Eksperter i ny rapport:

Frykten for masseødeleggelsesvåpen har økt

Opprørspoliti betrakter en demonstrasjon mot toppmøtet i Verdens økonomiske forum, 13. januar. Scanpix/EPA.
Opprørspoliti betrakter en demonstrasjon mot toppmøtet i Verdens økonomiske forum, 13. januar. Scanpix/EPA.

Miljøkatastrofer og storkrig topper listen over menneskeskapte trusler mot global likevekt i 2018, ifølge den årlige «Global Risks Report».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oversiktsbilde over den sveitsiske alpebyen Davos. Scanpix/Reuters.
Oversiktsbilde over den sveitsiske alpebyen Davos. Scanpix/Reuters.

«Global Risks Report» ble lagt frem onsdag og analyserer globale farer basert på vurderingene til 1000 eksperter fra næringsliv, statsapparat, akademia og det sivile samfunn. Rapporten utgis i forkant av finanseliten og toppolitikeres årlige Davos-konferanse i Sveits, fra tirsdag til fredag neste uke.

USAs president Donald Trump er blant hovedpersonene under årets møte, etter at amerikanske presidenter i 18 år har styrt utenom Davos. 70 stats- og regjeringssjefer deltar, blant annet statsminister Erna Solberg fra Norge, samt til sammen 3000 politikere, kjendiser, direktører og banksjefer. Også det norske kronprinsparet er med.

Miljøtrusler toppet listen over betydelige risikoer verden står overfor, for andre år på rad i Global Risks Report. Dette inkluderer naturkatastrofer, ekstremvær og annet som kan skyldes menneskeskapte klimaendringer.

(Artikkelen fortsetter under faksimilen):

Vurdering av hvilke katastrofer som anses som mest sannsynlige (t.v.) og som vil kunne størst ringvirkninger (t.h.). Faksimile fra årets rapport.
Vurdering av hvilke katastrofer som anses som mest sannsynlige (t.v.) og som vil kunne størst ringvirkninger (t.h.). Faksimile fra årets rapport.

Nord-Korea

Det mest bemerkelsesverdige i årets rapport er de økte geopolitiske bekymringene etter et år med skjerpet retorikk mellom USAs president Donald Trump og Nord-Koreas leder Kim Jong-un, skriver Reuters.

«Fremtidssjokk»

I rapporten tar WEF også for seg noen mer spekulative, men tenkelige, katastrofescenarier under tittelen «Future shocks»; «ikke som spådommer, men til ettertanke». Noen eksempler:

  • Sammenbrudd hos flere viktige matprodusenter parallelt truer hele verdens matforsyning.
  • Kunstig intelligens tar «ikke kontroll over» internett, men kan kreve så store dataressurser at nettrafikken kveles.
  • Bilaterale handelskriger kommer ut av kontroll, og de flernasjonale institusjonene har blitt for svake til å mekle.
  • En ny bølge populisme truer samfunnsordenen i et eller flere modne, liberale demokratier.
  • Finanskriser spinner ut av kontroll, og overvelder politikernes evne til å treffe mottiltak.
  • Datakrigføring kommer ut av kontroll grunnet manglende internasjonalt avtaleverk.
  • Internett fragmenteres som følge av lovgivning, sikkerhetsbekymringer eller proteksjonisme.

Bruk av masseødeleggelsesvåpen, som atomvåpen, anses ikke som sannsynlig, men har klatret på listen over trusler med store ringvirkninger. 2017 var et år med harde fronter mellom USAs president Trump og Nord-Koreas leder Kim Jong-un, samt en rekke nordkoreanske våpentester.

«Nord-Korea er et fremtredende eksempel: spenningene mellom «sterk-stat-instinktene» til Donald Trump og Kim Jong-un i 2017 har skapt usikkerhet om styrken til normene som ble etablert gjennom tiår med arbeid for å forhindre atomkonflikt», heter det i rapporten.

Les årets rapport i sin helhet

Forfatterne mener risikoen for politiske og økonomiske sammenstøt mellom stormakter også anses for betydelig skjerpet i 2018. 93 prosent av de 1000 spurte ekspertene sier de forventer «forverrede politiske eller økonomiske konfrontasjoner mellom stormakter i 2018», inkludert 40 prosent som mener risikoen har økt betydelig.

79 prosent av de spurte mener å se en økt risiko for militære sammenstøt mellom stater. I tillegg for krigsfrykten på den koreanske halvøy peker rapporten på faren for nye militære sammenstøt i Midtøsten.

«Mindre land i skvis»

Munnhuggeriet mellom USAs Donald Trump og Nord-Koreas Kim Jong-un, samt sistnevntes rakettester og atomprøvesprengning, vekker bekymring blant ekspertene. Scanpix/AP.
Munnhuggeriet mellom USAs Donald Trump og Nord-Koreas Kim Jong-un, samt sistnevntes rakettester og atomprøvesprengning, vekker bekymring blant ekspertene. Scanpix/AP.

Verdens økonomiske forum (WEF), er en ikke-statlig internasjonal organisasjon med sete i Genève. Organisasjonens mål er å fremme samarbeid mellom verdens næringslivsledere og politikere om løsningen av globale problemer. Virksomheten er konsentrert om det årlige vintermøtet i Davos ( 23-26. januar i år) . Norges tidligere utenriksminister Børge Brende er president for organisasjonen.

Temaet for årets møte er «økt samarbeid», men det knytter seg usikkerhet til om president Trump deler denne visjonen, skriver NTB. Han holder tale på konferansens avslutningsdag, fredag i neste uke.

«Verden har beveget seg inn i en ny og bekymringsfull geopolitisk fase. Flernasjonale tilnærminger basert på klare avtaleverk har kommet under press. Å gjenetablere staten som det primære sentrum for makt og legitimitet har blitt en stadig mer attraktiv strategi for mange land. Men denne tilnærmingen gjør at mange mindre stater kommer i skvis ved geopolitiske omskiftninger.», heter det i rapportens innledning.

Statsminister Erna Solberg setter også kursen for Davos til uken. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
Statsminister Erna Solberg setter også kursen for Davos til uken. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix

Rapporten peker også på Trumps beslutning om å trekke USA ut av Paris-avtalen om klima og handelsavtalen TPP som eksempel på sviktende oppslutning om flernasjonale avtaler, og mer alenegang internasjonalt. Trump har også truet med å trekke USA ut av en avtale mellom vestlige land og Iran for å begrense det iranske atomprogrammet.

Miljøtrussel topper listen

Etter et år med kraftigere orkaner, annet ekstremvær og den første økningen i CO2-utslipp på fire år vurderes trusselen mot miljøet som minst like viktig som geopolitiske bekymringer (se grafikk). Vi har tøyd planeten til bristepunktet, og skadene blir stadig tydeligere, mener ekspertene:

Konferansesenteret der statslederne skal møtes fra 23. til 26. januar. Scanpix/EPA.
Konferansesenteret der statslederne skal møtes fra 23. til 26. januar. Scanpix/EPA.

«Biologisk mangfold går tapt i samme takt som ved masseutryddelser, jordbrukssystemer er under press, og forurensning blir en stadig mer presserende trussel (…). Nasjonalstaters alenegang kan gjøre det vanskeligere å opprettholde langsiktige, flernasjonale løsninger som er påkrevd for å begrense den globale oppvarmingen (…).»

Den globale økonomiske veksten siste år har gitt mindre bekymring for økonomien, men rapporten advarer likevel om at store inntektsforskjeller er et vedvarende problem i mange land.

Massemigrasjon faller på årets liste ut av topp fem-listen.

Nettangrep, datasvindel og datatyveri havner også på listen over de fem mest sannsynlige truslene for inneværende år.

Øvrige kilder: USA Today , SNL, NTB.

Protester mot Trump i Bern i Sveits 13. januar, i forkant av toppmøtet. Scanpix/Reuters.
Protester mot Trump i Bern i Sveits 13. januar, i forkant av toppmøtet. Scanpix/Reuters.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
18:32 USAs Ukraina-ambassadør forklarte seg om ukjent telefonsamtale18:10 «Smart lyskryss» testet i Danmark: Kan spare millioner av timer i kø17:19 Politiet trappet opp etterforskning i savnetsak i Trondheim etter funn av gjenstander16:17 «Alle» er invitert til Putins fest – bortsett fra Erna16:15 IEA: Verden må gjøre mye mer for å skifte ut olje med fornybar energi15:48 Julio Kopseng dømt for voldtekt av ytterligere to kvinner15:30 Sandnes Ulf idømmes 0-3-tap etter utsettelse på grunn av banefrost15:28 Minst 13 personer mistet livet i bussulykke i Slovakia15:13 Oslos byråd innfører pensjon fra første krone14:55 Tolv drept i bilbombe i Afghanistan14:54 To menn stukket med kniv på trikk i Göteborg14:24 Ropstad ut mot miljøbevegelsens menneskesyn: – Vrøvl14:01 Usikkerhet rundt formsterke «Moi»13:44 Svigersønn-diplomati mellom USA og Tyrkia13:34 Skrivefeil oppklarte 75 år gammelt ubåtmysterium: – Jeg ble målløs13:34 Sykehus ilagt forelegg på 300.000 etter dødsfall13:18 Politiet tar beslag i millionformuen til Manshaus13:16 UD endrer reiseråd for Hongkong13:03 Nederland senker farten for å spare miljøet: – Et elendig tiltak13:01 Høsten slipper ikke taket12:38 To millioner ekstra til tiltak mot jødehat i Norge12:19 Mann døde etter fall inne på Oslo City12:05 To pågrepet for hærverk mot jødisk gravplass i Danmark12:05 Fire fra norske klubber i Færøyenes tropp på Ullevaal11:52 Presset Erna Solberg: – Horribelt å mene at homofili er synd11:46 Børsfall etter Trump-trusler om høyere toll11:40 Storavis: Bayern med forsterket Guardiola-jakt11:39 Viking Sky var kun en skipslengde fra å grunnstøte10:58 TV-sendte riksrettshøringer kan bli Trumps hittil største utfordring10:57 Varebilsjåfør døde etter kollisjon med buss10:43 Så store prisforskjeller for dagligvarer at det kan være lovbrudd10:40 23 drept i israelske flyangrep mot Gazastripen10:29 Erna Solberg sier Trine Skei Grande midt imot: – Ikke misunnelse10:12 New Zealands parlament stemte for aktiv dødshjelp10:12 Ledigheten faller blant innvandrere i Norge09:02 Nav-skandalen og vogntog på vinterføre er tema i spørretimen08:31 Skoler stenges mens demonstrasjonene raser i Hongkong08:29 Politiet advarer om krevende kjøreforhold: «Svært glatte veier»08:28 Kaos og ødeleggelser i Venezia08:22 Underskrift fra Litauens president gir håp om snarlig utlevering av Frode Berg08:07 Spanske Villa gir seg etter endt sesong08:05 Lokalbefolkningen i norske turistområder vil ha turistskatt07:52 Skulle få 150 kroner – må ut med 56 ganger så mye07:44 Thunberg tar katamaran til Spania07:41 Markus Henriksen om klubbsituasjonen: – Unner ingen noe slikt07:30 Zuccarellos Wild tapte bunnoppgjør mot Kings07:26 Færre søknader om erstatning for tap av sau og lam til rovdyr07:25 Sju drept i bilbombe i Afghanistan07:09 Nylands tøffe vei tilbake: – Sjansen kom før jeg trodde07:08 Bussbråket på Torp: Ber statsråden rydde opp06:46 USA holder tusenvis av barn innesperret på mottak06:41 Landslagets inspirerende gulrot06:37 Mann truet vektere med balltre og sparket politiet i Oslo06:35 Dette skjer i dag06:32 Tande tviler på nytt Kobayashi-show06:31 Mann i 30-årene knivstukket i Akershus06:21 Oslo vil plante 100.000 trær innen 203006:12 Granskning: Indikasjon på menneskehandel i fiskeindustrien05:48 Setteriksadvokaten tror antall Nav-saker vil øke05:44 Tesla skal bygge ny elbilfabrikk i Tyskland05:42 Dette skjedde i natt05:28 Mann drept under protester i Libanon05:26 Solvik-Olsen mener Vedum kan stanse ny strømkabel til utlandet05:07 Venstre i Trøndelag krever full pelsdyr-kompensasjon04:38 200 boliger tatt av skogbranner i Australia04:06 USA råder amerikanere til å ikke reise til Bolivia03:57 Flere kilder hevder å ikke ha blitt kontaktet av politivoldsbok-forfattere03:29 Federer har fremdeles håp om sjuende tittel i ATP-finalen03:23 Sju drept i voldelige protester i Bolivia etter valget03:21 To høyreekstremister pågrepet i Italia02:47 Utslipp gjør at NHO vil kutte kraftig i cruisetrafikken02:41 Jeanine Añez er ny president i Bolivia00:05 140 dødsulykker med vogntog gransket00:02 Ny studie: Kristen bakgrunn også negativt for jobbsøkere00:01 Senterpartiet vil senke drivstoffavgiftene00:00 Kardinals anke over overgrepsdom opp for høyesterett23:34 Mann knivstukket i Akershus22:54 26 dager med Chile-demonstrasjoner22:20 Ap og Sp reagerer på Bane Nors million-merkevarebygging22:01 Stavanger-par risikerer fengsel for menneskehandel21:26 Aps elbil-forslag får uventet støtte fra Frp21:13 Uvær førte til oversvømmelse i Venezia21:08 Faket hele CVen og et magasincover for å få Trump-jobb – og fikk den20:46 Devin (13) mistet moren i grufullt angrep: – Hun forsøkte å be til gud20:17 Palestinske skolebøker forherliger martyrdød – stortingstopper vil revurdere norsk støtte19:51 – Nordmenn flykter nå til Gran Canaria19:26 Lyntog som myte og mysterium19:00 Forsvunnet i 30 år - nå er den gjenoppdaget18:51 Bergs advokat: Sannsynlig at Frode Berg benådes onsdag18:49 Bolivias avgåtte president i eksil i Mexico18:22 Politiet: Ingen tegn til at noen har gått gjennom isen i Troms18:10 Forslag til tvangsbruk i norske fengsler slaktes: – Vil ramme kvinner svært hardt18:01 Ap forsikrer: EØS-avtalen overstyrer Norge i eksport av trygdeytelser17:53 Kashafali sprintet til VM-gull på mesterskapsrekord17:44 Stortinget sier nei til å berge studiestedene Nesna og Sandnessjøen17:20 Flertallet i bystyret bekymret for Oslo-befolkningens framtidige sykehustilbud16:57 Monica Knudsen gir seg som trener for Vålerenga – blir utviklingssjef16:46 Russisk TV-kanal dropper kvinnelangrenn – skylder på Johaug-dominans16:06 Enighet om regjeringskoalisjon i Spania15:34 Lilleborg AS undersøkes av konkurransetilsynet
Siste nytt
18:32VerdenUSAs Ukraina-ambassadør forklarte seg om ukjent telefonsamtale18:10Motor«Smart lyskryss» testet i Danmark: Kan spare millioner av timer i kø17:19NorgePolitiet trappet opp etterforskning i savnetsak i Trondheim etter funn av gjenstander16:17Politikk«Alle» er invitert til Putins fest – bortsett fra Erna16:15VerdenIEA: Verden må gjøre mye mer for å skifte ut olje med fornybar energi15:48NorgeJulio Kopseng dømt for voldtekt av ytterligere to kvinner15:30SportSandnes Ulf idømmes 0-3-tap etter utsettelse på grunn av banefrost15:28VerdenMinst 13 personer mistet livet i bussulykke i Slovakia15:13PengerOslos byråd innfører pensjon fra første krone14:55VerdenTolv drept i bilbombe i Afghanistan14:54VerdenTo menn stukket med kniv på trikk i Göteborg14:24PolitikkRopstad ut mot miljøbevegelsens menneskesyn: – Vrøvl14:01SportUsikkerhet rundt formsterke «Moi»13:44VerdenSvigersønn-diplomati mellom USA og Tyrkia13:34VerdenSkrivefeil oppklarte 75 år gammelt ubåtmysterium: – Jeg ble målløs13:34NorgeSykehus ilagt forelegg på 300.000 etter dødsfall13:18NorgePolitiet tar beslag i millionformuen til Manshaus13:16ReiseUD endrer reiseråd for Hongkong13:03MotorNederland senker farten for å spare miljøet: – Et elendig tiltak13:01NorgeHøsten slipper ikke taket12:38NorgeTo millioner ekstra til tiltak mot jødehat i Norge12:19NorgeMann døde etter fall inne på Oslo City12:05VerdenTo pågrepet for hærverk mot jødisk gravplass i Danmark12:05SportFire fra norske klubber i Færøyenes tropp på Ullevaal11:52PolitikkPresset Erna Solberg: – Horribelt å mene at homofili er synd11:46PengerBørsfall etter Trump-trusler om høyere toll11:40SportStoravis: Bayern med forsterket Guardiola-jakt11:39NorgeViking Sky var kun en skipslengde fra å grunnstøte10:58PolitikkTV-sendte riksrettshøringer kan bli Trumps hittil største utfordring10:57NorgeVarebilsjåfør døde etter kollisjon med buss10:43PengerSå store prisforskjeller for dagligvarer at det kan være lovbrudd10:40Verden23 drept i israelske flyangrep mot Gazastripen10:29PolitikkErna Solberg sier Trine Skei Grande midt imot: – Ikke misunnelse10:12VerdenNew Zealands parlament stemte for aktiv dødshjelp10:12NorgeLedigheten faller blant innvandrere i Norge09:02PolitikkNav-skandalen og vogntog på vinterføre er tema i spørretimen08:31VerdenSkoler stenges mens demonstrasjonene raser i Hongkong08:29NorgePolitiet advarer om krevende kjøreforhold: «Svært glatte veier»08:28ReiseKaos og ødeleggelser i Venezia08:22VerdenUnderskrift fra Litauens president gir håp om snarlig utlevering av Frode Berg08:07SportSpanske Villa gir seg etter endt sesong08:05ReiseLokalbefolkningen i norske turistområder vil ha turistskatt07:52NorgeSkulle få 150 kroner – må ut med 56 ganger så mye07:44VerdenThunberg tar katamaran til Spania07:41SportMarkus Henriksen om klubbsituasjonen: – Unner ingen noe slikt07:30SportZuccarellos Wild tapte bunnoppgjør mot Kings07:26NorgeFærre søknader om erstatning for tap av sau og lam til rovdyr07:25VerdenSju drept i bilbombe i Afghanistan07:09SportNylands tøffe vei tilbake: – Sjansen kom før jeg trodde07:08PolitikkBussbråket på Torp: Ber statsråden rydde opp06:46VerdenUSA holder tusenvis av barn innesperret på mottak06:41SportLandslagets inspirerende gulrot06:37NorgeMann truet vektere med balltre og sparket politiet i Oslo06:35NorgeDette skjer i dag06:32SportTande tviler på nytt Kobayashi-show06:31NorgeMann i 30-årene knivstukket i Akershus06:21NorgeOslo vil plante 100.000 trær innen 203006:12NorgeGranskning: Indikasjon på menneskehandel i fiskeindustrien05:48NorgeSetteriksadvokaten tror antall Nav-saker vil øke05:44VerdenTesla skal bygge ny elbilfabrikk i Tyskland05:42NorgeDette skjedde i natt05:28VerdenMann drept under protester i Libanon05:26PolitikkSolvik-Olsen mener Vedum kan stanse ny strømkabel til utlandet05:07NorgeVenstre i Trøndelag krever full pelsdyr-kompensasjon04:38Verden200 boliger tatt av skogbranner i Australia04:06VerdenUSA råder amerikanere til å ikke reise til Bolivia03:57NorgeFlere kilder hevder å ikke ha blitt kontaktet av politivoldsbok-forfattere03:29SportFederer har fremdeles håp om sjuende tittel i ATP-finalen03:23VerdenSju drept i voldelige protester i Bolivia etter valget03:21VerdenTo høyreekstremister pågrepet i Italia02:47ReiseUtslipp gjør at NHO vil kutte kraftig i cruisetrafikken02:41VerdenJeanine Añez er ny president i Bolivia00:05Motor140 dødsulykker med vogntog gransket00:02NorgeNy studie: Kristen bakgrunn også negativt for jobbsøkere00:01MotorSenterpartiet vil senke drivstoffavgiftene00:00VerdenKardinals anke over overgrepsdom opp for høyesterett23:34NorgeMann knivstukket i Akershus22:54Verden26 dager med Chile-demonstrasjoner22:20PengerAp og Sp reagerer på Bane Nors million-merkevarebygging22:01NorgeStavanger-par risikerer fengsel for menneskehandel21:26MotorAps elbil-forslag får uventet støtte fra Frp21:13VerdenUvær førte til oversvømmelse i Venezia21:08VerdenFaket hele CVen og et magasincover for å få Trump-jobb – og fikk den20:46VerdenDevin (13) mistet moren i grufullt angrep: – Hun forsøkte å be til gud20:17NorgePalestinske skolebøker forherliger martyrdød – stortingstopper vil revurdere norsk støtte19:51Reise– Nordmenn flykter nå til Gran Canaria19:26StemmerLyntog som myte og mysterium19:00VerdenForsvunnet i 30 år - nå er den gjenoppdaget18:51NorgeBergs advokat: Sannsynlig at Frode Berg benådes onsdag18:49VerdenBolivias avgåtte president i eksil i Mexico18:22NorgePolitiet: Ingen tegn til at noen har gått gjennom isen i Troms18:10PolitikkForslag til tvangsbruk i norske fengsler slaktes: – Vil ramme kvinner svært hardt18:01PolitikkAp forsikrer: EØS-avtalen overstyrer Norge i eksport av trygdeytelser17:53SportKashafali sprintet til VM-gull på mesterskapsrekord17:44NorgeStortinget sier nei til å berge studiestedene Nesna og Sandnessjøen17:20NorgeFlertallet i bystyret bekymret for Oslo-befolkningens framtidige sykehustilbud16:57SportMonica Knudsen gir seg som trener for Vålerenga – blir utviklingssjef16:46SportRussisk TV-kanal dropper kvinnelangrenn – skylder på Johaug-dominans16:06VerdenEnighet om regjeringskoalisjon i Spania15:34PengerLilleborg AS undersøkes av konkurransetilsynet
Populært