Analyse: Mannskapet på argentinsk ubåt døde på 40 millisekunder

De 44 menneskene om bord i den savnede ubåten ARA San Juan rakk aldri å drukne eller registrere smerte, hevder USAs maritime etterretningstjeneste.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den argentinske ubåten ARA San Juan forsvant den 15. november i fjor utenfor Argentinas kyst med 44 mennesker om bord. En storstilt redningsaksjon ble iverksatt hvor i alt 13 land bistod Argentina i søket, uten at man klarte å finne den tapte ubåten.

Eksplosjon på seks tonn

Ubåtmannskapet om bord på ARA San Juan Foto: Skjermdump fra Twitter
Ubåtmannskapet om bord på ARA San Juan Foto: Skjermdump fra Twitter

Rett før helgen la USAs maritime etterretningstjeneste fram en rapport som hevder at besetningen om bord trolig omkom da ubåten imploderte og ble trykket sammen på rundt 400 meters dyp.

Ifølge beregningene ble det frigjort en energi tilsvarende en eksplosjon på seks tonn TNT. Dersom så er tilfelle, rakk aldri besetningen å drukne eller registrere smerte da katastrofen inntrakk. Implosjonen skal ha skjedd på 40 millisekunder. Et menneske trenger dobbelt så lang tid på å registrere en handling, skriver svenske SVT.

Les også: Argentinsk ubåt kan ha eksplodert – pårørende fortviler

Noe gikk galt

Videre hevder analysen at ubåten sank vertikalt med en hastighet på 10-13 knop.

Mats Nordin, som er ubåtekspert ved Totalförsvarets forskningsinstitut i Sverige, sier til SVT Nyheter at den amerikanske analysen tyder på at ubåten enten var feilkonstruert, at noe gikk galt under produksjonen eller senere reparasjoner, eller at det var oppstått materialtretthet som følge av ubåtens alder.

I den siste meldingen fra ubåten het det at sjøvann hadde begynt å trenge inn i ventilasjonssystemet. Det skal ha ført til en kortslutning i et av batteriene, som startet et branntilløp i det dieseldrevne fartøyet, skriver NTB.

Marine-topp fikk sparken

En uvanlig lyd som ble registrert i området der ubåten antas å ha forsvunnet, tre timer etter at den sist ga lyd fra seg, ble først antatt å ha vært en eksplosjon. Office of Naval Intelligence tror det i stedet kan ha vært lyden av ubåten som imploderte.

Etter ubåttragedien fikk sjefen for Argentinas marine sparken.

Les også: Argentinsk marinesjef sparket etter ubåttragedie

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden