Meny

Veiutbygging ga antikk storfunn i Kent:

– Her ankom Cæsar de britiske øyer

Forskerne som har gransket det nye funnet i Kent mener disse klippene ved Ramsgate kan være skildret av Cæsar i hans beskrivelse av Gallerkrigene. Foto: blinky80/Flickr (CC BY-ND 2.0).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Veiutbygging i Kent kan gi ny kunnskap om Cæsars invasjon av de britiske øyer.

Illustratøren har forestilt seg Cæsars legionærer i strid med britene. Scanpix/AP.
Inngangen til forsvarsverkene ved Ebbsfleet under Leicester-universitetets utgravning i september 2017. © University of Leicester

De første arkeologiske bevisene for Julius Cæsars landgang på de britiske øyer kan ha blitt funnet, takket være en veiutbygging.
Julius Cæsars invasjon av Britannia begynte på sandstrendene i Pegwell-bukta på Isle of Thanet i Kent. Det mener arkeologene fra Leicester-universitetet, etter å ha gransket funn som kom for dagen i forkant av en veiutbygging.


– Dette er de første arkeologiske bevisene vi har for Julius Cæsars invasjon av Britannia, sier forsker Andrew Fitzpatrick ved universitetet til The Guardian.

Den første romerske invasjonen av Britannia, med hærføreren Julius Cæsar i spissen i år 55 og 54 f.Kr., har lenge vært et etablert historisk faktum. Ferden og øyene er levende skildret både av Tacitus, Cicero og Cæsar selv.

Funnet som nå er undersøkt later til å ha vært et stort forsvarsverk fra det første århundret f.Kr. Arkeologene fikk det første glimt av den romerske leiren da de drev utgravninger i forkant av et lokalt veiprosjekt. Her avdekket de en dyp vollgrav, som til forveksling lignet de romerske forsvarsverkene funnet i Alesia i Frankrike, åstedet for det avgjørende slaget under Gallerkrigen i 52 f.Kr., ledet av nettopp Cæsar.

Men tross en diger styrke romerske legionærer, 800 skip ifølge de skriftlige, samtidige kildene, har det ikke blitt funnet arkeologiske bevis for landgangen, eller fysiske rester etter en romersk leir.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Flyfoto av utgravningsområdet i 2016. Pegwell Bay og klippene ved Ramsgate i bakgrunnen. © University of Leicester/Dean Barkley

Cæsar skildret selv invasjonen

Romersk Britannia

Britannia var romernes provins i Storbritannia. I år 55 og 54 f.Kr. krysset Julius Cæsar den engelske kanal, uten å gjøre varige erobringer. Først under keiser Claudius fra 43 e.Kr. okkuperte romerne den sørlige del, som ble den romerske provinsen Britannia. På 120-tallet oppga Hadrian den nordlige delen av erobringene og sikret den provinsen han beholdt, ved en 120 kilometer lang voll fra Newcastle til Carlisle, Hadrians mur.
Under keiser Honorius oppgav romerne herredømmet over Britannia i år 421. Landet ble deretter erobret av angler og saksere, mens britene dels trakk seg tilbake til vestsiden av øya, dels anla et nytt Britannia på Frankrikes kyst, Bretagne.

Kilde: SNL.

Gaius Julius Cæsar
Julius Cæsar var en romersk statsmann, feltherre og forfatter. Cæsar la grunnlag for, og ga navn til, det romerske keiserdømmet, men regnes ikke blant keiserne. Han var en av republikkens ledende politikere, og dessuten dens fremste feltherren. Cæsar ledet den romerske erobringen av Gallia (dagens Frankrike).
Caesar var også en av antikkens store forfattere.
Kilde: SNL.

Videre funn av romerske våpen, knokler med preg av kampskader og andre gjenstander på stedet tyder på at det var en romersk utpost i det første århundret f.Kr., skriver Leicester-universitetet i en pressemelding. Romerne omtalte selv provinsen som Britannia.

Cæsars egen beskrivelse av ferden og landgangsstedet i år 54 f.Kr. stemmer overens med området forskerne har undersøkt, mener arkeologene.

– Etter å ha seilt fra et punkt mellom dagens Boulogne og Calais forteller Cæsar at de ved daggry så Britannia langt borte, på venstre hånd. Siden de hadde passert de hvite klippene ved Dover er det kun mulig at han beskriver de hvite kalkklippene ved Ramsgate, opplyst av morgengryet, sier Fitzpatrick i pressemeldingen fra universitetet.

Ifølge Cæsars beretning satte flåten ut fra nordkysten av Gallia 4. juli ved solnedgang, år 54. f.Kr., og ankom det arkeologene antar var dagens Pegwell Bay 5. juli ved middagstider.

– Cæsar forteller hvordan skipene ble ankret opp og etterlatt ved en jevn og åpen kyst, og hvordan de ble skadet i en kraftig storm. Beskrivelsen passer med Pegwell Bay, som i dag er den største bukta øst på kysten av Kent, åpen og flat.

Les også: Reis til Romertiden

– Minst 20.000 mann

Denne romerske spydspissen er funnet ved utgravningsfeltet Ebbsfleet. Spydet var originalt omkring 2 m langt. Spissen ble funnet sammen med potteskår fra midten av det første århundret f.Kr. © University of Leicester.

– Bukta er stor nok til at hele den romerske hær kunne ha ankommet på en enkelt dag, som Cæsar beskriver det. De 800 skipene, selv om de ankom i bølger, ville fortsatt hatt behov for en 1-2 km bred landgangsområde, sier Fitzpatrick.

Skipene transporterte minst 20.000 mann og 2000 hester.
Særlig tre beskrivelser fra de skriftlige kildene stemmer overens med Pegwell-bukta som landgangssted, utover de arkeologiske funnene: området er lett synlig fra havet, har en stor og åpen bukt, og det er en høyde i nærheten, skriver universitetet.

Størrelsen, formen og dateringen av forsvarsverkene ved Ebbsfleet, samt funn av jernvåpen (blant disse et romersk kastespyd, pilum) peker alle mot en romersk befestning i det første århundret f.Kr.

Arkeologene mener området kan ha vært opptil 20 hektar stort, og det er antatt at hovedformålet med fortet var å beskytte skipene i Cæsars flåte, som hadde blitt trukket opp på en strand i nærheten.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Vollgraven arkeologene fant ved Ebbsfleet under utgravningene i 2016. © University of Leicester.

– Stor triumf i samtiden

Modell av en romersk galei av den typen Cæsars flåte benyttet (sammen med transportskip). Modellen er basert på grafitti funnet i Italia, og befinner seg ved Sjøfartsmuseet i Mainz. © University of Leicester/Museum für Antike Schiffahrt des RGZM, Mainz
Cæsars ferd til Britannia i år 54 f.Kr. Sitater fra hærførerens egen skildring i «Gallerkrigen».

Utgravningsstedet på Isle of Thanet i Kent, sørøst for London, ligger i våre dager en kilometer innlands. Da Cæsars flåte ankom lå det nærmere kysten. Gropen/vollgraven som har blitt undersøkt er er 4-5 meter bred og 2 meter dyp. Den er datert med utgangspunkt i potteskår. Radiokarbondatering av disse tidfester gropen til det første århundret f.Kr.

– Funnstedet ved Ebbsfleet ligger på en halvøy som strekker seg fra den sørøstlige delen av Isle of Thanet. Dette har ikke tidligere vært vurdert som landingssted, fordi området var skilt fra fastlandet til Middelalderen, sier Andrew Fitzpatrick.

Et betydelig senere romersk monument i Storbritannia, Hadrians mur, ble reist som grense nord i Det romerske riket 122-128 e.Kr. Scanpix/AP.

– Men det er ikke kjent for hvor stor kanalen som skilte området fra fastlandet var. Wantsum-kanalen var neppe til større hinder for folk på Thanet i jernalderen, og ville bestemt ikke ha vært noen utfordring for ingeniørene i den romerske hær, mener forskeren.
Det har lenge vært antatt at Cæsars invasjon var mislykket, ettersom hærføreren vendte tilbake til Gallia (dagens Frankrike), og fordi romerne ikke etterlot en okkupasjonsstyrke. Det har også vært antatt at inntogene hadde liten eller ingen varig effekt på datidens briter. På samme måte har man lenge ment at de kortvarige toktene må ha etterlatt begrensede, om noen, arkeologiske spor.

Forskergruppen fra Leicester-universitetet utfordrer nå disse forestillingene. De tror invasjonene i Roma kan ha blitt betraktet som en stor triumf. Det at Cæsar krysset havet og beveget seg «utenfor den kjente verden» var en sensasjon i datidens antikke verden, mener de.

Les også: – Denne antikke byen ble rasert av en tsunami

– La grunnlaget for senere okkupasjon

Byste av den romerske hærføreren og statslederen Gaius Julius Caesar (100 f.Kr.-44 f.Kr.) i Vatikanmuseet. Foto via Wikimedia.

Videre foreslår forskerne at Cæsars «invasjon» hadde en langsiktig effekt i Britannia som fortsatt kunne ses 100 år senere, da keiser Claudius ankom med sine invasjonsstyrker.

– Det virker sannsynlig at avtalene Cæsar satte opp dannet grunnlag for allianser mellom Romerriket og britiske kongeslekter. Dette førte til slutt til at de ledende herskerfamiliene i sørøst-England ble Romas klienter. Nærmere 100 år etter Cæsars besøk, i år 43 e.Kr., invaderte også keiser Claudius. Erobringen av Sørøst-England later til å ha gått raskt, sannsynligvis fordi kongene i regionen allerede var alliert med Roma, sier professor Colin Haselgrove, som har ledet studien.

– Dette var begynnelsen på permanent romersk okkupasjon av Britannia, som inkluderte Wales og Skottland og varte nærmere 400 år. Det kan tyde på at Claudius senere utnyttet arven fra Cæsar, sier Haselgrove.

Funnene blir presentert i BBC Fours program «Digging For Britain» onsdag 29. november.
Øvrige kilder: Telegraph

Toppfoto: «Kent coast, mellom Ramsgate og Broadstairs» av blinky80/Flickr

(CC BY-ND 2.0)

England er lag på lag med historie. Ved godt vær og lavvann prøver «beachcombers» (strandkjemmere) lykken langs Themsen, i håp om å finne en romersk mynt eller keramikk fra det 17. århundret. Scanpix/AP.

Les også:

Kontroll på tiden

Det romerske gatekjøkkenet

Romersk fengsel med hellig innhold gjenåpnes

Istanbul: Der verdener møtes

Romerske mynter funnet i japansk slott

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
01:19 Charlottesville-dømt vil trolig erklære seg skyldig i hatkrim01:07 Staten sier opp omstridt Aleris-avtale00:34 Kilde: Barr trenger uker, ikke måneder til å vurdere rapport00:24 Tetzschner mener Stortingets nye byggeregler ikke er nok00:19 Sveriges trener med blandede følelser00:14 Etiopia varsler havarirapport i løpet av uken00:12 Liverpools spissduo scoret i hver sin snuoperasjon00:07 Dansk supercomeback reddet Hareides elleville kamprekke00:04 Forbauset Lagerbäck satt på benken og småsvor23:48 Kamara: – Tung stemning, men ikke helt krise23:45 Tre i varetekt for omfattende bedrageri23:36 Hareides elleville kamprekke overlevde i dramatisk kamp23:35 Nordtveit sterk i troen tross norsk kollaps23:27 Spania cruiset til seier uten sjefen på sidelinjen22:44 Berget 3-3 for Norge i ellevill fotballkamp: – Sinnssykt viktig å score det målet22:22 Boeing 737 MAX 8-fly måtte nødlande i USA22:08 Brexit: Kan de omsider finne en utvei?21:51 Flere barn drept i bombeangrep mot sykehus i Jemen20:55 Avdekket arbeidslivskriminalitet under årets torskesesong20:40 Politimann varsler sak mot staten etter omplassering20:37 McGregor etterforskes for overgrep20:35 Tetzschner kritisk til Stortingets nye byggeregler: – En illusjon20:30 Rød løper og æresgarde ventet kongeparet i Santiago19:59 Raketter truer våpenhvile på Gazastripen19:45 Moi og Maars starter på Ullevaal, Tarik og kapteinen vraket19:41 Ny migrantkaravane på vei mot USA19:35 Uventet utfordring for NASA: Romherpes19:33 USA vil sende første kvinne til månen innen fem år19:19 Inspeksjonen av Viking Sky kan ende med sikkerhetstilråding til andre fartøy19:11 Konvertitt-utvalget er lagt ned19:10 Norwegian deltar på møte med Boeing i USA17:56 Hvem er kineserne som drar til Norge?17:41 Moren til Tolga-brødrene er siktet for mishandling av en av sønnene17:19 Hells Angels-medlem drept med brekkjern - nordmann (35) dømt til livstid17:02 Lindelöf: – Man lytter alltid når Solskjær snakker16:57 Siktelsen mot Jussie Smollett er frafalt16:54 Algeries forsvarssjef krever presidenten avsatt16:19 Mann fikk åtte års fengsel etter knivangrep på tennisstjerne16:17 Pasient med diabetes døde trolig etter feilmedisinering16:11 FN skal granske massakre i Mali16:02 Frp om SVs cruiseforslag: – Skammelig15:41 Er 97 prosent av forskerne enige om at klimaendringer er menneskeskapte?15:25 Lege frifunnet for uaktsomt drap på samboer14:48 Netanyahu advarer Hamas14:36 Russland sparker alle sine dopingtestere14:27 Tre personer skadd da isras traff tog14:01 Vil ha slutt på å stille klokka14:00 Eks-Frp'er tapte søksmål13:54 Farlig stoff lekket ut fra industribygg i Oslo13:36 To personer funnet omkommet i snøskred i Sørfold13:31 Klimautslippene steg til nytt rekordnivå13:30 Cyberangrep kan ha kostet Hydro 350 millioner13:13 UEFA til disiplinær sak etter Englands EM-kval13:09 Viking Sky-passasjerer får pengene tilbake12:56 To barn skadd i bussulykke i Oslo12:48 UP advarer mot livsfarlig trend bak rattet12:47 Tyrkiaturen rammes av økt norsk flyskatt12:38 Varsler påstand om forvaring for 18-åring etter drapet på Varhaug i fjor12:31 Ingen pågrepet etter overfallsvoldtekt mot kvinne med barnevogn12:31 Elleve rumenere dømt til fengsel for grove tyverier12:05 SV-rapport: Ulikheten øker, de rikeste drar fra11:52 Promillekjører skulle ha påfyll, stanset av politiet11:51 Riksrevisjonen er kritisk til oljevernberedskapen i nord11:32 Tillater bruk av elsykler i Oslomarka11:31 Nye internettregler godkjent i EU-parlamentet11:16 1,85 millioner berørt av syklonen i Mosambik11:09 Glenn Solberg ny landslagstrener for Sverige11:07 Lavprisselskap kan gå konkurs10:44 Viking Sky-los reagerer på spekulasjoner10:42 – Solskjær kan få jobben denne uken10:41 Moxnes: – Regjeringen tillater eskalering med Russland10:23 Dramaten avlyser forestilling etter anklager09:45 VGs gransking lar vente på seg09:42 Uber kjøper konkurrent i Midtøsten09:40 Flere offentlige bygninger evakuert i Tyskland08:52 Vil rydde opp i mytene om plast i havet08:33 10.300 utlendinger ble norske statsborgere i fjor08:32 McGregor sier han legger opp08:31 Danmark vil likestille psykisk og fysisk vold08:30 Ronaldo: – Jeg er tilbake om to uker08:29 NSF: Man blir ikke nødvendigvis best i verden med Red Bull-avtale08:19 – Vi har ingen oversikt over usikret gjeld07:39 Sjåfør omkom i frontkollisjon på Sunnmøre07:38 Vil reise et minnesmerke for samene som sultestreiket foran Stortinget07:22 DSB setter døren på gløtt for fyrverkeriforbud07:18 Saudi-Arabia fordømmer USAs anerkjennelse av Golanhøydene06:47 Valgobservatører kritiserer Thailand-valget06:43 Ingen skadd i boligbrann i Haugesund06:30 Kamp til døra om å bli SV-nestleder05:55 Nye luft- og rakettangrep mot Gaza og det sørlige Israel05:53 Flere veier stengt etter uvær05:50 Dette skjer i dag05:35 Nye omfattende strømbrudd i Venezuela05:33 Det offentlige betaler for redningsaksjon rundt cruiseskipet05:30 Dette skjedde i natt04:50 Australia vil fengsle journalister for brudd på publiseringsforbud04:27 Ny AFP-ordning kan ramme unge arbeidstakere04:15 Pentagon setter av en milliard dollar til grensemur04:06 Bolsonaro vil feire Brasils militærdiktatur03:22 Hovedredningssentralene advarer mot svekket redningskapasitet
Siste nytt
01:19VerdenCharlottesville-dømt vil trolig erklære seg skyldig i hatkrim01:07NorgeStaten sier opp omstridt Aleris-avtale00:34VerdenKilde: Barr trenger uker, ikke måneder til å vurdere rapport00:24NorgeTetzschner mener Stortingets nye byggeregler ikke er nok00:19SportSveriges trener med blandede følelser00:14VerdenEtiopia varsler havarirapport i løpet av uken00:12SportLiverpools spissduo scoret i hver sin snuoperasjon00:07SportDansk supercomeback reddet Hareides elleville kamprekke00:04SportForbauset Lagerbäck satt på benken og småsvor23:48SportKamara: – Tung stemning, men ikke helt krise23:45NorgeTre i varetekt for omfattende bedrageri23:36SportHareides elleville kamprekke overlevde i dramatisk kamp23:35SportNordtveit sterk i troen tross norsk kollaps23:27SportSpania cruiset til seier uten sjefen på sidelinjen22:44SportBerget 3-3 for Norge i ellevill fotballkamp: – Sinnssykt viktig å score det målet22:22VerdenBoeing 737 MAX 8-fly måtte nødlande i USA22:08VerdenBrexit: Kan de omsider finne en utvei?21:51VerdenFlere barn drept i bombeangrep mot sykehus i Jemen20:55NorgeAvdekket arbeidslivskriminalitet under årets torskesesong20:40NorgePolitimann varsler sak mot staten etter omplassering20:37SportMcGregor etterforskes for overgrep20:35NorgeTetzschner kritisk til Stortingets nye byggeregler: – En illusjon20:30VerdenRød løper og æresgarde ventet kongeparet i Santiago19:59VerdenRaketter truer våpenhvile på Gazastripen19:45SportMoi og Maars starter på Ullevaal, Tarik og kapteinen vraket19:41VerdenNy migrantkaravane på vei mot USA19:35Helse og livsstilUventet utfordring for NASA: Romherpes19:33VerdenUSA vil sende første kvinne til månen innen fem år19:19NorgeInspeksjonen av Viking Sky kan ende med sikkerhetstilråding til andre fartøy19:11NorgeKonvertitt-utvalget er lagt ned19:10VerdenNorwegian deltar på møte med Boeing i USA17:56ReiseHvem er kineserne som drar til Norge?17:41NorgeMoren til Tolga-brødrene er siktet for mishandling av en av sønnene17:19NorgeHells Angels-medlem drept med brekkjern - nordmann (35) dømt til livstid17:02SportLindelöf: – Man lytter alltid når Solskjær snakker16:57VerdenSiktelsen mot Jussie Smollett er frafalt16:54VerdenAlgeries forsvarssjef krever presidenten avsatt16:19SportMann fikk åtte års fengsel etter knivangrep på tennisstjerne16:17NorgePasient med diabetes døde trolig etter feilmedisinering16:11VerdenFN skal granske massakre i Mali16:02PolitikkFrp om SVs cruiseforslag: – Skammelig15:41VerdenEr 97 prosent av forskerne enige om at klimaendringer er menneskeskapte?15:25NorgeLege frifunnet for uaktsomt drap på samboer14:48VerdenNetanyahu advarer Hamas14:36SportRussland sparker alle sine dopingtestere14:27NorgeTre personer skadd da isras traff tog14:01VerdenVil ha slutt på å stille klokka14:00NorgeEks-Frp'er tapte søksmål13:54NorgeFarlig stoff lekket ut fra industribygg i Oslo13:36NorgeTo personer funnet omkommet i snøskred i Sørfold13:31VerdenKlimautslippene steg til nytt rekordnivå13:30PengerCyberangrep kan ha kostet Hydro 350 millioner13:13SportUEFA til disiplinær sak etter Englands EM-kval13:09ReiseViking Sky-passasjerer får pengene tilbake12:56NorgeTo barn skadd i bussulykke i Oslo12:48MotorUP advarer mot livsfarlig trend bak rattet12:47ReiseTyrkiaturen rammes av økt norsk flyskatt12:38NorgeVarsler påstand om forvaring for 18-åring etter drapet på Varhaug i fjor12:31NorgeIngen pågrepet etter overfallsvoldtekt mot kvinne med barnevogn12:31NorgeElleve rumenere dømt til fengsel for grove tyverier12:05PolitikkSV-rapport: Ulikheten øker, de rikeste drar fra11:52NorgePromillekjører skulle ha påfyll, stanset av politiet11:51PengerRiksrevisjonen er kritisk til oljevernberedskapen i nord11:32NorgeTillater bruk av elsykler i Oslomarka11:31KulturNye internettregler godkjent i EU-parlamentet11:16Verden1,85 millioner berørt av syklonen i Mosambik11:09SportGlenn Solberg ny landslagstrener for Sverige11:07ReiseLavprisselskap kan gå konkurs10:44NorgeViking Sky-los reagerer på spekulasjoner10:42Sport– Solskjær kan få jobben denne uken10:41PolitikkMoxnes: – Regjeringen tillater eskalering med Russland10:23KulturDramaten avlyser forestilling etter anklager09:45KulturVGs gransking lar vente på seg09:42PengerUber kjøper konkurrent i Midtøsten09:40VerdenFlere offentlige bygninger evakuert i Tyskland08:52VerdenVil rydde opp i mytene om plast i havet08:33Norge10.300 utlendinger ble norske statsborgere i fjor08:32SportMcGregor sier han legger opp08:31VerdenDanmark vil likestille psykisk og fysisk vold08:30SportRonaldo: – Jeg er tilbake om to uker08:29SportNSF: Man blir ikke nødvendigvis best i verden med Red Bull-avtale08:19Penger– Vi har ingen oversikt over usikret gjeld07:39NorgeSjåfør omkom i frontkollisjon på Sunnmøre07:38KulturVil reise et minnesmerke for samene som sultestreiket foran Stortinget07:22NorgeDSB setter døren på gløtt for fyrverkeriforbud07:18VerdenSaudi-Arabia fordømmer USAs anerkjennelse av Golanhøydene06:47PolitikkValgobservatører kritiserer Thailand-valget06:43NorgeIngen skadd i boligbrann i Haugesund06:30PolitikkKamp til døra om å bli SV-nestleder05:55VerdenNye luft- og rakettangrep mot Gaza og det sørlige Israel05:53NorgeFlere veier stengt etter uvær05:50NorgeDette skjer i dag05:35VerdenNye omfattende strømbrudd i Venezuela05:33NorgeDet offentlige betaler for redningsaksjon rundt cruiseskipet05:30NorgeDette skjedde i natt04:50VerdenAustralia vil fengsle journalister for brudd på publiseringsforbud04:27PengerNy AFP-ordning kan ramme unge arbeidstakere04:15VerdenPentagon setter av en milliard dollar til grensemur04:06VerdenBolsonaro vil feire Brasils militærdiktatur03:22NorgeHovedredningssentralene advarer mot svekket redningskapasitet
Populært