«Et av de mest foruroligende palestinske barna jeg møtte»

«Hun lo og sa hun ikke ante hvor mange ganger hun hadde opplevd tåregass», skriver en journalist som møtte Ahed Tamimi som 12-åring.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

15. desember ble den 16 år gamle palestinske jenta Ahed Tamimi filmet av sin mor da hun og kusina skjelte ut, dyttet og slo en israelsk offiser på familiens gårdsplass på det okkuperte Vestbredden. Videoen ble delt på Facebook og raskt spredd på sosiale medier.

Nå sitter jenta i israelsk fangenskap, og har igjen blitt et symbol for palestinerne og kampen mot den israelske okkupasjonen.

Journalist Harriet Sherwood intervjuet Tamimi da hun var tolv år gammel, til en magasinartikkel om palestinske barns oppvekst under israelsk okkupasjon. Også den gang var Tamimi å se i en nettvideo med såkalt viral spredning, der hun konfronterte en israelsk soldat. Allerede ble hun hyllet som palestinsk frihetsikon, skriver Sherwood i en kommentarartikkel i The Guardian.

«Av de mange barna jeg møtte på Vestbredden og Gaza gjennom nærmere fire års dekning av konflikten for The Guardian opplevde jeg Ahed som et av de mest foruroligende.

Da jeg spurte henne hvor ofte hun hadde opplevde tåregass lo hun og sa at det hadde hun ikke tall på. Hun beskrev militæraksjoner mot familiens hjem. Ahed og brødrene så om og om igjen på video av foreldrene som ble pågrepet, og onkelen som vred seg på bakken etter å ha blitt skutt.

Ahed Tamimi

  • Mandag tok en israelsk militærdomstol ut siktelse i tolv punkter mot den palestinske 16-åringen Ahed Tamimi.
  • Hun anklages blant annet for overfall og steinkasting mot israelske soldater, samt for å ha framsatt trusler og hindret soldater fra å utføre oppdraget de var ute på.
  • Tamimi ble filmet av sin mor da hun 15. desember skjelte ut, dyttet og slo til en israelsk offiser som hadde tatt seg inn på familiens gårdsplass i landsbyen Nebi Saleh på den okkuperte Vestbredden. Moren la ut opptaket på Facebook.
  • Tamimi ble pågrepet i sitt hjem noen dager senere.
  • Tamimis mor Nariman er også pågrepet og er blant annet siktet for å ha oppmuntret til vold ved å filme hendelsen og publisere opptaket.
  • Jenta er i ferd med å bli et symbol på palestinernes kamp mot den israelske okkupasjonen.

(NTB)

Mange av svarene hennes på mine spørsmål virket innøvd. (…) Foreldrene virket stolte av hennes profilerte rolle blant aktivistene.»

Den palestinske tenåringen Ahed Tamimi i den militære rettssalen i Ofer fengsel mandag denne uken. Scanpix/Reuters.
Den palestinske tenåringen Ahed Tamimi i den militære rettssalen i Ofer fengsel mandag denne uken. Scanpix/Reuters.

Mandag tok en israelsk militærdomstol ut en siktelse i tolv punkter mot Tamimi. Hun anklages blant annet for overfall og steinkasting mot israelske soldater, samt for å ha framsatt trusler og hindret soldatene i å utføre oppdraget sitt.
Hun risikerer opptil 14 år i fengsel, sier hæren ifølge AP. Jentas advokat mener imidlertid straffene for slike forhold vanligvis er langt lavere.

Les også: Palestinsk jente pågrepet etter å ha klappet til israelsk soldat

Videoen sår splid i Israel

Tamimis mor Nariman sitter også i israelsk fangenskap, blant annet siktet for å ha oppmuntret til vold ved å filme hendelsen.

I videoen fra desember ser man Ahed klaske til og forsøke å sparke soldatene. Soldatene reagerer passivt, slår ikke tilbake og pågriper ingen. «Det ga et håpefullt inntrykk, og det er slik bildene ble oppfattet verden rundt», skriver den venstreorienterte israelske avisa Haaretz.

Israelske soldater avfyrer tåregassgranater under en demonstrasjon i byen Betunia på Vestbredden, der palestinere krevde løslatelse av profilerte aktivister. 28. desember 2017. Scanpix/AFP.
Israelske soldater avfyrer tåregassgranater under en demonstrasjon i byen Betunia på Vestbredden, der palestinere krevde løslatelse av profilerte aktivister. 28. desember 2017. Scanpix/AFP.

Men mange i Israel ser saken annerledes. Istedenfor å betrakte soldatenes reaksjon som uttrykk for selvbeherskelse og tilbakeholdenhet mente mange på høyresiden at det vitnet om «feighet og svakhet», skrev avisen i en lederartikkel denne uka.

Andre israelske kommentatorer har hyllet offiseren som ikke lot seg provosere av Ahed Tamimis skjellsord, spark og slag 15. desember.

Les også: Trump truer med å kutte bistand til palestinerne

Stormet hjemmet om natten

Klokken 04 om natten 18. desember, noen netter etter episoden og innenriks debatt om videoen i Israel, stormet israelske soldater familiens hjem og tok med seg 16-åringen. Siden har hun sittet i israelsk fangenskap.

Libanesere og palestinere demonstrerer for løslatelsen av Ahed Tamimi i Beirut 26. desember. Scanpix/AFP.
Libanesere og palestinere demonstrerer for løslatelsen av Ahed Tamimi i Beirut 26. desember. Scanpix/AFP.

Haaretz’ leder er klar i sin kritikk av egne myndigheter:

«I sterk kontrast til soldatene på videoen, som gjorde alt de kunne [for å unngå vold], later det til at Israel er fast bestemt på å spille rollen som skurk i Tamimi-tragedien. (…) Militære påtalemyndigheter har bestemt seg for å gjøre noen få slag fra en ungdom født og oppvokst under okkupasjon til ‘legemsfornærmelse’.»

Les også: Palestinerne håper på hjelp fra Kina og Russland

Se video. Her arresteres Ahed Tamimi natten 18. desember. Videoen ble lagt ut på IDFs twitterkonto morgenen 19. desember.

Frihetssymbol eller brikke?

Ahed Tamimis far Bassem har uttalt at 16-åringen var opprørt fordi israelske soldater noen dager tidligere hadde skutt og såret hennes ett år yngre søskenbarn.

Bassem Tamimi mener fengslingen av datteren og kona er politisk begrunnet og viser til at den israelske hæren har funnet fram opptak fra gamle demonstrasjoner for å rettferdiggjøre beslutningen om siktelse.

Ahed Tamimi har deltatt i demonstrasjoner mot Israels okkupasjon av Vestbredden siden hun var ni år gammel. Hun skiller seg ut med sin store, blonde hårmanke, og har blitt et yndet fotomotiv og etter hvert symbol for palestinernes motstandskamp.

I 2015 figurerte hun som trettenåring i internasjonale medier da hun var del av en gruppe som angrep en israelsk soldat som hadde lagt broren til Ahed i bakken.

Se video av Ahed Tamimi som biter en israelsk soldat 28. august 2015:

Israelske myndigheter har anklaget Aheds familie for å bruke henne som «brikke i et politisk spill».

Nariman Tamimi (t.v.) og datteren Ahed gjør seg klare til en ukentlig demonstrasjon mot den israelske okkupasjonen, 31. august 2012. Begge sitter i dag i israelsk militær varetekt etter episoden 15. desember. Scanpix/AFP.
Nariman Tamimi (t.v.) og datteren Ahed gjør seg klare til en ukentlig demonstrasjon mot den israelske okkupasjonen, 31. august 2012. Begge sitter i dag i israelsk militær varetekt etter episoden 15. desember. Scanpix/AFP.

«Selv om dette er min datters første arrestasjon er hun ikke fremmed for deres fengsler», har Aheds far Bassem skrevet i Haaretz. Han minnet avisas lesere om at hun har levd hele sitt liv under israelsk okkupasjon. «Pågripelsen var bare et spørsmål om tid. En tragedie som ventet på å skje», skriver faren.

Tamimi-familien bor i landsbyen Nebi Saleh, der innbyggerne sammen med israelske og utenlandske aktivister de siste åtte årene har holdt ukentlige demonstrasjoner mot okkupasjonen. Hjemmet deres ligger i «Område C», i de 62 prosent av Vestbredden som er underlagt militær israelsk kontroll.

En palestiner kaster stein mot israelske soldater under en demonstrasjon mot utvidelsen av den jødiske nybyggerbyen Halamish, nær Tamimi-familiens hjemby Nebi Saleh på Vestbredden. 9. november 2012. Scanpix/AP.
En palestiner kaster stein mot israelske soldater under en demonstrasjon mot utvidelsen av den jødiske nybyggerbyen Halamish, nær Tamimi-familiens hjemby Nebi Saleh på Vestbredden. 9. november 2012. Scanpix/AP.

Ahed tilhører andre generasjon palestinere som har vokst opp under okkupasjonen. Faren Bassem ble født i 1967, samme år som Israel hærtok Vestbredden, Øst-Jerusalem, Gaza og Golanhøyden under seksdagerskrigen.

Familien har ofte stått i første rekke under demonstrasjoner mot okkupasjonsmakten. Bassem og kona Nariman har blitt arrestert gjentatte ganger under opptøyer mot soldatene. Tamimis onkel Rushdie ble drept.

«Antydningene om at Aheds seneste konfrontasjon med soldatene ble gjort dels for kameraets skyld, at moren ikke lot til å ha noen kvaler med å sende hendelsen direkte på sosiale medier, og [trusler tenåringen ifølge tiltalen skal ha fremmet] etterlater et inntrykk av at familien Tamimi er sterkt politisert», skriver Guardians journalist, som møtte Ahed da hun bare var tolv år, og allerede hadde skapt overskrifter med nettvideoer og reaksjoner mot soldater.

Se video av Ahed (12 år) som truer en israelsk soldat i 2012:

Stemmer-innlegg: Knebler BDS-aktivisme

Fjern slektning skutt og drept onsdag

Onsdag denne uken ble en annen palestinsk tenåring, 17 år gamle Musab Firas Tamimi, skutt og drept av israelske soldater under en konfrontasjon på Vestbredden. Ifølge den israelske hæren skal tenåringen ha vært væpnet med en pistol da soldatene åpnet ild. Ahed Tamimis far sier til Jerusalem Post at de to tenåringene er fjerne slektninger.

Portrettert i film

Tamimi er blant palestinerne som er portrettert i en ny dokumentarfilm, «Radiance of Resistance». Denne ble nylig bannlyst fra en palestinsk filmfestival i Singapore, der den skulle hatt premiere. Den kan føre til «oppvigleri» og «forårsake splid» i Singapores etnisk sammensatte befolkning, mente landets myndigheter ifølge AFP. I februar 2017 ble Ahed også portrettert i en video fra den kristne amerikanskeaktivistgruppa FOSNA.

Gutten er den første palestinske tenåringen som har blitt drept av israelske soldater i år, skriver Al Jazeera.

Ungguttene fra landsbyen Deir Nitham skal ha gått for å konfrontere soldatene under en razzia onsdag morgen.

– Okkupasjonshæren har raidet både Deir Nitham og Nebi Saleh dag inn og dag ut. De kommer, provoserer innbyggerne, ransaker våre hjem om natten og kaster lydgranater i gaten. Dette har vært vår virkelighet daglig, sier Musabs far, Firas Tamimi, til Al Jazeera.

– Vi kan ikke bare holde munn og se på mens dette skjer. Ingen lytter til oss, ingen opplever smerten vi gjennomgår. Verden sitter bare stille og ser på, sier han.

Øvrige kilder: NTB.

Les også:

Jerusalem-uro legger demper på feiringen i Det hellige land

Hamas maner til nytt palestinsk opprør

Flere saker fra ABC Nyheter

Personvernpolicy