De svarte boksenes historie:

– For guds skyld, åpne den jævla døra!

Den svarte boksen inneholder både ferdsskriveren og taleregistratoren i et fly - og gjør at vi med sikkerhet kan få kjennskap i de skjebnesvangre minuttene før katastrofen inntreffer. Bilde av den svarte boksen til til Germanwings Flight 9525 som styrtet i Alpene i 2015. Foto: AP / NTB scanpix.

Svarte bokser røper de skjebnesvangre sekundene før flykatastrofen inntreffer og har gjort luften til et mye tryggere sted.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidlig på morgenen den 24. mars 2015 går seks besetningsmedlemmer og 144 passasjerer om bord i Germanwings Flight 9525 i den spanske storbyen Barcelona. Flyet, en 25 år gammel Airbus A320-211, skal til Tyskland og byen Düsseldorf, en flytur som vanligvis tar rundt to timer.

Flyet tar av klokken 10:01 fra Barcelona internasjonale lufthavn. De er 25 minutter forsinket, ikke mer dramatisk enn at noen av minuttene kanskje kan hentes inn på veien hjem.

Men Germanwings Flight 9525 kommer aldri tilbake til Tyskland.

Nøyaktig klokken 10:41:06 denne morgenen styrter flyet inn inn i en fjellside i De franske alper. Farten er 345 knop, rundt 640 kilometer i timen. Hastigheten og kraften gjør at flyet blir fullstendig pulverisert. Mennesker og flymaskin knuses til biter og spres over et stort fjellområde 1.550 meter over havet.

Ingen skjønner hvordan katastrofen kunne skje. Var det terrorister? Teknisk feil? Menneskelig svikt?

Den skremmende forklaringen på mysteriet kommer allerede neste dag.

(Saken fortsetter under)

Om morgenen den 24. mars 2015 pulveriseres Germanwings Airbus A320 i De franske alpene. Opptaket fra taleregistratoren ga forklaringen på hva som hadde skjedd. Foto: AP / NTB scanpix.
Om morgenen den 24. mars 2015 pulveriseres Germanwings Airbus A320 i De franske alpene. Opptaket fra taleregistratoren ga forklaringen på hva som hadde skjedd. Foto: AP / NTB scanpix.

Den svarte boksen

Når folk fra flyhavarikommisjonen ankommer et åsted etter en flykatastrofe, er det først og fremst én ting de er på leting etter: Den svarte boksen. Den svarte boksen, som egentlig er oransje, inneholder både ferdskriveren og taleregistratoren i et fly - og gjør at vi med sikkerhet kan få kjennskap i de skjebnesvangre minuttene før katastrofen inntreffer.

Én time etter at letemannskaper var heist ned til katastrofeområdet i De franske Alpene, fant de hjørnet av den svarte boksen stikke opp av jorden. I boksen lå opptakene fra cockpiten.

Svaret den ga, sjokkerte en hel verden: Germanwings Flight 9525 ble styrtet med vilje.

Les også: Jakter svar på hvorfor pilot styrtet Germanwings-flyet

Lovpålagt i alle fly

Australske David Warren oppfant den svarte boksen i 1953. Her er han fotografert med en prototype. Foto: Australian Government, Department of Defence.
Australske David Warren oppfant den svarte boksen i 1953. Her er han fotografert med en prototype. Foto: Australian Government, Department of Defence.

Den svarte boksen ble oppfunnet i 1953 av den unge kjemikeren David Warren (1925-2010) ved Aeronautical Research Laboratories i Melbourne, Australia. Warren hadde selv mistet sin far i en flyulykke, og mente at dersom pilotenes stemmer kunne spilles inn, kunne samtalen i tillegg til instrumentavlesningene hjelpe til med å finne årsaken til flyulykker og dermed også bidra til å forhindre dem.

Med litt ingeniørhjelp utviklet han en brann- og støtsikker boks som på pålitelig vis gjenga pilotenes samtale og flyinstrumentenes målinger frem til ulykken inntraff.

Den svarte boksen var født.

I 1960 ble Australia det første landet i verden til å kreve at alle fly skulle ha en svart boks bord. Senere fulgte resten av verden etter, og i dag er det påbudt i alle fly over en viss størrelse. De svarte boksene har gjort at sikkerheten i luften har økt dramatisk. Siden 1970-årene har tallet på mennesker som dør i flyulykker blitt halvert, samtidig som flytrafikken har skutt i været.

Les også: Krever «svart boks» i selvkjørende biler

Svarte bokser er faktisk ikke svarte, men lys oransje. Det gjør dem mer synlige på et åsted. Boksene er konstruerte for å tåle flykrasj, stå i mot temperaturer på over 1.000 grader, takle en gjennomboring og klare trykket på 6.000 meters havdyp. Dermed kan de også gi svaret på det store spørsmålet alle stiller seg etter en flyulykke:

Hvorfor skjedde det?

Tilbake til Germanwings Flight 9525.

Tok med seg passasjerene i døden

Det var den tyske avisen Bild som først publiserte de rystende detaljene som var blitt fanget opp av den svarte boksen til det havarerte, tyske flyet som endte sin ferd i en fjellside i De franske alper om morgenen tirsdag 24. mars 2015.

Da den tyske copiloten Andreas Lubitz (27) ble alene i cockpit, styrte han Airbus A320-maskinen rett i bakken og tok 149 mennesker med seg i døden. Tysk påtalemyndighet mente Lubitz led av alvorlig depresjon. Foto: AP / NTB scanpix.
Da den tyske copiloten Andreas Lubitz (27) ble alene i cockpit, styrte han Airbus A320-maskinen rett i bakken og tok 149 mennesker med seg i døden. Tysk påtalemyndighet mente Lubitz led av alvorlig depresjon. Foto: AP / NTB scanpix.

En halvtime ut i ferden hører man den erfarne kapteinen Patrick Sonderheimer be andrepilot Andreas Lubitz om å forberede landingen slik at han selv kan gå på toalettet. Ifølge Bild svarte han ting som «forhåpentligvis» og «vi får se». Etter å ha gått gjennom en sjekkliste for landing, sier han til kapteinen at han kan gå.

Så høres lyden av et sete som blir skjøvet bakover, kapteinen som sier «du kan ta over», og cockpitdøren som blir åpnet og lukket. Klokken er 10:27.

Klokken 10:29 begynner flyet å miste høyde.

Klokken 10:32 forsøker flygelederne i lufttrafikksentralen å oppnå kontakt med flyet. Omtrent samtidig hører man på lydopptaket en automatisk alarm fra instrumentene i cockpiten.

Kaptein Sonderheimer kommer tilbake til en lukket cockpitdør. Via den interne telefonen forsøker kapteinen å få kontakt med Lubitz. Så begynner hamringen på døren. Opptaket fra taleregistratoren viser stadig mer desperate og paniske forsøk fra kapteinen på å komme seg inn i førerkabinen.

Klokken 10:35 skriver Bild at man kan høre «høye, metalliske smell». Dette har blitt forklart med at kapteinen brukte brekkjern og en oksygentank for å åpne den stengte døren.

– For guds skyld, åpne døren, kan man høre kapteinen rope.

10:36-10:38 går nok en alarm av inne i førerkabinen. – Åpne den jævla døren, skriker kapteinen. Lyden av passasjerer som skriker høres også på opptaket.

Men co-pilot Lubitz svarer fortsatt ikke. Mens fortvilelsen til kapteinen og passasjerer høres i bakgrunnen, styrer Lubitz flyet rett mot døden uten å si et ord. På opptaket høres pusten hans. Flyet er nå i 4.000 meters høyde. Avstanden til bakken synker stadig. Katastrofen er uunngåelig.

Klokken 10:40 hører man lyden av det som antas å være høyre vinge som skraper borti et fjell. Passasjerenes skrik er det siste man hører på opptaket fra taleregistratoren før flyet treffer bakken.

Den 26. mars 2015 kunngjorde franske myndigheter at det fra opptakene var klart at andrepiloten Andreas Lubitz hadde låst kapteinen, Patrick Sonderheimer, ute av cockpiten, for så kontrollert å styre flyet ned i bakken.

Les også: Lederen for etterforskningen: – Flyet ble trolig styrtet med vilje

Få laboratorier

Det finnes bare tre laboratorier i Europa hvor etterforskere kan få analysert data fra taleregistratorer. Å høre lyden av de siste sekundene av menneskers liv før katastrofen inntreffer, kan være en rystende opplevelse, selv for de mest erfarne.

Flysikkerhetsekspert David Gleave satte ord på det i et intervju med den britiske avisen The Guardian i 2015. Da beskrev han lydopptaket fra en ulykke hvor to fly hadde kollidert i luften:

– Første gang jeg hørte det, hørte jeg alt på en gang. Jeg tror jeg gikk inn i sjokk. Alt ble borte. Så sier du til deg selv at OK, jeg vet hva som skal skje, og tvinger deg selv til å fortsette.

– Det er en merkelig ting, dog. Å gjenoppleve de siste par minuttene av noen andres liv. Dersom du ikke kan la det fare, så er det kanskje ikke jobben for deg.

Lytter til alle lyder

Det er ikke bare samtaler og det som blir sagt i cockpit etterforskere lytter til når de forsøker å fravriste en taleregistrator dens hemmeligheter. De lytter også etter mer ubevisste lyder som sendes ut, som for eksempel om pusten virker rolig eller om en stemme virker stresset.

Noen ganger kan svaret ligge i selve bakgrunnsstøyen i opptaket. I en flyulykke i Kina for noen år siden indikerte ferdskriveren at en av vingeklaffene hadde beveget seg på et tidspunkt den ikke skulle den.

Etterforskeren forsøkte å finne ut om det var menneskelig svikt (at piloten selv hadde skjøvet spaken) eller om det dreide seg om en teknisk feil. Den kvinnelige etterforskeren hørte på opptaket igjen og igjen og isolerte lyden av det som kunne være en spake som ble skjøvet på. Hun oppsøkte et identisk fly hvor hun tok lydopptak av at hun skjøv på spaken, deretter sammenlignet hun lyden på de to opptakene. Det var samme lyd. Ulykken skyldtes altså piloten.

Saken fortsetter under bildekarusellen

Montasje som viser hvordan flymaskinenes svarte bokser har utviklet seg siden 1950-tallet. Foto: Reuters / NTB scanpix.

Modne for utskiftning

Selv om de svarte boksene har gjort luftfarten sikrere og gitt forklaring på flere flykatastrofer, mener mange at dagens system er avleggs og at de svarte boksene er modne for utskiftning - over 50 år etter at de ble standard i verdens fly.

Kritikken går blant annet på at boksene er helt uten kommunikasjonsmulighet, foruten en liten nødpeilesender som varer i 30 dager. Når flyet forsvinner, forsvinner også boksene, slik tilfellet er med det forsvunne MH370-flyet fra Malaysia Airlines som havarerte 8. mars 2014 med 239 personer om bord, et eller annet sted i Det indiske hav.

Les også: Gjenopptar letingen etter mysterieflyet

I fremtiden er håpet at de svarte boksene skal kunne sende sanntidsdata til basestasjoner, slik at det ikke vil være behov for å finne de fysiske boksene ved en ulykke.

Kilder: NTB, Scandinavian Traveler , Los Angeles Times , A-Magasinet nr 2 2014, NRK

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
06:33 Rapport: 1 av 20 har opplevd grov vold fra foreldre06:28 Nye eiere overtar Vita og Loco06:27 Stöckl utfordret hopperne: – Mange var ganske lange i ansiktet06:15 Siktet 32-åring etter ambulansekapring kan avhøres onsdag05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:25 Mann dømt til fengsel for å ha sendt penisbilder05:04 Stiftelse med milliardær på laget skal spre informasjon om intelligent design05:01 Skadefri Zuccarello med assist i Wild-seier04:39 Opposisjonen i Bolivia oppfordrer til generalstreik04:35 Regjeringen vil ha tiltak mot medisinmangel04:07 Medier dropper konferanse i protest mot Khashoggi-drapet04:04 Chiles president ber om unnskyldning etter voldelige protester03:56 Ambassadør hevder Trump krevde gransking mot militær støtte02:55 Beboere evakuert etter melding om brann i Sarpsborg02:41 Skrik og krangling i Oslo var frieri02:05 30.000 arbeidsplasser blir borte fra varehandelen01:52 Nye anklager mot Lori Loughlin i collegeskandalen01:17 Tyrkia starter ikke en ny offensiv i Nord-Syria00:36 Esper: Tyrkia kan ha begått krigsforbrytelser00:24 Mindre kreft blant innvandrere23:58 Boeing erstatter toppsjef etter vedvarende flykrise23:43 Kroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:37 Tottenham-show gir sjefen arbeidsro23:32 Glohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:26 Den kinesiske regjeringen planlegger å erstatte Hongkongs leder23:08 25 år gammel kvinne nekter straffskyld etter ambulansedrama23:06 Kroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:04 Glohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:02 Dybala-dobbel reddet Juventus fra pinlig tap23:01 Tottenham-show gir sjefen arbeidsro22:57 TV 2: MDG får tre byråder i Oslo22:41 Tusk anbefaler EU-landene å godta britenes ønske om brexit-utsettelse22:27 Aftenbladet: Indiske investorer vil kjøpe aksjer i Viking22:04 Eriksen Søreide: Norge har ikke forpliktelse for Syria-barna21:26 Markedet mettes – norske F-16 kan gå på billigsalg20:27 Først seier, så tap for Boris Johnson da Parlamentet stemte over brexitavtalen19:59 Ap, MDG, Venstre og KrF er enige om å danne byråd i Bergen19:51 Ulf Leirstein forbereder seg på et liv etter politikken19:36 Putin og Erdogan enige om Syria-avtale19:06 Mann knivdrept i garasje i Drammen19:02 PST undersøker trusselbrev sendt ut før ambulansekapringen i Oslo18:59 – Ingen avklaring for Frode Berg før november18:40 – Byrådet viser en fiendtlighet mot dem som er avhengige av bil18:38 Brækhus skrev avtale med Hearns selskap – nærmer seg ny storkamp18:06 Kraftig høststorm i Trøndelag - mann tatt av bølge i Lofoten17:52 Trump sammenligner riksrettsprosess med lynsjing17:15 Ukrainsk journalist dømt til 15 år i fengsel av separatister17:13 Fotballtopp vil ha hjernerystelse-bytter etter demensalarm16:41 Advarer: – Farlige IS-krigere kan rømme hjem16:04 Boeings Max-krise blir verre og verre14:22 Dødstallene stiger i Chile13:51 Palestinsk domstol blokkerer kritiske nettsteder13:50 Diplomat vitner i riksrettsprosessen mot Trump13:02 Venstre-prosessen «en oppskrift på langvarig støy»13:01 Assad: Erdogan er «en tyv»12:51 Mann kapret ambulanse – uskadeliggjort av politiet12:46 Person til sykehus etter minibussulykke i Bergen12:38 Riksrevisjonen: Domstolene bruker for lang tid12:37 Putin og Erdogan i viktige Syria-samtaler12:34 Batteribrann avgir farlig gass i Hordaland12:13 Mann tiltalt for drapsforsøk på legesenter12:07 Redaktøren i Aust-Agder Blad går av etter kritikk12:06 Tidslinje for den nye brexitavtalen11:41 Politiker overrasket alle: – Jeg er gravid11:40 Advokat: – Berg kjent med avtalerykter11:14 Sun Heidi Sæbø konstituert som Morgenbladet-redaktør10:52 Lover at Oslo skal bli utslippsfri innen 203010:40 Granåsen får 180 millioner til ski-VM 202510:27 Guaidó ber Russland og Kina om hjelp10:12 Mor (62) og datter (29) omkom i trafikkulykke i Volda: Frigir navnene10:00 Nytt funn: Deltok i angrepet på Pearl Harbor i 194109:57 Indiske myndigheter reagerer sterkt på skoleeksperiment09:03 Knepen seier for Trudeau i Canada09:02 Gatekjøkken i Oslo angrepet for tredje gang08:52 Isbryter går for egen maskin etter mayday-melding08:47 Zidane irritert over rykter om at han kan få sparken08:46 Carragher sier unnskyld til Evra – åtte år etter Suárez' rasistiske hets08:02 Kjetil Jansrud vil sette «uslåelig» rekord i mesterskapsfri sesong07:52 Kirkerådet lager etisk regelverk for flyreiser07:40 Nord-Irland legaliserer abort07:39 Baksetevarsel kan bli standard etter hundrevis av dødsfall i USA07:39 Regjeringen vil bruke klima-«smutthull»: – Veldig uklokt07:34 Politimann skadd av skytevåpen under oppdrag i Trondheim07:24 Naruhito kronet i en noe nedtonet seremoni07:22 Flere borgerlige varaordførere i Sp-styrte kommuner05:50 Dette skjer i dag05:36 Anklager om fusk etter valget i Bolivia05:30 Dette skjedde i natt05:30 Afrikanske migranter sier de ville reist til Europa selv om de visste om farene05:27 Trondheim fengsel kritiseres for behandling av forvaringsdømte04:43 Prognose: Justin Trudeau kan danne regjering04:34 Mann pågrepet etter skuddløsning i Oslo sentrum03:36 Nasa vil sende utlendinger til månen også03:20 Bolivias president nær ved å vinne valget02:58 Høyre og MDG samarbeider i bydeler i Oslo02:50 Norske styrker fortsetter i Irak02:02 Pompeo: Trump er forberedt på å gripe inn når amerikanske interesser er truet01:15 Venstre-lederen: Jeg er best for partiet videre01:09 Studie: Klimaendringer gjør El Niño sterkere
Siste nytt
06:33NorgeRapport: 1 av 20 har opplevd grov vold fra foreldre06:28NorgeNye eiere overtar Vita og Loco06:27SportStöckl utfordret hopperne: – Mange var ganske lange i ansiktet06:15NorgeSiktet 32-åring etter ambulansekapring kan avhøres onsdag05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:25NorgeMann dømt til fengsel for å ha sendt penisbilder05:04NorgeStiftelse med milliardær på laget skal spre informasjon om intelligent design05:01SportSkadefri Zuccarello med assist i Wild-seier04:39VerdenOpposisjonen i Bolivia oppfordrer til generalstreik04:35NorgeRegjeringen vil ha tiltak mot medisinmangel04:07VerdenMedier dropper konferanse i protest mot Khashoggi-drapet04:04VerdenChiles president ber om unnskyldning etter voldelige protester03:56VerdenAmbassadør hevder Trump krevde gransking mot militær støtte02:55NorgeBeboere evakuert etter melding om brann i Sarpsborg02:41NorgeSkrik og krangling i Oslo var frieri02:05Norge30.000 arbeidsplasser blir borte fra varehandelen01:52VerdenNye anklager mot Lori Loughlin i collegeskandalen01:17VerdenTyrkia starter ikke en ny offensiv i Nord-Syria00:36VerdenEsper: Tyrkia kan ha begått krigsforbrytelser00:24NorgeMindre kreft blant innvandrere23:58VerdenBoeing erstatter toppsjef etter vedvarende flykrise23:43SportKroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:37SportTottenham-show gir sjefen arbeidsro23:32SportGlohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:26VerdenDen kinesiske regjeringen planlegger å erstatte Hongkongs leder23:08Norge25 år gammel kvinne nekter straffskyld etter ambulansedrama23:06SportKroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:04SportGlohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:02SportDybala-dobbel reddet Juventus fra pinlig tap23:01SportTottenham-show gir sjefen arbeidsro22:57NorgeTV 2: MDG får tre byråder i Oslo22:41VerdenTusk anbefaler EU-landene å godta britenes ønske om brexit-utsettelse22:27SportAftenbladet: Indiske investorer vil kjøpe aksjer i Viking22:04NorgeEriksen Søreide: Norge har ikke forpliktelse for Syria-barna21:26VerdenMarkedet mettes – norske F-16 kan gå på billigsalg20:27VerdenFørst seier, så tap for Boris Johnson da Parlamentet stemte over brexitavtalen19:59NorgeAp, MDG, Venstre og KrF er enige om å danne byråd i Bergen19:51PolitikkUlf Leirstein forbereder seg på et liv etter politikken19:36VerdenPutin og Erdogan enige om Syria-avtale19:06NorgeMann knivdrept i garasje i Drammen19:02NorgePST undersøker trusselbrev sendt ut før ambulansekapringen i Oslo18:59Norge– Ingen avklaring for Frode Berg før november18:40Politikk– Byrådet viser en fiendtlighet mot dem som er avhengige av bil18:38SportBrækhus skrev avtale med Hearns selskap – nærmer seg ny storkamp18:06NorgeKraftig høststorm i Trøndelag - mann tatt av bølge i Lofoten17:52VerdenTrump sammenligner riksrettsprosess med lynsjing17:15VerdenUkrainsk journalist dømt til 15 år i fengsel av separatister17:13Helse og livsstilFotballtopp vil ha hjernerystelse-bytter etter demensalarm16:41VerdenAdvarer: – Farlige IS-krigere kan rømme hjem16:04PengerBoeings Max-krise blir verre og verre14:22VerdenDødstallene stiger i Chile13:51VerdenPalestinsk domstol blokkerer kritiske nettsteder13:50VerdenDiplomat vitner i riksrettsprosessen mot Trump13:02PolitikkVenstre-prosessen «en oppskrift på langvarig støy»13:01VerdenAssad: Erdogan er «en tyv»12:51NorgeMann kapret ambulanse – uskadeliggjort av politiet12:46NorgePerson til sykehus etter minibussulykke i Bergen12:38PolitikkRiksrevisjonen: Domstolene bruker for lang tid12:37VerdenPutin og Erdogan i viktige Syria-samtaler12:34NorgeBatteribrann avgir farlig gass i Hordaland12:13NorgeMann tiltalt for drapsforsøk på legesenter12:07KulturRedaktøren i Aust-Agder Blad går av etter kritikk12:06PolitikkTidslinje for den nye brexitavtalen11:41PolitikkPolitiker overrasket alle: – Jeg er gravid11:40NorgeAdvokat: – Berg kjent med avtalerykter11:14KulturSun Heidi Sæbø konstituert som Morgenbladet-redaktør10:52NorgeLover at Oslo skal bli utslippsfri innen 203010:40SportGranåsen får 180 millioner til ski-VM 202510:27VerdenGuaidó ber Russland og Kina om hjelp10:12NorgeMor (62) og datter (29) omkom i trafikkulykke i Volda: Frigir navnene10:00VerdenNytt funn: Deltok i angrepet på Pearl Harbor i 194109:57VerdenIndiske myndigheter reagerer sterkt på skoleeksperiment09:03PolitikkKnepen seier for Trudeau i Canada09:02NorgeGatekjøkken i Oslo angrepet for tredje gang08:52NorgeIsbryter går for egen maskin etter mayday-melding08:47SportZidane irritert over rykter om at han kan få sparken08:46SportCarragher sier unnskyld til Evra – åtte år etter Suárez' rasistiske hets08:02SportKjetil Jansrud vil sette «uslåelig» rekord i mesterskapsfri sesong07:52NorgeKirkerådet lager etisk regelverk for flyreiser07:40Helse og livsstilNord-Irland legaliserer abort07:39MotorBaksetevarsel kan bli standard etter hundrevis av dødsfall i USA07:39PolitikkRegjeringen vil bruke klima-«smutthull»: – Veldig uklokt07:34NorgePolitimann skadd av skytevåpen under oppdrag i Trondheim07:24VerdenNaruhito kronet i en noe nedtonet seremoni07:22PolitikkFlere borgerlige varaordførere i Sp-styrte kommuner05:50NorgeDette skjer i dag05:36PolitikkAnklager om fusk etter valget i Bolivia05:30NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenAfrikanske migranter sier de ville reist til Europa selv om de visste om farene05:27NorgeTrondheim fengsel kritiseres for behandling av forvaringsdømte04:43VerdenPrognose: Justin Trudeau kan danne regjering04:34NorgeMann pågrepet etter skuddløsning i Oslo sentrum03:36VerdenNasa vil sende utlendinger til månen også03:20VerdenBolivias president nær ved å vinne valget02:58NorgeHøyre og MDG samarbeider i bydeler i Oslo02:50NorgeNorske styrker fortsetter i Irak02:02VerdenPompeo: Trump er forberedt på å gripe inn når amerikanske interesser er truet01:15NyheterVenstre-lederen: Jeg er best for partiet videre01:09VerdenStudie: Klimaendringer gjør El Niño sterkere
Populært