Saudi-Arabias skiferolje-snusing i USA sjokkerer

Et skiferolje-anlegg i Carrizo Springs, Texas, rundt 50 km fra den meksikanske grensa. Wall Street Journal rapporterer om Saudi-Arabia som snuser på investeringsmuligheter i USA.
Et skiferolje-anlegg i Carrizo Springs, Texas, rundt 50 km fra den meksikanske grensa. Wall Street Journal rapporterer om Saudi-Arabia som snuser på investeringsmuligheter i USA. Foto: Reuters Staff / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Saudi-Arabia søker etter å få en bit av skiferolja i USA etter at importen fra Persiabukten stuper, skriver Wall Street Journal.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Saudi-Arabia sitter på enorme oljeserverver, men hvilken rolle spiller det dersom ingen vil kjøpe den?

For ikke så mange år siden var landet den viktigste råoljeeksportøren til USA.

Dette er i ferd med å få en dramatisk vending. I september nådde USAs import av saudiarabisk olje det laveste nivået på 30 år.

Grunnet den eksploderende økningen i utvinningen av olje fra skifer, kommer USA til å bli en nettoeksportør av olje en gang etter like 2020, ifølge nye beregninger fra Det internasjonale energibyrået (IEA).

Les også: Verdensbanken skal slutte å finansiere olje- og gassprosjekter

– Historisk

Det gjør at det største oljeselskapet i verden, Saudi Arabian Oil Company, eller Aramco, ser til USA når de nå for første gang noen sinne ser etter å investere i oljeutvinning utenfor Saudi-Arabia, skriver Wall Street Journal.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

(Saken fortsetter under)

Takket være skiferoljeutvinningen kommer det til å flomme over av olje i USA i fremtiden, spår Det internasjonale energibyrået IEA Foto: IEA, World Energy Outlook 2017
Takket være skiferoljeutvinningen kommer det til å flomme over av olje i USA i fremtiden, spår Det internasjonale energibyrået IEA Foto: IEA, World Energy Outlook 2017

Fra et historisk perspektiv er det oppsiktsvekkende. En påminnelse om hvor dramatisk innvirkning skiferolje har, sier Jason Bardoff, lederen av senteret for global energipolitikk ved Columbia-universitetet, til avisen.

Skiferolje

Ifølge avisens kilder har representanter fra Aramco vært i samtaler med produsenter i oljeskifer-områder i USA.

Aramco har et ønske om å kjøpe seg inn på oljeskifer-rettigheter i Texas og New Mexico, ifølge avisen.

Aramco skal også ha hatt samtaler med produsenten av flytende naturgass, Tellurian, som også har utvinningsrettigheter i områder med skiferolje.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Oljefondet: Finansielle vurderinger bak råd om oljekutt

Fakta om skiferolje og -gass

* Forekomster av olje og gass i skifer kan frigjøres fra den finkornede sedimentære bergarten ved hjelp av knusing og destillasjon.

* Det bores lange, horisontale brønner i skiferen, injiseres vann og kjemikalier under stort trykk, slik at bergformasjonene sprekker opp og frigjør ressursene.

* Produksjonen vil typisk være høy innledningsvis med en lang periode med haleproduksjon etterpå. Med mange brønner sikrer dette stabilt høy produksjon.

* CO2-utslipp ved produksjon av gass og olje fra skifer er generelt lavere enn ved produksjon av gass og olje på norsk sokkel, som allerede er verdensledende på lave utslipp.

* Likevel er utvinning fra skifer omstridt fordi det brukes kjemikalier til injiseringen som kan være til skade for miljøet, for eksempel ved å forurense grunnvann.

Kilde: NTB

Oljealderen er ikke over

I november og desember varslet Statens pensjonsfond utland samt Verdensbanken en stans i oljeinvesteringene, av finansielle årsaker.

IEA skriver i sin rapport at oljealderen er ikke over med det første, til tross for elektrifisering og større bruk av fornybare energikilder. Petrokjemisk industri vil holde etterspørselen oppe, sammen med økte drivstoffbehov for flere lastebiler, luftfart og skipsfart.

IEAs beregninger sier at økt produksjon vil gi lavere oljepris, noe som fjerner noen av incentivene til å gå bort fra oljen, og en skikkelig elektrifisering av bilparken i verden vil ikke være et faktum før i 2040.