Meny

Tok avskjed med jord og måne:

OSIRIS-Rex på vei mot spennende, men farlig, asteroide

Motiv: NASA/OSIRIS-REx team og Universitetet i Arizona.
Her svever jorda og månen, ca. 384.000 km fra hverandre. Bildet er tatt av romsonden OSIRIS-Rex, på dens vei mot asteroiden Bennu for å lære om solsystemets opprinnelse.

Bennu er også en av asteroidene som er vurdert å utgjøre størst potensiell risiko for å treffe jorden, sent i det 22. århundre.

Motivet av jorda og månen over er satt sammen av bilder fra Nasas romsonde OSIRIS-Rex. Bildene ble tatt 2. oktober i fjor, da romsonden befant seg omkring 5 millioner kilometer fra jorden (omtrent 13 ganger avstanden mellom jorda og månen), på sin ferd mot asteroiden.

Bildet ble publisert som «dagens bilde» av Nasa tirsdag, og illustrer de enorme avstandene i rommet.

Romsonden inspiseres før oppskytning. Foto: Nasa.

Til sammenligning er det ca. 150 millioner km til solen.

Romsonden som har tatt bildet øverst, OSIRIS-Rex, er på vei til asteroiden Bennu. Her søker Nasa ny kunnskap om solsystemets opprinnelse.

Sonden skal også studere Bennus fysiske og kjemiske egenskaper, som kan bli avgjørende for å finne ut hvordan man skal kunne håndtere en eventuell kollisjonskurs langt inn i fremtiden. Les mer om utfordringene fra de jordnære asteroidene: – I dag er det ikke stort vi kunne gjort

Bennu antas å ha høyt karboninnhold og et lag av støv og avleiringer på overflaten som gjør at den for eksempel kan inneholde de molekylære forgjengerne til livets opphav og vannet på jorden, skriver Nasa.

Bennu ble valgt som studieobjekt på grunn av størrelsen, og nærheten til jorden. Romsonden er ventet å ankomme asteroiden i august i år.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Asteroiden Bennu sammenlignet med Eiffeltårnet i Paris og Empire State Building i New York. Grafikk: Nasa.

Slike asteroider kan også inneholde naturressurser som vann, organiske stoffer og edelmetaller. I fremtiden kan jakten på sjeldne naturressurser kanskje drive frem videre utforsking av solsystemet, med roboter og bemannede romskip, skriver Nasa.

(Tre bilder i ulike fargespektrum ble satt sammen og fargejustert for å lage motivet øverst i artikkelen, og månen har blitt gjort noe lysere for å gjøre den lettere synlig.)

Les også: Reiste millioner av år før den nådde vårt solsystem

OSIRIS-REx ble skutt opp fra Cape Canaveral i Florida 8. september 2016. Foto: Nasa.

Les også:

Her er videoen som skulle spilles ved verdens undergang

Rikingenes dommedagshjem

– Jorda kan ha hatt mange små måner

Populært