Meny

Fant glemt flukttunnel i Berlin

En modell av en flukttunnel fra Øst-Berlin til Vest, presentert på Berlins Undergrunns-museum, Berliner Unterwelten. Illustrasjonsfoto: AP / NTB scanpix.
På 60-tallet begynte en gruppe østberlinere på en hemmelig tunnel som skulle gjøre det mulig å flykte fra Øst til Vest. Nå er tunnelen funnet igjen.

Til sammen ble det bygget rundt 75 tunneler under Berlinmuren de tre tiårene den forhatte muren mellom Øst- og Vest-Berlin eksisterte. Flere av disse ble bygget i nærheten av Bernauer Strasse, en gate som løp parallelt med muren.

Men stadig dukker det opp nye spor fra den kalde krigen i den tyske hovedstaden.

Nylig fant arkeolog Torsten Dressler en tunnelinngang til nok en tunnel som skulle omgå jernteppet og gjenforene familier på hver side av den ideologiske grensen i den delte byen.

Tunnelen er omlag 80 meter lang og cirka 1,25 meter høy. Den ble gravd ut på 1960-tallet av blant annet Carl-Wolfgang Holzapfel (73), som under den kalde krigen ble fengslet for å ha protestert mot det østtyske regimets forfølgelse av sine borgere.

– Det var et rørende øyeblikk som bragte minnene tilbake til en tid der jeg som ung mann sverget på å bekjempe Muren, forteller Holzapfel til avisen The New York Times.

Les også:  Berlin-museum inviterer til guidet omvisning i Hitlers bunker

Skilte familier og venner

Vesttysk politi forsøker å fjerne Carl-Wolfgang Holzapfel som har lagt seg over grensen mellom øst og vest i protest mot muren, august 1989. Arkivbilde: AP / NTB scanpix.

Da Berlinmuren sto ferdig i august 1961 ble Vest-Berlin og Øst-Berlin fysisk avgrenset fra hverandre med en 45,1 kilometer lang sperre av betong, piggtråd og elektrisk gjerde. I nesten tre årtier separerte Muren både venner og familier som bodde på hver sin side av grensen mellom øst og vest.

En av familiene som ble rammet, var familien til Gerhard Weinstein. Weinstein og hans kone opplevde marerittet da Muren ble reist mens de selv befant seg på vestsiden av Berlin sommeren 1961. Deres toårige datter var hos besteforeldrene i øst.

Les også:  Tunnel funnet under tempel i jakt på etterlyst munk

Stasi ødela planene

Både Weinstein og Carl-Wolfgang Holzapfel deltok i utgravingen av tunnelen som skulle ende opp i kjelleretasjen til en bygård på vestsiden av muren. Tunnelen skulle deretter brukes til å smugle over Weinsteins datter og andre familiemedlemmer fra øst til vest.

Det hemmelige tyske sikkerhetspolitiet Stasi fikk imidlertid nyss i gravearbeidet, og grep inn da tunnelen nesten var ferdig sommeren 1963. Alle de 21 som ville delta i fluktforsøket fra Øst-Tyskland ble arrestert og tunnelen forseglet, forlatt og deretter glemt - inntil arkeolog Torsten Dressler kom over den ved en tilfeldighet.

Nå skal tunnelen undersøkes. Deretter er håpet at den skal kunne åpnes for offentligheten og brukes som et historisk vindu til den rike og gripende historien om det delte Berlin.

Les også:   Gravde 500 meter lang tunnel for å kapre milliarder

Populært