Peter Madsen sitter frivillig isolert i fengsel

Peter Madsen skal feire jul bak lås og slå. Foto: NTB scanpix
Peter Madsen skal feire jul bak lås og slå. Foto: NTB scanpix 
Artikkelen fortsetter under annonsen

46-åringen vil få servert klassisk dansk julemat på julaften. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I august ble den svenske journalisten Kim Wall med Madsen på en tur i ubåten hans for å lage reportasje om den eksentriske oppfinneren.

Det endte i en tragedie.

Journalisten Kim Wall døde om bord i ubåten til Peter Madsen. Foto: NTB scanpix
Journalisten Kim Wall døde om bord i ubåten til Peter Madsen. Foto: NTB scanpix

Halvannen uke senere ble torsoen av Wall funnet i strandkanten ved Amager i København. Peter Madsen har vært varetektsfengslet siden, siktet for å ha drept Wall. Dermed må dansken tilbringe julen Vestre fengsel i København.

Madsen sitter frivillig isolert fra de øvrige fangene. Det skriver den danske avisen Ekstra Bladet.

Les også: Familien hyller Kim Wall i ny video

– Bedre middag enn vanlig

Det er blant annet begrensninger i hva slags julegaver fangene ved fengslet kan motta.

I tillegg vil de få servert julemiddagen hver for seg på cellene. Fangene har derimot muligheten til å besøke hverandre på cellene i inntil 90 minutter, men det er kun tillatt med maks tre innsatte på hver celle.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Fangene vil se at middagen er litt bedre enn den ellers er. Typisk and og poteter. Men det er også det, forteller Erik Larsen, tillitsvalgt i Københavns fengsler, til Ekstra Bladet.

Ulike forklaringer

Det er allerede reservert tid i Københavns Byret til rettssaken, som etter planen skal begynne 8. mars 2018. Siste planlagte rettsmøte er 25. april 2018.

Madsen har stadig kommet med nye forklaringer siden han ble pågrepet av politiet 10. august etter at ubåten han selv hadde bygget, sank i Køge Bugt utenfor den danske hovedstaden.

Først hevdet han å ha satt den svenske journalisten i land ved en restaurant i København kvelden før. Etter at Walls parterte overkropp ble funnet i sjøen, endret han forklaring og sa at hun døde i ubåten som følge av at hun fikk en luke i hodet. Han har også sagt at han begravde henne til sjøs fordi han fikk panikk.

Madsen innrømmet i midten av oktober at han parterte den svenske journalisten etter at dykkere fant hodet og beina hennes.

Fakta om ubåtsaken i Danmark

* Den privatbygde ubåten UC3 Nautilus forlot havnen i København torsdag 10. august med to personer om bord – den danske oppfinneren Peter Madsen (46) og den svenske journalisten Kim Wall (30). Hun var med for å lage en reportasje om ubåtkaptein Madsen.

* Fartøyet ble meldt savnet seks timer senere av Walls kjæreste.

* Etter en leteaksjon ble ubåten funnet fredag 11. august i Køge Bugt sør for København. En halvtime senere sank båten. Madsen ble berget. Han forklarte først at han hadde satt Wall i land i København flere timer tidligere.

* Ubåten ble hevet og gjennomsøkt. Ingen personer ble funnet i fartøyet. Tekniske undersøkelser viser ifølge politiet at ubåten ble senket med vilje. Det er funnet spor av Walls blod inne i ubåten.

* Halvannen uke etter at hun ble meldt savnet, ble torsoen av Wall funnet i strandkanten ved Amager i København.

* Madsen ble varetektsfengslet og først siktet for uaktsomt drap under særdeles skjerpende omstendigheter og for likskjending. Under fengslingsmøtet 5. september ble siktelsen skjerpet til forsettlig drap.

* Madsen sa i sin forklaring 5. september at Wall døde etter å ha blitt truffet av en 70 kilo tung luke om bord i ubåten. Dette skal ha skjedd da de to skulle klatre opp i kommandotårnet etter oppstigning. Madsen har sagt seg skyldig i likskjending ved at han dumpet henne i havet. Han nektet for å ha partert Wall.

* Lørdag 7. oktober bekreftet dansk politi funn av flere levninger – Kim Walls hode og bein. Det var ingen brudd på kraniet og eller andre tegn på stump vold på hodet. Armene er fortsatt ikke funnet.

* 30. oktober ble det kjent av Madsen har tilstått partering av kroppen. Han hevder nå at hun døde av kullosforgiftning.

(Kilde: NTB-Ritzau)

Les også: Dansk politi har funnet en ny arm i Køge bukt