96 mennesker omkom

Flyulykkegransker: Polsk presidentfly eksploderte i lufta

<p>Rester av instrumentpanelet på det polske presidentflyet. Bildene er tatt av den polske flyhavarikommisjonen KBWLLP.</p>
Rester av instrumentpanelet på det polske presidentflyet. Bildene er tatt av den polske flyhavarikommisjonen KBWLLP. Foto: KBWLLP

Flykatastrofen som utraderte store deler av det polske politiske lederskapet i 2010 skyldtes eksplosjoner, ifølge ekspertgruppe.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flyulykkegransker Frank Taylor, som blant annet deltok i etterforskningen av Lockerbie-bomben, mener minst én eksplosjon tok ned det polske flyet som styrtet i Russland i 2010 og drepte presidenten sammen med 95 andre regjeringsmedlemmer og politikere.

Det melder granskningskommisjonen underlagt det polske forsvarsdepartementet. Konklusjonene hans blir en del av deres rapport, meldte de onsdag på sine hjemmesider.

– Ikke i tvil

– Jeg er ikke i tvil om at det var en eksplosjon. Det overveldende flertallet av skadene på flyet skyldtes en eksplosjon, sier Frank Taylor i «Granskningsprogrammet» til den polske statlige kanalen Telewizja Polska.

Han viser til det han mener er klassiske tegn på en eksplosjon.

Fakta om flyulykken ved Smolensk

* I alt 96 mennesker omkom da et fly av typen Tupolev Tu-154 styrtet like ved flyplassen ved Smolensk vest i Russland den 10. april 2010.

* Polens president Lech Kaczynski, hans kone Maria, landets sentralbanksjef, flere sentrale politikere og en rekke toppsjefer i det polske forsvaret omkom i ulykken.

* Den polske delegasjonen var på vei til Russland for å markere 70-årsdagen for massakren på rundt 22.000 polakker i Katyn under annen verdenskrig.

* På grunn av tett tåke i området var pilotene blitt bedt av russiske flygeledere om å avbryte landingen og lande på en annen flyplass.

(Kilde: NTB)

– Bøyningen (av skroget, journ.anm.) bort fra eksplosjonspunktet kan ikke forklares på en annen måte, sier Taylor.

Les også: Rekordfå mistet livet i flyulykker i 2017

Tegn på eksplosjonen kan også tolkes ut fra skadene på slats (en form for bevegelige spoilere, journ.anm.) på fremre kant av flyevingen som bare kan skyldes trykk innenfra, store ødeleggelser av midtre del av skroget, samt at såpass lite av isolasjonsmaterialet var intakt i forhold til hvor stor fart flyet hadde under landing, mener Taylor.

Flydøren ville heller ikke ha boret seg i bakken på denne måten uten en eksplosjon, ifølge kommisjonen.

Kolliderer med tidligere rapport

Rapporten kan forsure forholdet mellom Russland og Polen ytterligere. Det polske forsvarets granskningskommisjon ble satt ned av regjeringen i 2016 etter påtrykk fra partiet Lov og rettferdighet, og underlagt det polske forsvarsdepartementet. Partiet var kritisk til konklusjonene som den forrige regjeringens kommisjon kom med i juli 2011.

Slik har man hittil trodd at ulykken skjedde:


Den gang ble deler av skylda lagt på manglende opplæring av mannskap, pilotfeil, for rask nedstiging i dårlig vær og tåke på en flyplass uten avansert utstyr, dårlig oppfølging av russisk flykontroll og det faktum at trærne rundt flyplassen på landingstidspunktet var 15 meter høyere enn tillatt.

Dette er det 40cm tykke bjørketreet som skal ha ødelagt vingen på flyet. Foto: Den polske flyhavarikommisjonen KBWLLP
Dette er det 40cm tykke bjørketreet som skal ha ødelagt vingen på flyet. Foto: Den polske flyhavarikommisjonen KBWLLP

Det førte til at flyet, som fløy for lavt i tett tåke, sneiet trærne, før ett av trærne skadet venstre vinge, som mistet løft. Flyet roterte rundt og traff først med den venstre vingen, så med nesen, ned i bakken.

Den nye konklusjonen går dermed i mot tidligere offisiell versjon, og gir næring til konspirasjonsteoriene om en bombe plantet av Russland.

– Det er mulig noe traff treet, men det var ikke denne vingen. Treet viser ikke tegn på å være truffet av noe så massivt, slår Taylor fast.

Flere separate eksplosjoner

Andre funn viser tegn etter flere separate eksplosjoner i vingen, og muligens i midtre del av skroget, ifølge den polske granskningskommisjonen.

Fakta om Tupolev Tu-154

* Tremotors passasjerfly med en kapasitet på rundt 160 passasjerer.

* Produsert av det sovjetiske og senere russiske selskapet Tupolev siden 1968.

* Tu-154 var motstykket til Boeings 727.

* Det er produsert drøyt 1.000 eksemplarer av flyet, som finnes i en rekke varianter. I overkant av 200 av flyene brukes fortsatt.

* Flyet ble utviklet for å fylle behovet til det sovjetiske flyselskapet Aeroflot. Selskapet bruker ikke lenger modellen.

* Flytypen har vært involvert i en rekke ulykker og har et dårlig sikkerhetsrykte, selv om de fleste ulykkene har skyldtes menneskelig svikt.

* Det var et Tu-154 som styrtet i Operafjellet på Svalbard i 1996. 141 mennesker mistet livet i det som er den verste flyulykken på norsk jord noensinne.

* I 2010 styrtet et Tu-154M under innflyging til russiske Smolensk. Blant de 96 som mistet livet var Polens president Lech Kaczynski og flere polske toppolitikere, embetsmenn og offiserer.

* 25. januar styrtet et Tu-154 fly med 92 personer om bord i Svartehavet.

(Kilde: NTB)

Den nye granskningen strakk seg langt for å finne nye fakta i saken, blant annet ble president Lech Kaczynskis og hans kone Marias levninger gravd opp, sammen med åtte andres i november 2016.

Lech sin tvillingbror, Jaroslaw Kaczynski, nåværende partileder, har holdt en markering av ulykken hver måned, denne uken den 93. i rekken.

Putin: – Lei av denne bløffen

Russiske myndigheters egen rapport la i 2011 all skyld på polsk militær organisasjon og pilotfeil og avviste feil på sin side. Russiske myndigheter avviser også de nye funnene.

Russisk politi ved ulykkesstedet ved Smolensk. Foto: Mikhail Metzel / AP
Russisk politi ved ulykkesstedet ved Smolensk. Foto: Mikhail Metzel / AP

«Vi vil understreke at ingen har gitt oss noe data for å bekrefte disse utsagnene. Vi vil også nok en gang minne dere på at teorien om en eksplosjon om bord ble prioritert, men sjekket og avkreftet av russisk granskningskommisjon», heter det i en kommentar fra den russiske kommisjonen, ifølge nyhetsbyrået TASS.

Putin avkreftet også selv russisk innblanding under sin årlige pressekonferanse i desember.

– Vi er lei av denne bløffen. Det er nonsens, sa Putin

Han påpeker også at flyet tok av fra Warszawa.

– Dersom det var eksplosjoner om bord, var de plantet der. Tror du det var russiske agenter som snek seg inn? Hvis ja, så burde dere kanskje granske dere i speilet, sa Putin.

Flyet, et russiskbygd Tupolev 154, har et frynsete rykte. Nærmere 900 mennesker, som har fløyet med denne flytypen har omkommet de siste 16 årene. Så sent som i desember 2016 ble mesteparten av Russlands berømte Røde armés kor utradert på 1. juledag i en Tu-154-flystyrt der 92 mennesker omkom.

Bakgrunn: Fant nye vrakrester fra det styrtede russiske flyet

I 1996 styrtet et Tu-154 i Operafjellet på Svalbard. Her mistet 141 mennesker livet.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
19:10 Utkast til brexitavtale nærmer seg, melder flere medier19:10 Demonstrasjon mot Turkish Airlines på Gardermoen19:07 Pence drar til Tyrkia på kort varsel18:34 Soldater er sinte og frustrerte etter Trump-avgjørelse: – Jeg skammer meg18:33 Flere i Venstre vil ha Sveinung Rotevatn som ny partileder18:14 Henrik Ingebrigtsen opererte sin trøblete tå18:03 Gutt (2) sendt til sykehus etter alvorlig trafikkulykke17:47 Aftenposten trekker journalister ut av Syria17:06 Follo-spiller utestenges i sju kamper etter å ha skallet motstander17:04 Mann forstyrret isbjørn – fikk 15.000 kroner i bot15:35 IMF venter laveste vekst siden finanskrisen15:35 Lekkasje ved Tine Meierier15:28 Kvinnelig imam tildeles menneskerettighetspris i Oslo15:27 Bulgarias fotballpresident går av etter «rasismekampen»15:07 XXL vil hente 500 millioner kroner i emisjoner15:05 Spania venter flere rasende protester i Barcelona15:04 76-åring dømt seksuelt overgrep ett år etter forrige dom14:22 Hvis Trump og Pence blir dømt, blir hun president14:13 Mer motgang for sykkel-VM i Bergen14:06 FN: 85 sivile drept i forbindelse med valget i Afghanistan13:38 Ras av sykmeldinger i Morgenbladet13:14 Merkel og Solberg med felles appell til Tyrkia: Stopp offensiven12:49 Pastor tiltalt for voldtekt av barn – aktor vil ha fire og et halvt års fengsel12:47 Krever merking av raske elsparkesykler12:36 Målløst i historisk VM-oppgjør i Nord-Korea12:36 Tour-feltet får en tøff start neste år12:13 Elbilforeningen mener nye avgifter er lite klimavennlige12:06 Strengere krav til vinterdekk for tunge kjøretøy12:05 Mulig regelendring i Norge: Fotballspillerne kan eie seg selv12:05 Russland med klar advarsel til Tyrkia12:03 Merkel og Solberg med felles appell til Tyrkia: Stopp offensiven11:54 Skiskyting: Russland fortsatt ute i dopingkulden11:53 Nye toppsjefer til Rema 100011:31 Mette-Marit-feber i Tyskland11:23 To menn dømt for gruppevoldtekt av 15-åring11:19 Disse fuglene vet veien hjem, men husker ikke hindringene før de ser dem11:17 Isbreene i Sveits har tapt 10 prosent av sitt volum10:58 Nilsson blir hjemme og trener med gutta på snø10:57 Lesertallene synker på papir – øker digitalt09:53 Frelimo favoritt ved valget i Mosambik09:53 Russer nektet straffskyld for knivstikking på Kiwi09:49 Russland avholder militærøvelse09:31 Hellas: Flere knivstukket på overfylt asylmottak09:30 Uniteds lønnsbudsjett runder trolig 3 milliarder09:14 Tidligere Trump-rådgiver vitner om kaos i Det hvite hus09:14 230 ansatte i Årdal kan bli permittert08:54 Barnier: – Brexitavtale fortsatt mulig denne uken08:37 Sju pågrepet i grov voldtektssak08:20 Skryt til Norge i rumensk avis08:19 Sky News: Oppkjøpsfond med nytt forsøk på å kjøpe Ving08:12 Russere tiltalt for å forsøke å lure 27 ukrainske bygningsarbeidere inn i Norge07:54 Forsvarets nye jagerfly vil øke utslippene med 207 prosent07:48 Staten lokker marokkanere med penger for å reise hjem07:33 Flere metoo-saker i Forsvaret07:13 – Tyrkia burde vært hardere straffet enn Russland07:10 Carlsen nær 100-barrieren: – Bare flaks og stayerevne reddet meg06:58 Eks-homofil skal «hjelpe» folk vekk fra homofil praksis i Bergen06:43 Mings møtt med apelyder, Bulgarias trener «hørte ingenting»06:42 13 politifolk drept i bakholdsangrep i Mexico06:30 Salget av middagsmat på boks ned 30 prosent på ti år06:26 Norge kan møte Romania igjen i finale om EM-plass06:00 Dette skjer i dag05:55 Jostein Gaarder: – Hent barnet i Syria og moren hjem05:34 Dette skjedde i natt05:31 Oslo og 14 andre byer kutter kjøtt for ansatte05:30 Frode Berg-saken kaster skygge over 75-årsmarkering05:15 Influensa-påminnelse til gravide og unge i risikogrupper05:11 Dødstallet stiger i Japan etter tyfon05:07 Drapstrusseldømt far dømt for å kontakte barna05:04 BBC: EU vurderer å holde nytt krisemøte for å lande en brexitavtale05:00 Bankene frykter nytt EU-forslag vil gi dyrere boliglån04:18 Datatilsynet vil ikke gi tilgang til meldinger om nyfødte03:48 UNICEF-rapport: Feilernæring også et problem i Norge03:24 Mange skadd i uro i Barcelona etter dommer mot katalanske politikere03:12 Fiskekvotene redusert i Østersjøen03:05 Mann tok seg inn i leilighet i 4. etasje via stillas02:45 Ett av tre barn i verden under fem år er feilernært02:12 Macron advarer Trump om at IS kan gjenoppstå01:43 Skatteklager: 2.500 saker i kø01:42 Hellas evakuerer overfylt migrantleir01:19 USA har innført sanksjoner mot Tyrkia01:11 Tenåring tiltalt for å tvinge jevnaldrende til å kysse skoene hans01:03 Kriminalomsorgen mener ostehøvelkutt kan få alvorlige konsekvenser00:52 Fellesforbundet vil kjempe mest for buss, hotell og restaurant og tekstil00:16 Dagbladet: Elden ville fjerne aktor i Jensen-saken00:12 Macron advarer Trump om at IS kan gjenoppstå00:11 Pentagon: Tyrkias offensiv i Syria undergraver bekjempelsen av IS00:10 Trump vil «snart» innføre sanksjoner mot Tyrkia23:50 Dronning Elizabeth brøt tradisjonen og brukte lettere krone23:40 13 syklister fikk påpakning for manglende lys23:22 Støre åpner for EØS-utredning23:04 Newsweek: Amerikanske styrker hjelper russere med å etablere seg i Manbij22:52 Carlsen tok sin andre seier på Isle of Man22:42 Rasismekaos overskygget Englands målfest21:45 Ansatte ved Brønnøysundregistrene snudde ryggen til næringsministeren21:01 Pelosi vil stanse amerikansk tilbaketog20:55 Syriske regjeringsstyrker rykker inn i Manbij20:24 Nordmann omkom i Tyrkia20:22 Politiet til aksjon mot demonstranter på flyplassen i Barcelona19:56 Politiet har målsetting om å løse Lørenskog-saken før årsskiftet
Siste nytt
19:10PolitikkUtkast til brexitavtale nærmer seg, melder flere medier19:10NorgeDemonstrasjon mot Turkish Airlines på Gardermoen19:07VerdenPence drar til Tyrkia på kort varsel18:34VerdenSoldater er sinte og frustrerte etter Trump-avgjørelse: – Jeg skammer meg18:33PolitikkFlere i Venstre vil ha Sveinung Rotevatn som ny partileder18:14SportHenrik Ingebrigtsen opererte sin trøblete tå18:03NorgeGutt (2) sendt til sykehus etter alvorlig trafikkulykke17:47NorgeAftenposten trekker journalister ut av Syria17:06SportFollo-spiller utestenges i sju kamper etter å ha skallet motstander17:04NorgeMann forstyrret isbjørn – fikk 15.000 kroner i bot15:35PengerIMF venter laveste vekst siden finanskrisen15:35NorgeLekkasje ved Tine Meierier15:28KulturKvinnelig imam tildeles menneskerettighetspris i Oslo15:27SportBulgarias fotballpresident går av etter «rasismekampen»15:07PengerXXL vil hente 500 millioner kroner i emisjoner15:05VerdenSpania venter flere rasende protester i Barcelona15:04Norge76-åring dømt seksuelt overgrep ett år etter forrige dom14:22StemmerHvis Trump og Pence blir dømt, blir hun president14:13SportMer motgang for sykkel-VM i Bergen14:06VerdenFN: 85 sivile drept i forbindelse med valget i Afghanistan13:38KulturRas av sykmeldinger i Morgenbladet13:14PolitikkMerkel og Solberg med felles appell til Tyrkia: Stopp offensiven12:49NorgePastor tiltalt for voldtekt av barn – aktor vil ha fire og et halvt års fengsel12:47PengerKrever merking av raske elsparkesykler12:36SportMålløst i historisk VM-oppgjør i Nord-Korea12:36SportTour-feltet får en tøff start neste år12:13MotorElbilforeningen mener nye avgifter er lite klimavennlige12:06MotorStrengere krav til vinterdekk for tunge kjøretøy12:05SportMulig regelendring i Norge: Fotballspillerne kan eie seg selv12:05VerdenRussland med klar advarsel til Tyrkia12:03PolitikkMerkel og Solberg med felles appell til Tyrkia: Stopp offensiven11:54SportSkiskyting: Russland fortsatt ute i dopingkulden11:53PengerNye toppsjefer til Rema 100011:31KulturMette-Marit-feber i Tyskland11:23NorgeTo menn dømt for gruppevoldtekt av 15-åring11:19VerdenDisse fuglene vet veien hjem, men husker ikke hindringene før de ser dem11:17VerdenIsbreene i Sveits har tapt 10 prosent av sitt volum10:58SportNilsson blir hjemme og trener med gutta på snø10:57KulturLesertallene synker på papir – øker digitalt09:53PolitikkFrelimo favoritt ved valget i Mosambik09:53NorgeRusser nektet straffskyld for knivstikking på Kiwi09:49VerdenRussland avholder militærøvelse09:31VerdenHellas: Flere knivstukket på overfylt asylmottak09:30SportUniteds lønnsbudsjett runder trolig 3 milliarder09:14PolitikkTidligere Trump-rådgiver vitner om kaos i Det hvite hus09:14Norge230 ansatte i Årdal kan bli permittert08:54PolitikkBarnier: – Brexitavtale fortsatt mulig denne uken08:37NorgeSju pågrepet i grov voldtektssak08:20SportSkryt til Norge i rumensk avis08:19PengerSky News: Oppkjøpsfond med nytt forsøk på å kjøpe Ving08:12NorgeRussere tiltalt for å forsøke å lure 27 ukrainske bygningsarbeidere inn i Norge07:54NorgeForsvarets nye jagerfly vil øke utslippene med 207 prosent07:48NorgeStaten lokker marokkanere med penger for å reise hjem07:33NorgeFlere metoo-saker i Forsvaret07:13Politikk– Tyrkia burde vært hardere straffet enn Russland07:10SportCarlsen nær 100-barrieren: – Bare flaks og stayerevne reddet meg06:58NorgeEks-homofil skal «hjelpe» folk vekk fra homofil praksis i Bergen06:43SportMings møtt med apelyder, Bulgarias trener «hørte ingenting»06:42Verden13 politifolk drept i bakholdsangrep i Mexico06:30Helse og livsstilSalget av middagsmat på boks ned 30 prosent på ti år06:26SportNorge kan møte Romania igjen i finale om EM-plass06:00NorgeDette skjer i dag05:55NorgeJostein Gaarder: – Hent barnet i Syria og moren hjem05:34NorgeDette skjedde i natt05:31Helse og livsstilOslo og 14 andre byer kutter kjøtt for ansatte05:30VerdenFrode Berg-saken kaster skygge over 75-årsmarkering05:15Helse og livsstilInfluensa-påminnelse til gravide og unge i risikogrupper05:11VerdenDødstallet stiger i Japan etter tyfon05:07NorgeDrapstrusseldømt far dømt for å kontakte barna05:04VerdenBBC: EU vurderer å holde nytt krisemøte for å lande en brexitavtale05:00PengerBankene frykter nytt EU-forslag vil gi dyrere boliglån04:18NorgeDatatilsynet vil ikke gi tilgang til meldinger om nyfødte03:48Helse og livsstilUNICEF-rapport: Feilernæring også et problem i Norge03:24VerdenMange skadd i uro i Barcelona etter dommer mot katalanske politikere03:12PengerFiskekvotene redusert i Østersjøen03:05NorgeMann tok seg inn i leilighet i 4. etasje via stillas02:45Helse og livsstilEtt av tre barn i verden under fem år er feilernært02:12VerdenMacron advarer Trump om at IS kan gjenoppstå01:43PengerSkatteklager: 2.500 saker i kø01:42VerdenHellas evakuerer overfylt migrantleir01:19PengerUSA har innført sanksjoner mot Tyrkia01:11NorgeTenåring tiltalt for å tvinge jevnaldrende til å kysse skoene hans01:03NorgeKriminalomsorgen mener ostehøvelkutt kan få alvorlige konsekvenser00:52PengerFellesforbundet vil kjempe mest for buss, hotell og restaurant og tekstil00:16NorgeDagbladet: Elden ville fjerne aktor i Jensen-saken00:12VerdenMacron advarer Trump om at IS kan gjenoppstå00:11VerdenPentagon: Tyrkias offensiv i Syria undergraver bekjempelsen av IS00:10VerdenTrump vil «snart» innføre sanksjoner mot Tyrkia23:50KulturDronning Elizabeth brøt tradisjonen og brukte lettere krone23:40Norge13 syklister fikk påpakning for manglende lys23:22PolitikkStøre åpner for EØS-utredning23:04VerdenNewsweek: Amerikanske styrker hjelper russere med å etablere seg i Manbij22:52SportCarlsen tok sin andre seier på Isle of Man22:42SportRasismekaos overskygget Englands målfest21:45PengerAnsatte ved Brønnøysundregistrene snudde ryggen til næringsministeren21:01PolitikkPelosi vil stanse amerikansk tilbaketog20:55VerdenSyriske regjeringsstyrker rykker inn i Manbij20:24NorgeNordmann omkom i Tyrkia20:22VerdenPolitiet til aksjon mot demonstranter på flyplassen i Barcelona19:56NorgePolitiet har målsetting om å løse Lørenskog-saken før årsskiftet
Populært