Meny

Terrorforsker: – Bin Ladens sønn blir trolig ny al-Qaida leder

Hamza bin Laden (t.v.) som barn på et TV-bilde fra 2001. Amerikanske myndigheter har satt ham på en liste over verdens potensielt farligste terrorister. Foto: AP

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Al-Qaida har vært for svake til å gjennomføre terror i Vesten de siste årene. Men de kan bli den største trusselen mot den vestlige verden på sikt, ifølge forsker.

– Al-Qaida vil fortsette å oppfordre muslimer som bor i den vestlige verden til å gjennomføre individuelle terrorangrep. Slike angrep koster lite, og er potensielt veldig verdifulle for al-Qaida, sier seniorforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) Anne Stenersen.

FFI-forskere presenterte tirsdag ny forskning på al-Qaida.

Seniorforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt, Anne Stenersen. Foto: FFI

Stenersen forteller at al-Qaida har blitt overskygget av Den islamske stat (IS) de siste årene.

IS ble etablert i 2013, og har de senere årene stått bak en rekke terrorangrep i verden. På sin side har ikke al-Qaida gjennomført et velykket terrorangrep i den vestlige verden siden Charlie Hebdo-attentatet i Paris i 2015. IS har i løpet av det siste året mistet betydelig fotfeste, men Stenersen påpeker at jihadistene uansett ikke vil forsvinne med det første.

– Grunnen til at al-Qaida ikke har gjennomført terror de siste årene er enten fordi de ikke har vært sterke nok, eller at de har valgt å prioritere ressursene sine annerledes. Dette kan ha hatt innflytelse på deres aktivitet, understreker Stenersen.

– Internasjonal terrorisme er for øyeblikket ikke prioritert av al-Qaida, men trolig vil de prioritere det i fremtiden, så lenge de klarer å gjenoppbygge deres eksterne operasjonskapasitet. Dette vil i så fall være den største trusselen mot den vestlige verden, legger hun til.

Bin Ladens sønn på terrorliste

Videre sier seniorforskeren at al-Qaida har utnyttet IS' fremvekst og brutalitet til å selv framstå mer moderate og fornuftige.

Fakta om al-Qaida

* Nettverk av ytterliggående sunnimuslimske islamister som har vært aktivt siden rundt 1987.

* Hadde sitt utspring blant islamister som kjempet mot den sovjetiske okkupasjonen av Afghanistan.

* Osama bin Laden var gruppens lederskikkelse siden starten.

* Gruppens hovedkvarter var i Sudan fra 1991 til 1996, og igjen i Afghanistan fra 1996 til 2001.

* 11. september-angrepene i USA i 2001 etablerte al-Qaida seg som verdens mest kjente og fryktede terrororganisasjon.

* Etter invasjonen av Afghanistan i 2001 gikk gruppens ledere under jorden, men bin Laden og hans nestkommanderende Ayman al-Zawahri offentliggjorde fra tid til annen lyd- og videoopptak.

* Da bin Laden ble drept av amerikanske spesialsoldater i Pakistan 2. mai i 2011, tok Zawahri over ledelsen av nettverket.

Kilde: NTB

I tillegg forteller Stenersen at det har vært interne stridigheter mellom al-Qaida og IS.

– Al-Qaida har alltid vært tilpasningsdyktige og gode strategisk. De kommer tilbake, men hvordan de kommer til å fremstå i fremtiden, er derimot uvisst. De vil tilpasse sin strategi, poengterer hun.

I januar satte USA opp en av sønnene til Osama bin Laden på sin liste over verdens farligste terrorister.

Bin Ladens sønn Hamza, som er 28 år, har ifølge amerikanske myndigheter blitt en aktivist som driver propaganda for al-Qaida siden faren ble drept av amerikanske spesialstyrker i 2011.

Det amerikanske utenriksdepartementet omtaler Hamza bin Laden som «en spesielt utnevnt global terrorist», noe som innebærer at amerikanske statsborgere forbys å ha kontakt med ham samt at alle hans økonomiske midler fryses.

– Sannsynlig at han blir den neste lederen

Etter Osama bin Ladens død, har egypteren Ayman al-Zawahri vært al-Qaidas leder.

Men ifølge Anne Stenersen tyder ting på at bin Ladens sønn, Hamza, blir al-Qaidas neste leder.

– Ja, jeg tror det er stor sannsynlighet for det. Men trolig ikke før al-Zawahiri dør eller blir drept, sier hun til ABC Nyheter.

– Al-Qaida har aldri brukt bilder av ham som voksen, kun fra hans barndom som uansett er kjent. Dette skyldes nok at de prøver å bevare sikkerheten rundt ham. Hamza bin Laden har de siste årene dukket opp i al-Qaidas propaganda, og på grunn av sitt etternavn er han et svært viktig symbol. Han kan potensielt være den samlende figuren som al-Qaida trenger.

I november offentliggjorde etterretningstjenesten CIA en stor mengde dokumenter og videoopptak som ble beslaglagt under aksjonen mot Osama bin Ladens skjulested i Pakistan.

I sine siste brev uttrykte Osama bin Laden blant annet optimisme for al-Qaidas fremtid.

– IS-krigere opererte for al-Qaida

FFIs sjefsforsker Petter Nesser la også frem sine vurderinger under tirsdagens FFI-forum.

«Den islamske staten» (IS):

* Islamistisk opprørsgruppe i Irak og Syria som kjemper for en sunnimuslimsk stat (kalifat).

* Har røtter i sunnimuslimske opprørsgrupper som oppsto i Irak etter den USA-ledede invasjonen i 2003.

* I 2006 gikk flere av gruppene sammen og dannet Den islamske stat i Irak (ISI).

* En gruppe tidligere etterretningsoffiserer med Samir Abd Muhammad al-Khlifawi i spissen, trakk i trådene, men utpekte den religiøse lederen Abu Bakr al-Baghdadi til frontfigur.

* Året etter utvidet gruppen sitt virksomhetsområde til Syria, og i 2013 endret den navn til Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL).

* Sommeren 2014 proklamerte ISIL et globalt kalifat under navnet Den islamske staten (IS) og tok deretter kontroll over store områder Syria og Nord-Irak.

* I Irak sikret IS seg tilgang til oljefelter og store mengder våpen fra regjeringsstyrkene.

* Militante islamistgrupper verden over har sverget troskap til IS-kalifatet, men gruppen har kun anerkjent en brøkdel av dem.

Kilde: NTB

– Vi har sett en eskalering av trusselbildet de siste årene. Det er flere angrep, og flere blir drept. Jeg ser ikke de store forskjellene på IS og al-Qaida i europeisk sammenheng. Forskjellen er vag i Europa. De vil det samme. IS-krigere opererte tidligere for al-Qaida, forteller Nesser.

Den amerikanske invasjonen av Irak i 2003 var en forutsetning for IS’ fremvekst, fordi Saddam Hussein ble fjernet.

– Men det som forklarer IS er noe annet, nemlig at al-Qaida kom til Irak etter invasjonen, samt at Iran gikk inn med støtte til sjiamuslimske militsgrupper. Begge deler radikaliserte konflikten, og ga grobunn for det fremtidige IS, har Henrik Thune, direktør ved NOREF (Norsk senter for konfliktløsning), tidligere uttalt til ABC Nyheter.

IS er i stor grad en paring av en militant jihadistisk organisasjon med røtter i al-Qaida, og restene av den gamle irakiske staten. Tidligere offiserer i Saddam Husseins hær har bidratt til å organisere og lede IS.

– Fortsatt IS-grupperinger i Syria

IS har det siste året tapt store områder.

For tre år siden tok IS kontroll over Iraks nest største by, Mosul. I sommer ble byen gjenerobret av irakiske styrker etter ni måneder med kamper. IS har også mistet kontrollen i deres «hovedstad», Raqqa.

– Overlevende IS-krigere kan godt finne på å slutte seg til al-Qaida, men det er på langt nær det eneste alternativet. Det vil komme an på lokale forhold i den enkelte konfliktsonen. I Syria finnes det mange grupper som konkurrerer om rekruttene, og al-Qaida er ikke den sterkeste der akkurat nå. Det vil også avhenge av om IS kommer til å overleve i en eller annen form. Så langt ser det ut som det fortsatt finnes IS-grupperinger i Syria, og det finnes jo aktive IS-avdelinger andre steder, for eksempel i Afghanistan, forteller Anne Stenersen til ABC Nyheter.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært