Meny

Minst 17 døde og 13 savnet etter jordskred i California:

– En seks meter høy gjørmebølge kom mot meg

Minst 17 mennesker er bekreftet omkommet og 13 er savnet etter at det sørlige California i USA ble rammet av voldsomme jordskred tirsdag. Nå kommer historiene om hvordan noen overlevde på mirakuløst vis.

I Montecito nordvest i Los Angeles omkom flere mennesker da jordmasser skylte ned fra en åsside. I tillegg er minst 25 personer skadd. Lokale myndigheter sier over 100 hus er ødelagte, flere av dem er helt knust.

Flere hundre redningsmannskaper har siden tirsdag jobbet på spreng for å finne overlevende. Fortsatt er 25 prosent av området ikke blitt gjennomsøkt.

Seks meter høy gjørmebølge

Berkeley Johnson hørte først et voldsomt brøl før han fikk øye på den enorme bølgen av gjørme, trær, biler og andre løse gjenstander brøyte seg vei gjennom bebyggelsen.

– Det var en 20 feet (6,1 meter) høy bølge av steiner, biler og trær som kom mot meg. Jeg bare løp det jeg kunne, forteller Johnson til CBS Evening News. Deretter tok han seg opp på et hustak sammen med sin kone Karen for å slippe unna de voldsomme naturkreftene.

– Jeg trodde jeg skulle dø.

Hørte gråt – reddet barn

Ifølge Daily Mail skal paret ha hørt barnegråt mens de oppholdt seg på hustaket. Berkeley Johnson bestemte seg for å finne ut hvor skrikene kom fra.

Mannskaper redder ut en hund fra et hus som ble rammet av jordskredet i Montecito nordvest i Los Angeles i USA tirsdag. Foto: Stacey Wright / AP / NTB scanpix Foto: Stacey Wright / AP

Han skal deretter ha hoppet ned fra taket og beveget seg mot huset hvor lyden kom fra. Så startet han arbeidet med å fjerne stein og løsmasser før han fant det gråtende barnet liggende mellom noen steiner. Han skal deretter ha fjernet jordmasser fra barnets ansikt, løftet det opp og båret det i sikkerhet.

Barnet ble senere sendt til sykehus, skriver avisen.

Flere amerikanske medier forteller i dag historien om Johnsons heroiske inngripen.

Oprah Winfrey, Rob Lowe

Montecito er kjent som et velstående område med rundt 9.000 innbyggere nordvest for Los Angeles. Kjendiser som Oprah Winfrey, Rob Lowe og Ellen DeGeneres har alle hus her, ifølge talsmann David Villalobos i de lokale myndighetene.

Det er første gang på ti måneder at California opplever kraftig regnvær. Det siste året har delstaten vært rammet av flere omfattende skogbranner. Det har gjort grunnen utsatt for slike jordskred, ettersom utbrent jord ikke absorberer vann særlig bra.

Jeanette (88): – Som en krigssone

Jeannette Abney (88) trodde ikke sine egne øyne da hun ble vitne til at hennes eget hjem i La Tuna canyon i løpet av kort tid ble forvandlet til en «krigssone.»

– Oh God, regnet var fryktelig. Utsiden av huset så ut som en krigssone, som Niagara Falls. Jeg har aldri opplevd noe lignende, forteller hun til The Guardian.

– Trodde jeg var i ferd med å dø

Ifølge New York Post ble en 14 år gammel jente fanget inne i et hus som ble tatt av jordskredet. Først etter flere timer ble hun reddet etter at redningsarbeidere hørte hennes fortvilte rop om hjelp.

– I noen øyeblikk trodde jeg at jeg var i ferd med å dø, fortalte hun til brannmannskapene da hun ble reddet etter seks timers innsats for å få henne løs fra jordmassene.

300 innesperret i sine hjem

Om lag 300 mennesker skal ha vært innesperret i sine hjem. Ettersom trær, gjørme og steiner sperrer veiene inn til området, er det vanskelig for redningsmannskapene å ta seg fram til de rammede.

Helikopter er satt inn i letingen, og spesialtrente hunder søker etter overlevende og savnede.

De lokale myndighetene har oppfordret folk om å bli værende i sine hus inntil de blir reddet.

– Vi finner mennesker hele tiden, opplyser en talsperson for redningstjenesten, Yaneris Muniz.

Populært