant av finanseliten og toppolitikeres årlige Davos-konferanse i Sveits, fra tirsdag til fredag neste uke.

USAs president Donald Trump er blant hovedpersonene under årets møte, etter at amerikanske presidenter i 18 år har styrt utenom Davos. 70 stats- og regjeringssjefer deltar, blant annet statsminister Erna Solberg fra Norge, samt til sammen 3000 politikere, kjendiser, direktører og banksjefer. Også det norske kronprinsparet er med.

Miljøtrusler toppet listen over betydelige risikoer verden står overfor, for andre år på rad i Global Risks Report. Dette inkluderer naturkatastrofer, ekstremvær og annet som kan skyldes menneskeskapte klimaendringer.

(Artikkelen fortsetter under faksimilen):

Vurdering av hvilke katastrofer som anses som mest sannsynlige (t.v.) og som vil kunne størst ringvirkninger (t.h.). Faksimile fra årets rapport.
Vurdering av hvilke katastrofer som anses som mest sannsynlige (t.v.) og som vil kunne størst ringvirkninger (t.h.). Faksimile fra årets rapport.

Nord-Korea

Det mest bemerkelsesverdige i årets rapport er de økte geopolitiske bekymringene etter et år med skjerpet retorikk mellom USAs president Donald Trump og Nord-Koreas leder Kim Jong-un, skriver Reuters.

«Fremtidssjokk»

I rapporten tar WEF også for seg noen mer spekulative, men tenkelige, katastrofescenarier under tittelen «Future shocks»; «ikke som spådommer, men til ettertanke». Noen eksempler:

  • Sammenbrudd hos flere viktige matprodusenter parallelt truer hele verdens matforsyning.
  • Kunstig intelligens tar «ikke kontroll over» internett, men kan kreve så store dataressurser at nettrafikken kveles.
  • Bilaterale handelskriger kommer ut av kontroll, og de flernasjonale institusjonene har blitt for svake til å mekle.
  • En ny bølge populisme truer samfunnsordenen i et eller flere modne, liberale demokratier.
  • Finanskriser spinner ut av kontroll, og overvelder politikernes evne til å treffe mottiltak.
  • Datakrigføring kommer ut av kontroll grunnet manglende internasjonalt avtaleverk.
  • Internett fragmenteres som følge av lovgivning, sikkerhetsbekymringer eller proteksjonisme.

Bruk av masseødeleggelsesvåpen, som atomvåpen, anses ikke som sannsynlig, men har klatret på listen over trusler med store ringvirkninger. 2017 var et år med harde fronter mellom USAs president Trump og Nord-Koreas leder Kim Jong-un, samt en rekke nordkoreanske våpentester.

«Nord-Korea er et fremtredende eksempel: spenningene mellom «sterk-stat-instinktene» til Donald Trump og Kim Jong-un i 2017 har skapt usikkerhet om styrken til normene som ble etablert gjennom tiår med arbeid for å forhindre atomkonflikt», heter det i rapporten.

Les årets rapport i sin helhet

Forfatterne mener risikoen for politiske og økonomiske sammenstøt mellom stormakter også anses for betydelig skjerpet i 2018. 93 prosent av de 1000 spurte ekspertene sier de forventer «forverrede politiske eller økonomiske konfrontasjoner mellom stormakter i 2018», inkludert 40 prosent som mener risikoen har økt betydelig.

79 prosent av de spurte mener å se en økt risiko for militære sammenstøt mellom stater. I tillegg for krigsfrykten på den koreanske halvøy peker rapporten på faren for nye militære sammenstøt i Midtøsten.

«Mindre land i skvis»

Munnhuggeriet mellom USAs Donald Trump og Nord-Koreas Kim Jong-un, samt sistnevntes rakettester og atomprøvesprengning, vekker bekymring blant ekspertene. Scanpix/AP.
Munnhuggeriet mellom USAs Donald Trump og Nord-Koreas Kim Jong-un, samt sistnevntes rakettester og atomprøvesprengning, vekker bekymring blant ekspertene. Scanpix/AP.

Verdens økonomiske forum (WEF), er en ikke-statlig internasjonal organisasjon med sete i Genève. Organisasjonens mål er å fremme samarbeid mellom verdens næringslivsledere og politikere om løsningen av globale problemer. Virksomheten er konsentrert om det årlige vintermøtet i Davos ( 23-26. januar i år) . Norges tidligere utenriksminister Børge Brende er president for organisasjonen.

Temaet for årets møte er «økt samarbeid», men det knytter seg usikkerhet til om president Trump deler denne visjonen, skriver NTB. Han holder tale på konferansens avslutningsdag, fredag i neste uke.

«Verden har beveget seg inn i en ny og bekymringsfull geopolitisk fase. Flernasjonale tilnærminger basert på klare avtaleverk har kommet under press. Å gjenetablere staten som det primære sentrum for makt og legitimitet har blitt en stadig mer attraktiv strategi for mange land. Men denne tilnærmingen gjør at mange mindre stater kommer i skvis ved geopolitiske omskiftninger.», heter det i rapportens innledning.

Statsminister Erna Solberg setter også kursen for Davos til uken. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
Statsminister Erna Solberg setter også kursen for Davos til uken. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix

Rapporten peker også på Trumps beslutning om å trekke USA ut av Paris-avtalen om klima og handelsavtalen TPP som eksempel på sviktende oppslutning om flernasjonale avtaler, og mer alenegang internasjonalt. Trump har også truet med å trekke USA ut av en avtale mellom vestlige land og Iran for å begrense det iranske atomprogrammet.

Miljøtrussel topper listen

Etter et år med kraftigere orkaner, annet ekstremvær og den første økningen i CO2-utslipp på fire år vurderes trusselen mot miljøet som minst like viktig som geopolitiske bekymringer (se grafikk). Vi har tøyd planeten til bristepunktet, og skadene blir stadig tydeligere, mener ekspertene:

Konferansesenteret der statslederne skal møtes fra 23. til 26. januar. Scanpix/EPA.
Konferansesenteret der statslederne skal møtes fra 23. til 26. januar. Scanpix/EPA.

«Biologisk mangfold går tapt i samme takt som ved masseutryddelser, jordbrukssystemer er under press, og forurensning blir en stadig mer presserende trussel (…). Nasjonalstaters alenegang kan gjøre det vanskeligere å opprettholde langsiktige, flernasjonale løsninger som er påkrevd for å begrense den globale oppvarmingen (…).»

Den globale økonomiske veksten siste år har gitt mindre bekymring for økonomien, men rapporten advarer likevel om at store inntektsforskjeller er et vedvarende problem i mange land.

Massemigrasjon faller på årets liste ut av topp fem-listen.

Nettangrep, datasvindel og datatyveri havner også på listen over de fem mest sannsynlige truslene for inneværende år.

Øvrige kilder: USA Today , SNL, NTB.

Protester mot Trump i Bern i Sveits 13. januar, i forkant av toppmøtet. Scanpix/Reuters.
Protester mot Trump i Bern i Sveits 13. januar, i forkant av toppmøtet. Scanpix/Reuters.
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
18:58 Kalte Jirde Ali «kakerlakk», nå må kvinnen (70) i fengsel18:36 – De har samme følelsesregister som oss18:00 Kristoff sjanseløs på sjette etappe av Tour de Suisse17:59 Jubeldag for Norwegian på børsen17:53 Trossamfunn må opplyse om pengestøtte fra utlandet17:38 Slakter Gildes PR-kampanje etter NRK-dokumentar: - En veldig dårlig vurdering17:24 Finsk politi fant 64 ulovlige ulver og hybrider16:58 Trump: – Iran har gjort en meget stor feil!16:53 Nordkapp-halvøya reguleres til fortsatt privat eierskap16:48 Faren til Varhaug-tiltalt nekter skyld for bevis-ødeleggelse16:47 Stortinget vil ikke heise regnbueflagget under Pride16:22 Ullevål sykehus vedtatt nedlagt – siste slag står i Stortinget16:05 Stortinget vil ikke heise regnbueflagget under Pride15:48 Ordkrig mellom USA og Iran etter nedskyting av drone15:42 Svenskene setter opp ekstra avganger på Dovrebanen15:40 Sp tar Ullevål-nedleggelsen til Stortinget15:04 Kommer med Alexander Kielland-svar høsten 202015:02 Rekordhøyt antall flyktninger i jobb eller utdanning14:53 Henrik Pedersen bekreftet som ny Strømsgodset-trener14:26 Livstidsdom for menneskesmuglere13:58 Anmodning om omgjøring i Abbasi-saken kan ta flere måneder13:55 USA: Irans nedskyting av drone var et uprovosert angrep13:53 MS-syk tapte kamp om uførepensjon i Høyesterett13:43 – Kroner en lang og vanskelig karriere13:41 VM-spillerne husker lite av fjorårets målfest mot Australia13:09 Skarpe reaksjoner på Ullevål-nedleggelse: – Kampen er ikke over13:04 Putin besvarer spørsmål i timevis på russisk TV13:00 Abbasi-søsknene flyr til Trondheim torsdag12:57 Norge best på trafikksikkerhet i Europa for fjerde år på rad12:32 Fotball-VM: Australias giftige oppladning12:22 Stortingspolitikerne nærmer seg millionlønn12:10 Knusende dom: Brennmerket kvinner og gjorde dem til sexslaver11:53 Ullevål sykehus vedtatt nedlagt11:44 Kongen på Askøy: – Vi føler med dere11:43 Vil dømme Polen for diskriminering av dommere11:30 Tyrkia: 24 dømt til livsvarig fengsel for kuppforsøk11:07 WADA har overlevert over 110.000 russiske filer11:06 Flere utlendinger valgte Nord-Norge i vinter10:44 Siv Jensen er sykmeldt10:11 Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum ligger an til rekord10:02 Norges Bank hever renten – varsler nytt hopp før nyttår09:40 Se opp for Kerr, men glem ikke De Vanna09:39 Viking forlenget med Berntsen09:15 Isbreene i Himalaya smelter dobbelt så fort som for 20 år siden09:01 Stor interesse for skattepenger fikk BankID til å knele09:00 Nå kommer skattepengene snart på konto08:29 Rev ulovlig. Bygger ulovlig. Nå må de rive på nytt08:26 Kronprinsparet til Oslo Pride08:21 Tidligere Interpol-sjef for retten i Kina08:04 – Årets utgave blir ikke det samme uten Chris Froome07:47 Xi Jinping på historisk besøk i Nord-Korea07:46 Landbruksministeren om svinedokumentar: – Jeg er opprørt og sint07:25 Svenske kåret til årets nykommer i NHL06:58 Messi og Argentina på bunn av gruppa etter svak 1-1-kamp mot Paraguay06:45 Fagermo om forbildet Eggen: – Stemmen hans vil absolutt bli sårt savnet når den en gang blir borte06:33 Streng rasjonering av sol og strand for VM-laget06:30 Norskpakistanere hyller sitt eget miljø06:20 Dette skjer i dag06:15 Verdensmester Røthe lurte på om løpet var kjørt06:00 Iran: Nedskyting av drone er en klar beskjed til USA06:00 Flere studieplasser for spesialsykepleiere06:00 Ekspert: Vanskelig humanitær situasjon i Iran05:30 Dette skjedde i natt05:30 – Vi må ikke vingle om elbilfordelene05:08 Ny dekan ved Høyskolen Kristiania04:56 Trump vil møte Putin i Japan04:04 Ber om 600 nye fengselsstillinger for å redusere isolasjon04:02 Russisk ambassadebil i dødsulykke i Oslo03:45 USA ber Russland sørge for at MH17-siktede stilles for retten03:33 Den internasjonale olympiske komité vil ha pengegaranti fra Sverige03:06 Thon mener Nordkapp-platået bør være gratis for turister03:01 Benekter komplott for å dømme Lula02:33 Oslo øst sier nei til ny bomring01:57 Mann funnet bevisstløs i Oslo01:54 SOHR: 28 drept av regjeringsstyrker i Syria01:19 Datatilsynet bekymret for overvåking på arbeidsplassen00:48 22 mennesker fryktes druknet utenfor Spania00:22 Jihadister skal ha drept 17 sivile i Burkina Faso23:53 Mann pågrepet etter alvorlige trusler i Larvik23:10 Rosenborg mot Aalesund i cupen22:33 TV-dokumentar om svineprodusenter ryster politikerne22:10 Profilert Hareide-tilhenger melder seg ut av KrF22:03 Drama i danske regjeringsforhandlinger21:40 Meningsmåling for Kristiansand: Demokratene større enn Frp21:39 Stjernen døde i flystyrt, nå er det mistanke om drap21:19 Myggsmitte sprer skrekk rundt populære feriemål20:57 Fylkesledere i Frp kan godt vente til august på bomløsning20:23 Cupbombene smalt: Fire eliteserielag slått ut i 3. runde20:23 MC-ulykke på Romerike19:56 Mann klemt fast av lastebil på bru i Vestfold19:56 Tromsdalen detonerte cupbomben tross utvisning, Sarpsborg utslått19:56 Bærum elleville snuoperasjon knuste Vålerengas cupdrøm19:12 Enken gravla amerikansk stjerne i Oslo – nå vil datteren grave ham opp19:00 Dale i bompengedebatt: – Dette er en bra dag18:58 Trump samlet inn 25 millioner dollar på 24 timer18:22 Stortinget vedtar innkreving av 15 nye bommilliarder18:21 Telenor må betale gigantgebyr på 788 millioner kroner18:20 Aktor om påstått sexkultleder: – En kriminell, et rovdyr og en forbryterboss18:12 Mattilsynet skal granskes etter skandale17:53 Dale krever opprydning i pengebruken til bompengeselskapene
Siste nytt
18:58NorgeKalte Jirde Ali «kakerlakk», nå må kvinnen (70) i fengsel18:36Penger– De har samme følelsesregister som oss18:00SportKristoff sjanseløs på sjette etappe av Tour de Suisse17:59Børs og finansJubeldag for Norwegian på børsen17:53PolitikkTrossamfunn må opplyse om pengestøtte fra utlandet17:38NæringslivSlakter Gildes PR-kampanje etter NRK-dokumentar: - En veldig dårlig vurdering17:24VerdenFinsk politi fant 64 ulovlige ulver og hybrider16:58PolitikkTrump: – Iran har gjort en meget stor feil!16:53PengerNordkapp-halvøya reguleres til fortsatt privat eierskap16:48NorgeFaren til Varhaug-tiltalt nekter skyld for bevis-ødeleggelse16:47NorgeStortinget vil ikke heise regnbueflagget under Pride16:22Helse og livsstilUllevål sykehus vedtatt nedlagt – siste slag står i Stortinget16:05PolitikkStortinget vil ikke heise regnbueflagget under Pride15:48VerdenOrdkrig mellom USA og Iran etter nedskyting av drone15:42ReiseSvenskene setter opp ekstra avganger på Dovrebanen15:40PolitikkSp tar Ullevål-nedleggelsen til Stortinget15:04NorgeKommer med Alexander Kielland-svar høsten 202015:02NorgeRekordhøyt antall flyktninger i jobb eller utdanning14:53SportHenrik Pedersen bekreftet som ny Strømsgodset-trener14:26VerdenLivstidsdom for menneskesmuglere13:58NorgeAnmodning om omgjøring i Abbasi-saken kan ta flere måneder13:55VerdenUSA: Irans nedskyting av drone var et uprovosert angrep13:53Helse og livsstilMS-syk tapte kamp om uførepensjon i Høyesterett13:43Sport– Kroner en lang og vanskelig karriere13:41SportVM-spillerne husker lite av fjorårets målfest mot Australia13:09PolitikkSkarpe reaksjoner på Ullevål-nedleggelse: – Kampen er ikke over13:04PolitikkPutin besvarer spørsmål i timevis på russisk TV13:00NorgeAbbasi-søsknene flyr til Trondheim torsdag12:57MotorNorge best på trafikksikkerhet i Europa for fjerde år på rad12:32SportFotball-VM: Australias giftige oppladning12:22PengerStortingspolitikerne nærmer seg millionlønn12:10VerdenKnusende dom: Brennmerket kvinner og gjorde dem til sexslaver11:53NorgeUllevål sykehus vedtatt nedlagt11:44NorgeKongen på Askøy: – Vi føler med dere11:43VerdenVil dømme Polen for diskriminering av dommere11:30VerdenTyrkia: 24 dømt til livsvarig fengsel for kuppforsøk11:07SportWADA har overlevert over 110.000 russiske filer11:06ReiseFlere utlendinger valgte Nord-Norge i vinter10:44PolitikkSiv Jensen er sykmeldt10:11PolitikkSenterpartileder Trygve Slagsvold Vedum ligger an til rekord10:02PengerNorges Bank hever renten – varsler nytt hopp før nyttår09:40SportSe opp for Kerr, men glem ikke De Vanna09:39SportViking forlenget med Berntsen09:15VerdenIsbreene i Himalaya smelter dobbelt så fort som for 20 år siden09:01PengerStor interesse for skattepenger fikk BankID til å knele09:00PengerNå kommer skattepengene snart på konto08:29PengerRev ulovlig. Bygger ulovlig. Nå må de rive på nytt08:26KulturKronprinsparet til Oslo Pride08:21VerdenTidligere Interpol-sjef for retten i Kina08:04Sport– Årets utgave blir ikke det samme uten Chris Froome07:47VerdenXi Jinping på historisk besøk i Nord-Korea07:46NorgeLandbruksministeren om svinedokumentar: – Jeg er opprørt og sint07:25SportSvenske kåret til årets nykommer i NHL06:58SportMessi og Argentina på bunn av gruppa etter svak 1-1-kamp mot Paraguay06:45SportFagermo om forbildet Eggen: – Stemmen hans vil absolutt bli sårt savnet når den en gang blir borte06:33SportStreng rasjonering av sol og strand for VM-laget06:30NorgeNorskpakistanere hyller sitt eget miljø06:20NorgeDette skjer i dag06:15SportVerdensmester Røthe lurte på om løpet var kjørt06:00VerdenIran: Nedskyting av drone er en klar beskjed til USA06:00NorgeFlere studieplasser for spesialsykepleiere06:00VerdenEkspert: Vanskelig humanitær situasjon i Iran05:30NorgeDette skjedde i natt05:30Motor– Vi må ikke vingle om elbilfordelene05:08NorgeNy dekan ved Høyskolen Kristiania04:56VerdenTrump vil møte Putin i Japan04:04NorgeBer om 600 nye fengselsstillinger for å redusere isolasjon04:02NorgeRussisk ambassadebil i dødsulykke i Oslo03:45VerdenUSA ber Russland sørge for at MH17-siktede stilles for retten03:33SportDen internasjonale olympiske komité vil ha pengegaranti fra Sverige03:06PengerThon mener Nordkapp-platået bør være gratis for turister03:01PolitikkBenekter komplott for å dømme Lula02:33NorgeOslo øst sier nei til ny bomring01:57NorgeMann funnet bevisstløs i Oslo01:54VerdenSOHR: 28 drept av regjeringsstyrker i Syria01:19NorgeDatatilsynet bekymret for overvåking på arbeidsplassen00:48Verden22 mennesker fryktes druknet utenfor Spania00:22VerdenJihadister skal ha drept 17 sivile i Burkina Faso23:53NorgeMann pågrepet etter alvorlige trusler i Larvik23:10SportRosenborg mot Aalesund i cupen22:33ForbrukerTV-dokumentar om svineprodusenter ryster politikerne22:10PolitikkProfilert Hareide-tilhenger melder seg ut av KrF22:03PolitikkDrama i danske regjeringsforhandlinger21:40PolitikkMeningsmåling for Kristiansand: Demokratene større enn Frp21:39SportStjernen døde i flystyrt, nå er det mistanke om drap21:19ReiseMyggsmitte sprer skrekk rundt populære feriemål20:57PolitikkFylkesledere i Frp kan godt vente til august på bomløsning20:23SportCupbombene smalt: Fire eliteserielag slått ut i 3. runde20:23NorgeMC-ulykke på Romerike19:56NorgeMann klemt fast av lastebil på bru i Vestfold19:56SportTromsdalen detonerte cupbomben tross utvisning, Sarpsborg utslått19:56SportBærum elleville snuoperasjon knuste Vålerengas cupdrøm19:12VerdenEnken gravla amerikansk stjerne i Oslo – nå vil datteren grave ham opp19:00PengerDale i bompengedebatt: – Dette er en bra dag18:58PolitikkTrump samlet inn 25 millioner dollar på 24 timer18:22PolitikkStortinget vedtar innkreving av 15 nye bommilliarder18:21NæringslivTelenor må betale gigantgebyr på 788 millioner kroner18:20VerdenAktor om påstått sexkultleder: – En kriminell, et rovdyr og en forbryterboss18:12NorgeMattilsynet skal granskes etter skandale17:53PolitikkDale krever opprydning i pengebruken til bompengeselskapene
Populært