Gjenforent med familien etter 40 år

Video: Adriana (40) føler at puslebitene endelig har falt på plass.

Først da kvinnen hun trodde var hennes mor døde skjønte Adriana at hun hadde blitt stjålet som barn. Nå er hun endelig gjenforent med familien etter 40 år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Den skitne krigen» kalles den for, perioden mellom 1976 til 1983, da Argentina var styrt av en militærjunta og det ble ført krig mot landets opposisjonelle. Rundt 30.000 mennesker forsvant i den brutale utryddingen av landets venstreradikale. De ble skutt, bortført, torturert, henrettet, voldtatt ... Minst tusen av dem mistet livet ved å bli dopet ned og lempet ut fra fly over Atlanterhavet.

«Desaparecidos» ble de kalt. De forsvunne. Ingen skulle noen gang finne dem igjen. Blant de 30.000 var det mange kvinner, mange av dem gravide. Kvinnene ble ofte holdt i live til de hadde født. Deretter ble de drept, og de nyfødte adoptert vekk til regimevennlige, barnløse familier. Disse barna har vokst opp med falsk identitet uten å vite hvem de egentlig er eller hvem deres foreldre og familie var. Noen hundre av barna er fortsatt savnet uten å ha blitt gjenforent med sin biologiske familie.

Adriana (40) vokste opp uten å vite at hun var adoptert og at hennes biologiske foreldre forsvant under militærdiktaturet i Argentina. Foto: AP / NTB scanpix.
Adriana (40) vokste opp uten å vite at hun var adoptert og at hennes biologiske foreldre forsvant under militærdiktaturet i Argentina. Foto: AP / NTB scanpix.

Denne uken ble 40 år gamle Adriana barn nummer 126 som er sporet opp og gjenforent med sin biologiske familie, skriver BBC.

Les også: – Jeg ville ikke dø før jeg hadde omfavnet ham

Fikk vite sannheten i år

Den argentinske kvinnen, som ikke ønsker å offentliggjøre sitt etternavn, fikk først vite sannheten om sin barndom da damen hun trodde var hennes mor døde tidligere i år.

Etter denne morens død fortalte en venn av familien at Adriana ikke var deres biologiske barn. Dermed skjønte Adriana at hun kunne tilhøre generasjonen av barn som ble adoptert vekk under den skitne krigen.

Foto: AP / NTB scanpix.
Foto: AP / NTB scanpix.

Hun tok kontakt med menneskerettighetsorganisasjonen Bestemødrene på maiplassen, som arbeider for å avdekke hva som skjedde med «los nietos», barnebarna som ble borte, og tok en DNA-test i håp om å få svar.

I fire måneder ventet hun spent på om noen visste hvem hun er, eller hvem familien hennes var.

– Til slutt begynte jeg å tro at jeg hadde blitt etterlatt, gitt vekk, solgt, at mine foreldre rett og slett ikke ønsket meg, fortalte Adriana på en pressekonferanse tirsdag.

Les også: Barneskandale rulles opp i Spania

Fikk vite hvem familien er

Organisasjonen Bestemødrene på Maiplassen har i 40 år forsøkt å spore opp barna som ble borte under krigen på venstreradikale i Argentina. Foto: Reuters / NTB scanpix.
Organisasjonen Bestemødrene på Maiplassen har i 40 år forsøkt å spore opp barna som ble borte under krigen på venstreradikale i Argentina. Foto: Reuters / NTB scanpix.

Mandag denne uken fikk hun telefonen hun hadde ventet på fra Kommisjonen for retten til identitet, CONADI. Og Adriana ble barn nummer 126 som Abuelas de Plaza de Mayo (Bestemødrene på maiplassen) har sporet opp og gjenforent med sin biologiske familie.

Det viste seg at Adriana var datter av Violeta Ortolani og Edgardo Garnier.

De to hadde møtt hverandre mens de studerte for å bli ingeniører i La Plata, hvor de begge var med i venstreorienterte studentgrupper. I desember 1976, mens Violeta var gravid i åttende måned, ble hun tatt av det argentinske militæret. Adriana ble født i fangenskap rett etter nyttår. En måned senere ble Edgardo tatt mens han var på leting etter sin kjære og sitt barn. Violeta og Edgardo var 23 og 21 år gamle da de ble arrestert. De ble aldri sett igjen, og er to av de omlag 30.000 skjebnene som forsvant under juntaens brutale dikatur i Argentina.

Edgardo Garniers mor ga imidlertid aldri opp å lete etter barnebarnet som hadde blitt borte.

Les også: Tiltales for drap og dødsflygninger

Endelig kontakt

På pressekonferansen tirsdag fortalte Adriana at de endelig har fått kontakt og at de allerede har snakket sammen på telefon.

– Hun er nydelig, både innvendig og utvendig, og har en sterk personlighet, fortalte Adriana. Og la til:
– Kjærlighet er sterkere enn hat. Alltid.