Terrorforsker: – Bin Ladens sønn blir trolig ny al-Qaida leder

<p>Hamza bin Laden (t.v.) som barn på et TV-bilde fra 2001. Amerikanske myndigheter har satt ham på en liste over verdens potensielt farligste terrorister.</p>
Hamza bin Laden (t.v.) som barn på et TV-bilde fra 2001. Amerikanske myndigheter har satt ham på en liste over verdens potensielt farligste terrorister. Foto: AP

– Al-Qaida har vært for svake til å gjennomføre terror i Vesten de siste årene. Men de kan bli den største trusselen mot den vestlige verden på sikt, ifølge forsker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Al-Qaida vil fortsette å oppfordre muslimer som bor i den vestlige verden til å gjennomføre individuelle terrorangrep. Slike angrep koster lite, og er potensielt veldig verdifulle for al-Qaida, sier seniorforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) Anne Stenersen.

FFI-forskere presenterte tirsdag ny forskning på al-Qaida.

Seniorforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt, Anne Stenersen. Foto: FFI
Seniorforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt, Anne Stenersen. Foto: FFI

Stenersen forteller at al-Qaida har blitt overskygget av Den islamske stat (IS) de siste årene.

IS ble etablert i 2013, og har de senere årene stått bak en rekke terrorangrep i verden. På sin side har ikke al-Qaida gjennomført et velykket terrorangrep i den vestlige verden siden Charlie Hebdo-attentatet i Paris i 2015. IS har i løpet av det siste året mistet betydelig fotfeste, men Stenersen påpeker at jihadistene uansett ikke vil forsvinne med det første.

– Grunnen til at al-Qaida ikke har gjennomført terror de siste årene er enten fordi de ikke har vært sterke nok, eller at de har valgt å prioritere ressursene sine annerledes. Dette kan ha hatt innflytelse på deres aktivitet, understreker Stenersen.

– Internasjonal terrorisme er for øyeblikket ikke prioritert av al-Qaida, men trolig vil de prioritere det i fremtiden, så lenge de klarer å gjenoppbygge deres eksterne operasjonskapasitet. Dette vil i så fall være den største trusselen mot den vestlige verden, legger hun til.

Bin Ladens sønn på terrorliste

Videre sier seniorforskeren at al-Qaida har utnyttet IS' fremvekst og brutalitet til å selv framstå mer moderate og fornuftige.

Fakta om al-Qaida

* Nettverk av ytterliggående sunnimuslimske islamister som har vært aktivt siden rundt 1987.

* Hadde sitt utspring blant islamister som kjempet mot den sovjetiske okkupasjonen av Afghanistan.

* Osama bin Laden var gruppens lederskikkelse siden starten.

* Gruppens hovedkvarter var i Sudan fra 1991 til 1996, og igjen i Afghanistan fra 1996 til 2001.

* 11. september-angrepene i USA i 2001 etablerte al-Qaida seg som verdens mest kjente og fryktede terrororganisasjon.

* Etter invasjonen av Afghanistan i 2001 gikk gruppens ledere under jorden, men bin Laden og hans nestkommanderende Ayman al-Zawahri offentliggjorde fra tid til annen lyd- og videoopptak.

* Da bin Laden ble drept av amerikanske spesialsoldater i Pakistan 2. mai i 2011, tok Zawahri over ledelsen av nettverket.

Kilde: NTB

I tillegg forteller Stenersen at det har vært interne stridigheter mellom al-Qaida og IS.

– Al-Qaida har alltid vært tilpasningsdyktige og gode strategisk. De kommer tilbake, men hvordan de kommer til å fremstå i fremtiden, er derimot uvisst. De vil tilpasse sin strategi, poengterer hun.

I januar satte USA opp en av sønnene til Osama bin Laden på sin liste over verdens farligste terrorister.

Bin Ladens sønn Hamza, som er 28 år, har ifølge amerikanske myndigheter blitt en aktivist som driver propaganda for al-Qaida siden faren ble drept av amerikanske spesialstyrker i 2011.

Det amerikanske utenriksdepartementet omtaler Hamza bin Laden som «en spesielt utnevnt global terrorist», noe som innebærer at amerikanske statsborgere forbys å ha kontakt med ham samt at alle hans økonomiske midler fryses.

– Sannsynlig at han blir den neste lederen

Etter Osama bin Ladens død, har egypteren Ayman al-Zawahri vært al-Qaidas leder.

Men ifølge Anne Stenersen tyder ting på at bin Ladens sønn, Hamza, blir al-Qaidas neste leder.

– Ja, jeg tror det er stor sannsynlighet for det. Men trolig ikke før al-Zawahiri dør eller blir drept, sier hun til ABC Nyheter.

– Al-Qaida har aldri brukt bilder av ham som voksen, kun fra hans barndom som uansett er kjent. Dette skyldes nok at de prøver å bevare sikkerheten rundt ham. Hamza bin Laden har de siste årene dukket opp i al-Qaidas propaganda, og på grunn av sitt etternavn er han et svært viktig symbol. Han kan potensielt være den samlende figuren som al-Qaida trenger.

I november offentliggjorde etterretningstjenesten CIA en stor mengde dokumenter og videoopptak som ble beslaglagt under aksjonen mot Osama bin Ladens skjulested i Pakistan.

I sine siste brev uttrykte Osama bin Laden blant annet optimisme for al-Qaidas fremtid.

– IS-krigere opererte for al-Qaida

FFIs sjefsforsker Petter Nesser la også frem sine vurderinger under tirsdagens FFI-forum.

«Den islamske staten» (IS):

* Islamistisk opprørsgruppe i Irak og Syria som kjemper for en sunnimuslimsk stat (kalifat).

* Har røtter i sunnimuslimske opprørsgrupper som oppsto i Irak etter den USA-ledede invasjonen i 2003.

* I 2006 gikk flere av gruppene sammen og dannet Den islamske stat i Irak (ISI).

* En gruppe tidligere etterretningsoffiserer med Samir Abd Muhammad al-Khlifawi i spissen, trakk i trådene, men utpekte den religiøse lederen Abu Bakr al-Baghdadi til frontfigur.

* Året etter utvidet gruppen sitt virksomhetsområde til Syria, og i 2013 endret den navn til Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL).

* Sommeren 2014 proklamerte ISIL et globalt kalifat under navnet Den islamske staten (IS) og tok deretter kontroll over store områder Syria og Nord-Irak.

* I Irak sikret IS seg tilgang til oljefelter og store mengder våpen fra regjeringsstyrkene.

* Militante islamistgrupper verden over har sverget troskap til IS-kalifatet, men gruppen har kun anerkjent en brøkdel av dem.

Kilde: NTB

– Vi har sett en eskalering av trusselbildet de siste årene. Det er flere angrep, og flere blir drept. Jeg ser ikke de store forskjellene på IS og al-Qaida i europeisk sammenheng. Forskjellen er vag i Europa. De vil det samme. IS-krigere opererte tidligere for al-Qaida, forteller Nesser.

Den amerikanske invasjonen av Irak i 2003 var en forutsetning for IS’ fremvekst, fordi Saddam Hussein ble fjernet.

– Men det som forklarer IS er noe annet, nemlig at al-Qaida kom til Irak etter invasjonen, samt at Iran gikk inn med støtte til sjiamuslimske militsgrupper. Begge deler radikaliserte konflikten, og ga grobunn for det fremtidige IS, har Henrik Thune, direktør ved NOREF (Norsk senter for konfliktløsning), tidligere uttalt til ABC Nyheter.

IS er i stor grad en paring av en militant jihadistisk organisasjon med røtter i al-Qaida, og restene av den gamle irakiske staten. Tidligere offiserer i Saddam Husseins hær har bidratt til å organisere og lede IS.

– Fortsatt IS-grupperinger i Syria

IS har det siste året tapt store områder.

For tre år siden tok IS kontroll over Iraks nest største by, Mosul. I sommer ble byen gjenerobret av irakiske styrker etter ni måneder med kamper. IS har også mistet kontrollen i deres «hovedstad», Raqqa.

– Overlevende IS-krigere kan godt finne på å slutte seg til al-Qaida, men det er på langt nær det eneste alternativet. Det vil komme an på lokale forhold i den enkelte konfliktsonen. I Syria finnes det mange grupper som konkurrerer om rekruttene, og al-Qaida er ikke den sterkeste der akkurat nå. Det vil også avhenge av om IS kommer til å overleve i en eller annen form. Så langt ser det ut som det fortsatt finnes IS-grupperinger i Syria, og det finnes jo aktive IS-avdelinger andre steder, for eksempel i Afghanistan, forteller Anne Stenersen til ABC Nyheter.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
15:18 «Gazza» frikjent for seksuelt overgrep14:47 Togvogn på lastebiltur endte i politianmeldelse14:44 Tidligere toppdommer krever 7,2 millioner av NFF14:44 Brann-spiss måtte bli hjemme, straffes av klubben14:24 Bjørgen mener Johaug bør få Egebergs Ærespris14:18 Frode Bergs advokat: – Lite sannsynlig at utveksling blir bekreftet nå13:59 Feståpning for Viken mens begravelsen planlegges13:58 Enige om å la britene håndheve EU-regler i Nord-Irland13:49 Elton John: – Watford kan ha reddet livet mitt13:21 22-åring erkjenner straffskyld for drapsforsøk på 16-åring13:20 Mot brutal sprint i ny skitour12:59 Erdogan kastet Trumps brev i søpla12:20 Lørenskog-saken: Konvolutt fra trusselbrevet solgt hos Clas Ohlson11:54 Kurderne anklager Tyrkia for å bruke forbudte våpen11:53 Solskjær om United-krisen: – Jeg mister ikke nattesøvnen11:41 Haaland skadefri og kampklar11:40 Viste dømt til ett års betinget fengsel11:36 En brexitavtale mellom EU og Storbritannia er i boks11:12 Tyrkiske styrker vinner terreng nordøst i Syria11:05 Dropper nasjonal rammeplan for vindkraft10:41 Får ikke svar om syk fireåring: – Jeg er skuffet over Ropstad10:26 Norske Skog slår igjen rot i Oslo Børs10:04 Thingnes Bø pådro seg lårskade i fall09:46 11 prosent av enslige forsørgere i jobb har lavinntekt09:45 Pizzakjeden Domino's vil forlate Norge09:29 SOHR: 300.000 på flukt etter Tyrkias angrep09:29 Pence og Pompeo skal forsøke å overtale Erdogan08:55 DUP sier de ikke kan støtte Johnsons brexitavtale08:53 18 elbiler per ladepunkt i Norge08:41 Hovland satte PGA-rekord08:28 Lastebil mistet dekk på E6 - traff flere biler08:14 Får kjeft for å stole på Posten: – Han aner ikke hva som skjer08:08 Faren til offer for skoleskyting får oppreisning07:56 Senterpartiet klatrer videre på ny måling07:45 – Færre farlige islamister i Tyskland07:39 Politiet snevrer inn tidsrommet i Hagen-saken07:10 15 ambassadører fikk passord frastjålet07:07 Skittkasting og drama under møte i Det hvite hus07:07 Brexitforhandlingene fortsatte i de sene nattetimer07:00 Justin Trudeaus glorie har bleknet06:53 Russland om europeiske land: – Har halen mellom beina og er redde for Washington06:48 De norske alpinstjernene savner Svindal06:10 Kallmyr vil ikke stille seg i veien for utlevering av IS-fanger06:09 Folkevalgte bortvist etter tilrop mot Hongkongs leder06:00 NAV-rapport: Nye AAP-regler har ført til at flere går på sosialstønad05:50 Dette skjer i dag05:41 Dette skjedde i natt05:30 NHO ser fremtidsmuligheter i maritime næringer05:19 Trailer sperrer E6 i sør for Soknedal i Trøndelag05:17 Kraftig smell i sentrale Stockholm05:15 Prognose: Økende arbeidsledighet og lav boligprisvekst framover05:13 Kraftig jordskjelv rammet Filippinene04:52 Del av handelsavtale mellom USA og Kina blir formalisert04:15 35 pilegrimer omkom i bussulykke i Saudi-Arabia04:11 Frontex: Økning i antall ulovlige grensepasseringer til EU03:47 Studie: Eldre får det bedre når de trapper ned medisinbruken03:25 Trusselen fra høyreekstreme øker i Australia02:37 Straffetoll fra EU på Boeing-fly kan gi Norwegian kjemperegning02:18 Bokser døde fire dager etter knockout i kamp02:15 Mann med machete pågrepet for innbrudd og trusler02:03 Tusenvis protesterte mot straff for sexundervisning i Polen01:30 NVE: Klimaendringer vil gi kraftig vekst i norsk vannkraft01:20 Catalonias leder: Volden må stoppe01:00 Erdogan møter Putin i neste uke00:58 Økokrim sikter Bitcoins Norge-sjefen i Stavanger00:31 Trump i brev til Erdogan: – Ikke gjør noe dumt00:02 Mnuchin: Tyrkia kan vente seg flere sanksjoner23:53 SDF-lederen sier USA har brutt sine løfter i Syria23:35 Skole-app ga ut hemmelige opplysninger igjen – nå på Østlandet22:50 Waras samboer kan bli etterforsket ytterligere22:01 Hegerberg tangerte målrekorden i mesterligaen og ble gratulert av Mittag21:39 Kvinne (59) dømt til ett års fengsel for grov hvitvasking og heleri21:35 Italiensk landsby lei av at turister havner på villspor21:27 Tverrpolitisk fordømmelse av tilbaketrekkingen fra Syria vedtatt i Washington20:58 Mann i 30-årene alvorlig skadd i trafikkulykke i Oslo20:37 Sønn hadde falt og blødde – far tatt for å ha kjørt i 137 kilometer i timen19:46 Sky Sports: Pogba og de Gea mister Liverpool-kampen19:34 SOHR: Syriske og russiske styrker rykker inn i grenseby19:29 Kan bli ofret av KrF i regjering: – Vet ikke jeg hvordan jeg skal klare meg19:02 NASA-forsker: – Vi fant liv på Mars på 70-tallet18:29 Trump: USA forhandler med Tyrkia i Syria-konflikten18:14 Johnson: – Ingen gjennombrudd ennå17:51 Litauiske medier: Utvekslingsavtale på plass for Frode Berg17:46 Corbyn: – Labour vil trolig stemme mot Johnsons avtale17:45 Elleve års fengsel for drapsforsøk på sju personer i Oslo17:43 Thingnes Bø fikk fair play-pris: – Stort17:28 Tidligere voldtektsdømt danser må møte i retten igjen17:24 Mann dømt til ti og et halvt års fengsel for seksuelle overgrep17:23 Alle de pågrepne i voldtektssaken i Hønefoss løslates17:06 Mennene feiret voldtekt med «high five» og klem16:50 EUs president: – Brexit kan være avklart om sju-åtte timer16:19 Ny gullstøvel til Messi16:00 Vy går til søksmål mot Vy15:50 Drapsdømt mann vil prøveløslates – opp til domstol å avgjøre15:49 Catalonia: Tusenvis har sluttet seg til protestmarsjer15:44 Den norske kronen svakest mot euro siden finanskrisen15:32 Over 500 gårder kan ryke: – Dette kunne vært unngått15:08 17 års fengsel for Sjøvegan-drapet14:38 Kraftig jordskjelv har rammet Filippinene14:31 Vil flytte El Clásico grunnet uro i Barcelona
Siste nytt
15:18Sport«Gazza» frikjent for seksuelt overgrep14:47NorgeTogvogn på lastebiltur endte i politianmeldelse14:44SportTidligere toppdommer krever 7,2 millioner av NFF14:44SportBrann-spiss måtte bli hjemme, straffes av klubben14:24SportBjørgen mener Johaug bør få Egebergs Ærespris14:18VerdenFrode Bergs advokat: – Lite sannsynlig at utveksling blir bekreftet nå13:59PolitikkFeståpning for Viken mens begravelsen planlegges13:58PolitikkEnige om å la britene håndheve EU-regler i Nord-Irland13:49SportElton John: – Watford kan ha reddet livet mitt13:21Norge22-åring erkjenner straffskyld for drapsforsøk på 16-åring13:20SportMot brutal sprint i ny skitour12:59PolitikkErdogan kastet Trumps brev i søpla12:20NorgeLørenskog-saken: Konvolutt fra trusselbrevet solgt hos Clas Ohlson11:54VerdenKurderne anklager Tyrkia for å bruke forbudte våpen11:53SportSolskjær om United-krisen: – Jeg mister ikke nattesøvnen11:41SportHaaland skadefri og kampklar11:40NorgeViste dømt til ett års betinget fengsel11:36PolitikkEn brexitavtale mellom EU og Storbritannia er i boks11:12VerdenTyrkiske styrker vinner terreng nordøst i Syria11:05PolitikkDropper nasjonal rammeplan for vindkraft10:41PolitikkFår ikke svar om syk fireåring: – Jeg er skuffet over Ropstad10:26PengerNorske Skog slår igjen rot i Oslo Børs10:04SportThingnes Bø pådro seg lårskade i fall09:46Penger11 prosent av enslige forsørgere i jobb har lavinntekt09:45PengerPizzakjeden Domino's vil forlate Norge09:29VerdenSOHR: 300.000 på flukt etter Tyrkias angrep09:29VerdenPence og Pompeo skal forsøke å overtale Erdogan08:55PolitikkDUP sier de ikke kan støtte Johnsons brexitavtale08:53Motor18 elbiler per ladepunkt i Norge08:41SportHovland satte PGA-rekord08:28NorgeLastebil mistet dekk på E6 - traff flere biler08:14PengerFår kjeft for å stole på Posten: – Han aner ikke hva som skjer08:08VerdenFaren til offer for skoleskyting får oppreisning07:56PolitikkSenterpartiet klatrer videre på ny måling07:45Verden– Færre farlige islamister i Tyskland07:39NorgePolitiet snevrer inn tidsrommet i Hagen-saken07:10Norge15 ambassadører fikk passord frastjålet07:07VerdenSkittkasting og drama under møte i Det hvite hus07:07VerdenBrexitforhandlingene fortsatte i de sene nattetimer07:00PolitikkJustin Trudeaus glorie har bleknet06:53VerdenRussland om europeiske land: – Har halen mellom beina og er redde for Washington06:48SportDe norske alpinstjernene savner Svindal06:10PolitikkKallmyr vil ikke stille seg i veien for utlevering av IS-fanger06:09VerdenFolkevalgte bortvist etter tilrop mot Hongkongs leder06:00PengerNAV-rapport: Nye AAP-regler har ført til at flere går på sosialstønad05:50NorgeDette skjer i dag05:41NorgeDette skjedde i natt05:30PengerNHO ser fremtidsmuligheter i maritime næringer05:19NorgeTrailer sperrer E6 i sør for Soknedal i Trøndelag05:17VerdenKraftig smell i sentrale Stockholm05:15PengerPrognose: Økende arbeidsledighet og lav boligprisvekst framover05:13VerdenKraftig jordskjelv rammet Filippinene04:52PengerDel av handelsavtale mellom USA og Kina blir formalisert04:15Verden35 pilegrimer omkom i bussulykke i Saudi-Arabia04:11VerdenFrontex: Økning i antall ulovlige grensepasseringer til EU03:47Helse og livsstilStudie: Eldre får det bedre når de trapper ned medisinbruken03:25VerdenTrusselen fra høyreekstreme øker i Australia02:37PengerStraffetoll fra EU på Boeing-fly kan gi Norwegian kjemperegning02:18SportBokser døde fire dager etter knockout i kamp02:15NorgeMann med machete pågrepet for innbrudd og trusler02:03VerdenTusenvis protesterte mot straff for sexundervisning i Polen01:30NorgeNVE: Klimaendringer vil gi kraftig vekst i norsk vannkraft01:20VerdenCatalonias leder: Volden må stoppe01:00VerdenErdogan møter Putin i neste uke00:58PengerØkokrim sikter Bitcoins Norge-sjefen i Stavanger00:31VerdenTrump i brev til Erdogan: – Ikke gjør noe dumt00:02VerdenMnuchin: Tyrkia kan vente seg flere sanksjoner23:53VerdenSDF-lederen sier USA har brutt sine løfter i Syria23:35NorgeSkole-app ga ut hemmelige opplysninger igjen – nå på Østlandet22:50NorgeWaras samboer kan bli etterforsket ytterligere22:01SportHegerberg tangerte målrekorden i mesterligaen og ble gratulert av Mittag21:39NorgeKvinne (59) dømt til ett års fengsel for grov hvitvasking og heleri21:35ReiseItaliensk landsby lei av at turister havner på villspor21:27PolitikkTverrpolitisk fordømmelse av tilbaketrekkingen fra Syria vedtatt i Washington20:58NorgeMann i 30-årene alvorlig skadd i trafikkulykke i Oslo20:37NorgeSønn hadde falt og blødde – far tatt for å ha kjørt i 137 kilometer i timen19:46SportSky Sports: Pogba og de Gea mister Liverpool-kampen19:34VerdenSOHR: Syriske og russiske styrker rykker inn i grenseby19:29Helse og livsstilKan bli ofret av KrF i regjering: – Vet ikke jeg hvordan jeg skal klare meg19:02VerdenNASA-forsker: – Vi fant liv på Mars på 70-tallet18:29PolitikkTrump: USA forhandler med Tyrkia i Syria-konflikten18:14VerdenJohnson: – Ingen gjennombrudd ennå17:51NorgeLitauiske medier: Utvekslingsavtale på plass for Frode Berg17:46PolitikkCorbyn: – Labour vil trolig stemme mot Johnsons avtale17:45NorgeElleve års fengsel for drapsforsøk på sju personer i Oslo17:43SportThingnes Bø fikk fair play-pris: – Stort17:28NorgeTidligere voldtektsdømt danser må møte i retten igjen17:24NorgeMann dømt til ti og et halvt års fengsel for seksuelle overgrep17:23NorgeAlle de pågrepne i voldtektssaken i Hønefoss løslates17:06VerdenMennene feiret voldtekt med «high five» og klem16:50PolitikkEUs president: – Brexit kan være avklart om sju-åtte timer16:19SportNy gullstøvel til Messi16:00PengerVy går til søksmål mot Vy15:50NorgeDrapsdømt mann vil prøveløslates – opp til domstol å avgjøre15:49VerdenCatalonia: Tusenvis har sluttet seg til protestmarsjer15:44PengerDen norske kronen svakest mot euro siden finanskrisen15:32PengerOver 500 gårder kan ryke: – Dette kunne vært unngått15:08Norge17 års fengsel for Sjøvegan-drapet14:38VerdenKraftig jordskjelv har rammet Filippinene14:31SportVil flytte El Clásico grunnet uro i Barcelona
Populært