Peter Madsen tiltalt for overlagt drap på Kim Wall

<p>Peter Madsen i land etter at ubåten nautilus sank i Køge Bugt. Journalisten Kim Wall døde ombord i båten, og Madsen er tiltalt for drap og partering av liket.</p>
Peter Madsen i land etter at ubåten nautilus sank i Køge Bugt. Journalisten Kim Wall døde ombord i båten, og Madsen er tiltalt for drap og partering av liket. Foto: Bax Lindhardt / Scanpix Danmark / NTB scanpix

Danske Peter Madsen (46) er tiltalt for overlagt drap på journalisten Kim Wall. Politiet vil at han dømmes til livstid i fengsel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Madsen er også tiltalt for likskjending, partering av Wall og «andre seksuelle forhold enn samleie av særlig farlig karakter», opplyser politiet i København i en pressemelding tirsdag.

Påtalemyndigheten vil kreve at 46-åringen dømmes til fengsel på livstid, sekundært legge ned påstand om forvaring. Bakgrunnen for dette er at vurdering av at Madsen kan utgjøre en fare også for andre mennesker.

– Det er ingen tvil om at denne saken av påtalemyndigheten anses som uvanlig og ekstremt grov, sa påtaleansvarlig Jakob Buch-Jepsen i dansk politi på et pressemøte senere samme dag.

Drapsmetoden er ukjent, men kan ifølge påtalemyndigheten ha skjedd ved at Madsen har skåret over halsen på den svenske journalisten, eller kvelning.

Les også: Bekjente hevder Madsen snakket om å dumpe lik i Køge bukt

DREPT: Peter Madsen er tiltalt for å ha drept den svenske journalisten Kim Wall. Foto: AFP PHOTO/TT/TOM WALL/NTB Scanpix.
DREPT: Peter Madsen er tiltalt for å ha drept den svenske journalisten Kim Wall. Foto: AFP PHOTO/TT/TOM WALL/NTB Scanpix.

Nekter for drap

Rettssaken mot Madsen er berammet å starte den 8. mars, med forventet dom den 25. april.

Påtalemyndigheten mener drapet har skjedd etter planlegging og forberedelser.

Til ABC Nyheter sier Madsens forsvarer, advokat Betina Hald Engmark, at hennes klient nekter for drap.

– Jeg har ingen kommentar på nåværende tidspunkt, men jeg kan bekrefte at min klient nekter seg skyldig i det ikke erkjente omfang, sier Hald Engmark, og forteller at hun så raskt som mulig skal gå gjennom tiltalen med 46-åringen.

Les også: Han er Peter Madsens kontroversielle forbilde

Nye forklaringer

Madsen har stadig kommet med nye forklaringer siden han ble pågrepet av politiet 10. august etter at ubåten han selv har bygget, UC3 Nautilus, sank i Køge Bugt utenfor den danske hovedstaden.

Først hevdet han å ha satt den svenske journalisten i land ved en restaurant i København. Etter at Walls parterte overkropp ble funnet i sjøen, endret han forklaring og sa at hun døde i ubåten som følge av at hun fikk en luke i hodet.

UBÅT: Journalisten Kim Wall var sammen med Peter Madsen om bord i ubåten UC3 Nautilus. Foto: AFP / Peter Thompson
UBÅT: Journalisten Kim Wall var sammen med Peter Madsen om bord i ubåten UC3 Nautilus. Foto: AFP / Peter Thompson

Les også: Forfatter fikk brev av Madsen: – Hans livsprosjekt var i ferd med å falle sammen

Skulle lage reportasje

Han har også sagt at han begravde henne til sjøs fordi han fikk panikk.

Madsen innrømmet i midten av oktober at han parterte den svenske journalisten etter at dykkere fant hodet og beina hennes.

Wall ble med Madsen på en tur i ubåten for å lage reportasje om den eksentriske oppfinneren.

Personvernpolicy