Nå er EUs mest korrupte land, Bulgaria, sjef for hele EU

FLOTTE GREIER: Herfra, i Bulgarias nasjonale kulturpalass i Sofia, skal EU ledes i et halvår. Utenfor venter en helt annen virkelighet.
FLOTTE GREIER: Herfra, i Bulgarias nasjonale kulturpalass i Sofia, skal EU ledes i et halvår. Utenfor venter en helt annen virkelighet. Foto: Bulgarias regjering
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ti år etter EU-medlemskapet overtok Bulgaria 1. januar stafettpinnen og skal lede EUs ministerråd dette halvåret. Landet er verst i hele EU både på korrupsjon, levekår og pressefrihet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Økonomisk vekst og utjevning har øverste prioritet for de bulgarske politikerne som dette halvåret overtar EUs roterende formannskap. Dessuten vil Bulgaria prioritere forholdet til sine og EUs nærmeste naboer, Vest-Balkan.

Det er første gang Bulgaria får denne lederrollen, ti år etter at de sammen med Romania sluttet seg til Unionen.

Bulgaria varsler at de vil prioritere utjevningspolitikk, særlig i arbeidet med EUs nye økonomiske sjuårsplan, etter at den nåværende utløper i 2020.

Les også: Borisov kan gå løs på en tredje periode i Bulgaria

Korrupt som Kuwait

Men formannskapslandet har sannelig sitt å slite med på hjemmebane også.

Bulgaria har en elendig situasjon både når det gjelder korrupsjon, levestandard og pressefrihet.

Faktisk dårligst i hele EU på alle tre områdene.

Se bare her:

Bulgaria havner på delt 75. plass sammen med Kuwait på Transparency Internationals liste over korrupsjon i verden, CPI.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

På en rangering der 100 betyr at landet er veldig rent, mens 0 innebærer at det er totalt korrupt, oppnår Bulgaria 41 poeng. Det er to poeng under verdensgjennomsnittet.

Norge oppnår til sammenlikning 85 poeng på sin 6. plass i verden.

Les også: Telenor bekrefter anmeldelse i Bulgaria

Madrasser som eget øko-system

Bulgaria ligger på bunnen av EU også i en annen tabell, nemlig FNs indeks for menneskelig utvikling, HDI.

Indeksen måler forventet levealder, skolegang og inntektsnivå i 187 land og brukes til å rangere landenes levestandard og sosiale utvikling.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

På tabellen for 2015, som Norge topper, er Bulgaria med sin 56. plass dårligst av alle EU-land.

Det landets forventede 25.000 tilreisende som følge av EU-presidentskapet dette halvåret ikke får se, er pensjonisten som må sitte timesvis på gata og selge honning. Hun er avhengig av å spe på sin pensjon på fattige 200 euro (2000 kroner), skriver Imanuel Marcus fra hovedstaden Sofia 1. januar.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hadde de snakket med henne, ville hun sagt at hun ikke kan forstå hvordan Bulgaria kan gjøre livet hennes slik, enda hun har jobbet hardt i 50 år, legger Marcus til.

Han tror heller ikke at EU-gjestene vil se sykehus som faller fra hverandre, med skrøpelige senger og 15 år gamle madrasser som har utviklet seg til egne øko-systemer.

Oligarker og presse hånd i hånd

Som om ikke det er nok:

Reportere Uten Grensers rangering av pressefrihet i verdens land, dumper Bulgaria helt ned på 109. plass av 180, der Norge ligger på topp og Nord-Korea på bunn.

Den elendige medie-situasjonen har sammenheng blant annet med korrupsjonskulturen i landet, som ifølge Reportere Uten Grenser innebærer tett samrøre mellom journalister, politikere og oligarker.

Én oligark, Deylan Peevski, eier seks aviser og kontrollerer 80 prosent av alle trykte medier. Han er tidligere sjef for landets etterretningsvesen.

Ifølge indeksen er det også slik at regjeringen fordeler EU-midler til visse medier helt uten innsyn i prosessen.